EUROLYGA 2023

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į A grupę: rusų klausimas ir lyderiai

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Rusijos rinktinė po krizės – viena sunkiausiai prognozuojamų ekipų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos rinktinė po krizės – viena sunkiausiai prognozuojamų ekipų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas („Lietuvos rytas“)

Sep 5, 2015, 10:36 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 10:57 AM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Po savaitės Berlyne pirmenybės skaudžiai anksti baigsis vienai iš komandų, kurios laikomos krepšinio sunkiasvorėmis, – Serbijai, Italijai, Ispanijai, Turkijai arba namuose žaisiančiai Vokietijai.

„Lietuvos ryte“ – žvilgsnis į čempionato dalyvius, su kuriais lietuviai susidurtų patekę į atkrintamąsias varžybas Lilio mieste.

Pateikiame A grupės įžvalgas.

Prancūzija, Rusija, Lenkija, Bosnija ir Hercegovina, Suomija, Izraelis

Sakoma, kad namuose ir sienos padeda. Dėl krizės Ukrainoje išblaškytame šių metų Europos čempionato pirmajame etape sienos padės net keturioms komandoms, bet per atkrintamąsias varžybas – tik Prancūzijos rinktinei.

Pastaraisiais metais „mėlynieji“ puikiai išsiversdavo ir be namų pagalbos: užpernai jie tapo Europos čempionais, o pernai žaisdami be Tony Parkerio laimėjo pasaulio pirmenybių bronzą.

Dėl dar vieno medalio kovos dauguma Europos čempionų, tad prancūzų nusiteikimas yra maksimalus. Kaip ir T.Parkerio, Nicolas Batumo, Boris Diaw, Nando De Colo ir jų komandos draugų galimybės nužygiuoti iki galutinio tikslo.

Tiesa, pasirengimą šiek tiek sujaukė Alexio Ajinca bei Antoine'o Diot traumos, bet treneriui Vincent'ui Collet tai neturėtų tapti neišsprendžiama problema.

Pirmajame etape prancūzai tiesiog neturi kam pralaimėti. Užtat dėl antrosios vietos ir kitų kelialapių į atkrintamąsias varžybas A grupėje užvirs arši kova.

Pasirengimo pabaigoje susitelkė Rusijos rinktinė. Dėl pažeidimų per Rusijos krepšinio federacijos vadovybės rinkimus FIBA buvo sustabdžiusi šios šalies narystę, todėl rusai kurį laiką nežinojo, ar galės dalyvauti čempionate. Tačiau rinktinė gavo leidimą keliauti į Prancūziją.

Treneris Jevgenijus Pašutinas stovykloje nesulaukė NBA žaidusių Timofejaus Mozgovo, Sergejaus Karasiovo ir Aleksejaus Švedo, paskutinį kartą apsivilkti rinktinės aprangą nepanoro šiais metais karjeros pabaigą paskelbę Andrejus Kirilenka ir Aleksandras Kaunas. Dėl to šalies garbę gins krepšininkai, kurie anksčiau nebuvo nacionalinės komandos lyderiai.

Ar Sergejus Monia, Vitalijus Fridzonas, Andrejus Voroncevičius ir kiti yra pasirengę, parodys tik Europos čempionatas.

Keistais sprendimais vasarą stebino Lenkijos rinktinę treniruojantis amerikietis Mike'as Tayloras. Jis net į kandidatų sąrašą neįtraukė Maciejaus Lampe, Michalo Ignerskio bei buvusio kapitono Szymono Szewczyko, o jau paskelbęs dvyliktuką pakeitė nuomonę ir nusprendė į čempionatą nesivežti Dardano Berishos.

Didžioji dalis krūvio užguls Marcino Gortato pečius. Padėti lyderiui bandys natūralizuotas amerikietis A.J.Slaughteris ir Mateuszas Ponitka, bet komanda tikrai būtų stipresnė, jeigu jai atstovautų M.Tayloro atstumti žaidėjai.

Bosnijos ir Hercegovinos rinktinei Europos čempionate trūks trijų geriausių šalies krepšininkų Mirzos Teletovičiaus, Nihado Džedovičiaus ir Jusufo Nurkičiaus. Nuostolių sutrikdytas bosnių treneris Duško Ivanovičius netgi norėjo į rinktinę pakviesti Kaune vykusio 16-mečių Europos čempionato didvyrį Džananą Musą. Bet šis nusprendė, kad kovoti su vyrais dar per anksti.

Bosnių žaidimas gali būti labai nuspėjamas. Per kontrolines rungtynes beveik visą laiką rezultatyviausi buvo tie patys: Elmedinas Kikanovičius ir Andrija Stipanovičius.

Svarūs Izraelio rinktinės nuostoliai – traumų nespėjo išsigydyti Guy Pnini ir Yotamas Halperinas. O treneriui Erezui Edelsteinui pasirengimo laikotarpiu nepatiko, kad šešėlyje dažnai likdavo geriausias šių dienų Izraelio krepšininkas Omri Casspi.

Izraeliečiai vasarą laimėjo mažiausiai kontrolinių rungtynių tarp visų Europos pirmenybių komandų – vos 1 iš 8.

A grupėje dėl atsisakymų ar traumų jokių problemų neturėjo tik Suomijos rinktinės treneris Henrikas Dettmannas. Tačiau jis turi kitą bėdą – Suomijos krepšinio ištekliai nėra gausūs, tad komandos sudėtis yra kukli ir išsiskiria tik Petteri Koponenas.

Tiesa, dviejuose praėjusiuose čempionatuose „vilkų gauja“, būdama tokios pat kuklios sudėties, užėmė 9-ąją vietą. Bet H.Dettmannui sukurti krepšinio stebuklą trečiame iš eilės čempionate bus labai sunku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.