EUROLYGA 2023

Niekur neskubantis Lilis pasitiko Europos krepšinio elitą

Krepšiniui abejingas miestas nesuvokia, kokią galimybę jis gavo? Toks, žvelgiant pro lietuviškus akinius, galėtų pasirodyti Prancūzijos šiaurės sostine vadinamas Lilis. Čia vyks svarbiausios Europos pirmenybių dvikovos ir bus karūnuoti naujieji čempionai.

Lilis pasitiko stipriausias rinktines.
Lilis pasitiko stipriausias rinktines.
Vaizdas iš Pierre'o Mauroy stadiono.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vaizdas iš Pierre'o Mauroy stadiono.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vaizdas iš Pierre'o Mauroy stadiono.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vaizdas iš Pierre'o Mauroy stadiono.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vaizdas iš Pierre'o Mauroy stadiono.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vaizdas iš Pierre'o Mauroy stadiono.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nuo krepšinio pavargę sirgaliai galės atsipūsti jaukiame Lilio senamiestyje.
Nuo krepšinio pavargę sirgaliai galės atsipūsti jaukiame Lilio senamiestyje.
Taip Lilio stadionas keičia savo veidą: nuo futbolo (čia kitąmet vyks Europos čempionato mačai) iki teniso (pernai surengtas Daviso taurės finalas) ir krepšinio.
Taip Lilio stadionas keičia savo veidą: nuo futbolo (čia kitąmet vyks Europos čempionato mačai) iki teniso (pernai surengtas Daviso taurės finalas) ir krepšinio.
Daugiau nuotraukų (8)

Elena Nainytė („Lietuvos rytas“)

Sep 11, 2015, 5:03 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 7:44 AM

Rygoje, Zagrebe, Berlyne ir Monpeljė Europos krepšinio čempionatas baigėsi, o šešiolika geriausių rinktinių čempionato aštuntfinalį Lilyje pradės jau šeštadienį. 

Lilis Europos krepšinio čempionatą pasitinka ne abejingai, bet veikiau – filosofiškai ir pragmatiškai.

O, lyginant su viskuo išlepintu Paryžiumi, Prancūzijos šiaurės miestas krepšinio gerbėjams galės pasiūlyti tam tikrų privalumų ir staigmenų.

Rūpestis – parduoti bilietus

Liliui pasisekė. Europos čempionato atkrintamosioms varžyboms rugsėjo 12–20 d. šis miestas buvo pasirinktas todėl, kad 14 tūkst. vietų krepšinio žiūrovams galinti pasiūlyti Paryžiaus Bersi arena šiuo metu uždaryta atnaujinti.

„EuroBasket 2015“ lemiami mūšiai vyks Lilio ilgamečio socialisto mero Pierre’o Mauroy vardu pavadintame stadione. Iki jo iš miesto centro – 15 min. kelio metro.

Įspūdingas 50 tūkst. vietų stadionas, prikimštas išmaniųjų technologijų, kurios per pusdienį gali iš esmės pakeisti ir sulankstyti pusę vejos, Europos krepšinio čempionato proga virs 27 tūkst. žiūrovų krepšinio arena.

Pernai teniso aikštynu tapusiame stadione vyko Daviso taurės turnyro finalas, o kitąmet šioje arenoje numatyti šeši Europos futbolo pirmenybių mačai.

„27 tūkst. žiūrovų – to Europos čempionatas dar nėra matęs. Ligšiolinis rekordas – 24 tūkst. vietų Belgrade“, – būsima finalo atmosfera džiaugėsi Prancūzijos krepšinio federacijos (FFB) prezidentas Jeanas Pierre’as Siutat.

Tačiau jis neslėpė, jog didžiausias iššūkis – tą milžinišką salę pripildyti žiūrovų.

„Jei varžybos vyktų kone perpus mažesnėje Bersi arenoje Paryžiuje, visi bilietai jau dabar būtų iššluoti“, – pripažino jis.

Kita vertus, į finalą jau išplatinta apie 23 tūkst. bilietų.

„Mes tikimės, kad pardavimas tiesiog sprogs per pirmąjį čempionato etapą, kai ims aiškėti, kurios rinktinės atvažiuos į Lilį“, – sakė FFB atstovai.

Miestas niekur neskuba

Būtų galima spėti, jog 230 tūkst. gyventojų turintis Lilis (tiesa, kartu su aplinkiniais miestais ir kaimais tai – 1,1 mln. gyventojų metropolis) tokio lygio krepšinio renginio laukia trepsėdamas iš nekantrumo. Kurgi ne!

Dauguma miestiečių prieš savaitę buvo tik viena ausimi girdėję arba išvis nenumanė, kad Lilyje vyks Europos čempionatas. Pirmenybių datas žinojo nebent restoranų ir viešbučių savininkai.

Pastarieji nusiskundė, kad vis dar turi daug laisvų vietų. Bet potencialių sirgalių Lilio verslininkai laukė su nekantriam paryžiečiui nesuvokiama flegmatiška išmintimi: „Kai paaiškės į Lilį atvyksiančios ekipos, atsiras ir daugiau klientų.“

Apie artėjantį Europos čempionatą skelbė ir viena kita mieste pastebima afiša bei „EuroBasket“ spalvomis nudažytas vienas tramvajus.

