EUROLYGA 2023

Ar Lietuvos rinktinės Rygoje laukia bent vienas iššūkis?

Ukraina, Latvija, Belgija, Estija ir Čekija. Šių šalių rinktinės Europos krepšinio pirmenybių pirmojo etapo D grupėje Rygoje mes iššūkį Lietuvos ekipai.

Lietuvos rinktinė – absoliuti D grupės lyderė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos rinktinė – absoliuti D grupės lyderė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Čekų žvaigždė – T.Satoransky (kairėje) iš „Barcelona“ klubo.<br>AFP nuotr.
Čekų žvaigždė – T.Satoransky (kairėje) iš „Barcelona“ klubo.<br>AFP nuotr.
Lietuvos rinktinė – absoliuti D grupės lyderė.<br>G. Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė – absoliuti D grupės lyderė.<br>G. Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Rolandas V.Eidvilas („Lietuvos rytas“)

Sep 5, 2015, 8:23 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 10:57 AM

Lietuvos rinktinė šiame šešete iškilusi lyg monumentas.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Nuo tada, kai prieš ketvirtį amžiaus buvo nubraižytas dabartinis Europos žemėlapis, mūsų šalies krepšininkai keturis kartus laimėjo žemyno pirmenybių medalius. Tuo metu penkios varžovų komandos kartu sudėjus vos tris kartus pateko į ketvirtfinalį ir nė sykio – į pusfinalį.

Čekija

EČ. Dalyvauja 4-ą kartą. Geriausia vieta – 12-oji (1999 m.). 2013 m. užėmė 13-ąją vietą.

Kuo stiprūs. Daugiau nei per du dešimtmečius, praėjusius nuo Čekoslovakijos skilimo, Čekija dar nebuvo subūrusi tokios stiprios rinktinės.

Šiais metais joje yra du Eurolygos elito klubuose labai sėkmingai žaidžiantys krepšininkai Janas Vesely ir Tomašas Satoransky, vis dar parako turintys veteranai Jiri Welschas ir Lubošas Bartonis, keli Ispanijos bei Turkijos lygose patirties pasisėmę patikimi ginklanešiai.

Šią vasarą komandą sustiprino čekę vedęs ir tik rugpjūčio viduryje Čekijos pasą gavęs amerikietis Blake’as Schilbas.

Beje, 35-erių J.Welschas ir L.Bartonis dalyvavo dar 1999 m. Europos čempionate, kurio pirmose rungtynėse čekai neišsigando Arvydo Sabonio ir sensacingai nugalėjo Lietuvos rinktinę.

Ko trūksta. Čekijos rinktinės silpnoji vieta – treneris.

Izraelietis Ronenas Ginzburgas gerai pažįsta Čekijos krepšinį, nes ilgai dirbo galingiausiame šios šalies klube Nimburko ČEZ, tačiau visai neturi Europos pirmenybių lygio varžybų patirties.

Be to, nors atstovauti savo šaliai neatsisakė nė vienas krepšininkas, Čekijos lyderiams trūksta tvirtesnio užnugario.

Kaip ruošėsi. Čekai laimėjo tik 2 iš 9 kontrolinių rungtynių. Tačiau pasirengimo pradžioje ši rinktinė žaidė be kelių svarbiausių krepšininkų, o pabaigoje daugiausia kovojo su stipriais varžovais (graikais, ispanais), kuriems nusileido visai nedaug.

Ko tikėtis. Išsišokėlių iš vidurinio ešelono būna beveik visose Europos pirmenybėse.

O šiais metais galingą lyderių duetą turinti Čekija dėl palankių burtų yra pagrindinė pretendentė sudrumsti favoritų ramybę ir kovoti dėl kelialapio į olimpinį atrankos turnyrą.

Latvija

EČ. Dalyvauja 13-ą kartą. 1935 m. laimėjo aukso, 1939 m. – sidabro medalius. 2013 m. užėmė 11-ąją vietą.

Kuo stiprūs. Dabartinės Latvijos rinktinės pamatai buvo padėti prieš ketverius metus Lietuvoje vykusiame Europos čempionate, kuriame prie komandos vairo debiutavo ir Ainaras Bagatskis, ir nemažai jaunesnės kartos krepšininkų.

Nuo tada Janis Strėlniekas, Dairis Bertanas, Rolandas Freimanis gavo darbą užsienio klubuose, Janis Timma buvo pakviestas NBA naujokų biržoje, o veteranas Janis Blūmas sudomino net Atėnų „Panathinaikos“.

