EUROLYGA 2023

Pirmoji diena: 33 taškus pelnęs D. Gallinari netapo didvyriu

Italijos rinktinės treneris S.Pianigiani turėjo dėl ko nervintis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Italijos rinktinės treneris S.Pianigiani turėjo dėl ko nervintis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 6, 2015, 11:50 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 6:38 AM

Pirmoji Europos čempionato diena nepagailėjo atkaklių kovų, kurių nugalėtojai paaiškėjo paskutinėmis akimirkomis.

Šeštadienį vieno metimo skirtumu (1-3 taškais ar po pratęsimo) baigėsi net penkerios rungtynės.

Tik per pratęsimą prancūzai įrodė pranašumą prieš suomius (97:87), 1 tašku lietuviai įveikė ukrainiečius (69:68), olandai – gruzinus (73:72), 2 taškais turkai pranoko italus (89:87), 3 taškais izraeliečiai nugalėjo rusus (76:73).

Didžiausiu skirtumu laimėjo Čekijos komanda, sutriuškinusi Estijos rinktinę 23 taškais (80:57). Graikai įveikė makedonus 20 taškų skirtumu (85:65).

Daugiausiai taškų šeštadienį pelnė Prancūzijos rinktinė – 97. Be pratęsimo daugiausiai taškų įmetė Turkijos komanda – 89. Nerezultatyviausiai pirmąją dieną žaidė Estijos krepšininkai (57 taškai).

Rezultatyviausias. Rezultatyviausias pirmosios dienos žaidėjas buvo italas Danilo Gallinari, įmetęs net 33 taškus į turkų krepšį.

D.Gallinari pataikė visus 8 dvitaškius, 1 iš 2 tritaškių ir 14 iš 15 baudų.

Tačiau „Denver Nuggets“ puolėjo ranka sudrebėjo svarbiausią akimirką. Likus žaisti 7 sek. ir italams atsiliekant 86:88, D.Gallinari gavo teisę mesti dvi baudas. Pirmąją pataikė, o antroji tikslo nepasiekė ir „Squadra Azzurra“ nepasinaudojo puikia proga išlyginti rezultatą.

Paskui vieną iš dviejų baudų pataikė turkas Semihas Erdenas, o iš aikštės vidurio atliktas italo Marco Belinelli paskutinės vilties metimas buvo netaiklus.

Lyderiai. Po pirmojo turo rezultatyviausių krepšininkų sąraše po D.Gallinari rikiavosi serbas Nemanja Bjelica (24 taškai su Ispanija), islandas Jonas Stefanssonas (23 taškai su Vokietija) ir prancūzas Tony Parkeris (23 taškai su Suomija).

Lietuvos rinktinėje rezultatyviausiai žaidė 22 taškus įmetęs Paulius Jankūnas.

Daugiausiai kamuolių atkovojo estas Siimas Sanderis Vene (13 su Čekija) ir Andrejus Voroncevičius (13 su Izraeliu), rezultatyvių perdavimų atliko – Turkijos rinktinės krepšininkai Sinanas Guleras ir Bobby Dixonas (po 9 su Italija). Beje, S.Guleras ir B.Dixonas dviese atliko 18 rezultatyvių perdavimų, visi kiti jų komandos draugai – vos 2. Daugiausiai klaidų padarė estas Stenas Sokkas – 6.

Atidarymas. Anksčiausiai šiame Europos čempionate prasidėjo Čekijos ir Estijos komandų rungtynės. Pirmąjį ginčą laimėjo ir pirmasis turnyre kamuolį palietė čekas Janas Vesely. Pirmuosius taškus po puikaus S.S.Vene perdavimo pelnė estas Janaras Taltsas.

Tačiau estai buvo priekyje tik pirmąsias 4 min. Paskui aikštėje savo tvarką įvedė J.Vesely, vien iki pertraukos pelnęs 14 taškų, ir Čekijos krepšininkai pasiekė lengvą pergalę.

Įstrigo. Praėjusiuose turnyruose galingu puolimo uraganu lengvai varžovų gynybos užtvaras griovusi Ispanijos rinktinė šiame čempionate pirmuosius taškus į Serbijos komandos krepšį įmetė tik sužaidus 5 min. 2 sek. (Rudy Fernandezas). Serbai tuo metu pirmavo 5:0.

Tiesa, likusią pirmojo ketvirčio dalį geriau žaidė ispanai, išsiveržę į priekį 21:11. Antrajame kėlinyje stipriai sušlubavo ispanų gynyba. Jie sužaidus vos 1 min. 42 sek. gavo penktą komandinę pražangą.

Netipinė buvo ir rungtynių pabaiga. Likus žaisti 2 min. ispanai atsiliko tik 68:69, bet paskutinę atkarpą pralaimėjo 2:11. Serbijos rinktinė nugalėjo 80:70.

Atgimimas. Dviženklį deficitą panaikino ne tik serbai, bet ir izraeliečiai. Jie trečiajame kėlinyje atsiliko 12 taškų skirtumų, bet to kėlinio pabaigoje ir ketvirtojo pradžioje įmetė 13 taškų be atsako ir išsiveržė į priekį 59:49.

