EUROLYGA 2023

Nežaisiančių „EuroBasket“: kas ir kodėl atsisakė?

Traumos, nuovargis po klubų sezono, šeimyninės aplinkybės, nesutarimai su federacijos vadovais ar treneriais. Tai tik dalis priežasčių, dėl kurių krepšininkai atsisako žaisti rinktinėje ir praleidžia Europos ar pasaulio pirmenybes. Atsisakymų kiekvieną vasarą būna labai daug, o vienoje vietoje surinkus visus pailsėti nusprendusius ar priverstus žaidėjus, būtų galima surengti stiprų alternatyvų turnyrą.

L.Kleiza dėl traumos ir noro pagyti atsisakė žaisti Lietuvos rinktinėje.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
L.Kleiza dėl traumos ir noro pagyti atsisakė žaisti Lietuvos rinktinėje.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 4, 2015, 9:38 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 11:40 AM

Traumos

Dauguma žaisti Europos čempionate atsisakiusių krepšininkų turėjo galimybę pasverti visus „už“ bei „prieš“ ir patys priėmė sprendimą šiais metais nepadėti nacionalinei komandai. Tačiau yra viena kategorija žaidėjų, nuo kurių valios niekas nepriklausė. Tai – sunkias traumas patyrę ir pasveikti nespėję krepšininkai.

Tarp jų – lietuvis Donatas Motiejūnas, latvis Davis Bertanas, ispanas Jose Manuelis Calderonas, rusas Sergejus Karasiovas, izraelietis Guy Pnini, slovėnas Edo Muričius, vasarą per pasaulio jaunimo čempionatą susižeidęs kroatas Marko Arapovičius.

Šie žaidėjai bent jau iš anksto žinojo, kad dalyvauti Europos čempionate negalės. Daug skaudžiau yra tiems krepšininkams, kurie planavo žaisti rinktinėje, bet traumas patyrė jau treniruočių stovykloje.

Šią vasarą per draugiškas rungtynes ar treniruotes susižeidė ir iš rikiuotės iškrito Kroatijos rinktinės natūralizuotas amerikietis Oliveris Lafayette‘as, turkai Omeras Asikas ir Dogusas Balbay, prancūzai Fabienas Causeur ir Antoine‘as Diot, vokietis Maikas Zirbesas.

Ispanas Alexas Abrinesas į rinktinę atvyko neišsigydęs pėdos traumos. Jis tikėjosi atsigauti iki Europos čempionato, bet optimistinis planas žlugo ir rugpjūčio viduryje gynėjas paliko komandą. Tik sveikatos patikrinimui į Kroatijos rinktinę atvyko Leonas Radoševičius. Puolėją apžiūrėję gydytojai iškart padarė išvadą, kad L.Radoševičius negali rungtyniauti, ir pasiuntė jį gydytis.

Nuovargis ir įsisenėjusios traumos

Tarpsezonis trumpas ir krepšininkai turi nedaug laiko pailsėti. Kiekviena diena ypač brangi tiems, kurie neseniai gydėsi traumas ir pasibaigus praėjusiam sezonui vis dar jautė skaudžias senų kovų pasekmes.

Tarp krepšininkų nusprendusių per vasarą pasigydyti senas žaizdas buvo ir ilgamečiai Lietuvos rinktinės žaidėjai Linas Kleiza, Darjušas Lavrinovičius bei Martynas Pocius.

Garsių krepšininkų, kurie nusprendė vasarą atlikti nedideles operacijas ar tiesiog pailsėti, sąrašas yra labai ilgas. Jame galima rasti ispanus Juaną Carlosą Navarro, Ricky Rubio ir Marcą Gasolį bei Ispanijai atstovaujantį Serge‘ą Ibaką, Prancūzijai atstovaujantį Joakimą Noah, rusus Timofejų Mozgovą ir Aleksejų Švedą, Turkijai atstovaujantį Emirą Preldžičių, bosnius Mirzą Teletovičių ir Nihadą Džedovičių, slovėnus Gašperį Vidmarą, brolius Domeną ir Erazemą Lorbekus, makedoną Pero Antičių, izraelietį Yotamą Halperiną, ukrainiečius Sergijų Gladyrį ir Sergijų Liščuką bei Ukrainai atstovavusį Pooh Jeterį.

