EUROLYGA 2023

Pirmoji aštuntfinalio diena: latvių žygdarbis ir P.Gasolio šou

Prancūzija – Latvija ir Graikija – Ispanija. Šias dvi ketvirtfinalio poras suformavo pirmoji Europos pirmenybių aštuntfinalio diena.

Latvijos krepšininkai eliminavo Slovėniją.<br>AP nuotr.
Latvijos krepšininkai eliminavo Slovėniją.<br>AP nuotr.
Graikijos rinktinė antrojoje aštuntfinalio rungtynių pusėje sutriuškino belgus.<br>AP nuotr.
Graikijos rinktinė antrojoje aštuntfinalio rungtynių pusėje sutriuškino belgus.<br>AP nuotr.
P.Gasolis pribloškė Lenkijos rinktinę tritaškiais.<br>AP nuotr.
P.Gasolis pribloškė Lenkijos rinktinę tritaškiais.<br>AP nuotr.
P.Gasolis atvedė Ispaniją į ketvirtfinalį.<br>AP nuotr.
P.Gasolis atvedė Ispaniją į ketvirtfinalį.<br>AP nuotr.
T.Parkeris nežaidė gerai, bet Prancūzija palaužė Turkiją.<br>AP nuotr.
T.Parkeris nežaidė gerai, bet Prancūzija palaužė Turkiją.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 13, 2015, 9:34 AM, atnaujinta Oct 16, 2017, 3:28 AM

Trumpiausiai Lilyje, kur prasidėjo atkrintamosios varžybos, viešėjo Slovėnijos krepšininkai.

Jie pirmieji pralaimėjo aštuntfinalio rungtynes ir jau ankstyvą šeštadienio popietę galėjo krautis lagaminus.

Paskui slovėnus greitai iškeliavo Belgijos, Lenkijos ir Turkijos komandos.

Šeštadienį vykusios rungtynės nebuvo labai atkaklios. Tik vienerios iš ketverių baigėsi vienženkliu skirtumu, o dvi laimėjusios komandos įgijo didesnę nei 20 taškų persvarą.

Didžiausiu skirtumu laimėjo prancūzai, 23 taškais pranokę turkus (76:53). Graikai įveikė belgus 21 tašku (75:54), ispanai nugalėjo lenkus 14 taškų (80:66), o latviai prieš slovėnus laimėjo 7 taškais (73:66).

Rezultatyviausias šeštadienio krepšininkas buvo 30 taškų įmetęs ispanas Pau Gasolis. Jis lieka ir rezultatyviausiu viso turnyro žaidėju (vidutiniškai 23 taškai).

Lyderis. Jeigu ne jaunystės šeliojimai, Kasparas Bėrzinis dabar turbūt žaistų Atėnų „Panathinaikos“ ar Stambulo „Fenerbahce“ lygio klube, o ne blaškytųsi po Rusijos komandas. Tačiau latvių aukštaūgis prie krepšininko talento pridėjo per mažai darbo ir pasinaudojo ne visomis galimybėmis.

Vis dėlto sulaukęs 30-ies jis yra pakankamai geras žaidėjas, kad būtų vienas Latvijos rinktinės lyderių. O šeštadienį jis tapo pirmųjų aštuntfinalio rungtynių didvyriu.

Antroje mačo pusėje K.Bėrzinis ir pats rinko taškus, ir, varžovams pradėjus dvigubinti gynybą, rasdavo laisvus komandos draugus, ir neleido slovėnų į savo baudos aikštelę. Būtent po K.Bėrzinio tritaškio 36-ąją minutę skirtumas vienintelį kartą tapo dviženklis 67:57.

Iš viso jis blokavo 5 varžovų metimus (šio čempionato rekordas), atkovojo 6 kamuolius ir pelnė 13 taškų, o Latvijos rinktinė nugalėjo Slovėnijos komandą 73:66.

Pirmoji šių rungtynių pusė visiškai nebuvo panaši į atkrintamąsias varžybas. Komandos žaidė greitai, beveik be pauzių, atliko daug neparengtų metimų ir rizikingų perdavimų.

