EUROLYGA 2023

Praleidote sekmadienio „Eurobasket“ kovas? Sirgaliaus gidas

Aštuntfinalio etapas Europos krepšinio pirmenybėse yra pirmą kartą – anksčiau turnyras būdavo rengiamas pagal truputį kitokią sistemą.

Būsimi lietuvių varžovai italai į ketvirtfinalį pateko po triuškinančios pergalės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Būsimi lietuvių varžovai italai į ketvirtfinalį pateko po triuškinančios pergalės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2015-09-14 09:16, atnaujinta 2017-10-16 00:08

Naujovė intrigos nepadidino – krepšininkai Lilyje per dvi pirmąsias atkrintamųjų varžybų dienas sirgalius dažniausiai vertė nuobodžiauti.

Net šešerios iš aštuonerių savaitgalio rungtynių baigėsi dviženkliu skirtumu, o atkakliausiai kovojo pirmoji ir paskutinioji komandų poros. Ankstyvą šeštadienio popietę latviai nugalėjo slovėnus 7 taškais, vėlyvą sekmadienio vakarą lietuviai pranoko gruzinus 4 taškais.

Tuo tarpu Italijos rinktinė net 30 taškų skirtumu sutriuškino Izraelio komandą ir pasiekė šio turnyro didžiausio skirtumo rekordą.

Geriausias. Sekmadienį nuostabiai žaidęs Jonas Mačiulis per rungtynes su gruzinais pakartojo du šio čempionato rekordus. Jis pelnė 34 taškus ir perėmė 4 kamuolius.

Taip pat 34 taškus yra įmetęs ispanas Pau Gasolis, o perimtų kamuolių rekordą J.Mačiulis dalijasi su net šešiais kitų komandų žaidėjais.

„Vasaros čempionai“. „Vasaros čempionai“ taip ir liko tik vasaros čempionais... Pasirengimo etape galingai žaidusi ir visas 10 draugiškų rungtynių laimėjusi Kroatijos rinktinė per Europos pirmenybes visiškai pakriko ir namo iškeliavo jau po pirmosios atkrintamųjų varžybų dvikovos.

Jei Zagrebe patirta pirmoji nesėkmė žaidžiant su graikais dar nebuvo didelė bėda, tai beviltiškas pralaimėjimas gruzinams tapo didelės Kroatijos krepšinio nelaimės pranašu. Aštuntfinalyje kroatai tris kėlinius žaidė dar beviltiškiau ir Čekijos rinktinei nusileido 59:80.

Žadintuvas. Velimiro Perasovičiaus auklėtiniai skendo nuo pirmųjų minučių. Vietos laiku 12 val. prasidėjusiose rungtynėse kroatai atrodė dar nepabudę. Jie mėtė iš bet kur, verždamiesi po krepšiu įsirėždavo į varžovų būrį, o savo aikštės pusėje tik bejėgiškai stebėjo, kaip siaučia Čekijos krepšininkai.

Kroatijos rinktinė paskutinį kartą pirmavo 6-ąją minutę (9:7). Tada Čekijos komanda įmetė 11 iš eilės taškų ir nuskrido lyg viršgarsinis lėktuvas. Trečiajame kėlinyje skirtumas netgi tapo nepadorus – dar 13 iš eilės taškų įmetę čekai 28-ąją minutę pirmavo 63:33!

Tą akimirką suveikė žadintuvas. Atsilikdami 30 taškų skirtumu kroatai staiga pradėjo žaisti taip, kaip moka. Netikėtai rungtynėse atsirado intriga: ar įmanoma per kėlinį su nedidele uodegėle pavyti 30 taškų nutolusius varžovus? Net jei įmanoma, kroatai to nepadarė – jie 36-ąją minutę sumažino atsilikimą iki 13 taškų (56:69) ir smarkiai išgąsdino varžovus, bet Blake‘o Schilbo bei Jano Vesely metimai nuramino komandą ir čekai šventė istorinę pergalę.

Atsigavęs. Išsivadavęs iš tvirtų Jono Valančiūno gniaužtų, laisviau pasijuto Čekijos rinktinės lyderis J.Vesely. Jis pelnė 20 taškų ir atkovojo 13 kamuolių. J.Vesely labiausiai per varžovų galvas lipo pirmojoje pusėje ir ketvirtajame kėlinyje.

Smaginosi ne vien čekų lyderiai. Puikiai žaidė su lietuviais vos 1 minutę rungtyniavęs Patrikas Auda (ar daug sirgalių iki čempionato apskritai buvo girdėję šią pavardę?) iš kuklaus Lenkijos lygos Kutno „Polfarmex“ klubo, pagaliau savo geriausias savybes prisiminė nedidelės Eurolygos patirties turintis Davidas Jelinekas.