Pridėjus mažiau garsius žaidėjus šį sąrašą galima pailginti bent du kartus.

Klubo draudimas

Serbas Bobanas Marjanovičius ir prancūzas Alexis Ajinca buvo pasiryžę žaisti Europos čempionate ir kartu su kitais tėvynainiais plušėjo treniruočių stovykloje. Tačiau šiems dviem aukštaūgiams raudoną šviesą dėl senų traumų uždegė NBA klubai.

„San Antonio Spurs“ skubiai iškvietė savo naujoką B.Marjanovičių pasklidus gandui, kad jis Serbijos lygos finale žaidė lūžusia pėda. „Spurs“ gydytojai jokių traumos pasekmių nerado, bet dėl šventos ramybės neleido vidurio puolėjui grįžti į rinktinę.

A.Ajinca skundėsi vis stiprėjančiais Achilo sausgyslės skausmais. Kalbos apie jo sveikatos bėdas nepraslydo pro „New Orleans Pelicans“ vadovų ausis.

JAV studijuojantys belgas Emmanuelis Lecomte‘as bei du Islandijos krepšininkai Kristoferis Acoxas ir Elvaras Fridzrikssonas negalės žaisti Europos čempionate, nes universitetų vadovai neleido jiems praleisti mokslo metų pradžios.

Šeimyninės aplinkybės

Krepšininkams atvykti į rinktinę dažniausiai sutrukdo nemalonios aplinkybės. Tačiau būna ir išimčių.

Slovėnas Goranas Dragičius atsiprašė trenerio Jure Zdovco dėl to, kad norėjo vasarą praleisti su kūdikio laukusia žmona. Dragičių šeima antrąja atžala džiaugėsi rugpjūčio pabaigoje.

Trenerio sprendimas

Kartais keistų sprendimų priima rinktinių treneriai. Žvelgiant iš šalies atrodo, kad vienas ar kitas krepšininkas tikrai galėtų sustiprinti komandą ar net būti vienas jos lyderių, bet treneriai įsivaizduoja visiškai kitaip.

Daugiausiai malkų priskaldė lenkus treniruojantis amerikietis Mike‘as Tayloras. Jis į stovyklą visai nepakvietė vieno iš dviejų geriausių šalies krepšininkų Maciejaus Lampe, dar dviejų iki šiol sėkmingai žaidžiančių veteranų Michalo Ignerski ir Szymono Szewczyko, o jau po to, kai paskelbė dvyliktuką, persigalvojo ir nusprendė į čempionatą nesivežti draugiškuose mačuose naudingai rungtyniavusio Dardano Berishos.

Graikijos rinktinės treneris Fotis Katsikaris tarp kandidatų neįtraukė Sofoklio Schortsaničio ir Louko Maurokefalidžio. Tačiau F.Katsikario pirmtakai praėjusiais metais su šiais aukštaūgiais turėjo daug problemų (L.Maurokefalidis dėl neatvykimo į rinktinę netgi buvo diskvalifikuotas), todėl trenerio sprendimas sirgalių nenustebino. Juo labiau kad šiedu žaidėjai dabartinėje Graikijos rinktinėje nėra nepakeičiami.

Panašiai atsitiko Kroatijos komandoje. Kroatų treneris Velimiras Perasovičius net plačiame kandidatų sąraše nerado vietos Krešimirui Lončarui, Marko Popovičiui, Stanko Baračui ir dar keliems veteranams. Iš šių žaidėjų vis dar galima sudaryti konkurencingą penketą, bet kovoti dėl vietos sustiprėjusios Kroatijos rinktinės dvyliktuke jiems jau būtų labai sudėtinga.

Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas taip pat turi simpatijų ir antipatijų. Jis antrus metus iš eilės į kandidatų sąrašą neįtraukė dukart Eurolygos čempiono, vieno geriausių LKL krepšininkų Martyno Gecevičiaus.

Konfliktai

Serbų treneris Aleksandaras Džordževičius į komandą visai nepakvietė Vladimiro Micovo, turkų strategas Erginas Atamanas – Eneso Katero.

Tarp A.Džordževičiaus ir V.Micovo juoda katė perbėgo pernai, kai krepšininkas buvo pašalintas iš rinktinės dėl nepagarbaus elgesio.

E.Atamanas pareiškė, jog E.Kanterui kvietimo nenusiuntė dėl to, jog žaidėjas neatsiprašė už netinkamą elgesį praėjusiais metais, kai be svarios priežasties neatvyko į rinktinę. Tiesa, E.Kanteras turi kitokią versiją. Pasak vidurio puolėjo, jis nekviečiamas dėl liberalių politinių pažiūrų.

Dėl nesutarimų su federacijos vadovais į Slovėnijos rinktinę jau seniai nekviečiamas Aleksandaras Vujačičius. Su savo šalies krepšinio federacija bendros kalbos neranda ir kitas slovėnas Beno Udrihas.

Pasiruošimas NBA sezonui

„Naujam sezonui ruošiuos pagal NBA klubo sudarytą planą“. Šis paaiškinimas skamba gana rimtai, bet ne visada įtikinamai. Kai kuriems krepšininkams, pavyzdžiui, Jonui Valančiūnui, „pasirengimas naujam sezonui“ net NBA karjeros pradžioje nė sykio nesutrukdė atvykti į rinktinę, o kiti šį paaiškinimą kartoja ne vienerius metus.

Šiais metais dėl numatomo debiuto NBA lygoje kone labiausiai nukentėjo Latvijos rinktinė, nesulaukusi naujokų biržoje ketvirtuoju šaukimu pakviesto Kristapo Porzingio.

Neaiškios priežastys

Kai kurie krepšininkai net nesiteikia paaiškinti, kodėl neatvyko arba neatvyks į rinktinę. Daugiausia problemų dėl komunikacijos tradiciškai kyla Ukrainos krepšinio federacijai. Ukrainiečiai Joelis Bolombojus, Oleksijus Pečerovas, Viačeslavas Kravcovas ir Kyrylo Natiažko buvo pažadėję atvykti į rinktinę, bet paskui dingo kaip į vandenį. Federacijos vadovams su šiais žaidėjais net nepavyko susisiekti.

Kitas ukrainietis Oleksijus Lenis savo šaliai neatstovaus dėl viso komplekso priežasčių, bet ko gero svarbiausia – Ukrainos krepšinio federacija šiuo metu nėra pajėgi sumokėti už „Phoenix Suns“ žaidėjo draudimą.

Karjeros rinktinėje pabaiga

Graikai Dimitris Diamantidis ir Antonis Fotsis, Rusijai atstovavęs ukrainietis Viktoras Chriapa, slovėnas Boštjanas Nachbaras, serbas Nenadas Krstičius vis dar sėkmingai rungtyniauja galinguose Europos klubuose. Šie vyresnės kartos krepšininkai tikriausiai galėtų nemažai nuveikti ir Europos čempionate, tačiau jie jau anksčiau paskelbė, kad baigia karjerą rinktinėje. Tiesa, N.Krstičius šį rudenį žaisti negalėtų net, jei labai norėtų. Jis praėjusio sezono pabaigoje patyrė sunkią traumą.

Karjerą ne tik rinktinėje, bet ir visai po praėjusio sezono baigė rusai Andrejus Kirilenka ir Aleksandras Kaunas bei belgas Roelis Moorsas. Rusijos ir Belgijos krepšinio vadovai siūlė šiems žaidėjams paskutinį tašką padėti Europos čempionate, bet krepšininkai nusprendė savo kūno nebevarginti.

