EUROLYGA 2023

Pralaimėjimą prieš Belgiją nulėmė atsarginio teisėjo ranka?

R.Brazauskas pastebėjo, kad krepšinyje reikia pažangios vaizdo įrašų sistemos.<br>V.Balkūno nuotr.
R.Brazauskas pastebėjo, kad krepšinyje reikia pažangios vaizdo įrašų sistemos.<br>V.Balkūno nuotr.
LKL varžybose bus naudojama nauja rungtynių lemiamų momentų peržiūros sistema.<br>TVC nuotr.
LKL varžybose bus naudojama nauja rungtynių lemiamų momentų peržiūros sistema.<br>TVC nuotr.
LKL varžybose bus naudojama nauja rungtynių lemiamų momentų peržiūros sistema.<br>TVC nuotr.
LKL varžybose bus naudojama nauja rungtynių lemiamų momentų peržiūros sistema.<br>TVC nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kęstutis Rimkus

2015-09-08 12:28, atnaujinta 2017-10-16 22:45

Vienas geriausių visų laikų Lietuvos krepšinio teisėjas Romualdas Brazauskas mano, kad Europos čempionato rungtynėse Rygoje suklydo ir arbitrai, ir Lietuvos rinktinės vadovai.

Kai Lietuvos ir Belgijos krepšininkai stovėjo nerimo kupinais veidais ir laukė kol teisėjai paskelbs verdiktą, svarbiausias žmogus darė tai, ko gerai neišmano.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Atsarginis rungtynių arbitras iš Italijos blaškėsi prie monitoriaus Europos pirmenybių Rygoje D grupės rungtynėse, kuriose nebuvo aišku, ar Belgijos krepšininkas Mattas Lojeski spėjo nukreipti kamuolį į krepšį laiku.

Arbitrai užtruko kelias minutes kol įskaitė pergalę 76:74 prieš Lietuvą, nors atidžiau peržiūrėjus vaizdo įrašą buvo galima matyti, kad kamuolys dar lietė M.Lojeski ranką, kai rungtynės buvo pasibaigusios.

„Po šių rungtynių tapo aišku koks svarbus yra žmogus, kuris dirba prie monitoriaus, – sakė buvęs teisėjas, dabartinis Lietuvos krepšinio lygos (LKL) generalinis direktorius Romualdas Brazauskas. – Teisėjų galva tokiais atvejais labai užimta, jiems tai stresinė situacija, o teisingai atsukti ir peržiūrėti vaizdo įrašą nėra paprasta, kai sprendimą reikia atlikti kaip galima greičiau.“

Daugumą kitų krepšinio rungtynių paskutiniųjų sekundžių abejotinus atvejų įprastai nagrinėja teisėjai, stovintys prie televizijos darbuotojo, kuris įgudusia ranka atsuka ir pakartoja vaizdą monitoriuje.

„Vakar prie monitoriaus sėdėjo atsarginis teisėjas. Buvo keista, kad peržiūta ilgai užtruko. Įprastai jei pasitaiko sudėtingas atvejis, jį išanalizuoti reikia minutės. Bet šįsyk praėjo net 3-4 minutes.

Tai ir buvo problema,“ – sakė R.Brazauskas.

Jo nuomone, suklydo ir Lietuvos rinktinės trenerių štabas, kuris galėjo pateikti protestą per tam skirtą laiką – 15 minučių nuo mačo pabaigos.

„Jie turėjo iškart pasakyti: „Mes protestuojame šį rezultatą. O paskui, pažiūrėjus video spręsti – ar pateikti protestą, ar ne, – kalbėjo R.Brazauskas. – Žinoma, lengva kalbėti dabar.

Aikštėje tai matyt neatėjo į galvą.“

Jokių vilčių, kad mačo rezultatas bus pakeistas nėra.

R.Brazausko teigimu, peržaisti rungtynes įmanoma nacionalinėse pirmenybėse, kur žaidžiamos 1-2 rungtynės per savaitę, bet ne per Europos čempionatą, kuriame rungtynių tvarkraštis labai įtemptas.

Lietuvos krepšinio lyga (LKL) šį sezoną ketina remtis labiau pažangia vaizdo įrašų peržiūros sistema, kad būtų išvengta klaidų, kurios pasitaikė per pirmadienio rungtynes Rygoje.

Kelerius pastaruosius metus Lietuvos čempionate teisėjai jau galėjo peržiūrėti svarbių momentų, bet tik tų mačų, kuriuos transliuodavo televizijos. Internetu transliuojami mačai buvo filmuojami tik viena kamera.

„Įdiegus naują sistemą mačai bus filmuojami keturiomis kameromis, – sakė R.Brazauskas. – Išaugs teisybės galimybė.Tai bus didelė pagalba teisėjams.“

Naujoji „Video referee“ sistema dažniausiai naudojama ledo ritulio ir krepšinio varžybose.

Dabartinis LKL rūpestis – rasti žmonių, kurie mokėtų valdyti naują sistemą monitoriuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.