Vis dėlto nė vienas iš šių krepšininkų netapo ryškia žvaigžde ir išties galingo Europos klubo lyderiu. Pati Latvijos rinktinė žemyno pirmenybėse aiškaus lyderio neturės, bet A.Bagatskis tai gali paversti privalumu per kiekvienas rungtynes, į priešakines pozicijas išstumdamas vis kitą žaidėją.

Ko trūksta. Kai šalis gauna teisę rengti svarbias varžybas, tai jos sportininkams tampa didele motyvacija ir į rinktinę veržiasi visi geriausieji.

Tačiau Latvija tapo nemalonia išimtimi – žaisti jų šalyje rengiamame Europos čempionate nepanoro net keli pajėgūs krepšininkai.

Kristapas Porzingis nusprendė ruoštis debiutui NBA lygoje, Ojaras Silinis, Janis Bėrzinis, Rihardas Kuksikas ir Rolandas Šmitas – išsigydyti senas žaizdas ar tiesiog pailsėti po klubų sezono.

Dėl tikrai rimtos priežasties nežais tik Davis Bertanas, kuris gydosi sunkią kelio traumą.

Kaip ruošėsi. Per vasarą Latvijos komanda tapo dramatiškų atomazgų specialiste – net penkerios latvių kontrolinės rungtynės baigėsi 1–2 taškų skirtumu.

Iš viso latviai žaidė 9 rungtynes, iškovojo 5 pergales ir nepatyrė nė vienos nesėkmės namie.

Ko tikėtis. Tūkstančių sirgalių palaikymas – svari paspirtis, todėl latviai nedrąsiai galvoja net ir apie pirmąją vietą grupėje.

Labiausiai tikėtina, kad D grupės šeimininkai nesunkiai iškovos kelialapį į atkrintamąsias varžybas, bet Lilyje neužsibus.

Belgija

EČ. Dalyvauja 16-ą kartą. Geriausias rezultatas – 4-oji vieta (1947 m.). 2013 m. užėmė 9-ąją vietą.

Kuo stiprūs. Eddy Casteelsas Belgijos rinktinę treniruoja jau dešimt metų, todėl pagrindiniai krepšininkai puikiai žino jo reikalavimus ir žaidimo sistemą.

Būtent žaidimo drausmė buvo „liūtų“ raktas į sėkmę praėjusiame Europos čempionate, o šių metų kontrolinės rungtynės parodė, kad belgai pasiruošę nuo pasirinkto kurso nenukrypti.

Kas įgyvendina trenerio sumanymus aikštėje? Pirmiausia – Ispanijos lygos senbuviai Samas Van Rossomas ir Axelis Hervelle’is bei praėjusį čempionatą dėl traumos praleidęs Pirėjo „Olympiakos“ puolėjas Mattas Lojeski.

Varžovams nevalia pamiršti užsienyje rungtyniaujančių Jonathano Tabu bei Maxime’o de Zeeuwo ir šią vasarą rinktinėje atsiskleidusio Pierre’o Antoine’o Gillet.

Ko trūksta. Šiais metais karjerą rinktinėje baigė vyresnės kartos žaidėjai Guy Muya ir Roelis Moorsas, o dar vienas veteranas Christophe’as Beghinas nespėjo išsigydyti traumos.

Europos mastu šie krepšininkai nėra žvaigždės, bet Belgijos komandai praverstų kiekviena rankų pora.

Sirgaliai nepamatys jaunojo belgų talento, rezultatyviausio šių metų Europos vaikinų (iki 20 m.) čempionato žaidėjo Emmanuelio Lecomte’o. Per kontrolines rungtynes jis brandžiai žaidė ir vyrų rinktinėje, tačiau, atrodo, Bayloro universiteto vadovai neleido krepšininkui praleisti mokslo metų pradžios.

Kaip ruošėsi. Belgijos „liūtai“ nugalėjo graikus, lygiai kovojo su ispanais bei prancūzais ir priminė, jog nepaiso jokių autoritetų. Iš viso belgai žaidė 10 rungtynių ir iškovojo 5 pergales.

Ko tikėtis. Antroji vieta grupėje belgams pasiekiama. Bet tik tuo atveju, jeigu M.Lojeski žais daug rezultatyviau negu per kontrolines rungtynes.

Atkrintamosiose varžybose tikėtis belgų žygių neverta.

Ukraina

EČ. Dalyvauja 7-ą kartą. Geriausias rezultatas – 6-oji vieta (2013 m.).

Kuo stiprūs. Užpernai ukrainiečiai pakilo į istorinę aukštumą. Jie Europos pirmenybėse užėmė šeštąją vietą ir pirmą kartą iškovojo kelialapį į pasaulio čempionatą. Tačiau šiais metais iš komandos liko tik griuvėsiai.

