EUROLYGA 2023

Ką nors praleidote? Viskas apie ketvirtąją „EuroBasket“ dieną

Pirmadienį sirgaliams padovanoję net ketverias rungtynes, kurių nugalėtojus lėmė metimai paskutinę akimirką, antradienį krepšininkai aprimo.

P.Gasolis taip pat pakilo į pirmąją vietą rezultatyviausių turnyro žaidėjų sąraše, bet ispanams tai pergalės iškovoti nepadėjo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
P.Gasolis taip pat pakilo į pirmąją vietą rezultatyviausių turnyro žaidėjų sąraše, bet ispanams tai pergalės iškovoti nepadėjo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 9, 2015, 9:28 AM, atnaujinta Oct 16, 2017, 7:22 PM

Ketvirtąją Europos čempionato dieną vienženkliu skirtumu baigėsi tik trejos iš šešerių rungtynių, o infarktinės atomazgos nebuvo nė viename mače. Mažiausias antradienį užfiksuotas skirtumas – 5 taškai.

Geriausi. Čempionato tradicija nebuvo sulaužyta. Ir ketvirtosios dienos rezultatyviausias krepšininkas žaidė pralaimėjusioje komandoje.

Antradienį sunkiausiai sustabdomas buvo ispanas Pau Gasolis. Jis įmetė 34 taškus į Italijos rinktinės krepšį ir pagerino šio turnyro rekordą, kurį šeštadienį buvo pasiekęs italas Danilo Gallinari (33 taškai).

P.Gasolis taip pat pakilo į pirmąją vietą rezultatyviausių turnyro žaidėjų sąraše. Jo vidurkis – 23,7 taško.

Daugiausiai kamuolių antradienį atkovojo P.Gasolis (10), daugiausiai rezultatyvių perdavimų atliko kitas ispanas Sergio Llullis (9). Olandas Charlonas Kloofas pasiekė čempionato išprovokuotų pražangų rekordą. Jis 12 kartų privertė prasižengti Slovėnijos krepšininkus.

Vienas prieš du. Ispanijos ir Italijos komandų taktika buvo paprasta: viena užtvara – metimas. Ir beveik jokios gynybos. Tai lėmė didelį rezultatyvumą ir 105 taškus įmetusi „Squadra Azzura“ vienu tašku pagerino šio čempionato rekordą, kuris iki tol priklausė Ispanijos rinktinei. Italijos ekipa nugalėjo 105:98.

Pagrindinis skirtumas tarp varžovų buvo tas, kad Ispanijos ekipoje itin rezultatyviai žaidė tik vienas krepšininkas, o Italijos – du. Atsvara P.Gasoliui tapo D.Gallinari (29 taškai) ir Marco Belinelli (27 taškai).

M.Belinelli pataikė net 7 iš 9 tritaškių. Įkvėpimą pajutęs italas bent porą kartų taikliai švystelėjo vos ne iš rūbinės.

Italai lemiamą persvarą įgijo trečiajame kėlinyje, o kai ketvirtajame skirtumas nemažėjo ispanai palūžo. Tituluotos komandos agoniją atspindėjo epizodas paskutinės minutės pradžioje. Ispanijos rinktinė dar turėjo miniatiūrinių vilčių pavyti, bet visiškai vienas į greitą ataką nubėgęs Nikola Mirotičius nesugraibė kamuolio...

Nulis. Pagal oficialų protokolą Ispanijos rinktinė neperėmė nė vieno kamuolio!

Lyderiai. Per trejas rungtynes lyderių duetas M.Belinelli ir D.Gallinari pelnė beveik pusę Italijos rinktinės taškų (119 iš 263).

D.Gallinari yra ne tik labai rezultatyvus, bet ir labai taiklus. Neretai iš sunkių padėčių atakuojantis puolėjas turnyre užima pirmąją vietą pagal dvitaškių taiklumą (78,9 proc.).

Pagrindiniams žaidėjams reikės dar labiau pasistengti, nes komandai čempionate daugiau negalės padėti traumą patyręs Luigi Datome.

„Squadra Azzurra“ kapitonas susižeidė dar treniruočių stovykloje, bet žaidė dvejas pirmąsias Europos čempionato rungtynes. Vis dėlto prieš dvikovą su ispanais buvo paskelbta, kad L.Datome turnyras jau baigtas.

Startas. Berlyno sirgaliai dar neįsibėgėjus šeimininkų rungtynėms su turkais neteko amo. Svečių puolimo uraganas iškart užgriuvo vokiečių krepšį ir Turkijos rinktinė per porą minučių surentė pergalės pamatus 9:0, o pirmąjį kelinį laimėjo daugiau nei solidžiu 20 taškų skirtumu 31:11!

