EUROLYGA 2023

M. Jordano legenda iki šiol krauna auksinius kiaušinius

Baigęs krepšininko karjerą Michaelas Jordanas įspūdingai padidino savo kapitalą. 52-ejų amerikiečio turto vertė jau viršijo milijardą dolerių ir iki šiol nenustojo augti, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

M.Jordanas tapo pirmuoju pasaulio atletu milijardieriumi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Jordanas tapo pirmuoju pasaulio atletu milijardieriumi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Jordanas ir toliau kraunasi turtus.
M.Jordanas ir toliau kraunasi turtus.
M.Jordanas dabar keliauja po pasaulį reklamuodamas savo prekės ženklą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr. (M Sportas)
M.Jordanas dabar keliauja po pasaulį reklamuodamas savo prekės ženklą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr. (M Sportas)
M.Jordanas tapo pirmuoju pasaulio atletu milijardieriumi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Jordanas tapo pirmuoju pasaulio atletu milijardieriumi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Jordanas tapo pirmuoju pasaulio atletu milijardieriumi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Jordanas tapo pirmuoju pasaulio atletu milijardieriumi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos rytas“

Jul 12, 2015, 6:32 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 3:11 PM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite  nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE. 

Jis iki šiol vis dar išlieka geriausiu visų laikų pasaulio krepšininku.

2015-ųjų NBA finalas tik dar kartą patvirtino, kad net LeBronas Jamesas dar negali varžytis su XX amžiaus pabaigos „His Airness“.

M.Jordanas per savo karjerą šešis kartus žaidė NBA finaluose ir visus juos laimėjo. Taip pat šešis kartus finalo serijose jau dalyvavęs šių laikų Karalius į viršūnę užkopė tik du kartus.

„Niekas nematė ir nepamatys mūsų žaidžiančių vienas prieš vieną. Bet toks likimas: mes neišvengsime palyginimų“, – „L’Equipe“ prisipažino M.Jordanas.

Baigęs krepšininko karjerą jis naujomis spalvomis praturtino savo legendą. Pirmuoju krepšininku milijardieriumi tapęs 52-ejų amerikietis dabar keliauja po pasaulį reklamuodamas savo prekės ženklą „Jordan Brand“.

Naujas vaidmuo patinka

– Prieš trisdešimt metų pirmąsyk apsilankėte Paryžiuje po pirmojo savo sezono NBA su „Chicago Bulls“ komanda. Kaip dabar vertinate savo karjerą žvelgdamas atgal? – M.Jordano pasiteiravo žurnalistai.

– Tikrai negalėčiau skųstis. Mėgstu leisti laiką Paryžiuje. Pirmąsyk čia lankiausi 1985-aisiais kaip atletas, atstovaujantis bendrovei „Nike“.

Tuomet dar neturėjau net savo prekės ženklo (dvi pirmąsias legendinių „Air Jordan“ batelių versijas tiesiogiai gamino „Nike“, o trečiam modeliui jau buvo specialiai sukurta bendrovė „Jordan Brand“. – Red.).

Tais laikais tikrai niekuomet nebūčiau net pagalvojęs, kad viskas taip susiklostys. Gyvenime niekuomet nežinai, ko gali sulaukti.  Dirbi ir kasdien stengiesi kilti į viršų, pamažu didindamas reikalingų pažinčių ratą.

Ir štai po 30 metų aš vėl atsidūriau čia norėdamas atšvęsti jau savo prekės ženklo jubiliejų. Džiaugiuosi, kad jis tapo toks populiarus visame pasaulyje.

– Nuo 2010-ųjų jums priklauso ir „Charlotte Hornets“ klubas. Laimėjote šešis NBA čempiono žiedus kaip žaidėjas su „Chicago Bulls“ komanda. Ar svajojate apie septintąjį jau kaip NBA klubo savininkas?

– Taip, tai yra viena priežasčių, kodėl iki šiol likau krepšinio pasaulyje. Noriu laimėti naują titulą kaip savininkas. Bet žinau, kad tai padaryti bus daug sunkiau negu tuomet, kai buvau žaidėjas. Dabar turiu labai mažai įtakos komandos žaidimui, nes pats daugiau nežaidžiu. Esu priverstas ložėje laukti pergalių, nes aikštėje visus įgaliojimus suteikiau savo žaidėjams ir komandos treneriams.

Bet kai mes iškovosime titulą, bus taip pat smagu, kaip ir tuomet, kai pats žaidžiau. Trokštu vėl laimėti. Ir dirbu kiekvieną dieną, kad pasiektume šį tikslą.

