EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkių varžovė „Eurobasket 2015“ – Kroatija

Puikia pergale Europos čempionato antrąjį etapą pradėjusios Lietuvos krepšininkės šeštadienį kovos su traumų išretinta Kroatijos rinktine. Kroatės vienintelės F grupėje neturi taškų, o ketvirtadienį jos net 43 taškų skirtumu nusileido čempionės vardą ginančiai Ispanijos komandai.

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė gali iškovoti antrąją pergalę antrame Europos krepšinio čempionato etape.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos moterų krepšinio rinktinė gali iškovoti antrąją pergalę antrame Europos krepšinio čempionato etape.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 20, 2015, 2:22 PM, atnaujinta Oct 30, 2017, 3:09 AM

Autoritetą kūrė vyrai

Kroatija yra viena stipriausių Europos krepšinio valstybių. Tačiau šios šalies autoritetą nuo pat nepriklausomybės paskelbimo kūrė tik vyrai. Vyrų rinktinė laimėjo olimpinius, pasaulio ir Europos pirmenybių medalius, geriausi krepšininkai žaidė ir žaidžia stipriausiuose Senojo žemyno bei NBA klubuose. Krepšininkės visada sulaukdavo daug mažiau dėmesio, o atotrūkis tarp vyrų ir moterų krepšinio Kroatijoje visą laiką buvo (ir yra) kone didžiausias Europoje. Ir moterų rinktinės rezultatai buvo tokie kuklūs, jog kroatėms net patekti į žemyno pirmenybes buvo labai sunkiai įvykdoma užduotis.

Išrinko gražiausia olimpiete

Situacija pagerėjo visai neseniai. Jei per du dešimtmečius nuo nepriklausomybės paskelbimo kroatės stipriausių žemyno komandų turnyre dalyvavo vos tris kartus (1995, 1999 ir 2007 m.), tai šį dešimtmetį jos pateko į visus tris čempionatus (2011, 2013 ir 2015 m.).

Maža to, prieš ketverius metus Kroatijos rinktinė, nustebinusi tiek Europos krepšinio visuomenę, tiek savo sirgalius, užėmė penktąją vietą ir iškovojo kelialapį į olimpinį atrankos turnyrą. O jame gavo bilietą į Londono olimpines žaidynes.

Debiutuodamos olimpinėse žaidynėse Kroatijos krepšininkės užėmė tik dešimtąją vietą. Vis dėlto viena rinktinės žaidėja Londone paliko itin ryškų pėdsaką – gynėja Antonija Mišura pateko ant sporto leidinių viršelių kaip viena gražiausių olimpiečių. O JAV interneto sporto svetainė „Bleacher Report“ ją išrinko net ne viena simpatiškiausių, bet pačia simpatiškiausia Londono žaidynių dalyve.

Persekioja traumos

Šiame Europos čempionate „Toulouse“ klubo įžaidėja A.Mišura nedalyvauja. Ji rengėsi turnyrui, bet treniruočių stovykloje patyrė traumą. A.Mišura – ne vienintelis skaudus Kroatijos komandos praradimas. Treniruočių stovykloje taip pat susižeidė dar viena pagrindinio penketo krepšininkė Marija Režan (geriau žinoma mergautine pavarde Vrsaljko; pastarąjį sezoną žaidė Salamankos „Perfumerias Avenida“) ir rinktinės kapitonė Ana Lelas („Osmaniye“). Visos trys traumuotos žaidėjos atvyko į Vengriją, bet tik kaip žiūrovės.

Dėl traumos į Vengriją nevyko ir pernai atrankos turnyre nemažai rungtyniavusi Emanuela Salopek (Aro „Pays d‘Artois“).

Bėdos kroates persekioja ir Europos čempionate. Jau pirmųjų rungtynių pirmąją minutę susižeidė kapitonės pareigas iš A.Lelas perėmusi Jelena Ivezič (Raguzos „Passalacqua“), o tų pačių rungtynių trečiojo kėlinio viduryje – Iva Todorovič (Zagrebo „Medveščak“). Gydytojai pažadėjo iki antrojo etapo pastatyti J.Ivezič ant kojų, bet I.Todorovič šiame čempionate tikrai nebežais.

Nespėjo gauti paso

Su geriausiomis Kroatijos krepšininkėmis Europos pirmenybėms rengėsi ir amerikietė Shavonte Zellous (Stambulo „Fenerbahce“), kuri 2013 metais buvo išrinkta didžiausią pažangą padariusia WNBA žaidėja. Tačiau Vengrijoje „Indiana Fever“ klubo gynėja nerungtyniauja. Ji nespėjo susitvarkyti Kroatijos pilietybės dokumentų. Kad Sh.Zellous laiku negaus Kroatijos paso, paaiškėjo prieš pat čempionatą, todėl rinktinės paraiškoje liko tik vienuolika krepšininkių.

