EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšinio klubai dvejoja, į kurią barikadų pusę stoti

Tarptautinei krepšinio federacijai (FIBA) bandant pereiti į puolimą ir perimti įtaką iš Europos krepšinio lygų sąjungos (ULEB) klubų varžybose, Lietuvos klubai pateko į dviprasmišką situaciją.

Laimėjusi LKL bronzą Utenos „Juventus“ komanda gavo teisę žaisti Europos taurės turnyre, bet į savo varžybas ėmė vilioti ir „FIBA Europe“.<br>G.Šiupario nuotr.
Laimėjusi LKL bronzą Utenos „Juventus“ komanda gavo teisę žaisti Europos taurės turnyre, bet į savo varžybas ėmė vilioti ir „FIBA Europe“.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Nicola treniruojamas „Lietuvos rytas“ trečiadienį turi galutinai apsispręsti kokį turnyrą pasirinkti.<br>M.Kulbio nuotr.
M.Nicola treniruojamas „Lietuvos rytas“ trečiadienį turi galutinai apsispręsti kokį turnyrą pasirinkti.<br>M.Kulbio nuotr.
Klaipėdos „Neptūnas“ jau pervedė registracijos mokestį Europos taurės turnyrui.<br>A.Kubaičio nuotr.
Klaipėdos „Neptūnas“ jau pervedė registracijos mokestį Europos taurės turnyrui.<br>A.Kubaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kęstutis Rimkus

2015-06-30 17:55, atnaujinta 2017-10-28 15:20

„FIBA Europe“ antradienį išplatino pareiškimą apie tai, kad sekmadienį Budapešte priimtas sprendimas kurti Europos klubams naujus turnyrus – aukščiausio ir antrojo lygio.

Nors pranešama, kad naujai aukščiausiajai lygai, kuri teoriškai turėtų pakeisti dabartinę Eurolygą, „FIBA Europe“ ir FIBA investuos savo pinigus, daugiau nieko konkretaus nenurodoma.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir sužinokite visas karščiausias naujienas greičiausiai – tapkite gausios lrytas.lt sportas grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE. 

Tik tiek, kad darbo grupė turėtų pristatyti klubams ir jų savininkams naują projektą kaip įmanoma greičiau.

„FIBA Europe“ naujoji antroji lyga turėtų startuoti jau 2015-2016 m. sezoną.

Joje rungtyniautų 100 klubų iš 40-ies valstybių. Po atrankos varžybų pirmajame etape žaistų 64 komandos, padalytos į 16 grupių po 4 ekipas.

Po antrojo etapo grupėse ir atkrintamųjų varžybų turnyras baigtųsi finalo ketverto turnyru.

„FIBA Europe“ žada padengti klubams dalyvavo turnyre išlaidas ir mokėti premijas už patekimą į kiekvieną kitą etapą.

„FIBA Europe“ taip pat taigė, kad nacionalinės krepšinio federacijos privalo įtikinti užsiregistruoti savo komandas naujojoje lygoje.

Dėl to į dviprasmišką situaciją pateko ir Lietuvos klubai, jau priimti į ULEB organizuojamas 36 komandų Europos taurės varžybas.

Kauno „Žalgiris“ yra susitelkęs į ULEB Eurolygą, kurią FIBA kol kas paliko ramybėje, bet kitoms komandoms tenka rinktis.

„Dabar situacija primena šunį, kuris turėtų du šeimininkus, tempiančius pavadžiu į skirtingas puses“, – sakė pirmą kartą į Europos taurės turnyrą priimtos Utenos „Juventus“ prezidentas Žydrūnas Urbonas.

Laiko apsispręsti jis beveik neturi, nes registracijos mokestį už dalyvavimą reikėtų pervesti iki liepos 2 dienos.

Klaipėdos „Neptūnas“ nelaukė iki paskutinės dienos ir jau pervedė į ULEB sąskaitą 15 tūkst. eurų registracijos mokestį.

„Neptūno“ direktorius Osvaldas Kurauska teigė, jog klubas iškart buvo nutaręs žaisti tame pačiame turnyre, kaip ir pastaruosius dvejus metus.

Kai Klaipėdos komanda gavo vardinį kvietimą į Europos taurės turnyrą, žinių iš „FIBA Europe“ ir Lietuvos krepšinio federacijos nebelaukė.

„Niekas į mus nesikreipė, jokių rekomendacijų mes negavome“, – sakė O.Kurauskas.

Link Europos taurės varžybų antradienį linko ir 2005 bei 2009 metais šį turnyrą laimėjęs „Lietuvos rytas“.

„Oficialius dokumentus esame gavę tik iš ULEB. Nei iš FIBA Europe, nei iš Lietuvos krepšinio federacijos neturime jokios informacijos.

Norėtume daugiau aiškumo, – sakė Vilniaus klubo atstovas ryšiams su žiniasklaida Remigijus Kazilionis, pridūręs, jog Lietuvos rytas“ sprendimui dar turi trečiadienį.

Kurį turnyrą pasirinkti galvosūkis ir bronzos medalius šiemet iškovojusiai „Juventus“ ekipai.

Utenos klubas nori žaisti Europos taurės turnyre, bet nerimauja, kad pasikeitus situacijai nuplauktų 15 tūkst. eurų.

„Neturime atsakymo, nes laukiame mūsų federacijos rekomendacijų, – sakė Ž.Urbonas. – Mums registracijos mokestis yra labai dideli pinigai.“

Lietuvos krepšinio federacija antradienį surengė vidinį posėdį, bet po jo tylėjo.

„Mes patys laukiame oficialios informacijos iš FIBA Europe“, – sakė Lietuvos krepšinio federacijos ryšių su visuomene ir komunikacijos vadovas Rytis Sabas.

Žinių iš „FIBA Europe“ sulaukta tik antradienio vakarą.

Pranešama, kad į antrosios lygos turnyrą iš Lietuvos yra kviečiamas LKL vicečempionas „Lietuvos rytas“ ir trečiosios vietos laimėtojas „Juventus“.

„Neptūnui“, Pasvalio „Pieno žvaigždėms“ ir Alytaus „Dzūkijai“ siūloma dalyvauti atrankos varžybose.

Jei kuris nors klubas atsisakys, eilė žaisti atrankos varžybose pereitų likusiems LKL klubams, tarp kurių pirmenybę turėtų „Šiauliai“.

„FIBA Europe“ norėtų iš klubų už dalyvavimą gauti 10 tūkst. eurų registracijos užstatą, kuris būtų grąžinamas po sezono.

Geriausioms turnyro komandoms žadamos premijos. Didžiausia jų – 250 tūkst. eurų – atitektų turnyro čempionui.

„FIBA Europe“ nurodo, kad klubai turėtų apsispręsti iki liepos 16 dienos.

Vis dėlto naujosios lygos projekte trūksta konkretumo. Didžiausias klausimas – kokio lygio komandos žaistų naujajame turnyre?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.