EUROLYGA 2023

Subjektyvus žvilgsnis: Europos čempionato galimybių reitingas

Kai kurios rinktinės Europos krepšinio pirmenybėms ruošiasi jau visą mėnesį ir sužaidė po kelerias draugiškas rungtynes, kitos – treniruojasi mažiau nei savaitę. Įvykių vienos ar kitos komandos stovykloje būna kasdien, o iki pirmųjų oficialių rungtynių likus 30 dienų vaizdas tapo aiškesnis negu buvo krepšininkams vos pradėjus treniruotes.

Lietuvos rinktinė per du draugiškus mačus iškovojo dvi pergales.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė per du draugiškus mačus iškovojo dvi pergales.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2015-08-10 18:51, atnaujinta 2017-10-21 03:53

(skliaustuose – vieta praėjusiame reitinge)

1. (1.) Prancūzija

Europos čempionai ir pagrindiniai šių pirmenybių šeimininkai prarado akies traumą patyrusį Fabieną Causeur, bet šis krepšininkas tikriausiai nebūtų patekęs į dvyliktuką. Dėl nedidelės traumos taip pat nesitreniruoja Nando De Colo, praleidęs ir pirmąsias draugiškas rungtynes su suomiais. Šias rungtynes prancūzai nelauktai pralaimėjo, bet pirmoji nesėkmė neturėtų suklaidinti varžovų – per Europos čempionatą „mėlynieji“ bus sunkiausiai įveikiama komanda.

Optimalus penketas: T.Parkeris, E.Fournier, N.Batumas, B.Diaw, A.Ajinca. Treneris V.Collet.

Draugiškos rungtynės: Suomija 67:76.

2. (2) Kroatija

Nors „gerai informuotais“ prisistatyti bandę šaltiniai tvirtino, kad Mario Hezonja šiais metais neatstovaus Kroatijai, treneris Velimiras Perasovičius visą laiką teigė priešingai ir buvo teisus – debiutuoti NBA lygoje besirengiantis jaunasis puolėjas atvyko į treniruočių stovyklą. Joje netikėtai pasirodė ir Marko Tomasas, kurio nebuvo pradiniame kandidatų sąraše. Tačiau kroatai patyrė ir nuostolių. Po sveikatos patikrinimo paaiškėjo, kad dėl neišgydytos traumos žaisti negalės Vokietijos lygoje puikiai rungtyniavęs Leonas Radoševičius.

Penketas: R.L.Ukičius, K.Simonas, Boj.Bogdanovičius, D.Šaričius, A.Tomičius. Treneris V.Perasovičius.

Rungtynės: Naujoji Zelandija 70:68.

3. (6.) Graikija

Treneris Fotis Katsikaris vėliausiai paskelbė kandidatų sąrašą. Sirgaliai jame pasigedo nebent Louko Maurokefalidžio ir Sofoklio Schortsaničio, bet visi kiti geriausi graikų krepšininkai, neskaitant gerokai anksčiau karjerą rinktinėje baigusių veteranų Dimitrio Diamantidžio ir Antonio Fotsio, pasirengę žaisti Europos pirmenybėse. Atrodo, Graikija turės komandą, kurios ir antrasis penketas galėtų kovoti dėl medalių.

Penketas: N.Kalathis, V.Spanoulis, G.Antetokounmpo, G.Printezis, K.Koufos. Treneris F.Katsikaris.

4. (3.) Ispanija

Ispanijos rinktinė, kaip ir Graikijos, treniruočių stovyklą atidarė paskutinę liepos dieną – vėliausiai tarp visų Europos čempionate žaisiančių komandų. Geriausi ispanų krepšininkai kol kas tik apšilinėja.

Penketas: S.Rodriguezas, S.Llullis, R.Fernandezas, N.Mirotičius, P.Gasolis. Treneris S.Scariolo.

5. (4.) Italija

Tai, kad žaisdami namie italai nesugebėjo įveikti vokiečių – nėra geras ženklas. Ir visai nesvarbu, jog šeimininkams neatstovavo trys NBA krepšininkai, nes lygiai tokie pat buvo varžovų nuostoliai. Dar vienas blogas ženklas – italai net į olandų ir austrų krepšį nesugebėjo įmesti 70 taškų.

Penketas: M.Belinelli, D.Hackettas, D.Gallinari, L.Datome, A.Bargnani. Treneris S.Pianigiani.

Rungtynės: Nyderlandai 64:52, Austrija 64:54, Vokietija 68:69.

