EUROLYGA 2023

Lietuvos varžovė Gruzija: lyderiai, amerikiečiai ir skaičiai

Lietuvos rinktinė su didžiulėmis dramomis, bet pirmojoje vietoje baigė Europos krepšinio čempionato grupių etapą. Rygoje Jono Kazlausko auklėtiniai patyrė vieną pralaimėjimą, kai susitiko su Belgijos komanda. O po ketvirtadienį vykusio mačo su Čekija, kurį per pratęsimą Lietuva laimėjo 85:81, paaiškėjo ir lietuvių aštuntfinalio varžovas. Sekmadienį Prancūzijoje Lietuvos rinktinė 22 valandą žais su Gruzijos krepšininkais.

Gruzijos rinktinė grupėje pralaimėjo olandams, slovėnams ir graikams.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Gruzijos rinktinė grupėje pralaimėjo olandams, slovėnams ir graikams.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Iššūkis Lietuvos priekinei linijai – geriausias Gruzijos krepšininkas, 2003 m. NBA lygoje žaidžiantis Zaza Pačulia.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Iššūkis Lietuvos priekinei linijai – geriausias Gruzijos krepšininkas, 2003 m. NBA lygoje žaidžiantis Zaza Pačulia.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Įžaidėjas J.Pullenas per mačą vidutiniškai aikštėje praleidžia po maždaug 20 minučių, pelno 6,2 taško, atlieka 1,8 rezultatyvaus perdavimo ir atkovoja po 1 kamuolį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Įžaidėjas J.Pullenas per mačą vidutiniškai aikštėje praleidžia po maždaug 20 minučių, pelno 6,2 taško, atlieka 1,8 rezultatyvaus perdavimo ir atkovoja po 1 kamuolį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nors G.Šermadinis nestebina rezultatyvumu, tačiau jo taiklumas – labai geras.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nors G.Šermadinis nestebina rezultatyvumu, tačiau jo taiklumas – labai geras.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 11, 2015, 12:56 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 9:18 AM

Pateikiame Gruzijos rinktinės vizitinę kortelę.

Valstybė. Oficialus pavadinimas – Gruzija (საქართველო; skaitoma Sakartvelo). Plotas – 69,4 tūkst. kv.km. Gyventojų – 3,7 mln. Sostinė – Tbilisis (1,1 mln. gyventojų). Valstybės vadovas – prezidentas Giorgis Margvelašvilis.

Europos čempionatai. Dalyvauja trečiąjį kartą. 2011 m. užėmė 11-ąją vietą, 2013 m. – 17-ąją.

Pasaulio čempionatai ir olimpinės žaidynės. Nedalyvavo nė karto.

FIBA reitingas. Užima 54-ąją vietą.

Atranka. Pernai Europos čempionato atrankos E grupėje gruzinai laimėjo 4 iš 6 rungtynių ir užėmė pirmąją vietą. Tiek pat pergalių surinko Čekijos ir Vengrijos rinktinės, bet Gruzijos komanda atsidūrė aukščiau dėl geresnio taškų skirtumo tarpusavio rungtynėse. Gruzinai dukart nugalėjo portugalus ir pasidalijo po pergalę su čekais bei vengrais. Naudingiausiai atrankoje žaidė T.Šengelia (18,2 tšk.), Z.Pačulia (17,5 tšk.) ir V.Sanikidzė (13 tšk.).

Treneris. 43 metų serbas I.Kokoškovas rinktinę treniruoja nuo 2008 m. Jis labai anksti baigė žaidėjo karjerą dėl sunkios traumos ir būdamas vos 24-erių pradėjo dirbti Belgrado OKK vyrų komandos treneriu. Nuo 2000 m. I.Kokoškovas nuolat dirba kurio nors NBA klubo trenerio padėjėju (šįmet sudarė sutartį su „Utah Jazz“).

Lyderiai. Geriausias Gruzijos krepšininkas yra nuo 2003 m. NBA lygoje žaidžiantis Z.Pačulia. Šiais metais vidurio puolėjas perėjo iš „Milwaukee Bucks“ į „Dallas Mavericks“. Dar keli gruzinai gerai žinomi krepšinio visuomenei, nes atstovauja ar anksčiau atstovavo Eurolygos klubams. Tai – T.Šengelia (žaidžia Vitorijos „Laboral Kutxa“), M.Markoišvilis (vasarą perėjo iš Maskvos CSKA į Stambulo „Darussafaka“), V.Sanikidzė (iš Kazanės „Uniks“ į Ankaros „TED Kolej“), G.Šermadinis (iš Kantu „Acqua Vitasnella“ į Andoros „MoraBanc“), L.Pacacia (iš „Nižnij Novgorod“ grįžo namo į Tbilisio „USS Akademia“), G.Cincadzė („USS Akademia“). D.Sanadzė mokosi San Diego universitete.

Amerikiečiai. J.Pullenas (jis vasarą perėjo iš Brindizio „Enel“ į Zagrebo „Cedevita“) debiutavo Gruzijos rinktinėje 2012 m. praėjusio Europos čempionato atrankoje, tačiau 2013 m. žemyno pirmenybėse Gruzijai atstovavo kitas jo tautietis Ricky Hickmanas, o pernai atrankos turnyre gruzinai apskritai žaidė be natūralizuoto krepšininko. 2011 m. Europos čempionate šios komandos aprangą vilkėjo Keithas Haynesas.

Patirtis. Visi vienuolika gruzinų Europos čempionate dalyvauja ne pirmą kartą. Vienintelis Europos pirmenybių debiutantas yra J.Pullenas. Trečiajame čempionate rungtyniauja V.Sanikidzė, G.Šermadinis, M.Markoišvilis ir G.Cincadzė. Z.Pačulia ir T.Šengelia žaidė rinktinėje 2011 m., bet negalėjo atvykti užpernai.

Nuostoliai. Šiais metais vienintelis į rinktinę atvykti atsisakęs krepšininkas buvo N.Ckitišvilis. Tačiau buvęs NBA žaidėjas pastaraisiais metais rungtyniavo Azijos šalių klubuose ir, ko gero, būtų mažai padėjęs komandai.

Pirmasis etapas. Gruzinai pralaimėjo trejas pirmąsias rungtynes (Nyderlandams 72:73, Slovėnijai 68:79 ir Graikijai 68:79), bet paskui iškovojo dvi pergales (su Makedonija 90:75 ir Kroatija 71:58) ir C grupėje užėmė ketvirtąją vietą.

Naudingiausiai žaidė T.Šengelia (16,6 tšk., 5,8 atk. kam., 3,4 rez.perd.), Z.Pačulia (11,6 tšk., 6,2 atk. kam.), M.Markoišvilis (11,2 tšk.), G.Cincadzė (7,6 tšk., 4,2 rez. perd.) ir V.Sanikidzė (7,4 tšk., 5,6 atk. kam.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.