EUROLYGA 2023

J. Plazos ir J. Kazlausko kontrastai – iššūkis M. Kuzminskui

Pakeisti plokštelę. Taip sako Mindaugas Kuzminskas, kai kalba apie ritualu tapusį veiksmą, kurį jau trečią vasarą tenka atlikti smegenų vingiuose. Lietuvos krepšinio rinktinės puolėjas prieš kiekvieną vasarą turi kuriam laikui užmiršti klube iki skausmo šlifuotas schemas, pakeisti kai kuriuos instinktus aikštėje, o tada – dar kartą persijungti.

M.Kuzminskas jau priprato, kad po sezono klube tenka greitai keisti mintis apie gynybą.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Kuzminskas jau priprato, kad po sezono klube tenka greitai keisti mintis apie gynybą.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Kuzminskas jau priprato, kad po sezono klube tenka greitai keisti mintis apie gynybą.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Kuzminskas jau priprato, kad po sezono klube tenka greitai keisti mintis apie gynybą.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Kuzminskas jau priprato, kad po sezono klube tenka greitai keisti mintis apie gynybą.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Kuzminskas jau priprato, kad po sezono klube tenka greitai keisti mintis apie gynybą.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Martynas Suslavičius

2015-07-31 09:52, atnaujinta 2017-10-22 11:42

Lietuvos rinktinėje panašius veiksmus turi atlikti ir kiti krepšininkai, tačiau M.Kuzminskas šiuo atveju – išskirtinis. Visi krepšinio specialistai turi savitas puolimo ir gynybos schemas, derinius ir krepšinio filosofiją, bet M.Kuzminskas turėjo įprasti gyventi prie gynybos kontrastų.

Skirtinga gynyba

Malagos „Unicaja“ klube lietuviams puikiai pažįstamas Joanas Plaza kiekvieną žaidėjų judesį privertė dirbti jo netradiciniai gynybai. Gynybai, kuri – visiškai priešinga nei taiko Jonas Kazlauskas, kiti Lietuvos treneriai ar netgi didžioji dauguma pasaulio klubų.

„J.Plazos gynyba Europos mastu tikrai yra netradicinė. Ne daug trenerių taiko tokią sistemą. Dėl to daugelis komandų netgi pasimeta, nes nėra pratusios žaisti prieš tokį varžovą“, – sakė M.Kuzminskas.

Ir pabrėžė, kad J.Plazos ir J.Kazlausko gynybos schemų ant svarstyklių dėti nereikėtų.

„Negali pasakyti, kuri veiksmingesnė. Abi veiksmingos, jeigu atiduoti visas jėgas ir stengiesi“, – kalbėjo M.Kuzminskas.

Trečiadienį jis prie pirmosios Lietuvos krepšinio rinktinės pergalės prisidėjo 10 taškų. Lietuviai laimėjo 80:68. Po šių rungtynių, pasak jo, dar apie tuos gynybos skirtumus kalbėti nereikėtų.

„Turėjome keletą treniruočių salėje, tad buvo daug broko. Dar sunku pasakyti, ar buvo tų klaidų dėl sistemos. Klaidų tikrai padariau, bet tai buvo pirmas blynas. Žinosime, ties kuo reikės dirbti, ką tobulinti“, – sakė puolėjas.

Iššūkis – pagalba

Kai M.Kuzminskas ginasi J.Plazos komandoje, jo užduotis padedant ar pasaugant komandos draugą visai kitokia nei J.Kazlausko sistemoje.

„Pagrindinis skirtumas – pagalbos. Pas J.Plazą pagalba būna iš stipriosios aikštės pusės, o Lietuvos rinktinėje – atvirkščiai“, – apie skirtumus kalbėjo jis.

Iš pažiūros galima pamanyti, kad persiorientuoti lengva, tačiau jau refleksu tapę judesiai išgyvendinami sunkiai. Jam iš pradžių tenka pagalvoti, ką turi daryti, tad tai gali lemti svarbų uždelsimą ir progą varžovui. Kita vertus, su kiekvienais metais M.Kuzminskas vis greičiau persijungia į kitą režimą, tad jaudintis per Lietuvos rinktinės rungtynes nebereikėtų.

„Skirtumas – totaliai kitoks. Su J.Kazlausku jau esu trečius metus, tad prieš vykdamas į rinktinę žinau, kad reikia galvoje pasikeisti plokštelę. Su J.Plaza dirbu irgi tiek pat, bet metai bėga ir manau, kad šiemet persijungsiu greičiau nei anksčiau“, – sakė M.Kuzminskas.

Požiūriai į improvizacijas

Į „Žalgirį“ 2012 metais atvykęs J.Plaza Kaunui pateikė iki tol nematytą gynybos planą. Drąsų, kietą ir neįtikėtinai drausmingą. Krepšininkai iš pradžių per treniruotes liejo prakaitą, gindamiesi vienas prieš vieną, o tada J.Plaza kantriai jungė grandis. Tuomet su J.Plazos gynyba susipažino ir M.Kuzminskas.

„J.Kazlauskas mums leidžia improvizuoti. Gynyboje gali keistis, daugiau judėti, o J.Plaza viską nori matyti tik taip, kaip pasakė prieš rungtynes. Improvizacijų tikrai yra mažiau“, – pasakojo jis.