Kad žaidžia nebe grupėje, o aštuntfinalyje, pirmieji prisiminė latviai. Trečiajame kėlinyje jie pradėjo atidžiau gintis, bet puldami nemažino tempo ir perėmė iniciatyvą. Tuo tarpu slovėnai bandė gelbėtis pavieniui, o individualūs Zorano Dragičiaus ir Jakos Blažičiaus veiksmai dažniausiai neduodavo pageidaujamo rezultato.

Žalgirietis. Kauno „Žalgirio“ gynėjas Kasparas Vecvagaras vėl visas rungtynes stebėjo nuo suolo. Šiame čempionate 21 metų krepšininkas žaidė tik 6 min. su lietuviais ir pelnė 2 taškus.

Triuškinimas. Graikijos rinktinei per rungtynes su Belgijos krepšininkais net nereikėjo įjungti aukštos pavaros. Tiesa, pirmojoje pusėje belgams užteko entuziazmo, kad daug neatsiliktų, bet po didžiosios pertraukos graikai pradėjo tolti ir sutriuškino varžovus 75:54. Trečiajį kelinį graikai laimėjo 23:11, ketvirtąjį – 18:12.

Graikai pasinaudojo varžovų priekinės linijos silpnumu. Pirmuosius du kėlinius baudos aikštelėje dominavo Kosta Koufos (iš viso pelnė 13 taškų), kitus du iš jo estafetę perėmė Giannis Bourousis (14 taškų).

„Savas“. Graikijos krepšinio apžvalgininkai prieš kelias dienas, dar nežinodami, kad aštuntfinalyje reikės žaisti su belgais, labai gyrė varžovų komandos amerikietį Mattą Lojeskį. Padidintas graikų dėmesys šiam krepšininkui nebuvo atsitiktinis – M.Lojeski rungtyniauja Pirėjo „Olympiakos“ klube.

Šeštadienį M.Lojeski pataikė pirmąjį rungtynių metimą, jau per pirmąjį kėlinį pelnė 6 taškus, bet Graikijos krepšininkai pernelyg gerai žinojo Belgijos rinktinės stipriąsias bei silpnąsias vietas ir jam įsibėgėti neleido. Per kitus tris kėlinius M.Lojeski pridėjo tik 4 taškus ir savo vidurkio nepasiekė.

Apetitas. Įtikinama pergalė dar labiau padidino Graikijos žiniasklaidos ir sirgalių pasitikėjimą rinktine. Graikai ir iki tol neabejojo savo krepšininkų galimybėmis, bet po pergalės aštuntfinalyje, atrodo, pasijautė neįveikiami.

„Duokite mums Ispaniją!“ – vos nuaidėjus aštuntfinalio sirenai pareikalavo interneto svetainė contra.gr.

Žmogus-komanda. Ispanijos rinktinė rungtynes su lenkais pradėjo keturiomis nesėkmingomis atakomis. Varžovai tuo metu jau buvo pelnę 4 taškus, ir kantrybę praradęs Pau Gasolis penktojoje atakoje švystelėjo iš trijų taškų zonos. Pataikė.

Paskui pataikė dar daug kartų: 5 iš 7 dvitaškių, 6 iš 7 tritaškių ir 2 iš 4 baudų. Ir pelnė 30 taškų, iš kurių 11 – ketvirtajame kėlinyje.

Komandos tris kėlinius taip ir žaidė: P.Gasolis yra aikštėje ir pataiko – ispanai truputį nutola, P.Gasolio nėra aikštėje arba jį pristabdo Marcinas Gortatas – lenkai priartėja.

Po trijų kėlinių rezultatas buvo lygus 55:55. O tada lenkai turbūt pirmą kartą pažiūrėjo į švieslentę ir išsigando savęs. Lenkijos krepšininkai keliskart nemetė iš gerų padėčių, keliskart nepataikė visiškai laisvi ir pirmuosius taškus paskutiniame ketvirtyje pelnė praėjus 3 min. 9 sek., kai varžovai jau buvo nutolę 62:55. Tiesa, ir ispanai pradėjo šiek tiek geriau gintis, tačiau puldami beveik nieko nepakeitė – vienintelis neužsikertantis jų „derinys“ buvo perduoti kamuolį P.Gasoliui ir žiūrėti, kaip jis pelnys taškus.

