EUROLYGA 2023

Lietuva kratosi net minties surengti „Eurobasket 2017“

Lietuvos krepšinio federacija tik nustebusiai šnairuoja į valstybes, kurios jau bando startuoti – kelia ranką ir siūlosi vykdyti po dvejų metų vyksiantį Europos krepšinio čempionatą. Jei ne visą – tai bent pirmąjį turnyro etapą. 2017-ųjų „Eurobasket“ čempionato grupės varžybas jau šią savaitę pareiškė norintys rengti estai ir 2013-ųjų Europos pirmenybių organizatoriai slovėnai.

Lietuva ne itin nori priimti 2017-ųjų Europos krepšinio čempionatą<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuva ne itin nori priimti 2017-ųjų Europos krepšinio čempionatą<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modestas Krukauskas

Jun 23, 2015, 9:20 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 4:20 PM

„Šiai dienai jokių konkrečių kalbų apie galimą Europos čempionato ar grupės varžybų rengimą nekalbame. Mūsų pozicija šiuo klausimu yra labai rezervuota“, – kalbėjo Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) renginių ir sporto direktorius Tomas Rimkus.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir sužinokite visas karščiausias naujienas greičiausiai – tapkite gausios lrytas.lt sportas grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Rusijai aneksavus Krymą ir ginklais bei žmonėmis prisidedant prie teroristų keliamo chaoso Rytų Ukrainoje, „FIBA Europe“ organizacija nutarė, kad 2015-ųjų „Eurobasket“, turėjęs vykti Ukrainoje, perkeliamas į kitas šalis.

Pirmą kartą istorijoje pirmenybes šiemet rengs net 4 valstybės: Latvija, Kroatija, Vokietija ir Prancūzija. Pastarosios šalies mieste Lilyje vyks lemiamos pirmenybių kovos.

Už „Eurobasket 2015“ rengimą Europos krepšinio federacijai Ukraina buvo sumokėjusi beveik 8 mln. eurų ir ši suma buvo grąžinta šaliai, o norėjusios šiemet rengti varžybas tris valstybės sumokėjo po 1,7 mln. eurų. Prancūzijai teko kur kas didesnis mokestis – 2,9 mln. eurų, mat šalis vykdys ne tik grupės, tačiau ir finalines dvikovas.

Pirmines norinčių po dviejų metų rengti turnyrą paraiškas „FIBA Europe“ nagrinės jau birželio 30 dieną.

„Mes jau turėjome 2011 metų Europos krepšinio čempionatą ir puikiai žinome, ką tai reiškia – viešieji konkursai, begalę darbo ir finansiniai įsipareigojimai. Pasakysiu taip: galimybė Lietuvai rengti 2017-ųjų Europos čempionato grupės varžybas yra nedidelė. Mes dabar į tokius turnyrus žvelgiame atsargiai. Kol kas federacijoje nebuvo net keliamas klausimas dėl turnyro rengimo“, – kalbėjo T.Rimkus, vis dėlto priminęs, kad galutinį žodį galėtų tarti šiuo metu atostogaujantis LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Už 2011-ųjų Europos pirmenybių rengimą Lietuvos valstybė „FIBA Europe“ atseikėjo apie 3 mln. eurų, o visa čempionato sąmata – apie 11 mln. eurų. Tiesa, lietuviai iš šių pirmenybių užsidirbo – pagal dokumentus, LKF gavo apie 2 mln. eurų pajamų. 2012-siais šalies krepšinio federacija net atsisakė valstybės paramos rengiant įvairias savo varžybas – Kūno kultūros ir sporto departamentas krepšinio plėtrai numatytus 2 mln. litų išdalijo kitoms federacijoms.

T.Rimkus teigė, kad LKF palaiko ryšius su šiemet D grupės kovas rengsiančia Latvija, tačiau pastarieji jokių prašymu ar pasiūlymų neteikia.

Vis dėlto, Latvija jau surado nišą, kaip sumažinti pirmenybių kaštus ir dar neprasidėjus varžyboms gauti šiokį tokį pelną. Latvijos ir Estijos krepšinio federacijos sutarė, kad Estija prisiims beveik 225 tūkst. eurų finansinį įsipareigojimą, kuris garantuotų beveik 8500 bilietų išpardavimą į 2015 metų Europos vyrų krepšinio čempionato grupės rungtynes Latvijos sostinėje Rygoje. 

Apie tai informavo Estijos krepšinio federacijos prezidentas Jüris Ratas. Pasak jo, į „Eurobasket 2015“ grupės rungtynes Estija-Latvija, Estija -Ukraina bei Estija-Lietuva bus išpirkta ir rezervuota po 2300 bilietų. Be to, į kiekvieną krepšinio mačą bus rezervuota dar po 1000 bilietų, jei paklausa bus didžiulė.

Greičiausiai, jei 2017-siais teisę rengti čempionato grupės varžybas gaus Estija, bus panaudotas toks pats pagalbos modelis – estai ir latviai vėl tarsis.

Šių metų Europos krepšinio čempionato grupių varžybos vyks Zagrebe (Kroatija), Monpeljė (Prancūzija), Berlyne (Vokietija) ir Rygoje (Latvija), o baigiamosios pirmenybių kovos vyks Lilio (Prancūzija) multifunkcinėje arenoje, kuri talpina 27 tūkst. žiūrovų.

„Eurobasket 2015“ turnyras vyks šių  metų rugsėjo 5-20 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.