EUROLYGA 2023

Lietuvos varžovė Turkija: kartų kaitą išgyvenantys „12 milžinų“

Šeštadienį Kauno sporto halėje Lietuvos 16-mečių krepšininkų rinktinė Europos pirmenybių pusfinalyje po permainingos kovos nugalėjo Turkijos bendraamžius ir pateko į turnyro finalą. Dabar atėjo eilė jėgas išbandyti vyrams – pirmadienį taip pat Kaune, bet ne sporto halėje, o „Žalgirio“ arenoje susirems žemyno čempionatui besirengiančios pagrindinės Lietuvos ir Turkijos krepšinio komandos.

Turkų rinktinė žais mirtininkų grupėje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Turkų rinktinė žais mirtininkų grupėje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Aug 17, 2015, 12:59 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 6:56 AM

Žais mirtininkų grupėje

Galinga namie, bet išskystanti, kai reikia žaisti kituose kraštuose. Tokia yra Turkijos rinktinė, kuri per visą istoriją didžiosiose varžybose laimėjo du medalių komplektus, ir abukart apdovanojimais džiaugėsi žaisdama savo šalyje. Pirma sykį Turkijos krepšininkai ant garbės pakylos lipo per 2001 metų Europos pirmenybes, antrą – per 2010 metų pasaulio pirmenybes, bet tiek tarp šių turnyrų, kuriuose buvo laimėtas sidabras, tiek vėliau beveik nesikėsino į aukščiausias vietas ir dažniausiai turėjo teisintis dėl viena kitą vejančių nesėkmių.

„12 milžinų“, kaip turkai vadina savo šalies krepšinio rinktinę, nuleistomis galvomis išvyko ir iš dviejų praėjusių Europos čempionatų. 2011 metais Lietuvoje turkai užėmė tik 11-ąją vietą, o 2013 metais Slovėnijoje smuko dar žemiau – į 17-ąją poziciją. Osmanų palikuonys Slovėnijoje laimėjo vos vienerias rungtynes ir lagaminus susikrovė jau po pirmojo etapo.

Turkijos komanda truputį reabilitavosi praėjusiame pasaulio čempionate, į kurį pateko gavusi vardinį kvietimą. Ispanijos arenose „12 milžinų“ pateko į atkrintamąsias varžybas, bet buvo sustabdyti ketvirtfinalyje. O jų žygį nutraukė Lietuvos rinktinė, įveikusi Turkijos krepšininkus 73:61.

Šių metų Europos pirmenybėse dar labiau pataisyti sirgalių nuotaiką Turkijos rinktinei bus labai sunku. Turkai pateko į stipriausią B grupę ir pirmajame etape Berlyne kovos su Ispanijos, Serbijos, Italijos, Vokietijos bei Islandijos komandomis.

Pasikeitė perpus

Palyginti su praėjusių metų pasaulio čempionatu Turkijos rinktinė pasikeis mažiausiai perpus. Treneris Erginas Atamanas šiais metais į komandą visai nepakvietė keturių veteranų Keremo Gonlumo, Keremo Tunceri, Endero Arslano bei Cenko Akyolio, o du pernai rezultatyviausiai žaidę krepšininkai Emiras Preldžičius ir Omeras Asikas padarė pertrauką dėl sveikatos problemų.

E.Preldžičius gegužės pradžioje paskelbė, jog nepadės „12 milžinų“ dėl medikų rekomendacijų. Gydytojai įspėjo krepšininką, kad per dideli krūviai gali būti pražūtingi nusilpusioms jo Achilo sausgyslėms.

„Emiras dvi praėjusias vasaras svariai prisidėjo prie rinktinės pergalių. Tačiau dabar mes matome gydytojų išvadas ir suprantame, jog jis privalo save patausoti. Negalime versti krepšininkų bet kokia kaina žaisti rinktinėje“, – nors ir nusivylė, sportininko sprendimą suprato E.Atamanas.

O.Asikas atvyko į rinktinės stovyklą, tačiau vos jai prasidėjus pajuto stiprius nugaros skausmus. Vidurio puolėją ištyrę gydytojai nusprendė, kad jam pavojinga tęsti treniruotes ir O.Asikas liepos pabaigoje su komanda atsisveikino.