6. (5.) Serbija

Serbijos rinktinę lyg perkūnas iš giedro dangaus sukrėtė „San Antonio Spurs“ klubo kirtis. Pasklidus gandams apie Bobano Marjanovičiaus pėdos traumą, „Spurs“ iškvietė vidurio puolėją sveikatos patikrinimui, ir nors nerado jokių įtariamų pažeidimų, uždraudė jam žaisti Europos čempionate. Pasaulio vicečempionai ras kuo pakeisti B.Marjanovičių, bet tokio krepšininko praradimas negali neturėti neigiamų pasekmių.

Penketas: M.Teodosičius, Bog.Bogdanovičius, N.Kaliničius, N.Bjelica, M.Raduljica. Treneris A.Džordževičius.

Rungtynės: Vengrija 81:61.

7. (7.) Lietuva

Treneris Jonas Kazlauskas dar negalėjo gludinti taktikos, nes tik trečiadienį, pavėlavęs pustrečios savaitės, prie komandos prisidėjo Jonas Valančiūnas. Tačiau ir žaisdama be jo Lietuvos rinktinė per dvejas pirmąsias rungtynes akivaizdžiai pranoko Australijos krepšininkus.

Penketas: M.Kalnietis, R.Seibutis, J.Mačiulis, P.Jankūnas, J.Valančiūnas. Treneris J.Kazlauskas.

Rungtynės: Australija 80:68 ir 92:85.

8. (10.) Vokietija

Vokietijos rinktinė, žaisdama be NBA krepšininkų Dirko Nowitzki, Denniso Schroderio ir Tiboro Pleisso, tapo turnyro Trente nugalėtoja. Tarp trijų vokiečių įveiktų komandų atsidūrė ir šią vasarą raumenis sustiprinusi Italijos rinktinė. Tačiau B grupės šeimininkai sulaukė ir blogos žinios. Jie Europos čempionate tikėjosi neseniai Vokietijos pilietybę gavusio slovako Antono Gavelo pagalbos, bet Slovakijos krepšinio federacija nesutiko, kad šis gynėjas atstovautų kitai valstybei.

Penketas: H.Schaffartzikas, D.Schroderis, N.Giffey, D.Nowitzki, T.Pleissas. Treneris Ch.Flemingas.

Rungtynės: Austrija 64:54, Nyderlandai 59:55, Italija 69:68.

9. (8.) Turkija

Turkijos krepšininkai, kaip ir kasmet, ilgai treniruojasi nuo pašalinių akių pasislėpę Bormijuje. Tačiau nuo nieko neįmanoma paslėpti, kad dar prieš rinktinei išvykstant į Italiją su ja atsisveikino Omeras Asikas, kurį surietė nugaros skausmai. O juk kartų kaitą išgyvenančiai ir į mirtininkų grupę patekusiai rinktinei labai reikalingas kiekvienas patyręs kovotojas.

Penketas: B.Dixonas, S.Guleras, C.Osmanas, E.Ilyasova, S.Erdenas. Treneris E.Atamanas.

10. (12.) Izraelis

Prie Guy Pnini ir rinktinės kapitono Yotamo Halperino pavardžių dideli klaustukai buvo padėti iki pat treniruočių stovyklos pradžios. Galiausiai paaiškėjo, kad šiedu krepšininkai nespėjo išsigydyti traumų (G.Pnini – Achilo sausgyslės, Y.Halperinas – nugaros), tad Izraelio komandos antroji linija per Europos pirmenybes bus ženkliai susilpnėjusi.

Penketas: Y.Ohayonas, G.Mekelis, A.Nissimas, O.Casspi, D.Fischeris. Treneris E.Edelsteinas.

11. (14.) Čekija

Čekai pralaimėjo dvejas pirmąsias rungtynes lenkams, bet žaidė be grėsmingiausio krepšininko Jano Vesely. Jam prisidėjus trenerio Roneno Ginzburgo arsenalas bus kur kas pavojingesnis. Penketas: T.Satoransky, D.Jelinekas, L.Bartonis, J.Vesely, O.Balvinas. Treneris R.Ginzburgas. Rungtynės: Lenkija 52:70 ir 64:65.

12. (9.) Slovėnija

Slovėnijos rinktinėje šiais metais nebus natūralizuoto amerikiečio. Slovėnai planavo, kad jiems padės Bryantas Dunstonas, tačiau jo pilietybės suteikimo procedūra įstrigo, todėl natūralizuoto žaidėjo vietą užims bosnis Alenas Omičius. Slovėnų priekinė linija dar labiau praretėjo, kai paskutinę akimirką žaisti rinktinėje atsisakė Gašperis Vidmaras ir treniruočių stovykloje traumą patyrė Saša Zagoracas. Dėl to treneris Jure Zdovcas į komandą skubiai pakvietė veteraną Mihą Zupaną.