– Laimėti buvo lengviau, kai buvote žaidėjas?

– Kai pats žaidžiau, kontroliavau situaciją. Būdamas savininkas tik kenčiu matydamas, kas vyksta aikštėje.

– Kaip dabar atrodo eilinė M.Jordano diena?

– (Šypsosi.) Dabar visi reikalai susiję tik su naujokų birža. Stengiamės tinkamai įvertinti ateities talentus. Šiaip stebiu labai daug krepšinio rungtynių transliacijų per televizorių. Aš visuomet buvau šio žaidimo sirgalius. Taip pat turiu daug kitokios veiklos. Rūpinuosi savo prekės ženklo bateliais ir savo mažosiomis dvynėmis (Victoria ir Ysabel gimė 2014 metų vasarį, kai M.Jordanas antrą kartą vedė Yvette Prieto. – Red.).

Vyresnieji vaikai iš pirmosios santuokos aktyviai dalyvauja mano versle.  Jie užsiima skirtinga veikla (viena dukra dirba „Charlotte Hornets“ klube. – Red.). Mano gyvenimas šiuo metu nuostabus.

– Kaip „Hornets“ savininkas ir prezidentas esate priverstas rūpintis klubo sporto reikalais. Kokie jūsų santykiai su komandos krepšininkais?

– Prieš keletą metų dar treniruodavausi kartu su jais. Bet jau lioviausi, nes tam esu per senas. Dabar treniruotes stebiu iš viršaus – iš virš treniruočių aikštės esančio balkono ir dalinu patarimus, kai žaidėjams jų reikia.

– Jeigu dabar žaistumėte su jais vienas prieš vieną, ar laimėtumėte?

– Aišku, bet nenoriu sugniuždyti jų pasitikėjimo savo jėgomis. Todėl lieku šalia ir leidžiu jiems tikėti, kad jie yra tikrai geri. (Juokiasi.) Esu per senas, kad galėčiau tai daryti.

– Ar būnant M.Jordanu lengviau į savo komandą privilioti norimus žaidėjus?

– Šiame versle viskas sprendžiama ne tokiais būdais. Aišku, esu klubo savininkas, bet reikia kitų dalykų, kai nori pritraukti žaidėjus. Svarbiausia, kaip dirba visas klubas ir visa sistema.

Mūsų žaidėjai visada nori laimėti, nes jie – tikri kovotojai. Bet mes privalome žaidėjams sukurti tokias sąlygas, kad jie galėtų pasiekti šį tikslą. Ar tam padeda tai, kad esu Michaelas Jordanas? Nemanau.

– Kaip vertinate Europos krepšinio evoliuciją būdamas NBA klubo savininkas?

– Europos krepšinis be galo patobulėjo ir išaugo. “Svajonių komanda“ 1992 metais šiam procesui atvėrė duris. Dabar daug daugiau žaidėjų iš Europos žaidžia NBA. Jie turėjo progą tobulinti savo žaidimą, susidūrę su NBA realybe.

– Kuo labiausiai didžiuojatės: ar tuo, kad tapote pirmuoju žaidėju – NBA klubo savininku, ar tuo, kad esate pirmasis pasaulyje atletas milijardierius?

– Būti klubo savininku man yra svarbiausias dalykas. Tapau juo ne todėl, kad noriu pralobti, o todėl, kad dievinu krepšinį. Jeigu galiu padėti augti šiam sportui remdamasis savo meile, tai tiesiog genialu. Be abejo, visuomet yra verslo interesų, bet tikrai ne jie mane stumia į priekį ir verčia tobulėti.

– Koks didžiausias skirtumas tarp jūsų laikų ir dabartinio krepšinio?

– Sunku pasakyti. Vertinant iš sirgaliaus pozicijų sportas tapo dar didesne pramoga. Labai daug jaunų žaidėjų, o talentų aruodas gausėja labai sparčiai. Krepšinis labai patobulėjo. Bet kai mes žaidėme, krepšininkai buvo brandesni.

Dabar ateina labai daug talentingų paauglių, bet jie visko mokosi jau žaisdami.

– Mėgstama lyginti skirtingų epochų žaidėjus. Vos dėlto kai kuris nors krepšininkas ima dominuoti NBA, jis iš karto pradedamas vadinti jūsų įpėdiniu.  Ar tai teisinga?