Šio „derinio“ užteko – Ispanijos rinktinė laimėjo 80:66.

Varžovas. Pagrindinis P.Gasolio varžovas M.Gortatas pelnė tik 9 taškus (3/8 dvitaškių, 3/4 baudų) ir gavo penkias pražangas.

Šiame čempionate, kuriame tikriausiai atsisveikino su Lenkijos rinktine (bent taip yra sakęs), M.Gortatas apskritai nepademostravo visos savo galios. Jis pelnydavo tik 11,3 taško ir atkovodavo 6,3 kamuolio.

Aštuntfinalyje nuvylė ir per grupės varžybas labai rezultatyviai žaidęs Adamas Waczynski. Jis pirmajame etape pelnydavo 17,2 taško, bet į ispanų krepšį įmetė tik 9 taškus.

Sirgaliai. Lenkų sirgalių Lilyje labai mažai. Tačiau Lenkijos krepšininkai milžiniškoje arenoje neturėjo jaustis prastai. Juos palaikė vietiniai žiūrovai. Tiksliau, tribūnos ne tiek palaikė Lenkijos komandą, kiek pradėdavo kelti priešišką triukšmą, kai puldavo Ispanijos rinktinė. Ir ypač, kai teisėjai priimdavo prieštaringą ir ispanams palankų sprendimą.

Vis dėlto turbūt daugiausiai decibelų sukėlė epizodas, kuriame lenkas Przemyslawas Karnowski (Domanto Sabonio komandos draugas Gonzagos universitete) perėmė kamuolį iš P.Gasolio.

Įžaidėjai. Prancūzijos rinktinė vis dar nežaidžia taip darniai, kaip užpernai, kai tapo Europos čempione. Tačiau aštuntfinalyje prieš turnyro šeimininkus išsirikiavo komanda, kurios žaidime pernelyg daug lemia vienas krepšininkas – Bobby Dixono vedama Turkijos rinktinė.

Kol aikštėje buvo B.Dixonas, turkai žaidė lygiai, bet vos tik atėjo laikas jam prisėsti ant suolo, reikalai pašlijo ir antrojo kėlinio viduryje spurtą 14:0 surengę prancūzai pabėgo į priekį 36:25.

Europos čempionai tuo metu rungtyniavo be Tony Parkerio, kuris rungtynių pradžioje buvo neatpažįstamas. Jis padarė kelias patyrusiems krepšininkams nebūdingas klaidas ir, tarsi jam dar reikėtų įrodinėti savo vertę, šiek tiek karštakošiškai stengėsi jas ištaisyti. Galiausiai neiškentęs treneris Vincent‘as Collet pakvietė savo ryškiausią žvaigždę ant suolo.

Įgiję pranašumą, prancūzai nesitraukė nė per pėdą. Tuo tarpu turkams trūko kantrybės, jie skubėjo vytis, bet tik grimzdo gylyn, o galiausiai pakėlė baltą vėliavą ir leido varžovams pajusti žaidimo skonį bei pamaloninti sirgalius ne tik triuškinama pergale 76:53, bet ir efektingais epizodais.

O prancūzų treneris V.Collet pabaigoje įsijautė į paprasto sirgaliaus vaidmenį ir kartu su 26 tūkstančiais žiūrovų plojo savo krepšininkams.

Taškai. T.Parkeris taip ir neatsigavo net jo komandai įsibėgėjus. Jis pelnė tik 5 taškus ir pataikė vos 2 iš 8 metimų.

B.Dixonas rungtynes baigė pelnęs 9 taškus, bet atakavo labai netaikliai (4 iš 13 metimų), o visus taškus pelnė iki 11-osios minutės.