Penketas: Z.Dragičius, J.Blažičius, J.Klobučaras, J.Balažičius, A.Omičius. Treneris J.Zdovcas.

Rungtynės: Naujoji Zelandija 73:68, Australija 79:70 ir 51:66.

13. (15.) Lenkija

Lenkai, žaisdami stipriausios sudėties, dukart nugalėjo kaimynus čekus, bet trenerį Mike‘ą Taylorą turėjo išgąsdinti klaiki garsiausio krepšininko Marcino Gortato sportinė forma (4 iš 15 dvitaškių per du mačus). Laimei, laiko įgauti pagreitį dar liko daug, o kai kurie kiti krepšininkai parodė, jog yra pasiruošę prisiimti svarbesnius vaidmenis.

Penketas: A.J.Slaughteris, L.Koszarekas, M.Ponitka, D.Kuligas, M.Gortatas. Treneris M.Tayloras. Rungtynės: Čekija 70:52 ir 65:64.

14. (16.) Latvija

D grupės šeimininkai visuomenei kol kas neprisistatė, o treniruočių stovykloje vis dar pluša net 17 žaidėjų. Tiesa, prieš pat stovyklos pradžią pailgėjo nuostolių sąrašas – atvykti į rinktinę atsisakė Rihardas Kuksikas, praėjusį sezoną žaidęs Ainaro Bagatskio treniruojamame „Nižnij Novgorod“ klube.

Penketas: J.Blūmas, J.Strėlniekas, Dair.Bertanas, R.Freimanis, K.Bėrzinis. Treneris A.Bagatskis.

15. (17.) Gruzija

Neskaitant nedidelės Tornikės Šengelios traumos, gruzinų pasirengimas vyksta pagal planą. Visi krepšininkai, tarp jų vėliausiai atvykę Zaza Pačulia ir Jacobas Pullenas, jau vietoje ir prisidėjo prie pergalės pirmose draugiškose rungtynėse su Bosnijos ir Hercegovinos komanda. Penketas: J.Pullenas, M.Markoišvilis, D.Sanadze, T.Šengelia, Z.Pačulia. Treneris I.Kokoškovas. Rungtynės: Bosnija ir Hercegovina 78:75.

16. (11.) Bosnija ir Hercegovina

Prieš pat treniruočių stovyklos pradžią buvo paskelbta, kad šiais metais Bosnijai ir Hercegovinai neatstovaus Mirza Teletovičius ir Nihadas Džedovičius. Šie milžiniški nuostoliai smarkiai aptirpdys „slibinų“ galimybes kovoti dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas.

Penketas: A.Renfroe, N.Gordičius, M.Miloševičius, E.Kikanovičius, A.Stipanovičius. Treneris D.Ivanovičius.

Rungtynės: Gruzija 75:78.

17. (19.) Belgija

Prieš pat stovyklos pradžią treneris Eddy Casteelsas sulaukė visos virtinės liūdnų žinių: gydytojų verdiktas užkirto kelią po rankos operacijos nepasveikusiam Christophe‘ui Beghinui, Ioannas Iarochevitchius neatvyko dėl asmeninių rūpesčių, o Roelis Moorsas nusprendė baigti karjerą. Šie praradimai susilpnino ir taip nestiprų belgų atsarginių suolą, o suderinti komandinius veiksmus trukdo tai, jog natūralizuotas amerikietis Mattas Lojeski žada atvykti tik rugpjūčio viduryje.

Penketas: S.Van Rossomas, L.Bosco, M.Lojeski, A.Hervelle‘is, M.De Zeeuwas. Treneris E.Casteelsas.

Rungtynės: Nyderlandai 64:49.

18. (18.) Ukraina

Ukrainiečiai sulaukė naujo natūralizuoto amerikiečio Jerome‘o Randle‘o, bet neišvengė jiems įprastų ir iki gyvo kaulo įgrįsusių komunikacijos problemų. Jau gerą mėnesį lyg į vandenį dingo žaisti rinktinėje žadėję, bet kažkur Amerikoje prapuolę ir į skambučius neatsiliepiantys Joelis Bolombojus bei Oleksijus Pečerovas, smarkiai vėluoja ir abejonių jų žodžio patikimumu pradėję kelti Kyrylo Natiažko bei Viačeslavas Kravcovas. Be to, išgaravo ir paskutinės viltys, kad Europos čempionate žais Oleksijus Lenis bei Sergijus Gladyris.

Penketas: J.Randle‘as, O.Mišula, O.Lypovyj, I.Zaicevas, K.Fesenka. Treneris J.Murzinas.