– Normalu, kad, pavyzdžiui, LeBronas Jamesas dabar dažnai lyginamas su manimi. Bet niekas nematė ir nepamatys mūsų, žaidžiančių vienas prieš vieną. Deja, mes pasmerkti likti tik legendomis.

– Dabar jaunoji karta jūsų vardą geriau žino dėl krepšinio batelių. Ar manote, kad po dešimties metų Jordano prekės ženklas galutinai pranoks Jordano krepšininko legendą?

– Nemanau, kad reikės tiek laukti. Karjerą baigiau prieš dvylika metų, o mano prekės ženklas auga iki šiol. Ir jis tikrai ryškiai pranoks Michaelą Jordaną. („L'Equipe“, LR).

Milijardieriaus paslaptys

Michaelui Jordanui aukso kalnus sukrovė krepšininko talentas NBA aikštėse. Bet 2003-aisiais baigęs profesionalaus žaidėjo karjerą jis ir toliau gali džiaugtis išskirtine finansine sėkme. 

Ją nulėmė du pagrindiniai dalykai: jau trisdešimt metų trunkanti draugystė su „Nike“ bendrove ir vis didesnis „Charlotte Hornets“ klubo akcijų paketas.

Jeigu M.Jordanas 2007-aisiais nebūtų išgyvenęs skyrybų, kurios tuomet jo kišenę patuštino 168 mln. JAV dolerių ir buvo vadinamos pačiomis brangiausiomis istorijoje, „His Airness“ būtų dar greičiau tapęs pirmuoju pasaulio sporto milijardieriumi.

Vedybos su „Nike“

Nesibaigianti krepšinio žvaigždės sąjunga su sporto prekių milžine iki šiol jam deda auksinius kiaušinius.

Iš šiuo metu JAV rinkoje parduodamų krepšinio batelių daugiau kaip viena iš dviejų porų turi Jordano vardą (2013 metais – 54 proc., 2014 metais – 58 proc.).

Legendinis krepšininkas dar 1999-aisiais kartu su „Beaverton“ grupe įkūrė „Jordan Brand“. Šios bendrovės prezidentas Larry Milleris dabar turi dar ambicingesnių tikslų.

„Kaip Michaelas sako: niekam ribų nėra, – „L’Equipe“ aiškino „Jordan Brand“ vadovas. – Krepšinio bateliai šiuo metu sudaro 85 proc. mūsų verslo, bet taip pat jau dalyvaujame bėgimo, amerikietiškojo futbolo ir bokso rinkose. Mūsų prioritetas – profesionalusis sportas, bet mes vis daugiau dėmesio skiriame ir gyvenimo stiliaus prekėms.“

M.Jordanas 1984-aisiais pasirašė pirmąją sutartį su „Nike“, kuri jam per metus skirdavo 500 tūkst. dolerių – rekordinę tais laikais sumą.

Bet ji dabar atrodo tiesiog nepadoriai, palyginti su 75 mln. dolerių, kuriuos „Nike“ pervedė M.Jordanui 2013 metais.

Rinkos ekspertai teigia, kad „nėra brangu tiek sumokėti vardui, kuris paleido šį prekės ženklą į gyvenimą“ ir iki šiol daug prisideda prie kasmet augančio jo dominavimo amerikietiškoje krepšinio batelių rinkoje.

M.Jordano verslo ateitis dabar priklauso ne tiktai nuo kitų sporto šakų, bet ir nuo kitų pasaulio rinkų.

„Mūsų veikla dabar greičiau plėtojama ne JAV, o tarptautinėse rinkose, – pripažino L.Milleris, bet atsisakė pateikti konkrečius skaičius. – Prancūzija ir Kinija yra ypač svarbios rinkos.“

Kinija, be abejonės, buvo pagrindinis „Nike“ komercinis tikslas, dėl kurio ji ir pasirašė naują sutartį su NBA, įsigaliosiančią 2017 metais. „Tai, kas gerai „Nike“, iš esmės gerai ir mums“, – neslėpė „Jordan Brand“ prezidentas L.Milleris, 2007–2012 m. ėjęs „Nike“ bendrovės vadovo pareigas.

Retro modeliai

M.Jordanas prieš 17 metų paliko „Chicago Bulls“ iškovojęs šeštąjį čempiono žiedą, bet jo vardas iki šiol kaip niekas kitas traukia pirkėjus.

Daugiau kaip pusė dabar parduodamų krepšinio batelių yra nuolat atnaujinami jo vardu pavadinti senieji modeliai. Bet prie dar didesnės Jordano šlovės svariai prisideda ir naujosios NBA žvaigždės.