Dėl Sh.Zellous istorijos nuo žiniasklaidos smarkiai kliuvo ir Kroatijos krepšinio federacijai, ir visai biurokratinei šalies sistemai. Kad amerikietė gautų pilietybę, trūko tik Vidaus reikalų ministro parašo. Tačiau ministras buvo kelioms dienoms išvykęs, ir dokumentai liko gulėti ant jo stalo, kol baigėsi „FIBA Europe“ numatytas krepšininkių registracijos terminas. Kroatijos rinktinės treneris Braslavas Turičius vis dar tikėjosi ir keturis kartus geriausia šalies krepšininke rinktos Andžos Jelavič pagalbos. Tačiau 34 metų gynėja, pastarąjį sezoną kartu su Kamile Nacickaite rungtyniavusi „Istanbul Universitesi“ klube, nusprendė baigti profesionalės karjerą.

Iškilo naujos lyderės

Nežaidžiant kelioms krepšininkėms, kurioms B.Turičius planavo svarbiausius ar vienus svarbiausių vaidmenų, labai sutrumpėjo Kroatijos komandos atsaginių suolas. Dėl to Vengrijoje treneris remiasi vos aštuoniomis žaidėjomis.

Didžiausias krūvis tenka patyrusioms Ivai Ciglar (Šoprono „Uniqa“), Ivai Sliškovič (Skijaus „Famila“) ir Mirnai Mazič (Kaiserio „Abdullah Gul Universitesi“) bei rinktinės naujokei Ivai Borovič iš Kroatijos čempionės „Medveščak“ komandos.

Kroatams 26 metų I.Borovič tapo tikru šio čempionato atradimu. 165 cm ūgio įžaidėja niekada nerungtyniavo jokios amžiaus grupės merginų rinktinėje ir iki šių metų nebuvo kviečiama į moterų rinktinę. Net ir likus kelioms dienoms iki čempionato B.Turičius dar nebuvo apsisprendęs, ar įtrauks ją į dvyliktuką. Bet A.Mišuros trauma atvėrė duris kitai gynėjai, o dėl Sh.Zellous pilietybės problemų ir J.Ivezič bei I.Todorovič traumų treneriui teko į aikštę leisti I.Borovič.

I.Borovič čempionate pelno vidutiniškai 11 taškų. Rezultatyviau Kroatijos rinktinėje žaidžia tik 11,8 taško įmetanti I.Sliškovič. I.Ciglar vidurkis – 10,6, M.Mazič – 10,2 taško.

Skaičius 5. Tiek Europos čempionate rungtyniaujančių Kroatijos krepšininkių atstovavo savo šaliai 2012 metų olimpinėse žaidynėse. Iš tuometės komandos liko tik J.Ivezič, L.Ivankovič, I.Sliškovič, I.Ciglar ir M.Mazič.

Citata Ana Lelas (dėl traumos nežaidžianti rinktinės kapitonė): „Sunku, kai komandoje yra tiek daug jaunų žaidėjų, kurios iškart įmestos į ugnį per tokį svarbų turnyrą. Tačiau matome šviesą tunelio gale, tikime sėkme. Neabejoju, kad mūsų moterų krepšiniui greitai ateis geresni laikai“.

Kroatijos rinktinės vizitinė kortelė

Vengrijoje. Europos čempionato pirmojo etapo C grupėje užėmė trečiąją vietą. Nugalėjo Latviją 67:63 ir Didžiąją Britaniją 76:70, pralaimėjo Rusijai 62:83 ir Serbijai 72:89. Antrojo etapo pirmosiose rungtynėse pralaimėjo Ispanijai 52:95 (tai didžiausiu skirtumu pasibaigusios rungtynės šiame čempionate).

Europos pirmenybės. Dalyvauja 6-ąjį kartą. Geriausias rezultatas – 5-oji vieta 2011 m. 2013 m. užėmė 11-ąją vietą.

Kiti turnyrai. Pasaulio pirmenybėse nedalyvavo. Olimpinėse žaidynėse dalyvavo vieną kartą – 2012 m. užėmė 10-ąją vietą.

Pernai. Europos čempionato atrankos grupėje laimėjo visas 4 rungtynes (po 2 su Bulgarija ir Izraeliu) ir užėmė 1-ąją vietą. Komandos lyderės buvo J.Ivezič (16,3 tšk.), L.Ivankovič (13,8 tšk.) ir I.Sliškovič (10,3 tšk.).

Pasirengimas. Prieš čempionatą laimėjo 5 iš 7 rungtynių. Kroatės nežaidė su favoritėmis, o abi nesėkmes patyrė per rungtynes su Juodkalnija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.