19. (21.) Suomija

„Vilkų gauja“ sausakimšoje Tamperės arenoje pakėlė sau nuotaiką įveikdama Europos čempionus. Dar svarbiau buvo tai, kad suomiai sau ir kitiems parodė, jog taktika, atnešusi sėkmę per dvejas praėjusias žemyno pirmenybes, gali būti veiksminga ir trečią kartą. Kita vertus, šviežio kraujo, neskaitant natūralizuoto amerikiečio Jamaro Wilsono, treneris Henrikas Dettmannas į komandą neįliejo.

Penketas: P.Koponenas, S.Salinas, Sh.Huffas, E.Murphy, G.Lee. Treneris H.Dettmannas. Rungtynės: Prancūzija 76:67.

20. (20.) Makedonija

Tamsūs debesys virš Makedonijos rinktinės dar labiau sutirštėjo, kai likus vos pusantro mėnesio iki Europos čempionato šalies krepšinio federacija atleido trenerį Aleksandarą Džikičių ir į aukštesnes pareigas pakėlė jo buvusį padėjėją Marjaną Srbinovskį. Maža to, atvykimo datą nukėlė natūralizuotas amerikietis Richardas Hendrixas, kuris buvo žadėjęs prie rinktinės prisidėti rugpjūčio 1 dieną.

Penketas: V.Ilijevskis, V.Stojanovskis, M.Simonovskis, P.Samardžiskis, R.Hendrixas. Treneris M.Srbinovskis.

21. (22.) Estija

Treneriui Tiitui Sokkui daugiausia nerimo kelia Kristjano Kanguro sveikata. Vienas Estijos komandos lyderių negali visavertiškai treniruotis dėl nugaros skausmų. Bet jei estai be K.Kanguro, Siimo Sanderio Venės ir Tanelio Sokko sugeba lygiai žaisti su rusais (abejos rungtynės pralaimėtos po įdomios kovos), jų reikalai tikriausiai nėra labai blogi.

Penketas: S.T.Sokkas, R.Veidemanas, K.Kanguras, S.S.Vene, J.Taltsas. Treneris T.Sokkas. Rungtynės: Rusija 62:70 ir 78:92.

22. (24.) Islandija

Du iš NCAA komandų į rinktinę atvykę krepšininkai sužinojo, kad negalės dalyvauti Europos čempionate. Kristoferiui Acoxui ir Elvarui Marui Fridzrikssonui nepavyko susitarti su universitetų vadovybe, kad juos išleistų prasidėjus mokslo metams. Žinoma, Islandijos rinktinė ar su jais, ar be jų bus aiški turnyro autsaiderė, bet jauni žaidėjai neteko puikios pramogos (būtent taip žemyno pirmenybes vertina net geriausi islandų krepšininkai).

Penketas: H.Vilhjalmssonas, J.Stefanssonas, J.Sigurdzarsonas, H.Baringssonas, P.Jermolinskis. Treneris C.Pedersenas.

23. (23.) Nyderlandai

„Oranžiniai“ treniruojasi daugiau nei mėnesį, bet Italijoje vykusiame turnyre nesugebėjo įveikti net nestipriausios sudėties Austrijos rinktinės... O per ketverias jau žaistas draugiškas rungtynes olandai daugiausiai įmetė 55 taškus. Šis skaičius nemažai pasako apie Nyderlandų rinktinės galimybes.

Penketas: A.Slagteris, W.De Jongas, K.Akerboomas, R.Schaftenaaras, H.Norelis. Treneris T.Van Helfterenas.

Rungtynės: Italija 52:64, Vokietija 55:59, Austrija 49:58, Belgija 49:65.

24. (13.) Rusija

FIBA sustabdė Rusijos krepšinio federacijos narystę ir pašalino šios šalies komandas iš oficialių varžybų. Jei per kelias dienas (iki FIBA centrinės valdybos posėdžio) niekas nepasikeis, Rusijos rinktinė negalės žaisti Europos čempionate. Tiesa, tai turnyrui būtų mažas praradimas – ši komanda nebūtų favoritė net subūrusi visus geriausius krepšininkus.

Penketas: D.Chvostovas, V.Fridzonas, S.Antonovas, A.Voroncevičius, P.Korobkovas. Treneris J.Pašutinas.

Rungtynės: Estija 70:62 ir 92:78, Kinija 101:75 ir 96:88.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: diskusija po pirmojo prezidento rinkimų turo
Gyvai
„Lietuva tiesiogiai“: kas turėtų nutikti, kad laimėtų I. Šimonytė?