EUROLYGA 2023

Lietuva – prieš suomių „vilkų gaują“: kas vyksta varžovų pusėje?

Praėjusią savaitę dukart Australijos krepšininkus įveikusi Lietuvos rinktinė šeštadienį Alytuje žais trečiąsias pasirengimo rungtynes. Lietuvių varžovai bus „vilkų gauja“ („Susijengi“), kaip savo nacionalinę krepšinio komandą yra pakrikštiję suomiai. „Vilkų gauja“ šią vasarą kovojo viename draugiškame mače ir jame sudraskė Europos čempionus prancūzus.

P.Koponeno karjeros kreivė pakilusi aukščiausiai.<br>AFP/Scanpix nuotr. iš archyvo
P.Koponeno karjeros kreivė pakilusi aukščiausiai.<br>AFP/Scanpix nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Aug 8, 2015, 10:28 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 1:58 PM

Staigus proveržis

Europos sporto visuomenė pusantro dešimtmečio turėjo nedaug priežasčių kalbėti apie Suomijos krepšinį. Po 1995 metų čempionato, kuriame užėmė paskutinę 14-ąją vietą, suomiai praleido net septynerias Europos pirmenybes ir tarp stipriausių žemyno komandų pirmą kartą XXI amžiuje pateko tik 2011 metais.

Pateko pro atsarginį įėjimą, nes atrankos turnyre kelialapio neiškovojo. Tačiau „FIBA Europe“, pasiūlius Lietuvos krepšinio federacijai, padidino Europos čempionato dalyvių skaičių nuo 16 iki 24 ir suomiai atsidūrė tarp aštuonių laimingųjų.

Dar laimingesni suomiai buvo turnyrui pasibaigus. Patyrusio trenerio Henriko Dettmanno vadovaujami krepšininkai nustebino net savo sirgalius, pateko į antrąjį etapą ir galutinėje rikiuotėje pasidalijo devintąją vietą.

Devintąją vietą suomiai užėmė ir 2013 metais Slovėnijoje, kur po šiauriečių kojomis viena po kitos krito galingos Turkijos, Rusijos, Graikijos ir Slovėnijos komandos. Šių pergalių Suomijos rinktinei neužteko, kad iškovotų kelialapį į 2014 metų pasaulio pirmenybes, bet suomiai pasinaudojo kita galimybe – jie gavo vardinį kvietimą.

Deja, Ispanijoje vykusiame pasaulio čempionate Suomijos krepšinio sapnas nutrūko. Didžiausi šio dešimtmečio išsišokėliai nugalėjo tik Ukrainos komandą ir galutinėje lentelėje užėmė 22-ąją vietą.

Beje, prieš ketverius metus per Lietuvoje vykusias žemyno pirmenybes Suomijos rinktinė pirmojo etapo rungtynes žaidė Alytuje. Tad formaliai Alytaus areną Suomijos rinktinė pažįsta net geriau negu joje po renovacijos dar niekada nerungtyniavusi Lietuvos nacionalinė komanda.

Kapitonas ištarė „sudie“

Per pasaulio čempionatą savo šaliai paskutinį kartą atstovavo du Europoje labiausiai pagarsėję Suomijos krepšinio veteranai Hanno Mottola ir Teemu Rannikko.

Pirmasis į NBA patekęs suomis, geriausiu laikotarpiu ir Kauno „Žalgiryje“ rungtyniavęs H.Mottola (gimęs 1976 m.) pernai visai baigė karjerą, o T.Rannikko (gimęs 1980 m.) kol kas atsisveikino tik su „vilkų gauja“.

T.Rannikko vis dar žaidžia Suomijos lygos Joensaus „Kataja“ klube, o buvęs ilgametis rinktinės kapitonas H.Mottola treniruoja jaunuosius krepšininkus Helsinkio krepšinio akademijoje (HBA).

„Net nebandysiu prilygti Hanno. Nemanau, kad kas nors gali jam prilygti, bet mes visi stengiamės būti į jį panašūs“, – garsiausiam visų laikų Suomijos krepšininkui nusilenkė iš jo kapitono pareigas perėmęs Shawnas Huffas.

NBA lygoje neįsitvirtino

Pasitraukus H.Mottolai ryškiausia asmenybė Suomijos rinktinėje yra 27-erių metų gynėjas Petteri Koponenas, nuo 2012 metų žaidžiantis Rimo Kurtinaičio treniruojamame „Chimki“ klube. Tarp suomių krepšininkų jo karjeros kreivė šiuo metu pakilusi aukščiausiai.