Vien iki pertraukos – tuo metu, kai čekai krovėsi lemiamą persvarą – P.Auda pelnė 9 taškus, D.Jelinekas – 11.

Amerikietis. Kroatija nestokoja krepšinio talentų ir turi gerų visų pozicijų žaidėjų. Kodėl jiems reikia natūralizuotų amerikiečių, logiškai paaiškinti tikriausiai negalėtų nei Kroatijos krepšinio federacijos vadovai, nei rinktinės treneriai.

Juo labiau kad į dvyliktuką patenkantys užjūrio samdiniai netampa rinktinės lyderiais. Priešingai, žaidžia nedaug ir prie pergalių beveik neprisideda.

Šiame čempionate Kroatijos rinktinės aprangą vilkėjęs Dontaye Draperis tik trumpam pakeisdavo Roko Leni Ukičių ir Roką Stipčevičių. Amerikietis per visą turnyrą – šešerias rungtynes – pelnė tik 4 taškus ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

Kroatijos sirgalius liūdino ir NBA žaidžiantis Damjanas Rudežas. Jis per visą turnyrą pelnė 10 taškų ir pataikė vos 2 iš 19 metimų (0/6 dvitaškių, 2/13 tritaškių). Praėjusį sezoną D.Rudežo vidurkis „Indiana Pacers“ klube buvo 4,8 taško.

Nesusikaupę. Serbijos krepšininkai žinojo, kas atsitiko kroatams, bet iš kaimynų klaidų nepasimokė. Tiesa, serbai, skirtingai nei kroatai, neatrodė apsnūdę, bet akivaizdžiai neįvertino Suomijos komandos. Net neįgiję jokio pranašumo favoritai pabandė žaisti efektingai, tarsi pergalė jau būtų jų kišenėje, ir keliskart vietoj to, kad paprastai ir patikimai pelnytų taškus, į savo pusę grįžo nieko nepešę.

Jokių išorinių nerimo požymių nerodęs treneris Aleksandaras Džordževičius įkrėsti proto savo vyrams nesugebėjo ir „ereliai“ nesusikaupė iki rungtynių pabaigos. Tačiau dėl žaidėjų individualaus pranašumo ir keliose neilgose atkarpose sustiprintos gynybos Serbijos rinktinė trečiajame kėlinyje pamažu pradėjo tolti ir nugalėjo 94:81.

Tritaškiai. Suomijos rinktinės silpnoji vieta – aukštaūgiai. Serbijos komanda tuo pasinaudojo ir labai dažnai sugebėdavo perduoti kamuolį priekinės linijos žaidėjams. Du iš jų – Miroslavas Raduljica ir Nemanja Bjelica – pelnė beveik pusę komandos taškų (46 iš 94).

M.Raduljica įmetė 27 taškus, N.Bjelica pelnė 19 taškų ir atkovojo 14 kamuolių. Trečias pagal rezultatyvumą tarp nugalėtojų buvo dar vienas priekinės linijos krepšininkas Zoranas Ercegas, į savo sąskaitą įsirašęs 13 taškų. Užtat Suomijos komandos pagrindiniu ginklu – tolimais metimais – serbai naudojosi net geriau nei patys suomiai.

„Ereliai“ pataikė 9 iš 23 tritaškių (tarp jų 4 iš 7 – geriausiame ketvirtajame kėlinyje), „vilkų gauja“ – 8 iš 26.

Be vargo. Izraelio rinktinė nesukūrė varžovams tiek problemų, kad Italijos krepšininkams reikėtų žaisti visa jėga, o „mėlynųjų“ sirgaliams – jaudintis dėl galutinio rezultato.

Izraelio rinktinė varžovams nesukūrė jokių problemų. Tiesa, izraeliečiai pelnė pirmuosius taškus, bet daugiau nepirmavo nė karto, o truputį greičiau judėję, truputį taikliau atakavę ir, skirtingai nei praėjusiose rungtynėse, nemėtę į krepšį vos gavę kamuolį italai po pirmosios antrojo kėlinio atakos įgijo dviženklę persvarą (24:13) ir neeikvodami daug jėgų pasiekė pergalę 82:52.

Poilsis. Poilsio dieną sau paskelbė geriausias Italijos rinktinės žaidėjas Danilo Gallinari. Puolėjas, kuris iki tol taikliausiai čempionate mėtė dvitaškius, aikštėje buvo gana ilgai (25 min.), tačiau pataikė 3 iš 10 metimų ir pelnė tik 6 taškus.