Turkijos rinktinės treneriai sulaukė ne vien liūdnų žinių. Po nedidelės pertraukėlės į komandą grįžo pernai joje nežaidę Ersanas Ilyasova ir Semihas Erdenas.

Amerikiečio paieškos

Bosnis E.Preldžičius Turkijos rinktinėje turėjo natūralizuoto krepšininko statusą. Paaiškėjus, kad puolėjas šiais metais nežais, Turkijos krepšinio federacija (TBF) pradėjo ieškoti kito užsieniečio. Tarp kandidatų buvo minimos Keitho Langfordo, Jordano Farmaro, Andrew Goudelocko, Bobby Dixono pavardės.

Iš pradžių daugiausia kalbėta apie A.Goudelocką, tačiau Turkijos žiniasklaidoje greitai paplito gandas, kad šis gynėjas už žaidimą rinktinėje paprašė atlygio. TBF prezidentas Harunas Erdenay griežtai atkirto, kad natūralizuotam krepšininkui nemokės ir priims tik tą užsienietį, kuris sutiks rungtyniauti tokiomis pačiomis sąlygomis, kaip visi žaidėjai.

Tiesa, A.Goudelockas neigė prašęs atlyginimo. Jis asmeninėje „Twitter“ paskyroje tvirtino atsisakęs turkų kvietimo dėl šią vasarą numatytų vestuvių.

Kad ir kaip buvo, A.Goudelocko istorija greitai pasimiršo, o į Turkijos rinktinę pirmą kartą atvyko birželio mėnesį Turkijos pasą ir kartu turkišką Ali Muhammedo vardą gavęs B.Dixonas.

Neįtiko poltinės pažiūros?

Vasaros pradžioje treneriui E.Atamanui paskelbus kandidatų sąrašą turkų sirgaliai stipriai nustebo jame nepamatę NBA lygoje sėkmingai rungtyniaujančio Eneso Kantero.

„Daug kartų bandžiau susisiekti su Enesu, bet jis man neatsakė, – paaiškino E.Atamanas. – Be to, jis neatsiprašė komandos draugų už praeityje kilusius incidentus“.

E.Kanteras, kuris pastarąjį kartą rinktinėje žaidė 2011 metais, o paskui vis atsisakydavo dėl NBA karjeros, turėjo kitokią nuomonę. „Oklahoma City Thunder“ vidurio puolėjas pareiškė, jog kvietimo nesulaukė dėl politinių pažiūrų.

E.Kanteras aštriai kritikuoja Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano ir vyriausybės vidaus politiką. Ir ne tik kritikuoja. Turkijos krepšinio federacijos ir rinktinės vadovams šią vasarą nusifotografavus su šalies prezidentu, krepšininkas socialiniuose tinkluose pasišaipė iš nuotraukoje buvusių asmenų.

Tada pratrūko net iki tol visose situacijose labai santūriai ir diplomatiškai elgęsis TBF prezidentas H.Erdenay.

„Sportininkai nesirenka rinktinės, rinktinė renkasi sportininkus, – priminė H.Erdenay. – K.Gonlumas net būdamas 35-erių neatsisakydavo atvykti į rinktinę. S.Erdenas žaisdamas rinktinėje patyrė sunkią traumą, bet jis vėl su mumis. Tokių pavyzdžių yra daug, o Enesas atvykti į rinktinę atsisakė trejus metus iš eilės“.

Jaunimo banga

E.Atamanui atsisakius veteranų, į Turkijos rinktinę šiais metais plūstelėjo didelis būrys jaunų krepšininkų. „12 milžinų“ strategas į stovyklą pakvietė 20-mečius Cedi Osmaną, Emircaną Kosutą ir Kartalį Ozmizraką, 19-mečius Kenaną Sipahį ir Egemeną Guveną, 18-metį Furkaną Korkmazą.

