EUROLYGA 2023

Lietuvos snaiperis Artūras Milaknis tiki: jo valanda išmuš

Prieš kiekvienas Lietuvos rinktinės rungtynes šiame Europos krepšinio čempionate Artūras Milaknis vienas pirmųjų pasirodo ant parketo. Ir kaskart atlieka po keliasdešimt metimų nuo tritaškio linijos.

Ketvirtfinalyje A.Milaknio tritaškiai būtų reikalinga atsvara italų šūviams.<br>G.Šiupario nuotr.
Ketvirtfinalyje A.Milaknio tritaškiai būtų reikalinga atsvara italų šūviams.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas („Lietuvso rytas“)

Sep 16, 2015, 5:32 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 12:23 PM

Taikliarankis kaunietis gynėjas kasdien derina taikiklį, dėl kurio pirmą kartą per karjerą pateko į Lietuvos rinktinės dvyliktuką.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Taiklūs tritaškiai tapo A.Milaknio vizitine kortele, bet kol kas jis per Europos čempionato rungtynes ne taip dažnai baudžia savo varžovus.

Per šešerias rungtynes – 6 tritaškiai iš 16 bandymų. Tokia kol kas snaiperio statistika pirmajame jam Europos čempionate.

29 metų 195 cm ūgio gynėjo taiklumą labiausiai pajuto Čekijos rinktinė – paskutiniame D grupės mače A.Milaknis žaidė net 33 minutes, pataikė 4 iš 9 tolimų metimų ir pelnė 13 taškų.

Dar du tritaškius jis įskraidino aštuntfinalio mače su Gruzija.

Pradžia buvo gerokai lėtesnė – pirmosiose rungtynėse naujokas prametė tris tritaškius, o kitose D grupės akistatose rungtyniavo epizodiškai arba išvis nepakildavo nuo atsarginių suolo.

Tačiau taikliarankis žaidėjas neskaičiuoja nei žaidimo minučių, nei pramestų tritaškių. „Džiaugiuosi kiekviena minute, kurią gaunu“, – sakė A.Milaknis.

Jo tritaškiai labai praverstų ketvirtfinalio mače su Italija – komanda, kuri mėgsta bausti varžovus tritaškiais metimais.

Trečiadienio vakarą jis susidurs su vienais geriausių šio čempionato metikų – Danilo Gallinari, Marco Belinelli ir Alessandro Gentile. Ši smogiamoji Italijos rinktinės puolimo jėga šiame čempionate jau pataikė dviem tritaškiais daugiau nei visa Lietuvos rinktinė – 34.

Bet patyrusio tritaškių specialisto A.Milaknio negąsdina tolimi žvaigždžių komandą surinkusios Italijos rinktinės šūviai.

„Neatvykome čia sužaisti tik aštuntfinalio“, – ambicingai kalbėjo gynėjas.

– Ar po laimėtų rungtynių prieš Gruziją komandoje nuslūgo įtampa? – „Lietuvos rytas“ paklausė A.Milaknio.

– Tikėjomės pergalės aštuntfinalyje, kad ir kokia ji būtų. Ši pergalė panaikino įtampą, kuri tvyrojo nuo čempionato pradžios.

Jeigu būtume pralaimėję, būtų įvykusi tragedija. Negalime sakyti, kad įvykdėme misiją, bet pasiekėme labai svarbų tikslą.

Būnant tokios nuotaikos smagiau ir per treniruotes dirbti, ir rungtynes žaisti.

– Ar jums svarbu pradėti rungtynes starto penkete? Ar nebūna sunku įsivažiuoti žaidžiant trumpai?

– Man kartais net geriau kilti nuo suolo. Yra krepšininkų, kuriems labai svarbu pradėti rungtynes nuo pat pradžių, tačiau aš geriau jaučiuosi eidamas žaisti kaip atsarginis.

Norisi pajusti žaidimo ritmą ir nuotaiką, o sužaidus keletą minučių tai padaryti sudėtinga. Bet tikrai nesiskundžiu ir stengiuosi kuo greičiau prisitaikyti prie žaidimo.

Nėra laiko, kad galėtum dar apšilti ir laukti progos mesti. Tokiu atveju rungtynės jau gali būti „nuvažiavusios“. Jau kildamas nuo suolo turi būti pasiruošęs. Viskas vyksta čia ir dabar.