Turkai pirmajame kėlinyje pataikė 5 iš 6 tritaškių (per kitus tris – 4 iš 14). Ir kaip nepataikys, jei mėtė visiškai laisvi. Jų amerikietis Bobby Dixonas keliais žingsniais suskaldydavo vokiečių gynybą, o paskui jei ne vienas, tai kitas komandos draugas atsidurdavo tokioje padėtyje, iš kurios per treniruotes įmeta 10 iš 10.

Antrajame kėlinyje jau turkai ilgai negalėjo atrišti varžovų krepšio ir pirmuosius taškus pelnė sužaidus 4 min. 55 sek. Bet Turkijos rinktinei sausa puolimo atkarpa nebuvo didelė bėda, nes jos gynyba liko tvirta kaip uola.

Dirkas Nowitzki ir jo komanda atsilikimą iki vienženklio sumažino tik 37-ąją min. Turkai krūptelėjo, bet atlaikė spaudimą ir nugalėjo 80:75.

Amžius. Per šias rungtynes aikštėje ar šalia jos buvo vyriausias ir jauniausias čempionato žaidėjai: 37 metų vokietis D.Nowitzki ir 18 metų turkas Furkanas Korkmazas.

D.Nowitzki pelnė 15 taškų, o F.Korkmazas visą mačą stebėjo nuo suolo.

Taškų sausra. Ilgomis sausomis atkarpomis savo sirgalius liūdino ir Slovėnijos bei Nyderlandų krepšininkai. Rungtynių pradžioje Nyderlandų komanda pirmuosius taškus įmetė sužaidus lygiai 6 min., kai jų treneris Toonas Van Helfterenas jau buvo paprašęs dviejų minutės pertraukėlių, o varžovai pirmavo 12:0.

Olandai tokia pat geležine gynyba atsakė iškart po pertraukos. Trečiajame kėlinyje Slovėnijos rinktinė pirmuosius taškus pelnė sužaidus lygiai 5 min., o olandai per tą laiką įmetė 12 taškų ir išlygino rezultatą 41:41.

Slovėnai, atrodo, tikėjosi laimėti neeikvodami daug jėgų, bet varžovai visą laiką mynė ant kulnų. Pabaigoje dar labiau sustiprinti intrigą Nyderlandų krepšininkams sutrukdė netaikliai metamos baudos. Vidurio puolėjas Robinas Smeuldersas per paskutines 3 min. nepataikė nė vieno iš trijų baudos metimų ir slovėnai nugalėjo 81:74.

Beje, olandai abu pralaimėjimus šiame čempionate patyrė 7 taškų skirtumu.

Kėlinys. Graikai rungtynių su gruzinais trečiąjį kėlinį pralaimėjo net 11:26. Tačiau po dviejų kėlinių pirmaujant 28 taškų skirtumu (50:22), galima sau leisti ir tokį košmarišką ketvirtį. Graikijos komanda viso pranašumo neiššvaistė ir nugalėjo 79:68.

Tampėsi. Savo aistruolių nervus labai ilgai tampė Kroatijos krepšininkai. Jie trečiojo kėlinio viduryje prieš makedonus pirmavo tik 40:39. Tačiau paskui komandas lyg kas pakeitė ir C grupės šeimininkai nugalėjo 73:55.

Skirtumas. Neeikvodami daug jėgų antradienį laimėjo serbai, įveikę islandus 93:64. Nuaidėjus sirenai komandas skyrė 29 taškai ir Serbijos rinktinė pakartojo čempionato didžiausio skirtumo rekordą, kurį buvo pasiekusi Belgijos ekipa per rungtynes su Estijos krepšininkais.

Dienos penketas

Bobby Dixonas (Turkija) – 15 taškų (1/6 dvitaškių, 4/7 tritaškių, 1/2 baudų), 5 atk.kam., 5 rez.perd. ir 6 išpr.praž. su Vokietija.

Charlonas Kloofas (Nyderlandai) – 25 taškai (3/9 dvitaškių, 3/3 tritaškių, 10/13 baudų), 6 atk.kam. ir 12 išpr.praž. su Slovėnija.

Marco Belinelli (Italija) – 27 taškai (1/7 dvitaškių, 7/9 tritaškių, 4/4 baudų) ir 7 rez.perd. su Ispanija.

Danilo Gallinari (Italija) – 29 taškai (5/7 dvitaškių, 2/5 tritaškių, 13/14 baudų), 8 atk.kam., 6 rez.perd. ir 11 išpr.praž. su Ispanija.

Pau Gasolis (Ispanija) – 34 taškai (10/16 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 14/16 baudų), 10 atk.kam., 5 rez.perd. ir 9 išpr.praž. su Italija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.