„Jordan Brand“ yra pasirašęs sutartis su 20 žaidėjų, kurių gretose yra ir Carmelo Anthony, ir Chrisas Paulas, ir Blake’as Griffinas.

M.Jordano batelių 2014 metais buvo parduota už 2,6 milijardo JAV dolerių – aštuonis kartus daugiau (!) negu tų, kuriuos reklamuoja „Nike“ taip pat apautas LeBronas Jamesas.

Ištikimybė seniems rėmėjams

M.Jordanas taip pat valdo septynis restoranus ir iki šiol turi daugybę pelningų reklamos sutarčių.

2014-aisiais vien iš reklamdavių jis į kišenę įsidėjo 100 mln. dolerių, t.y. per metus uždirbo daugiau negu per 15 sezonų NBA aikštelėse vilkėdamas „Chicago Bulls“ ir „Washington Wizards“ aprangą (94 mln. dolerių).

M.Jordanui iki šiol liko ištikimi dauguma senųjų rėmėjų: „Gatorade“ („Pepsi“ grupė), „Hanes“ (apatinis trikotažas), „Upper Deck“ (kolekcinės sporto kortelės), „Five Star Frangrances“ (kvepalai), bet pastaraisiais metais jis surado ir naujų: „2KSports“ (vaizdo žaidimai) ar „Novant Health“ – krepšininko gimtojoje Šiaurės Karolinoje įsikūręs medicinos klinikų tinklas.

Pelningas klubas

M.Jordanas dabar yra turtingiausias sporto pensininkas pasaulyje. 2015-ųjų vasarį jis pirmąsyk pateko ir į pasaulio milijardierių sąrašą, kurį sudaro žurnalas „Forbes“.

Prie šios finansinės sėkmės ypač daug prisidėjo kaip ant mielių auganti „Charlotte Hornets“ akcijų vertė. 2006-aisiais M.Jordanas įsigijo 20 proc. šio NBA klubo akcijų. 2010-aisiais jis perėmė klubo kontrolę sukaupęs 80 proc. akcijų, o 2014-ųjų birželį savo dalį klubo kapitale jau padidino iki 90 proc.

Nei apverktini rezultatai („Hornets“ 2012 metais laimėjo mažiausiai pergalių per visą NBA istoriją), nei klubo skolos (130 mln. dolerių) nepridarė nuostolių jo savininkui.

„Charlotte Hornets“ dabar užima 26-ąją vietą iš 30 NBA klubų pagal savo vertę (725 mln. dolerių), bet yra net 11-as pagal vertės prieaugį per metus (+77 proc.!) ir šį sezoną vėl uždirbo pelno (7 mln. dolerių), puikiai pasinaudodamas NBA pajamų perskirstymo sistema mažiau turtingiems (18 mln. dolerių).

Visos šios pajamos ir leido M.Jordanui užkopti į 1741-ąją vietą pasaulio turtuolių sąraše. („L’Equipe“, LR)

10 M.Jordano skaičių

1 – tiek kartų jis laimėjo NCAA pirmenybes (1982 metais su Šiaurės Karolinos universiteto komanda, kurią treniravo legendinis Deanas Smithas).

2 – tiek kartų jis tapo olimpiniu čempionu (1984 ir 1992 m. su JAV rinktine).

3 – tiek kartų jis buvo išrinktas naudingiausiu NBA Visų žvaigždžių mačo žaidėju (dalyvavo 10 kartų).

5 – tiek kartų jis buvo išrinktas naudingiausiu NBA sezono žaidėju (1988, 1991, 1992, 1996, 1998 m.).

6 – tiek kartų jis tapo NBA čempionu (1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998) ir kiekvieną kartą buvo išrinktas naudingiausiu finalo serijos krepšininku.

10 – tiek kartų jis buvo rezultatyviausias NBA sezono krepšininkas.

23 – toks buvo mėgstamiausias jo marškinėlių numeris. Jie pakabinti ir „Chicago Bulls“, ir Šiaurės Karolinos universiteto arenos palubėse.

41 – tiek vidutiniškai taškų jis rinko per 1993 metų NBA finalo seriją. Tai absoliutus NBA rekordas.

69 – tiek daugiausia taškų jis įmetė per NBA rungtynes (1990 m. kovo 28-ąją žaisdamas su „Cleveland Cavaliers“).

32 292 – tiek taškų iš viso per karjerą jis pelnė NBA reguliariajame sezone (pagal šį rodiklį užima ketvirtąją vietą per visą NBA istoriją).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.