Aplenkti P.Koponeną bandė Erikas Murphy, studijavęs Floridos universitete ir 2013 metais pakviestas NBA naujokų biržos antrajame rate. E.Murphy buvo pasirašęs sutartį su „Chicago Bulls“ klubu, užpraėjusį sezoną žaidė keletą rungtynių NBA čempionate, bet stipriausioje pasaulio lygoje neįsitvirtino ir po NBDL varžybose praleisto praėjusio sezono šią vasarą sudarė sutartį su Stambulo „Besiktas“.

Kiti geriausi „vilkų gaujos“ nariai praėjusį sezoną atstovavo gana kukliems Europos klubams: Sh.Huffas – Liudvigsburgo „Riesen“, Geraldas Lee – Ploješčio „Asesoft“, Sasu Salinas – Liublianos „Olimpija“.

Sustiprino amerikietis

Šią vasarą „vilkų gaują“ sustiprino vienas labai patyręs „vilkas“ – keturis praėjusius sezonus Australijos lygos klubams atstovavęs 31 metų amerikietis Jamaras Wilsonas.

Suomijos pilietybės suteikimas J.Wilsonui nebuvo pastaraisiais metais Europoje labai paplitęs komercinės krepšininkų natūralizacijos atvejis. J.Wilsonas yra vedęs buvusią Suomijos rinktinės krepšininkę Laurą Sario, su ja augina dvejų metukų dukrą, o prašymą gauti Suomijos pilietybę padavė dar 2010 metais, iškart po vedybų.

Amerikiečiui teko atlikti visas įprastas procedūras, kurias atlieka kiekvienas gauti Suomijos pasą norintis užsienietis. Dėl to laukti pilietybės reikėjo net penkerius metus.

Rinktinėje J.Wilsonas debiutavo rugpjūčio 1 dieną per draugiškas rungtynes su Prancūzijos ekipa.

„Jammu atliko namų darbus. Jis išmoko ir Suomijos himno žodžius, ir mūsų taktikos knygą. Jis pridėjo mūsų žaidimui elementų, kurių mums anksčiau trūko, ir jau tapo tikru „vilku“, – po debiuto naujoką gyrė rinktinės treneris H.Dettmannas.

Laukia suomių sirgalių

Šiais metais Europos pirmenybes pirmą kartą rengia net keturios šalys. Visos keturios šeimininkės gavo teisę pasirinkti po vieną šalį-partnerę, kurios komanda į tą pačią grupę pateko be burtų.

Latviai ir kroatai pasirinko artimiausius kaimynus estus ir slovėnus, vokiečiai – turkus (Vokietijoje gyvena labai daug turkų kilmės žmonių, kurie per sporto varžybas ištikimai palaiko istorinės tėvynės atstovus), o prancūzai nutarė bendradarbiauti su suomiais.

Šis sprendimas buvo kartu ir netikėtas, ir dėsningas. Nors Suomija neturi tvirtų krepšinio tradicijų, užpernai į Slovėnijoje vykusias Europos pirmenybes ir pernai į Ispanijoje vykusias pasaulio pirmenybes atvyko nepaprastai daug suomių sirgalių, kurie mėgstamos komandos palaikymą suderino su gana nebrangiomis atostogomis šiltuose kraštuose.

Bendradarbiavimą su suomiais pasirinkę prancūzai irgi tikisi sulaukti didelio būrio aistruolių iš šiaurės.

Įveikė Europos čempionus

Viena iš Prancūzijos ir Suomijos krepšinio federacijų sutarties sąlygų buvo rinktinių draugiškos rungtynės. Suomiai pageidavo dar prieš kelionę į Prancūziją pamatyti Europos čempionų komandą savo šalyje.

Draugiškas mačas įvyko pirmąją rugpjūčio dieną Tamperėje ir viršijo drąsiausius rengėjų lūkesčius. Maža to, kad septynis tūkstančius vietų turinčioje arenoje nebuvo kur obuoliui nukristi, šeimininkai iškovojo netikėtą pergalę 76:67! Tiesa, prancūzų ekipoje nežaidė keli NBA krepšininkai, bet suomių sirgaliai aikštėje pamatė ir ryškiausią svečių žvaigždę Tony Parkerį, ir daug kitų garsenybių.

„Noriu padėkoti Prancūzijos rinktinei. Jie galėjo ramiai treniruotis namie, bet sutiko atvykti pas mus ir tikriausiai nė nenutuokia, kaip šia viešnage prisideda prie krepšinio populiarinimo Suomijoje“, – garbiems svečiams dėkojo Suomijos rinktinės treneris H.Dettmannas.

Susirūpino vaikų krepšiniu

Lietuvoje ir Slovėnijoje pasiekti rezultatai – du ryškiausi Suomijos krepšinio blyksniai. Bet Suomijos krepšinio federacija (SKL) gerokai anksčiau pradėjo dirbti, kad devintoji vieta Europos pirmenybėse būtų laikoma ne blyksniu, o norma.