Smarkiai pasikeitusios Ukrainos rinktinės lyderiais tapo natūralizuotas amerikietis Jerome’as Randle’as ir NBA duonos paragavęs Kyrylas Fesenka. Praėjusį sezoną tik juodu žaidė užsienio klubuose, o visi kiti į stovyklą atvykę krepšininkai rungtyniavo dėl neramumų šalyje nusilpusioje Ukrainos lygoje.

Naujasis treneris Jevhenas Murzinas irgi dirbo savo šalyje, todėl puikiai žino, ką gali kiekvienas žaidėjas. O tarp jų daugiausia gali Oleksandras Mišula ir Maksymas Pustozvonovas.

Ko trūksta. Šiais metais atsisakiusių atstovauti Ukrainai sąrašas daug solidesnis negu rinktinės dvyliktukas.

Dar pavasarį neigiamą atsakymą atsiuntė natūralizuotas amerikietis Eugene’as Jeteris, išsigydyti traumas norintys Serhijus Liščukas ir Serhijus Hladyris, debiutuoti NCAA planuojantis Sviatoslavas Michailiukas.

Kaip ir manyta, į rinktinę neatvyko NBA rungtyniaujantis Oleksijus Lenis, o vasarą kaip į vandenį prapuolė dar keturi krepšininkai. Joelis Bolomboy, Oleksijus Pečerovas, Viačeslavas Kravcovas ir Kyrylas Natiažka buvo pažadėję žaisti Europos čempionate, bet persigalvojo.

Kaip ruošėsi. Pralaimėjimas 30 taškų skirtumu makedonams pirmose rungtynėse Ukrainos sirgaliams turėjo sukelti šoką.

Šis rezultatas neatspindėjo komandos galimybių ir vėliau ji žaidė geriau – laimėjo 3 iš 8 rungtynių. O labiausiai nuotaiką pataisė pergalė prieš italus.

Ko tikėtis. Ukrainiečiai kovojant dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas nėra favoritai.

Estija

EČ. Dalyvauja 5-ą kartą. Geriausia vieta – 5-oji (1937 ir 1939 m.). Praėjusį kartą dalyvavo 2001 m. (14-oji vieta).

Kuo stiprūs. Iš dabartinės kartos Estijos krepšininkų į aukštumas prasimušė tik du: „Žalgirio“ puolėjas Siimas Sanderis Vene ir Eurolygoje šmėkštelėjęs Kristjanas Kanguras.

Treneris Tiitas Sokkas gali pasidžiaugti tuo, kad nė vienas žaidėjas neatsisakė atvykti į rinktinę. Nenuostabu: estai galimybės kovoti su stipriausiomis Europos komandomis laukė ilgai – praėjusį sykį jie žemyno čempionate rungtyniavo prieš 14 metų.

Be lyderių dueto, pagrindiniai estų žaidėjai yra Gregoras Arbetas ir trenerio sūnūs Tanelis bei Stenas Tiimu Sokkai. Beje, olimpinio čempiono T.Sokko atžaloms kažkada buvo piešiama graži ateitis, bet jų karjera įstrigo.

Ko trūksta. Dauguma Estijos rinktinės žaidėjų atstovauja savo šalies klubams.

Su stipresniais varžovais estai susitinka nebent Jungtinėje lygoje arba „FIBA Europe“ Iššūkio taurės turnyre ir su tokiais krepšininkais kaip J.Valančiūnas ar J.Vesely kovoja gal tik porą kartų per sezoną.

Dar viena bėda – K.Kanguro sveikata. Vienas rinktinės lyderių skundžiasi nugaros skausmais ir dėl jų negalėjo visavertiškai ruoštis svarbiausiam metų startui.

Kaip ruošėsi. Estai laimėjo 4 iš 11 rungtynių, tarp jų trejas – Taline vykusiame turnyre.

Šios varžybos buvo įdomios tuo, kad į svečius pas estus atvyko islandai ir olandai: vienoje vietoje susirinko trys, manytina, silpniausios Europos čempionato komandos.

Ko tikėtis. Estijos rinktinė – viena čempionato autsaiderių. Sirgaliai tikriausiai smarkiai neliūdės, jei komanda iš Rygos neiškeliaus į Lilį, tačiau bent vienos pergalės labai norėtų.

6

Tiek kartų Lietuvos rinktinė kopė ant garbės pakylos per trylika Europos čempionatų, kuriuose dalyvavo: 1937, 1939 ir 2003 m. laimėjo aukso, 1995 ir 2013 m. sidabro, 2007 m. – bronzos medalius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.