Treneris mato, kaip judu aikštėje, ar esu tuo metu naudingas. Kiekvienas nori žaisti daug, bet čia ne klubas, todėl reikia persiorientuoti ir nepaisyti asmeninių ambicijų.

– Iš šešerių rungtynių penkerios buvo įtemptos iki pabaigos. Toks ritmas vargina ar grūdina?

– Kai laimi, viskas atrodo gerai. Visi kalbėjo, kad šalys, kurios varžėsi D grupėje, neturi senų krepšinio tradicijų. Bet tai nereiškia, kad jie nemoka žaisti.

Žaisti tokias įtemptas ir sunkias rungtynes yra neįkainojama patirtis – jaunesniems žaidėjams duoda milžiniško pasitikėjimo ateičiai.

– Jums tai pirmasis Europos čempionatas. Ar atradote ką nors naujo?

– Žaisti čempionate – fantastiškas jausmas. Ypač aštuntfinalyje ar ketvirtfinalyje.

Tokios „gyvenk arba mirk“ rungtynės suteikia visai kitokio skonio. To negali pajusti klubų sezono metu, kai viena ar kita nesėkmė nekainuoja taip brangiai, kaip čia.

Varžovė – Italija

Europos čempionatai. Dalyvauja 36-ąjį kartą. 2 kartus laimėjo aukso (1983 ir 1999 m.), 4 kartus – sidabro (1937, 1946, 1991 ir 1997 m.), 4 kartus – bronzos (1971, 1975, 1985 ir 2003 m.) medalius. 2013 m. užėmė 8-ąją vietą.

Pasaulio čempionatai. Dalyvavo 8 kartus. Geriausias rezultatas – 4-oji vieta (1970 ir 1978 m.). Pastarąjį kartą dalyvavo 2006 m. (užėmė 9-ąją vietą).

Olimpinės žaidynės. Dalyvavo 12 kartų. 1980 ir 2004 m. laimėjo sidabro medalius. Pastarąjį kartą dalyvavo 2004 m.

FIBA reitingas. Užima 36-ąją vietą.

Atranka. Į šių metų Europos čempionatą italai pateko pernai užėmę pirmąją vietą atrankos G grupėje, kurioje laimėjo 3 iš 4 rungtynių. Italijos komanda dukart nugalėjo šveicarus ir pasidalijo po pergalę su rusais. Rinktinei neatstovavo trys NBA krepšininkai, o naudingiausiai žaidė L.Datome (16,3 tšk.), A.Gentile (16 tšk.), P.Aradori (11 tšk.) ir A.Cinciarini (10 tšk.).

Treneris. S.Pianigiani rinktinės treneriu buvo paskirtas po to, kai italai neiškovojo kelialapio į 2009 m. Europos čempionatą. Jam vadovaujant rinktinė nelaimėjo kelialapio į 2011 m. žemyno pirmenybes, tačiau italai buvo pakviesti „FIBA Europe“ nusprendus padidinti baigiamojo turnyro dalyvių skaičių nuo 16 iki 24. Sienoje gimęs S.Pianigiani nebuvo profesionalas krepšininkas ir labai anksti pradėjo trenerio karjerą gimtojo miesto „Mens Sana“ („Montepaschi“) klubo struktūroje (2006–2012 m. buvo vyriausiasis treneris). Iš Sienos S.Pianigiani buvo išvykęs tik vieną sezoną, kai 2012–2013 m. treniravo Stambulo „Fenerbahce“, o du praėjusius sezonus nedirbo jokiame klube.

Lyderiai. Italijos komandos lyderiai yra trys NBA lygos senbuviai D.Gallinari („Denver Nuggets“), M.Belinelli (šiais metais perėjo iš „San Antonio Spurs“ į „Sacramento Kings“) ir A.Bargnani (iš „New York Knicks“ į „Brooklyn Nets“) bei A.Gentile (Milano „Emporio Armani“). Rinktinės kapitonas L.Datome (šiais metais perėjo iš „Boston Celtics“ į Stambulo „Fenerbahce“) negali žaisti dėl čempionato pradžioje patirtos traumos.

Nuostoliai. Šiais metais į rinktinę atvyko visi geriausi Italijos krepšininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.