EUROLYGA 2023

Lietuvos moterų rinktinės varžovės: ką gali pasiūlyti Rusija?

Šoprone laimėjusios dvejas iš ketverių rungtynių Lietuvos krepšininkės olimpinę svajonę toliau gaudys Dėre. Ketvirtadienį šiame mieste lietuvės žais Europos čempionato antrojo etapo pirmąsias rungtynes su Rusijos rinktine.

Lietuvės gaudo olimpinę svajonę.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Lietuvės gaudo olimpinę svajonę.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2015-06-18 14:19, atnaujinta 2017-11-21 14:38

Rusijos rinktinė į Vengriją atvyko reabilituotis už fiasko, kurį patyrė užpernai Prancūzijoje. Praėjusiame Europos čempionate rusės, kurias tuomet treniravo Alfredas Vainauskas, sensacingai pralaimėjo Švedijos komandai ir nenukeliavo net iki antrojo etapo.

Šis rezultatas buvo prasčiausias per savarankiškos Rusijos moterų krepšinio istoriją (nuo 1993 m.), o nesėkmės kartėlį dar labiau stiprino tai, kad iki tol rusės net septyneriose žemyno pirmenybėse iš eilės laimėjo medalius.

Tačiau A.Vainauskas ėmėsi darbo labai sudėtingu laikotarpiu. Po 2011 metų Europos pirmenybių ir 2012 metų olimpinių žaidynių karjerą rinktinėje baigė dauguma praėjusio dešimtmečio žvaigždžių, todėl į Prancūziją vyko stipriai atsinaujinusi komanda. Joje nebebuvo kalną medalių laimėjusių Marijos Stepanovos, Olgos Artiošinos, Svetlanos Abrosimovos, Tatjanos Ščiogolevos, su Rusijos rinktine atsisveikino natūralizuota amerikietė Becky Hammon, o iš vyresniosios kartos krepšininkių 2013 metų žemyno čempionate žaidė tik Ilona Korstin ir Irina Osipova.

Vis dėlto net pasikeitus sudėčiai prie pergalių įpratę Rusijos krepšinio vadovai galėjo susitaikyti nebent su nedideliu nuosmūkiu, o 13-oji vieta tapo tikra tragedija.

Po tokios tragedijos apie tolesnį bendradarbiavimą su A.Vainausku negalėjo būti nė kalbos ir kelti Rusijos rinktinę buvo pakviestas legendinis krepšininkas Anatolijus Myškinas, kuris nacionalinę komandą trumpai treniravo dar XX amžiuje.

Moterų krepšinyje A.Myškinas labiausiai išgarsėjo ilgai ir sėkmingai dirbdamas Maskvos CSKA klube. Tačiau po to, CSKA 2001 metais nutraukė veiklą, A.Myškinas neįsitvirtino jokioje komandoje. O tų komandų – tiek vyrų, tiek moterų – buvo nemažai. Pastaraisiais metais Rusijos sporto mėgėjams jis buvo geriausiai žinomas kaip NTV televizijos krepšinio rungtynių komentatorius. Šį darbą rinktinės treneris dirbo ir pastarąjį sezoną.

Visos dvylika rinktinės krepšininkių žaidžia Rusijos lygoje, kuri yra viena iš dviejų stipriausių Europoje. Tiesa, pastaraisiais metais geriausioms krepšininkėms didžiausiu traukos centru tapo Turkija, tačiau kartu vėl galima pastebėti ir Rusijos lygos stiprėjimą. Nors pajėgiausios šios šalies komandos Europoje nebedominuoja taip aiškiai, kaip prieš pustuzinį metų, ženkliai pasitempė vidutiniokės ir Rusijos pirmenybės tapo įdomesnės. Suprantama, kuo daugiau atkaklių mačų vyksta nacionalinėse varžybose, tuo naudingiau ir šalies rinktinei.