Paskutinę minutę varžovams užduotį palengvino Rusijos krepšininkai. Likus 23 sek. ir rusams atsiliekant 3 taškais Andrejus Voroncevičius suklydo išmesdamas kamuolį iš užribio ir nubraukė paskutines realias savo komandos viltis.

Perniek. Iš dar didesnės duobės vos neišsiropštė Suomijos komanda. Suomiai, žaisdami su Europos čempionais prancūzais, 28-ąją min. atsiliko 16 taškų skirtumu (47:63), tačiau sugebėjo pavyti, o likus 18 sek. tritaškį pataikęs Sasu Salinas išlygino rezultatą 81:81 ir išplėšė pratęsimą.

Vis dėlto suomių pastangos nuėjo perniek – šeimininkai pratęsimą laimėjo 16:6.

Laukimas. Nyderlandų rinktinė pergalę Europos čempionate iškovojo po 28 metų ir beveik 3 mėnesių pertraukos. Olandai žemyno pirmenybėse žaidžia po 26 metų pertraukos, tačiau 1989 m. Zagrebe jie nelaimėjo nė vienerių rungtynių.

1987 m. Europos pirmenybėse Atėnuose „oranžiniai“ pranoko Izraelio ir Rumunijos komandas.

Ilgas laukimas buvo nutrauktas per rungtynes su Gruzijos rinktine, kurią Nyderlandų krepšininkai nugalėjo 73:72. Bet ir šįkart ilgai pirmavę olandai pabaigoje vaikščiojo peilio ašmenimis: likus 18 sek. jų žaidėjas Robinas Smeuldersas persvėrė rezultatą, o paskui gruzinai net triskart nesėkmingai metė į krepšį.

Lyderis? Lenkų ir bosnių rungtynėse lūžis įvyko, kai antrojo kėlinio viduryje antrąją pražangą gavo Lenkijos rinktinės lyderis Marcinas Gortatas. Rizikuoti nenorėjęs lenkų treneris Mike‘as Tayloras pasodino vidurio puolėją ant suolo ir paliko ten iki didžiosios pertraukos.

Iki tol rezultatas visą laiką buvo apylygis, bet pasitraukus M.Gortatui lenkai pradėjo žaisti daug darniau ir greičiau, o skirtumas staigiai pradėjo didėti jų naudai: nuo 28:26 (kai „Washington Wizards“ krepšininkas išėjo iš aikštės) iki 40:30 (kai lenkų spurtą sustabdė antrojo kėlinio sirena).

Po pertraukos lenkai jau su M.Gortatu padidino persvarą iki 17 taškų (51:34) ir, nors Bosnijos ir Hercegovinos komanda nepasidavė, mūsų kaimynai šventė pergalę 68:64.

Amerikiečiai. Natūralizuotų amerikiečių į Europos čempionatą atsivežė beveik pusė komandų. Tačiau pirmąją dieną naudos iš šio papildymo turėjo ne visos rinktinės.

„Kroatas“ Dontaye Draperis šeštadienį žaidė tik 5 min., „izraelietis“ D‘Oras Fischeris – 11 min. ir abu taškų nepelnė. Vos 2 taškus įmetė „makedonas“ Richardas Hendrixas, o 7 taškus surinkęs „gruzinas“ Jacobas Pullenas daugiausia mėtė pro šalį ir pataikė vos 1 iš 8 metimų.

Tačiau buvo ir priešingų pavyzdžių. Jau minėtas „naujasis“ turkas B.Dixonas rungtyniavo ilgiausiai tarp amerikiečių (36 min.), pelnė 17 taškų ir atliko 9 rezultatyvius perdavimus.

Labai naudingai žaidė abu krepšininkai, kurie Europos šalių pasą gavo ne dėl komercinių priežasčių, o yra susituokę su tų šalių pilietėmis ir tik šiais metais pradėjo atstovauti Senojo žemyno valstybėms.

Suomijos rinktinę sustiprinęs Jamaras Wilsonas vos per 19 min. surinko 21 tašką, o paprastai rezultatyvumu nepasižymintis Čekijos komandos naujokas Blake‘as Schilbas įmetė 14 taškų.

Dienos penketas

Jamaras Wilsonas (Suomija) – 21 taškas (8/11 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 2/2 baudų) su Prancūzija.

Charlonas Kloofas (Nyderlandai) – 22 taškai (4/11 dvitaškių, 4/7 tritaškių, 2/5 baudų) su Gruzija.

Danilo Gallinari (Italija) – 33 taškai (8/8 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 14/15 baudų), 5 atk. kam. ir 9 išpr. praž. su Turkija.

Nemanja Bjelica (Serbija) – 24 taškai (5/9 dvitaškių, 3/7 tritaškių, 5/6 baudų) ir 10 atk. kam. su Ispanija.

Omri Casspi (Izraelis) – 21 taškas (3/7 dvitaškių, 2/3 tritaškių, 9/15 baudų) ir 9 atk. kam. su Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.