Kita italų žvaigždė Andrea Bargnani ilsėjosi priverstinai. Jis vien pirmajame kėlinyje pelnė 7 taškus, bet antrojoje pusėje visai nežaidė dėl blauzdos raumens traumos.

Už komandos draugus triūsė Alessandro Gentile. Nuo turnyro pradžios labai kovingai ir agresyviai nusiteikęs Milano „Emporio Armani“ žaidėjas, atrodo, dega noru parodyti, kad nėra prastesnis už NBA rungtyniaujančius rinktinės draugus.

Jau per grupės varžybas A.Gentile pelnydavo vidutiniškai 16 taškų, o į izraeliečių krepšį įmetė 27 taškus.

Dienos antraštės

iDnes.cz (Čekija): „Puiku! Krepšininkai sunaikino kroatus: pateko į ketvirtfinalį, svajoja apie Rio“.

iBlesk.cz (Čekija): „Fantastika! Čekai aštuntfinalyje nušlavė kroatus ir toliau svajoja apie olimpines žaidynes“.

Lidovky.cz (Čekija): „Krepšinio didybė. Čekai sunaikino kroatus ir Europos čempionate pateko į ketvritfinalį“.

Tyden.cz (Čekija): „Puikūs čekai! Nušlavė kroatus ir kovos dėl olimpiados“.

HRT.hr (Kroatija): „Gėdinga Kroatijos pabaiga Europos čempionate“.

Hrsport.net (Kroatija): „Bloga diena netinkamu metu. Atsisveikinimas su Europos čempionatu: nenusiteikusią Kroatiją sutriuškino Čekija“.

Večernji.hr (Kroatija): „Kroatų katastrofa, čekai mus sumušė Europos čempionato aštuntfinalyje“.

sportske.jutarnji.hr (Kroatija): „Kroatijos gėda Lilyje. Čekija sumušė beviltišką Paeraso komandą ir išmetė mus iš Europos čempionato“.

žurnal.rs (Serbija): „Ereliai“ tik paskutiniame ketvirtyje palaužė suomių pasipriešinimą dėl teisė žaisti ketvirtfinalyje su čekais“.

Blic.rs (Serbija): „Nulėmė „erelių“ salvė“.

b92.net (Serbija): „Serbija palaužė atkaklius suomius“.

telegraf.rs (Serbija): „Ketvirtfinalis! Serbija tritaškiais išblaškė Suomija paskutiniame ketvirtyje“.

HS.fi (Suomija): „Vilkų gaujai“ Europos čempionato nuotykis baigėsi – pasipriešinti Serbijai buvo per sunku“.

iltasanomat.fi (Suomija): „Vilkų gaujai“ Europos čempionatas baigėsi – Serbija pabėgo pabaigoje“.

gazetta.it (Italija): „Gentile show, Italija ketvirtfinalyje. Dominavo prieš Izraelį: 82:52“.

corrieredellosport.it (Italija): „Visada didi Italija! +30 į ketvirtfinalį“.

ilmessaggero.it (Italija): „Italija nuskriejo į ketvirtfinalį: Izraelis sumuštas 82:52“.

lastampa.it (Italija): „Italbasket įspūdingai: Izraelis sutriuškintas 30 taškų“.

Dienos citata

Miroslavas Raduljica (serbų vidurio puolėjas juokaudamas po pergalės prisš suomius): „Stadione man buvo šaltoka. Suomiai yra iš šiaurės, jiems temperatūra turbūt buvo labiau įprasta“.

Dienos penketas

Alessandro Gentile (Italija) – 27 taškai (6/8 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 9/11 baudų), 5 atk.kam. ir 9 išpr.praž. su Izraeliu.

Jonas Mačiulis (Lietuva) – 34 taškai (8/9 dvitaškių, 3/4 tritaškių, 8/9 baudų), 6 atk.kam. ir 7 išpr.praž. su Gruzija.

Janas Vesely (Čekija) – 20 taškų (9/12 dvitaškių, 2/3 baudų) ir 13 atk.kam. su Kroatija.

Miroslavas Raduljica (Serbija) – 27 taškai (11/12 dvitaškių, 5/6 baudų) ir 8 išpr.praž. su Suomija.

Zaza Pačulia (Gruzija) – 23 taškai (8/13 dvitaškių, 7/7 baudų), 7 atk.kam. ir 7 išpr.praž. su Lietuva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.