Vengrijoje rinktinės ašis yra dvi Kursko „Dinamo“ žaidėjos: natūralizuota amerikietė Epiphanny Prince ir vienintelė komandoje likusi praėjusio dešimtmečio žvaigždė I.Osipova. Po kelių dienų 34-ąjį gimtadienį pažymėsianti 197 cm ūgio I.Osipova pirmajame etape žaidė tiesiog nuostabiai. Ji ne tik pelnydavo 8,8 taško bei atkovodavo 8 kamuolius, bet ir atlikdavo 5,3 rezultatyvaus perdavimo! E.Prince buvo rezultatyviausia komandos krepšininkė. Jos vidurkis – 14 taškų. Treneris A.Myškinas taip pat drąsiai į kovą meta Jevgeniją Beliakovą (Kursko „Dinamo“) ir Jeleną Kirilovą (Orenburgo „Nadežda“), šiek tiek atsargiau – Nataliją Vjeru („Nadežda“), Mariną Kuziną („Nadežda“) ir Mariją Vadejevą (Vidnojaus „Sparta i K“), bet apskritai Rusijos rinktinės atsarginių suolas nėra stiprus.

Įdomu, kad į rinktinę nepakviesta nė viena krepšininkė iš Jekaterinburgo UGMK klubo, šiais metais tapusio Rusijos čempionu ir patekusio į Eurolygos finalą. UGMK vežimą tempė užsienietės. Net penkios iš jų šiame čempionate bus, gali būti arba galėjo būti Rusijos rinktinės varžovės (ispanės Alba Torrens ir Silvia Dominguez, prancūzė Sandrine Gruda, lenkė Ewelina Kobryn ir Slovakijos amerikietė Kristi Toliver).

Rusijos rinktinė

Pirmasis etapas. C grupėje užėmė 1-ąją vietą. Nugalėjo Kroatiją 83:62, Didžiąją Britaniją 71:40 ir Serbiją 77:53, bet pralaimėjo Latvijai 62:68. Naudingiausiai žaidė E.Prince (14 tšk.), J.Beliakova (11 tšk.), I.Osipova (8,8 tšk., 8 atk.kam., 5,3 rez.perd.) ir M.Vadejeva (8,3 tšk.).

Europos pirmenybės. Dalyvauja 12-ąjį kartą. 3 kartus laimėjo aukso (2003, 2007 ir 2011 m.), 3 kartus – sidabro (2001, 2005 ir 2009 m.), 2 kartus – bronzos (1995 ir 1999 m.) medalius, Praėjusiame čempionate užėmė 13-ąją vietą (tame turnyre Rusijos rinktinę treniravo A.Vainauskas).

Olimpinės žaidynės. Dalyvavo 5 kartus. 2004 ir 2008 metais laimėjo bronzos medalius.

Pasaulio pirmenybės. Dalyvavo 4 kartus. 1998, 2002 ir 2006 m. laimėjo sidabro medalius.

Pernai. Europos čempionato atrankos grupėje užėmė 1-ąją vietą ir kartu su 2-ąją vietą užėmusia Švedijos rinktine iškovojo kelialapį į baigiamąjį turnyrą. Komandos lyderės buvo J.Beliakova (11 tšk.), N.Grišajeva (10,3 tšk.) ir M.Kuzina (9,3 tšk.).

Pasirengimas. Laimėjo 8 iš 10 draugiškų rungtynių. Rusės nesėkmes patyrė žaisdamos su Turkija bei Ispanija ir nerungtyniavo nė su viena komanda, per Europos pirmenybes patekusia į C bei D grupes.

Skaičiai

6

Tiek kartų iš eilės Rusijos rinktinė žaidė Europos čempionato finale (nuo 2001 iki 2011 m.). Ši serija nutrūko tik per praėjusį čempionatą.

16

Tiek metų yra rusei Marijai Vadejevai. Vasaros viduryje 17-ąjį gimtadienį pažymėsianti Vidnojaus „Sparta i K“ klubo vidurio puolėja yra jauniausia čempionato krepšininkė.

Citatos

Epiphanny Prince (Rusijos rinktinėje žaidžianti amerikietė prieš čempionatą): „Prieš praėjusį čempionatą, kai Rusijai atstovavau pirmą kartą, dėl traumos beveik nesitreniravau. O dabar esu geriau pasirengusi, rinktinėje yra daug krepšininkių, su kuriomis kartu žaidžiu Kursko „Dinamo“ komandoje. Aš geriau pažįstu jas, jos – mane“.

Borisas Sokolovskis (buvęs Rusijos rinktinės treneris po pirmojo etapo): „Mačiau daug kitų komandų rungtynių ir manau, kad Rusija gali tapti čempione. Palankiai susiklosčius aplinkybėms ir, jei komanda išvengs duobių – ji gali iškovoti auksą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.