Pilietybė

Slovėnijos rinktinės kandidatų sąraše buvo amerikietis Bryantas Dunstonas. Tačiau jis net neatvyko į stovyklą, nes paaiškėjo, kad iki Europos čempionato nespės gauti Slovėnijos paso.

Nyderlandų krepšinio federacija nespėjo natūralizuoti kito amerikiečio Jasono Dourisseau.

Iš pirmo žvilgsnio slovėnų ir olandų istorijos buvo panašios, tačiau iš tikrųjų – visiškai skirtingos. Planuota B.Dunstono natūralizacija buvo komercinė – vien dėl to, kad šis amerikietis galėtų žaisti Slovėnijos rinktinėje.

Tuo tarpu ilgai Nyderlanduose rungtyniavęs J.Dorisseau prašė pilietybės dėl buitinių priežasčių ir vasaros pabaigoje pasą gavo. Tiesa, per vėlai, kad galėtų pretenduoti į rinktinę ir žaisti Europos čempionate.

Kitokią problemą sprendžia Suomijoje užaugęs bosnių kilmės Emiras Sulejmanovičius. Krepšininkas nori žaisti istorinės tėvynės Bosnijos ir Hercegovinos rinktinėje, bet negali to daryti, nes yra atstovavęs Suomijai.

Be nuostolių

Komandų, kurios nepatyrė ženklių nuostolių, šiame Europos čempionate yra labai nedaug. Visus stipriausius pavyko suburti tik Italijos, Čekijos ir Estijos rinktinių treneriams. Nedidelių problemų buvo ir šiose komandose, bet jos prarado nebent krepšininkus, kurie nepretenduoja atlikti svarbius vaidmenis.

Sustiprinti Suomijos ir Gruzijos komandas galėtų nebent po vieną veteraną (Teemu Rannikko ir Nikolozas Ckitišvilis), kurie jau baigė karjerą rinktinėje.

Prie sąrašo sąlyginai galima pridėti ir Graikijos rinktinę. Nors iš joje nežaisiančių galima sudaryti galingą penketą, treneris F.Katsikaris stovykloje sulaukė visų kviestų krepšininkų.

Nežaisiančių penketai

Lietuva: R.Kaukėnas, M.Pocius, L.Kleiza, D.Motiejūnas, D.Lavrinovičius.

Ispanija: R.Rubio, J.M.Calderonas, J.C.Navarro, S.Ibaka, M.Gasolis.

Slovėnija: G.Dragičius, B.Udrihas, D.Lorbekas, B.Nachbaras, E.Lorbekas.

Graikija: D.Diamantidis, K.Vasileiadis, A.Fotsis, L.Maurokefalidis, S.Schortsanitis.

Rusija: A.Švedas, S.Karasiovas, V.Chriapa, A.Kirilenka, T.Mozgovas.

Prancūzija: Th.Heurtelis, A.Diot, K.Seraphinas, J.Noah, A.Ajinca.

Serbija: V.Micovas, N.Veličkovičius, M.Mačvanas, N.Krstičius, B.Marjanovičius.

Kroatija: O.Lafayette‘as, M.Popovičius, L.Andričius, L.Radoševičius, K.Lončaras.

Turkija: D.Balbay, E.Preldžičius, K.Gonlumas, O.Asikas, E.Kanteras.

Latvija: R.Kuksikas, O.Silinis, J.Bėrzinis, Dav.Bertanas, K.Porzingis.

Ukraina: P.Jeteris, S.Gladyris, S.Liščukas, O.Pečerovas, O.Lenis.

Bosnija ir Hercegovina: E.Sulejmanovičius, N.Džedovičius, K.Bajramovičius, M.Teletovičius, J.Nurkičius.

Lenkija: D.Berisha, A.Hrycaniukas, M.Ignerski, Sz.Szewczykas, M.Lampe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.