„Atmosfera ir susidomėjimas kol kas, reikia pripažinti, yra nuliniai“, – „Lietuvos rytui“ neslėpė pasirengimą čempionatui stebinti regioninio dienraščio „La Voix du Nord“ žurnalistė.

Nors kalbėjomės iki pirmenybių aštuntfinalio likus lygiai porai savaičių, Lilio gyventojams šis renginys atrodė labai toli: „Dar tikrai anksti. Manau, susidomėjimas stipriai išaugs, kai paaiškės aštuntfinalio dalyviai. O kol kas trūksta konkretumo.“

Iki šiol apie Europos pirmenybes Lilyje daugiau kalbėta tik dviem progomis. Pirma – kai buvo pranešta, kad Michaelas Jordanas atvyks stebėti finalo. Antra – kai paaiškėjo, kad JAV krepšinio legenda Prancūzijoje galiausiai nepasirodys, nes jau esą turi kitokių įsipareigojimų. Viskas.

Pirma turgus, paskui krepšinis

„EuroBasket 2015“ stūksojo už poros savaičių kalnų, o Lilio dar laukė kiti labai svarbūs ir daug aistrų kurstantys įvykiai.

Pavyzdžiui, pirmąjį rugsėjo savaitgalį nuo XV amžiaus rengiama didžiausia Europoje sendaikčių mugė „La Braderie de Lille“. Ji yra bene labiausiai išgarsinusi miestą.

Ant 100 km ilgio šio milžiniško turgaus prekystalių galima įsigyti faktiškai visko ir viską parduoti. O Lilio restoranai, kaip susitarę per mugę siūlantys midijas su bulvytėmis, prie savo durų pila tuščias jų geldeles ir varžosi, kieno kaugė bus didesnė.

Sakoma, kad apie 2,5 mln. mugės lankytojų per savaitgalį suvalgo 500 tonų midijų ir 30 tonų aliejuje virtų bulvyčių. Tradicinis patiekalas užgeriamas alumi.

Lilyje nesitikėkite gauti vietinio vyno. Tokio ten nėra. Prancūzijos šiaurės sostinėje nuo senų laikų karaliauja alus, kuriame troškinami mėsos patiekalai, mirkoma duona, midijos ir prancūziškos bulvytės. Jų kioske gausite visą kalną su pasirinktu padažu už vos porą eurų.

Nublanksta net cepelinai

Kitaip tariant, Lilis savo gastronomine kultūra kur kas artimesnis Briuseliui negu Paryžiui. Prieš kai kuriuos vietos patiekalus – tikrus kalorijų ir cholesterolio užtaisus – lietuviški cepelinai su taukų padažu gali nublankti kaip dietinis save prisižiūrinčių jaunų panelių maistas.

Kaip pavyzdį galime imti dažnoje Lilio kavinėje aptinkamą velšą („welsh“). Į šimtalapio principu paruošto apkepo sudėtį įeina pakepinta ir aluje pamirkyta duona, kumpis, angliškas čederis, dar duona, dar kumpis ir sūris, o ant viršaus pūpso keptas kiaušinis. Žinoma, velšas valgomas su prancūziškomis bulvytėmis ir aplaistomas bent jau viena pinta alaus.

Kita vietos kulinarijos pažiba – karbonadas („karbonade“). Aluje troškinta jautiena arba kiauliena, dažnai dar paskaninama meduoliu, kalorijų kiekiu minėtam apkepui gal ir nusileidžia, bet pakirsti iš peties mėgstančiuosius tikrai tenkins. Kaip ir vaterzojus („waterzoi“) – grietinės padaže plaukiojantys vištienos arba žuvies gabaliukai.

Žinoma, Lilyje galima pavalgyti ir kur kas išrankiau. Miesto restoranai siūlo gardžių, išradingų, skrandžiui ir kūno linijoms sveikesnių patiekalų.

Tarp šiuo metu ant bangos esančių Lilio restoranų galima paminėti „Le Potager des Demoiselles“, „Quai 38“, „ChezMoi“, „Le Broc II“.

Tačiau geriausia rinktis vietoje – nelygu skonis, tos akimirkos įnoriai ir piniginės storis.

Draugiškiausi Prancūzijoje

Dėl remontuojamos Bersi arenos tam tikra prasme pasisekė ne vien Liliui, bet ir į šį miestą suvažiuosiantiems sirgaliams.

Iš Paryžiaus, Briuselio ar Londono lengvai ir greitai pasiekiama šiaurinė Prancūzijos sostinė, lyginant su tikrąja, turi ne vieną privalumą.

Bene svarbiausias – Lilis nepalyginti draugiškesnis nei Paryžius. Vietos gyventojai garsėja paslaugumu, nuoširdumu.

Kiek rodo ilga mano gyvenimo Prancūzijoje patirtis, šiaurė savo draugiškumu nuginkluoja visus kitus šios šalies regionus. Ne veltui dainuojama, kad po apniukusiu dangumi gyvenantys šiaurės žmonės širdyje laiko saulę ir visą jos šilumą.

Į Lilį atvyksiantys krepšinio sirgaliai įsitikins – šiauriečiai tikrai labai skiriasi nuo lekiančių, vasaros atostogas jau pamiršusių, į stresą ir rūpesčius spėjusių pasinerti ir pasipūtimu bandančių apsiginti paryžiečių.

Lilis taip pat bus nepalyginti malonesnis nei Paryžius atvykusiojo kišenei viešbučiuose, restoranuose ar užeigose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.