Ketvirtfinalis. Trims iš keturių šeštadienį laimėjusių komandų ketvirtfinalis yra įprastas etapas. Tik Latvijos rinktinė per Europos pirmenybes taip toli nužygiuoja labai retai.

Atkūrus Latvijos nepriklausomybę, šios šalies krepšininkai tarp aštuonių geriausiųjų pateko vos antrąjį kartą. Pirmasis buvo 2001 metais, kai Latvijos rinktinė aštuntfinalyje nugalėjo Lietuvos komandą.

Ispanijos rinktinė tarp aštuonių stipriausių atsidūrė jau 19-ajame Europos čempionate iš eilės. Praėjusį kartą ispanai žemesnę vietą užėmė 1977 metais, kai liko devinti.

Prancūzai ketvirtfinalyje žais devintajame čempionate iš eilės, o graikai greitai atsitiesė po prasto praėjusio Europos čempionato, kuriame į ketvirtfinalį nepateko. Per aštuonis šio amžiaus turnyrus Graikijos rinktinė tarp aštuonių geriausių atsidūrė šeštąjį kartą.

Dienos antraštės

KasJauns.lv (Latvija): „Latvijos rinktinės geležinė gynyba įveikė slovėnus“.

Apollo.lv (Latvija): „Pergalė! Po 14 metų pertraukos žaisime ketvirtfinalyje“.

RTVslo.si (Slovėnija): „Latvija prisiminė 2001 metus ir sustabdė Slovėniją aštuntfinalyje“.

sentragoal.gr (Graikija): „Rinktinė... valdo!“

gazzetta.gr (Graikija): „Allez, les Grecs!“ (prancūziškai „Pirmyn, graikai!“).

contra.gr (Graikija): „Duokite mums Ispaniją!“

Marca.es (Ispanija): „Pau, imperatoriškas, nuvedė Ispaniją į ketvirtfinalį“.

Mundodeportivo.com (Ispanija): „Pau Gasolis sunaikino Lenkiją ir nuvedė Ispaniją į ketvirtfinalį“.

As.com (Ispanija): „Gasolis, didvyriškai (30), vedė Ispaniją į pasimatymą su Graikija“.

sport.pl (Lenkija): „Lenkai fantastiškai kovojo tris ketvirčius. Ketvirtajame buvo sumušti“.

lequipe.fr (Prancūzija): „Negailestingi „mėlynieji“.

sport.fr (Prancūzija): „Mėlynieji“ suskaldė Turkiją“.

ajansspor.com (Turkija): „Negalėjome sustabdyti Prancūzijos. Milžinai grįžta namo“.

NTVspor.net (Turkija): „Į ketvirtfinalį praleidome Prancūziją“.

Dienos citata

Ainaras Bagatskis (Latvijos rinktinės treneris): „Visos turnyro rungtynės buvo svarbios, ne vien šios. Visas vasaros darbas, pralaimėjimai stiprioms komandoms mus grūdino. Šiandien mums dar trūksta stabilumo. Kelias minutes dirbame gerai, bet paskui varžovams persvarą atiduodame. Ar pagerinsime žaidimą, nežinau. Kiekvienas mačas yra skirtingas“.

Dienos penketas

Nando De Colo (Prancūzija) – 15 taškų (4/5 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 1/3 baudų), 7 atk.kam. ir 7 rez.perd. su Turkija.

Janis Strėlniekas (Latvija) – 17 taškų (5/6 dvitaškių, 1/4 tritaškių, 4/4 baudų), 6 atk.kam. ir 8 rez.perd. su Slovėnija.

Kasparas Bėrzinis (Latvija) – 13 taškų (4/5 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 2/2 baudų), 6 atk.kam. ir 5 bl. su Slovėnija.

Kostas Koufos (Graikija) – 13 taškų (6/9 dvitaškių, 1/2 baudų) ir 9 atk.kam. su Belgija.

Pau Gasolis (Ispanija) – 30 taškų (5/7 dvitaškių, 6/7 tritaškių, 2/4 baudų) ir 7 atk.kam. su Lenkija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.