E.Kosutas, K.Ozmizrakas, E.Guvenas ir F.Korkmazas prieš atvykdami į vyrų rinktinę šią vasarą dalyvavo Europos arba pasaulio vaikinų pirmenybėse (F.Korkmazas net dviejuose turnyruose). O C.Osmanas ir K.Sipahi visą dėmesį sutelkė vyrų komandai. TBF neįtraukė jų į vaikinų rinktines, nes jau dabar neabejojama, kad šiedu jaunuoliai bus tarp „12 milžinų“ per svarbiausią suaugusiųjų turnyrą.

„Galvojau, kad važiuosiu kovoti dėl dar vieno medalio į jaunimo čempionatą. Bet esu pasiruošęs žaisti ir vyrų rinktinėje. Nebijau imtis atsakomybės ir būsiu laimingas, jei Europos čempionate treneris mane įleis į aikštę bent kelioms minutėms“, – dėl kvietimo į vyrų rinktinę truputį nustebo C.Osmanas.

Smarkiai stebėtis nereikėjo. Ir C.Osmanas, ir K.Sipahi jau praėjusį sezoną buvo svarbūs žaidėjai stipriuose Eurolygos klubuose Stambulo „Anadolu Efes“ ir „Fenerbahce“.

Beje, Turkijos jaunųjų krepšininkų rinktinės šią vasarą sėkmingai kovojo ir be gabiausių žaidėjų. Turkai laimėjo medalius visuose keturiuose čempionatuose: sidabrą – Europos 18-mečių, bronzą – Europos 20-mečių, pasaulio 19-mečių ir ką tik Kaune pasibaigusiame Europos 16-mečių.

Žaidė Italijoje ir namie

Turkijos vyrų rinktinė treniruotis pradėjo viena pirmųjų – dar liepos viduryje. Po trumpos įvadinės stovyklos Izmyre „12 milžinų“ tradiciškai daug laiko praleido pasislėpę nuo pašalinių akių Italijos Alpių kurorte Bormijuje.

Ten turkai sužaidė ir dvejas pirmąsias draugiškas rungtynes su Tuniso rinktine. Šios dvikovos baigėsi gana netikėtai. Turkijos krepšininkai pirmąsias rungtynes pralaimėjo 81:92, o antrosiose tik po sunkios kovos pranoko afrikiečius 77:72.

Grįžusi namo praėjusią savaitę Turkijos komanda žaidė trejas rungtynes Stambule. Trečiadienį šeimininkai nugalėjo Bosnijos ir Hercegovinos rinktinę 66:58, penktadienį – Tuniso ekipą 76:50, šeštadienį – Graikijos komandą 73:64.

Iš Kauno turkai keliaus į Hamburgą ir kitame keturių komandų turnyre žais su lenkais, latviais ir vokiečiais.

Paskui Turkijos rinktinė kovos Akropolio taurės turnyre, kuriame vėl susitiks su lietuviais. Kitos dvi turkų, kaip ir lietuvių, varžovės Atėnuose bus Graikijos ir Nyderlandų rinktinės.

Turkijos rinktinės sudėtis

B.Batukas (25 metų, 196 cm, praėjusį sezoną žaidė Stambulo „Anadolu Efes“), C.Osmanas (20, 200, „Anadolu Efes“), D.Balbay (26, 184, „Anadolu Efes“), F.Korkmazas (18, 197, „Anadolu Efes“), H.Koksalis (24, 195, Stambulo „Darussafaka“), K.Ozmizrakas (20, 189, „Eskisehir“), O.Savasas (28, 211, Stambulo „Fenerbahce“), S.Erdenas (29, 211, „Fenerbahce“), M.Mahmutoglu (25, 193, „Fenerbahce“), K.Sipahi (19, 197, „Fenerbahce“), S.Guleras (32, 192, Stambulo „Galatasaray“), B.Hersekas (27, 208, Izmyro „Karsiyaka“), S.Geyikas (22, 206, Bursos „Tofas“), B.Dixonas (32, 178, „Karsiyaka“), E.Ilyasova (28, 208, „Detroit Pistons“, NBA), F.Aldemiras (24, 207, „Philadelphia 76ers“, NBA).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.