M.Kuzminskui J.Plazos gynyba buvo naujiena, kaip ir kitiems lietuviams. Krepšininkas jau buvo įpratęs prie lietuviams tradicinės gynybos.

„Nuo pat krepšinio mokyklos laikų esame mokomi tokios gynybos. Teko persiorientuoti. Pradžioje buvo neįprasta, bet kai pradedi žaisti, pamatai, kad gynyba veikia, atsiranda tinkamas požiūris ir nusiteikimas. Šoko nebuvo. Treneris yra tam, kad sureguliuotų schemą, o tu – vykdytum“, – kalbėjo jis.

Mėgsta žaisti greitai

M.Kuzminskas Malagoje turėjo patirties, žaidžiant sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje. Joje jam gali tekti pažaisti ir Lietuvos rinktinėje. Krepšininkas teigė, kad bent jis ir Jonas Mačiulis mokosi šios pozicijos derinius.

„Kai žaisdavome mažesniu penketu, J.Plaza pastumdavo iš trečiosios į ketvirtąją poziciją, – sakė jis. – Galbūt kiti ketvirtieji numeriai – fiziškai stipresni, bet aš turiu savo privalumų. Galiu sužaisti greitai, mobiliai.“

Krepšinio pasaulyje mažesnieji penketai užima vis svarbesnį vaidmenį. Skambiausiai pokyčių vėjai pūtė NBA finalo serijoje, kur „Golden State Warriors“ treneris Steve'as Kerras po triumfo prakalbo, kad tradicinių „centrų“ ir masyvių žaidėjų laikams ateina pabaiga.

„Ta tendencija yra ir Europoje, kur nemažai komandų „centro“ pozicijoje laiko žemesnius žaidėjus. Bet nėra vienareikšmiško sprendimo. „Crvena zvezda“ komandoje Bobano Marjanovičiaus (vasarą perėjo į „San Antonio Spurs“) niekas negalėjo sulaikyti, o jis – 221 cm ūgio. Negaliu pasakyti, ar tai gerai, ar ne, – kalbėjo M.Kuzminskas. – Bet man patinka greitesnis krepšinis. Savo stipresne puse laikau galėjimą greitai atakuoti.“

Klubas nutarė nepaleisti

M.Kuzminskas 2013 metais paliko „Žalgirį“ ir išvyko į Malagos klubą, kur komandą burti ėmė ir J.Plaza. Prieš porą metų M.Kuzminska dėkojo ispanui, kad šis jam suteikė naujų jėgų. Kaip pats yra sakęs, dar „Žalgiryje“ jis buvo užsisėdėjęs.

„Bet nėra vienareikšmiškai taip, kad mane į Malagą pasiėmė J.Plaza. Aš pasiūlymą dar turėjau tada, kai nebuvo aišku, kas treniruos komandą. Vėliau sužinojau, kad J.Plaza keliauja į „Unicaja“. Tada sutartį pasirašiau ir aš. Mes kartu dirbome „Žalgiryje“, jį pažinojau. Kai renkiesi klubą, žiūri į savo pozicijos žaidėjus, trenerį ir šiuo atveju viskas susidėjo taip, kaip norėjau“, – sakė M.Kuzminskas.

Ispanijoje jis sužaidė du gerus sezonus. „Unicaja“ liko patenkina lietuviu, tad nutarė pasinaudoti sutartyje buvusia galimybe Mindaugą pasilikti dar metams. „Unicaja“ apie savo sprendimą pranešė iškart po sezono, o kalbos, kad jis liks aidėjo ir anksčiau, tad M.Kuzminskui nereikėjo gyventi nežinioje.

„Aš neturėjau jokio sprendimo. Apsispręsti teko klubui. Jie galėjo arba pasilikti mane, arba ne. Turėjau kitų variantų, bet „Unicaja“ turėjo pirmenybę. Tai buvo vienas geriausių variantų“, – aiškino M.Kuzminskas, kuris prie gynybos, paremtos juodu darbu baudos aikštelėje, žais bent metus.

Neišleido už Atlanto

Jau šią vasarą jis norėjo išmėginti savo jėgas NBA vasaros lygoje, tačiau „Unicaja“ tarė griežtą „ne“. Klubas nenorėjo rizikuoti, kad vis svarbesnį vaidmenį komandoje gaunantis lietuvis patirtų traumą.

„Šiek tiek pikta, bet reikia suprasti ir klubą. Juk yra traumų tikimybė, sezonas Ispanijoje – bene ilgiausias Europoje, buvo daug varginančių kelionių iš Malagos. Per sezoną tikrai nuvargsti. Klubas norėjo, kad pailsėčiau ir sumažinčiau traumų tikimybę“, – pozityviai kalbėjo M.Kuzminskas.

Jis tiek pernai, tiek užpernai iškart po čempionatų su Lietuvos rinktine keliaudavo į Malagą, kur prisidėdavo prie komandos. Taip pat turėtų būti ir po šių metų Europos krepšinio čempionato. Kiek laiko turės pailsėti priklausys nuo Lietuvos rinktinės rezultatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.