EUROLYGA 2023

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į C grupę: graikai ir kroatai išalkę

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Kroatijos rinktinėje visas problemas sprendžia B.Bogdanovičius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kroatijos rinktinėje visas problemas sprendžia B.Bogdanovičius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas („Lietuvos rytas“)

Sep 5, 2015, 12:32 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 10:41 AM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Po savaitės Berlyne pirmenybės skaudžiai anksti baigsis vienai iš komandų, kurios laikomos krepšinio sunkiasvorėmis, -- Serbijai, Italijai, Ispanijai, Turkijai arba namuose žaisiančiai Vokietijai.

„Lietuvos ryte“ – žvilgsnis į čempionato dalyvius, su kuriais lietuviai susidurtų patekę į atkrintamąsias varžybas Lilio mieste.

C grupės įžvalgos

Graikija, Kroatija, Slovėnija, Gruzija, Makedonija, Nyderlandai

Tolygiausią sudėtį šiame čempionate turi C grupės favoritės Graikijos ir Kroatijos rinktinės.

Treneriai Fotis Katsikaris ir Velimiras Perasovičius gali sudaryti du kone lygiaverčius penketus, o prie jų pridėti dar ir trečią, nes visiems pajėgiems žaidėjams vietų dvyliktuke neužteko. Juo labiau kad nė vienas į rinktinę kviestas Graikijos ir Kroatijos krepšininkas neatsisakė kovoti Europos čempionate.

Vis dėlto net ir stipriausioms komandoms reikia lyderių. Graikijos rinktinėje vesti paskui save kitus labiausiai įpratęs Vasilis Spanoulis, bet jis dėl traumos praleido pasirengimo pradžią ir iki čempionato neįgijo reikiamos formos. Tačiau ilgametį lyderį deramai pavadavo ir jaunasis Giannis Antetokounmpo, ir lemiamų metimų specialistas Giorgos Printezis, ir patyrę Nikos Zisis bei Giannis Bourousis.

Kroatijos ekipoje situacija aiškesnė: jei puolimas stringa, kamuolys atiduodamas Bojanui Bogdanovičiui. Tiesa, jis prieš čempionatą apie savaitę nesitreniravo dėl nedidelės traumos, bet tai nesutrukdė kroatams laimėti visų devynerių pasirengimo rungtynių ir tapti „kontrolinių mačų čempionais“. B.Bogdanovičių gerai pavadavo Luka Žoričius, Dario Šaričius, Mario Hezonja ir kiti komandos draugai.

Pasirengimo etape Kroatijos komanda prarado sunkią kelio traumą patyrusį Oliverį Lafayette'ą. Jį pakeitė kitas natūralizuotas amerikietis Dontaye Draperis.

Jei žaistų visi stipriausi, su graikais ir kroatais galėtų varžytis Slovėnijos rinktinė. Tačiau atsisakius Goranui Dragičiui, Beno Udrihui, broliams Erazemui ir Domenui Lorbekams, Gašperiui Vidmarui, karjerą rinktinėje baigus Boštjanui Nachbarui ir nepavykus natūralizuoti amerikiečio Bryanto Dunstono, slovėnams faktiškai atstovaus antroji komanda.

Aiškus lyderis bus Zoranas Dragičius, bet manantys, kad užteks sustabdyti vien jį, gali skaudžiai nudegti. Slovėnų treneris Jure Zdovcas jau pasirengimo etape parodė, kad turi planą, kaip išspausti maksimumą iš žemesnio meistriškumo krepšininkų.

Gruzinų strategas Igoras Kokoškovas subūrė visus geriausius krepšininkus, kuriuos įkvepia jau pusantro dešimtmečio savo šaliai ištikimai tarnaujantis Zaza Pačulia.

Paskui NBA veteraną žengti visada pasiruošę dar keli stipriuose užsienio klubuose rungtyniaujantys gruzinai Tornikė Šengelia, Giorgis Šermadinis ir Manučaras Markoišvilis bei prie jų ne pirmą vasarą prisidedantis natūralizuotas amerikietis Jacobas Pullenas.

Tiesa, stipriam smogiamajam penketui koją pakiša pietietiškas charakteris – Gruzijos rinktinė neranda jėgų kovoti, jei greit atsilieka nuo stipresnių varžovų. Kita vertus, per dvikovas su panašaus lygio komandomis gruzinų kovingumas liejasi per kraštus.

Kovingumo labai reikės ir makedonams, tarp kurių nebus Pero Antičiaus. Karjerą rinktinėje baigė dar keli vyresnės kartos žaidėjai, bet Vlado Ilijevskis ir Predragas Samardžiskis grįžo į nacionalinę komandą.

Nepaisant to, užpraeito čempionato išsišokėlių sudėtis yra labai kukli. Šiuo metu dar neaišku, kiek rinktinei galės padėti natūralizuotas amerikietis Richardas Hendrixas -- jis prieš savaitę patyrė traumą. Nors treneris Marjanas Srbinovskis įtraukė R.Hendrixą į dvyliktuką, nežinia, ar jis apskritai įbėgs į aikštę.

Varžovų bėdos didina po 26 metų pertraukos į žemyno čempionatą patekusios Nyderlandų rinktinės galimybes. Vis dėlto „oranžiniai“, kurių geriausias krepšininkas Henkas Norelis net nebuvo Ispanijos lygos vidutiniokės Saragosos CAI ekipos lyderis, turi labai mažai galimybių nustebinti Europą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.