Prieš keliolika metų SKL parengė vaikų ir jaunimo krepšinio vystymo programą ir kryptingai stiprina krepšininkų rengimo struktūrą. Jos viršūne tapo 2011 metais įsteigta Helsinkio krepšinio akademija, į kurią nukreipiami beveik visi gabiausi vaikinai ir merginos.

Praėjusį sezoną HBA komanda, sudaryta iš vaikinų, kuriems tuo metu buvo 17-18 metų, tapo Suomijos vyrų trečiosios lygos čempione ir iškovojo teisę žaisti antrojoje lygoje. Iš akademijos auklėtinių sudaromos ir Suomijos jaunimo rinktinės, kurios kovoja įvairių amžiaus grupių Europos čempionatuose. Juose jaunieji suomių krepšininkai pastaraisiais metais pasiekia vis geresnių rezultatų.

Jauniai veržiasi aukštyn

Suomijos jaunųjų krepšininkų pakilimas kol kas nėra stulbinamas, bet yra išties žymus. Ypač lyginant su XX ir XXI amžių sandūros rezultatais.

Po 1995 metų, kai suomiai dalyvavo Europos jaunučių (iki 17 m.) čempionato baigiamajame etape, jaunieji suomių krepšininkai net 15 vasarų neiškovojo teisės žaisti su stipriausiais. Tik 2011 metais tarp geriausiųjų pateko 18-mečių rinktinė, tačiau ji A pakopos turnyre užėmė paskutinę 16-ąją vietą ir iškart grįžo į B pakopą.

Tačiau ledai buvo pralaužti ir Suomijos jaunųjų krepšininkų rinktinės viena po kitos pradėjo veržtis aukštyn. 2013 metais kelialapį į A pakopą iškovojo 16-mečių rinktinė (suomiai žaidžia ir šiuo metu Kaune vykstančiame šios amžiaus grupės čempionate), 2014 metais į A pakopą žengė 18-mečių komanda, o šiais metais B pakopos čempione tapo ir Suomijos 20-mečių rinktinė.

Jei 16-mečių turnyre Suomijos krepšininkai išvengs vienos iš trijų paskutinių vietų, kitais metais A pakopoje galės žaisti visos trys Suomijos rinktinės. Tuo negalės pasigirti net tokios krepšinio šalys kaip Kroatija ir Graikija (jų 20-mečiai prieš kelias savaites iškrito į B pakopą)!

Pakvietė į vyrų rinktinę

„Mes skiname pirmuosius nacionalinės krepšinio programos vaisius. Jaunieji krepšininkai ir jų treneriai turi teisę savimi didžiuotis, – sakė vyrų rinktinės treneris H.Dettmannas. – Šiuolaikinėje visuomenėje sudėtinga greitai pasiekti didelių sporto laimėjimų. Pokyčiai įmanomi tik per ilgą laikotarpį.

Kad užaugintumėm dabartinę 20-mečių rinktinę, privalėjome darbą pradėti dar XXI amžiaus pirmaisiais metais. Tada įdiegėme naują jaunų krepšininkų treniruočių metodiką, užtikrinome finansinį aprūpinimą, o dabar sulaukėme rezultatų“.

Gabiausi jaunieji krepšininkai jau treniruojasi su vyrais. H.Dettmannas į „vilkų gaują“ šią vasarą pakvietė keturis žaidėjus, tapusius 20-mečių B pakopos čempionais, bei 18-mečių komandos lyderį Lauri Markkaneną, kuris tapo rezultatyviausiu krepšininku 18-mečių A pakopos turnyre. Jaunosios kartos atstovai turi nedaug galimybių rudenį nuvykti į Prancūziją, bet treniruotės su vyrais jiems yra ir paskatinimas, ir brandos mokykla.

Suomijos rinktinės sudėtis

(į Lietuvą atvykę žaidėjai)

R.Ahonenas (25 metų, 187 cm, praėjusį sezoną žaidė Loimos „Bisons“), J.Cavenas (22, 211, „Delaware 87ers“, NBDL), Sh.Huffas (31, 198, Liudvigsburgo „Riesen“, Vokietija), V.Kaunisto (33, 204, Kouvolos „Kouvot“), M.Koivisto (28, 194, Frankfurto „Skyliners“, Vokietija), P.Koponenas (27, 194, „Chimki“, Rusija), T.Kotti (34, 205, „Bisons“), G.Lee (28, 208, Ploješčio „Asesoft“, Rumunija), C.Lindbomas (24, 206, Helsinkio „Seagulls“), E.Murphy (25, 208, „Austin Spurs“, NBDL), M.Nuutinenas (25, 200, „Bisons“), S.Salinas (24, 191, Liublianos „Olimpija“, Slovėnija), J.Wilsonas (31, 185, Ruano SPO, Prancūzija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.