EUROLYGA 2023

FIBA botagu ir grasinimais suvarys Lietuvos klubus pas save

„Buvo labai plati įvairių sprendimų amplitudė. Visų pirma, slaptu balsavimu buvo nutarta, kad 2017-ųjų Europos moterų krepšinio čempionatas vyks Čekijoje. Po to kalbėta ir apie tų pačių metų vyrų krepšinio pirmenybių kandidatus“, – lyg bandydamas atitolinti svarbesnių žinių aptarimą sostinės oro uoste pirmadienį sakė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Špokas, sugrįžęs iš FIBA Europos zonos neeilinio pasitarimo. Jo metu 21 Vykdomojo komiteto narys aptarinėjo būsimą Europos klubinio krepšinio likimą ir lyg ir aišku, kad šiemet bus sulaukta savotiškos revoliucijos – prestižinė Europos krepšinio organizacija ULEB Eurolyga bus stumiama į užribį.

LKF generalinis sekretorius M.Špokas tikina, kad Europos krepšinio schema jau keisis nuo šių metų rudens.<br>D.Umbraso nuotr.
LKF generalinis sekretorius M.Špokas tikina, kad Europos krepšinio schema jau keisis nuo šių metų rudens.<br>D.Umbraso nuotr.
LKF generalinis sekretorius M.Špokas tikina, kad Europos krepšinio schema jau keisis nuo šių metų rudens.<br>D.Umbraso nuotr.
LKF generalinis sekretorius M.Špokas tikina, kad Europos krepšinio schema jau keisis nuo šių metų rudens.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Modestas Krukauskas

Jun 29, 2015, 6:30 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 7:38 PM

Kol kas FIBA padalinys Europoje viešai neplatino pranešimo apie įvykusį pasitarimą ir galimas permainas klubiniame krepšinyje. „Visko ir aš negaliu susakyti. Reikia palaukti“, – tikino M.Špokas. Tačiau tam tikri naujos Europos krepšinio piramidės griaučiai jau aiškūs.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir sužinokite visas karščiausias naujienas greičiausiai – tapkite gausios lrytas.lt sportas grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE. 

Teigiama, kad jau šį sezoną FIBA turėtų rengti galingas Europos taurės turnyro varžybas, kuriose kovos net 64 ekipos, o vėliausiai nuo kito sezono žadama galutinai perimti ULEB rengiamas prestižiškiausių klubų varžytuves – Eurolygą. Nors buvo šnekų, kad naują Eurolygos turnyrą galima bus rengti dar šiemet, M.Špokas įsitikinęs, kad tam FIBA neturi kol kas nei pajėgų, nei laiko.

Naujasis FIBA modelis gali suduoti ir rimtą smūgį Eurolygoje žaidžiančiam ir ilgalaikę sutartį su ULEB turinčiam Kauno „Žalgiriui“.

M.Špoko teigimu, FIBA pasirengusi vykdyti 16 klubų Eurolygos turnyrą.

Kvietimai varžytis turnyre bus išsiųsti 8 galingiausioms ekipoms: Maskvos CSKA, Stambulo „Fenerbahce“ ir „Anadolu Efes“, Tel Avivo „Maccabi“, Atėnų „Panathinaikos“ ir Pirėjo „Olympiakos“, „Barcelona“ ir Madrido „Real“. Kaip neoficialiai teigiama, klubai dar šiemet turi duoti galutinį sprendimą, kur jie varžysis – po ULEB ar „FIBA Europe“ vėliava.

Kiti 8 Eurolygos kelialapiai bus dalijami regionų principu – išimčių nebus daroma, tad į Eurolygą nuo Lietuvos, Vokietijos, Italijos ir Prancūzjos pateks tik šalies čempionas, o mūsų šalies vicečempionas viename iš keturių atrankos turnyrų grumsis su Latvijos, Estijos ir Čekijos pirmenybių nugalėtojais bei Vokietijos antrosios vietos laimėtoju. Tik vienas iš penkių klubų, nugalėjęs atrankoje, gaus kvietimą į Eurolygą.

Tad FIBA Eurolygoje daugiausia galės žaisti du klubai ir nė vienas neturės garantijų, kad ir kitą sezoną, neprasibrovęs į LKL viršūnę, jis ir vėl galės ten kovoti.

„Bus ir finansiniai paskatinimai. Aš dar tiksliai nežinau, kaip su Eurolyga, bet Europos taurės turnyre numatomos gan neblogos premijos. Už patekimą į turnyro aštuntfinalį numatyta po 10 tūkst. eurų, už ketvirtfinalį – 15 tūkst., pusfinalį – 30 tūkst. eurų. Iš viso bus išdalinti 3 mln. eurų, be to, klubams nebus privalomas starto mokestis ir jokie užstatai. Esmė labai paprasta – laimėjus Europos taurę, galima gauti pakankamai pinigų, jų investavus kur kas mažiau. Tai postūmis į priekį. Kiek žinau, FIBA Eurolygos surinktas biudžetas taip pat bus išdalintas beveik visas – 80 procentų visos sumos“, – teigė LKF generalinis sekretorius.

M.Špoko teigimu, Europos taurės varžybose Lietuva gaus dvi vietas: vienas klubas iškart pateks į grupių etapą, o kitam teks dėl kelialapio pakovoti atrankos varžybose. Prie šio turnyro dalyvių turėtų prisijungti ir klubai, nesėkmingai pasirodę atrankos į pajėgiausią lygą varžybose.

„Bandoma integruoti visas įmanomas lygas į Europos taurės varžybas – net ir Baltijos krepšinio lygą. Kiek žinau, jos nugalėtojas taip pat gali pretenduoti į kvietimą varžytis antrame pagal pajėgumą turnyre“, – teigė M. Špokas.

Nors FIBA ir nekalba apie konfrontaciją su ULEB Eurolyga, vis dėlto, tampa aišku, kad privati organizacija, esanti Barselonoje, nenorės taip lengvai atiduoti sukurtą turnyrą ir stiprius klubus. Neoficialiai teigiama, kad visos Europos krepšinio federacijos, kurių klubai kovos ULEB Eurolygoje ar Europos taurės turnyre, sulauks sankcijų – yra siūlymas diskvalifikuoti valstybių federacijas. Tai reiškia, kad nacionalinės rinktinės negalės varžytis Europos pirmenybėse, toms šalims teks atsisakyti svajonių grumtis olimpiadose. Taip pat iš visų įmanomų organizacijos struktūrų bus „išstumti“ tų valstybių atstovai, kurie bandys palaikyti ULEB. Visų pirma, šis draudimas kirs per teisėjus – „nesutinkančiųjų“ šalių arbitrai nebus kviečiami teisėjauti.

„Yra taisyklės, kurias laužant kenčia federacija. Kas būtų, jeigu būtų? Viskas surašyta buvo 2010 metais Vykdomojo komiteto nutarime. Ir planai buvo tokie, kokie yra. Palaukime ir kol kas nekalbėkime apie sankcijas ar diskvalifikacijas. Laikas viską parodys“, – apie galimus FIBA žingsnius tramdant nesutinkančiuosius su būsimu Europos krepšinio pasikeitimu teigė M.Špokas.

Pirmadienį į savo posėdį rinkosi ULEB Eurolygos organizacijos nariai, kurie taip pat galėjo pateikti „atsakomąjį ėjimą“ FIBA organizacijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.