EUROLYGA 2023

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į B grupę: Berlyną užtvindė favoritai

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

P.Gasolis pasirengęs sugniaužti aukščiausios prabos medalį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
P.Gasolis pasirengęs sugniaužti aukščiausios prabos medalį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas („Lietuvos rytas“)

Sep 5, 2015, 7:30 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 8:33 AM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Po savaitės Berlyne pirmenybės skaudžiai anksti baigsis vienai iš komandų, kurios laikomos krepšinio sunkiasvorėmis, – Serbijai, Italijai, Ispanijai, Turkijai arba namuose žaisiančiai Vokietijai.

„Lietuvos ryte“ – žvilgsnis į čempionato dalyvius, su kuriais lietuviai susidurtų patekę į atkrintamąsias varžybas Lilio mieste.

B grupės įžvalgos.

Serbija, Italija, Ispanija, Vokietija, Turkija, Islandija

Nors prieš burtus komandos skirstomos į pajėgumo krepšelius, tai nepadėjo sudaryti lygiaverčių grupių. Į Berlyną burtai pasiuntė net penkis čempionato favoritus – daugiau nei į visas kitas grupes kartu sudėjus.

Tarp penkių B grupės favoričių pernai galingiausiai žaidė pasaulio vicečempione tapusi Serbijos rinktinė. Tiesa, po sidabrinio turnyro karjerą rinktinėje baigė jos ilgametis kapitonas Nenadas Krstičius, bet treneris Aleksandaras Džordževičius turi tokį žaidėjų pasirinkimą, kad nei veterano sprendimas, nei kito vidurio puolėjo Bobano Marjanovičiaus praradimas (jam dalyvauti Europos čempionate uždraudė „San Antonio Spurs“ klubas) nėra tragedija.

Kai po krepšiais tvarką įveda Miroslavas Raduljica ir Nemanja Bjelica, o aikštės gilumoje padėtį valdo Milošas Teodosičius ir Nemanja Nedovičius, „erelių“ pažadai patekti į finalą neatrodo tušti žodžiai.

Santūriau kalba Ispanijos krepšininkai. Nors rinktinė nuo 1999 m. aštuoniuose paeiliui Europos čempionatuose pateko į pusfinalį ir laimėjo septynis medalių komplektus, Pau Gasolio ir Juano Carloso Navarro era jau baigiasi. O nauji talentai nėra tokie ryškūs.

Žaisti Ispanijos rinktinėje atsisakius J.C.Navarro, Ricky Rubio, Jose Manueliui Calderonui, Marcui Gasoliui ir Serge'ui Ibakai, „raudonoji siaubūnė“ vis dar turi galingą šešių krepšininkų branduolį – jį kartu su P.Gasoliu sudaro Nikola Mirotičius bei šių metų Eurolygos čempionai Sergio Rodriguezas, Sergio Llullis, Rudy Fernandezas ir Felipe Reyesas.

Bet pasitikėti kitu šešetu treneris Sergio Scariolo negali.

Italijos rinktinė Europos čempionate galės pasigirti galingiausiu lyderių trejetu. Marco Belinelli, Danilo Gallinari ir Andrea Bargnani sudaro visiems varžovams siaubą varančią svajonių ašį, prie kurios pridėjus Alessandro Gentile ir Luigi Datome išeina puikus pagrindinis penketas.

Tačiau italų atsarginiai daug silpnesni, o treneriui Simone Pianigiani daug nerimo sukėlė tai, jog A.Bargnani bei L.Datome patyrė traumas ir prieš pat turnyrą praleido svarbias treniruotes.

Dėl tokios nevienalytės sudėties „Squadra Azzurra“ yra, ko gero, sunkiausiai nuspėjama Europos čempionato komanda. Nereikėtų smarkiai stebėtis, jei italai iškovotų auksą, bet taip pat nenustebintų, jei jie net nepatektų į atkrintamąsias varžybas.

Grįžus Dirkui Nowitzki aukštesnius tikslus kelia Vokietijos komanda. Tiesa, vokiečių vunderkindo karjeros zenitas jau praėjo, bet dabar rinktinėje jis turi pajėgesnių partnerių negu prieš dešimtmetį. Dennisas Schroderis, Tiboras Pleissas, šiais metais Vokietijos pilietybę gavęs slovakas Antonas Gavelas komandą kilstelėjo į aukštesnį lygį.

Ir jei treneris Chrisas Flemmingas nepabūgs šiek tiek surizikuoti, gali sulaukti tokios pat šlovės kaip jo pirmtakai Henrikas Dettmannas ir Dirkas Bauermannas, kuriems vadovaujant D.Nowitzki ir kompanija iškovojo medalius 2002 m. pasaulio ir 2005 m. Europos pirmenybėse.

Reabilituotis dėl nesėkmės praėjusiame Europos čempionate, kur nepateko į antrąjį etapą, trokšta Turkijos rinktinė. Tačiau didelė trintis tarp „Fenerbahce“ ir „Galatasaray“ klubų šią vasarą neaplenkė net rinktinės, kuriai vadovauja „Galatasaray“ treneris Erginas Atamanas.

E.Atamanas aistras dar pakurstė nepakviesdamas NBA sėkmingai rungtyniaujančio Eneso Kantero – paties krepšininko įsitikinimu, dėl liberalių politinių pažiūrų. Kitas NBA žaidėjas Omeras Asikas vos prasidėjus treniruočių stovyklai paliko komandą dėl traumos.

Tarp „12 milžinų“ yra Ersanas Ilyasova, Semihas Erdenas, Oguzas Savasas, ką tik natūralizuotas amerikietis Bobby Dixonas, kuris pakeitė dėl sveikatos problemų žaisti negalintį Emirą Preldžičių, bet komandos veiksmai nėra idealiai suderinti.

Su penkiais Europos krepšinio milžinais grumsis nykštukė Islandija. Ši šalis yra mažiausia tarp iškovojusių kelialapius į baigiamąjį turnyrą ir žemyno čempionate žais pirmą kartą. Jonas Stefanssonas ir jo bendražygiai sutartinai tvirtina, kad Europos pirmenybės jiems yra tik puiki pramoga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.