EUROLYGA 2023

Rusija apie fiasko: „Rinktinė atsidūrė ten, kur saulė nešviečia“

„Jie krito į patį dugną“, – taip tragišką Rusijos rinktinės pasirodymą Europos krepšinio čempionate apibūdino sovsport.ru apžvalgininkas Nikolajus Misinas. Rusijos rinktinė ketvirtadienį sugebėjo iškovoti paguodos pergalę, kai 81:61 sutriuškino autsaiderę Bosnijos ir Hercegovinos ekipa, tačiau buvo priversta susipakuoti lagaminus ir keliauti namo.

Rusijos rinktinė Europos čempionate patyrė fiasko.<br>AFP/ „Scanpix)“ nuotr.
Rusijos rinktinė Europos čempionate patyrė fiasko.<br>AFP/ „Scanpix)“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 11, 2015, 8:19 AM, atnaujinta Oct 16, 2017, 10:54 AM

Po didžiulių tarpusavio skandalų, kai FIBA uždraudė rusų rinktinėms varžytis turnyruose, Rusija bent iš dalies sugebėjo susitvarkyti savo reikalus. FIBA leido vyrų rinktinei pradėti kovas dėl olimpinio kelialapio, bet komanda tiesiog susimovė.

N.Misinas pastaruosius Rusijos krepšinio metus palygino su pagiriomis ir vis pirštu baksnojo į federaciją skaldžiusius klerkus.

„Kai žlugo Sovietų Sąjunga, ėmė byrėti ir sovietinė krepšinio mokykla, kurią į nedidelius blokelius skaldė brangius kostiumus vilkintys dėdės ir tetos, valdę federaciją. Jie tiesiog sprendė savo reikalus, – rašė N.Misinas. – Prieš aštuonerius metus mažai žinomas treneris Davidas Blattas subūrė puikią komandą. Pasitelkęs sėkmę ir sumanumą jis nuvedė komandą iki „Eurobasket“ ir olimpinių medalių. Sėkmė? Bet šią sėkmę D.Blattas užsidirbo savo krauju ir prakaitu. Jis daug dirbo, atrado ir išsunkė talentą. Viską darė protingai. Jis panaudojo principą: „Visi už vieną ir vienas – už visus“, o ne: „Man jis patinka, bet mes neturime tarpusavio ryšio, todėl jis nebus komandoje.“ Krepšininkai tikėjo, kad su D.Blattu gali nugalėti bet ką, ir susitelkė. Komandos sėkmė sukėlė euforiją tarytum pora šampano taurių. Bet D.Blattas išvyko, ir tada prasidėjo pagirios.“

D.Blatto neužmiršta

A grupėje Rusija pralaimėjo keturis pirmuosius mačus. Komanda 73:76 pralaimėjo Izraeliui, 79:82 – Lenkijai, suomiams nusileido 79:81, o tada 67:74 krito prieš favoritus prancūzus.

NBA žaidėjų pagalbos nesulaukęs Rusijos krepšinis, kuriam dabar vadovauja buvęs rinktinės lyderis Andrejus Kirilenka, liko be 2016 metų Rio de Žaneiro olimpiados.

„Nusišluostykime ašaras, giliai įkvėpkime ir pagalvokime, kaip Rusijos komanda, kuri prieš trejus metus iškovojo olimpinę bronzą, atsidūrė ten, kur saulė nešviečia?“ – klausė N.Misinas ir pridūrė, kad Rusijos rinktinė netgi nelėmė savo likimo.

Tai padarė Suomijos rinktinė, kuri dar ketvirtajame ture sutriuškino bosnius ir išstūmė rusus iš varžybų dėl vietos kitame etape.

„Mes pirmą kartą istorijoje neturėsime nei vyrų, nei moterų komandos olimpiadoje. Dabar kiekvienas sirgalius raunasi plaukus ir klausia: „Kaip?“ Juk Londone Rusija iškovojo olimpinę bronzą, o 2007 metais Madride tapo Europos čempione. O dabar jai nepavyko atsidurti net tarp 16 stipriausių Europos komandų“, – piktinosi N.Misinas.

„Bet gal mes tiesiog nenusipelnėme šios pergalės? Būkime atviri. Juk nepamename 2007 metų herojų pavardžių. Galbūt tik A.Kirilenką ir Holdeną. Mes dažnai neiname į jų klubų ar tos pačios rinktinės rungtynes“, – rašė apžvalgininkas.

Reikia atkurti krepšinį

„Rusijos rinktinei Europos čempionatas baigėsi. Pagaliau baigėsi ir jis baigėsi susimovimu, nors paskutinėse rungtynėse ir buvo iškovota pergale“, – rašo sports.ru.

Straipsnio pavadinime sports.ru nurodė, kad Europos čempionato traukinys Rusiją paliko.

Komentare buvo prašoma trenerio Jevgenijaus Pašutino atsistatydinimo.

„Gerai yra tai, kad dabar visi sugrįš į Rusiją ir labai gerai pagalvos, kas nutiko. Ypač treneris ir federacijos prezidentas. Jiems reikės atsakyti į klausimą: „Kaip išgyventi?“ ir tada po truputį ruoštis atrankai į kitą Europos čempionatą“, – rašoma sports.ru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.