EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkių varžovė – greitai iškilusi Turkija

Praradusi galimybes laimėti Europos pirmenybių medalius, Lietuvos moterų krepšinio rinktinė dar neprarado galimybių iškovoti kelialapį į olimpinį atrankos turnyrą. Tačiau lietuvėms reikia laimėti abejas likusias rungtynes, ir pirmosios iš jų – ketvirtadienį Budapešte vyksianti paguodos pusfinalio (dėl 5-8 vietų) dvikova su Turkijos komanda.

Turkės subūrė galingą komandą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Turkės subūrė galingą komandą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

2015-06-25 16:14, atnaujinta 2017-10-29 10:41

Lietuvos krepšininkės praėjusias ketverias rungtynes žaidė su „jaunomis“ komandomis. Rusijos, Kroatijos, Serbijos, Baltarusijos pavadinimai oficialiuose krepšinio turnyruose atsirado tik per pastarąjį ketvirtį amžiaus, subyrėjus SSRS ir Jugoslavijai.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir sužinokite visas karščiausias naujienas greičiausiai – tapkite gausios lrytas.lt sportas grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Turkija yra daug senesnė FIBA narė, tačiau šios šalies moterų krepšinis pakilo visai neseniai, o turkių rinktinė dalyvavo mažiau Europos pirmenybių negu, pavyzdžiui, Lietuvos nacionalinė komanda, kuri net penkis dešimtmečius nežaidė tarptautinėse varžybose dėl sovietų okupacijos.

Ne tik Turkijos moterų krepšinis, bet ir visas moterų sportas ilgai buvo užribyje dėl musulmoniško krašto tradicijų. Tačiau XX amžiaus pabaigoje padėtis pasikeitė ir Turkijos moterims atsivėrė naujos galimybės. Pasaulio sporto bendruomenė pirmiausiai sužinojo, kad turkės gali būti puikios tinklininkės (šios šalies rinktinė 2003 metais laimėjo Europos pirmenybių sidabro medalius), o netrukus sparčiai artėti prie lyderių pradėjo ir krepšininkės.

Europos pirmenybėse Turkijos moterų krepšinio rinktinė debiutavo tik 2005 metais, tačiau jau laimėjo du medalių komplektus: 2011-ųjų sidabrą ir 2013-ųjų bronzą. Pernai Turkijoje surengtose pasaulio pirmenybėse šeimininkių komanda užėmė ketvirtąją vietą.

Šiuo metu Turkija turi ne tik vieną stipriausių krepšinio rinktinių, bet ir stipriausią Europos moterų krepšinio lygą. Būtent Turkijos pirmenybės geriausioms žemyno krepšininkėms tapo didžiausiu traukos centru, o šių metų Europos čempionate žaidė arba vis dar žaidžia net 36 krepšininkės, pastarąjį sezoną vilkėjusios Turkijos klubų aprangą (palyginti, Rusijos lyga delegavo 23 žaidėjas, Prancūzijos – 20).

Kadangi svetur ieškoti gardesnio kąsnio nereikia, savo šalies pirmenybėse žaidžia ir beveik visos Turkijos rinktinės krepšininkės. Tik 29 metų gynėja Isil Alben pernai panoro paragauti legionierės duonos ir išvyko į Kursko „Dinamo“ klubą.

Šiame čempionate I.Alben yra viena pagrindinių Turkijos rinktinės žaidėjų. Kartu su ja smogiamąjį penketą sudaro 30-metė Birsel Vardarli (Stambulo „Fenerbahce“), 26-erių Bahar Caglar (Stambulo „Galatasaray“), 35-erių Nevriye Yilmaz („Galatasaray“) ir 28-erių natūralizuota amerikietė Lara Sanders (Kaiserio „Abdullah Gul universitesi“).

Visas pagrindinis Turkijos komandos penketas Rumunijoje ir Vengrijoje rungtyniauja labai daug (vidutiniškai nuo 27 iki 35 min. per rungtynes), o iš kitų krepšininkių lyderėms svariau padeda tik 21-erių Olcay Cakir („Fenerbahce“) ir 33-ejų Saziye Ivegin, kuri pastarąjį sezoną kartu su Kamile Nacickaite atstovavo „Istanbul Universitesi“ komandai.

Trumpas suolas nesutrukdė itin lėtą žaidimą mėgstančiai Turkijos komandai antrajame etape įveikti vieną pagrindinių Europos pirmenybių favoričių Prancūzijos rinktinę. Tačiau grupėje pirmąją vietą užėmusios turkės buvo atvėsintos turnyro ketvirtfinalyje. Trečiadienį turkės nusileido serbėms ir prarado galimybes trečiame iš eilės žemyno čempionate pasipuošti medaliais.

Turkijos rinktinės vizitinė kortelė

Rumunijoje ir Vengrijoje. Pirmojo etapo grupėje užėmė 2-ąją vietą (nugalėjo Lenkiją 57:54, Graikiją 61:50 ir Italiją 50:44, bet pralaimėjo Baltarusijai 52:67). Antrojo etapo grupėje užėmė 1-ąją vietą (nugalėjo Juodkalniją 61:41, Prancūziją 66:56 ir Čekiją 59:48).

Ketvirtfinalyje pralaimėjo Serbijai 63:75. Naudingiausiai žaidžia L.Sanders (15,6 tšk., 7,4 atk.kam.), N.Yilmaz (13,7 tšk., 6,6 atk.kam.), I.Alben (8,9 tšk., 5,1 rez.perd.), B.Vardarli (6 tšk., 4,1 rez.perd.) ir B.Caglar (5,1 tšk.).

Europos pirmenybės. Dalyvauja 6-ąjį kartą. Debiutavo tik 2005 m., bet nuo tada nepraleido nė vieno turnyro. 2011 m. laimėjo sidabro, 2013 m. – bronzos medalius.

Kiti turnyrai. Po vieną kartą dalyvavo olimpinėse žaidynėse (2012 m. užėmė 5-ąją vietą) ir pasaulio pirmenybėse (2014 m. užėmė 4-ąją vietą).

Pernai. Turkijoje vykusių pasaulio pirmenybių ketvirtfinalyje šeimininkės nugalėjo Serbiją 62:61, pusfinalyje pralaimėjo Ispanijai 56:66, rungtynėse dėl bronzos – Australijai 44:74. Naudingiausiai žaidė L.Sanders (12,3 tšk.), N.Yilmaz (10,3 tšk.) ir I.Alben (6,2 tšk.).

Turkija prieš Lietuvą. Šios komandos žaidė keturiuose iš eilės Europos čempionatuose ir visos jų rungtynės baigėsi ne didesniu negu 6 taškų skirtumu. Lietuvės laimėjo 2005, 2007 ir 2011 metais (82:76, 67:61 ir 64:58), turkės – 2009 m. (69:66).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.