EUROLYGA 2023

Jeigu praleidote: visas trečiadienio „Eurobasket“ veiksmas

Penktadienį antrajame Europos pirmenybių pusfinalyje susikaus dvi vicečempionės. 2014 metų pasaulio vicečempionė Serbijos rinktinė ir 2013 metų Europos vicečempionė Lietuvos komanda trečiadienį laimėjo ketvirtfinalio rungtynes ir tarpusavyje išsiaiškins, kuri labiau verta žaisti finale.

Lietuvos rinktinė pateko tarp keturių geriausių Europos komandų.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė pateko tarp keturių geriausių Europos komandų.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 17, 2015, 8:12 AM, atnaujinta Oct 15, 2017, 11:13 AM

Trečiadienį vykusios ketvirtfinalio dvikovos buvo skirtingos kaip diena ir naktis: serbai įtikinamai nugalėjo čekus 89:75, o lietuviai tik per pratęsimą palaužė italus 95:85.

Pirmose pusfinalio rungtynėse ketvirtadienį susitiks Prancūzijos ir Ispanijos krepšininkai.

Ketvertas. Į 2015 metų Europos pirmenybių didįjį ketvertą pateko visos trys praėjusio čempionato prizininkės. Užpernai Liublianoje aukso medalius laimėjo Prancūzija, sidabro – Lietuva, bronzos – Ispanija.

Apginti pozicijų nepavyko tik ketvirtąją vietą užėmusiai Kroatijos komandai. Ją pakeitė Serbijos rinktinė, kuri prieš dvejus metus liko septinta.

Net trys šįmečio didžiojo ketverto komandos pernai žaidė pasaulio pirmenybių pusfinalyje. Ispanijoje vykusiame turnyre Serbija iškovojo sidabrą, Prancūzija – bronzą, o Lietuva atsidūrė apmaudžioje ketvirtojoje vietoje. Namie žaidę ispanai pasaulio pirmenybėse liko penkti.

Geriausieji. Trečiadienį vykusiose rungtynėse rezultatyviausiai žaidė Jonas Valančiūnas. Jis pelnė 26 taškus. J.Valančiūnas taip pat atkovojo daugiausiai kamuolių (15), o rezultatyvių perdavimų daugiausiai atliko serbas Milošas Teodosičius (14).

Rezultatyviausiu turnyro krepšininku lieka ispanas Pau Gasolis, pelnantis vidutiniškai 23,6 taško. J.Valančiūnas pakilo į antrąją vietą pagal atkovotus kamuolius (vid. 9,2) ir tik keliomis šimtosiomis atsilieka nuo namo jau išvykusio ruso Andrejaus Voroncevičiaus. M.Teodosičius susigrąžino pirmąją vietą daugiausiai rezultatyvių perdavimų (vid. 8,3) atliekančių krepšininkų rikiuotėje.

Užkandis. Pirmosios trečiadienio rungtynės buvo tik užkandis prieš pagrindinį patiekalą. Serbijos ir Čekijos komandos – skirtingų svorio kategorijų, todėl kvapą gniaužianti kova iki paskutiniųjų sekundžių buvo mažai tikėtina.

Jos ir nebuvo, bet autsaideriai dvikovai su pasaulio vicečempionais pasirengė. Čekas Pavelas Pumprla nuo pirmųjų sekundžių nagais ir dantimis įsikibo į M.Teodosičių ir serbų puolimas įstrigo. Čekai, perėmę kamuolį ar po netaiklių varžovų metimų, lėkė į greitas atakas ir pirmojo kėlinio viduryje nutolo 12:5.

Aleksandaras Džordževičius reagavo žaibiškai. Serbų treneris daugiau pareigų perdavė Stefanui Markovičiui bei Nemanjai Nedovičiui ir varžovų planas žlugo. M.Teodosičiui irgi nereikėjo daug laiko, kad sugalvotų, kaip atsikratyti įkyrių persekiotojų.

Atsigavę serbai pirmojo kėlinio pabaigoje persvėrė rezultatą, o nuo antrojo kėlinio vidurio visą laiką pirmavo. Trečiajame kėlinyje Serbijos krepšininkai pradėjo didinti skirtumą, tačiau jiems trūko susikaupimo, todėl varžovai vis priartėdavo, o nugalėtojai ženklią persvarą įgijo tik paskutinėmis minutėmis.

Lyderis. Zoranas Ercegas šioje Serbijos rinktinėje nėra svarbiausias krepšininkas. Jis iki ketvirtfinalio žaisdavo gana nedaug (vidutiniškai 14,5 min. ir 7,3 taško), bet per rungtynes su čekais tapo puolimo lyderiu. Z.Ercegas pelnė 20 taškų, iš kurių 11 – antrajame kėlinyje.

„Gudrutis“. Serbas Nemanja Bjelica po varžovų metimų du kartus numušė kamuolį prakišdamas ranką pro lanką iš apačios. Teisėjai nežiopsojo ir abukart įskaitė taškus Čekijos rinktinei.

Antrąjį kartą N.Bjelica pasielgė karštakošiškai ir neapdairiai. Tomašo Satoransky tolimas metimas akivaizdžiai nebūtų pasiekęs tikslo, tad serbas varžovams padovanojo tris taškus.

Pažįstami. Serbijos žiniasklaida prieš rungtynes daugiausia dėmesio skyrė Janui Vesely. Ne vien dėl to, kad jis yra aiškus Čekijos komandos lyderis. J.Vesely – dar ir buvęs Belgrado „Partizan“ žaidėjas, būtent šiame klube pradėjęs kilti į krepšinio aukštumas.

Daug dėmesio čekų vidurio puolėjui skyrė ir serbų aukštaūgiai, tačiau J.Vesely vis tiek buvo labai sunkiai sustabdomas – pelnė 23 taškus ir atkovojo 10 kamuolių.

Čekijos rinktinėje žaidė dar vienas serbams puikiai pažįstamas krepšininkas – natūralizuotas amerikietis Blake‘as Schilbas anksčiau atstovavo kitam Belgrado klubui „Crvena Zvezda“. B.Schilbas į serbų krepšį įmetė 11 taškų, bet visus pirmojoje mačo pusėje.

Įžaidėjai. Iki šio vakaro pagal rezultatyvius perdavimus pirmavo T.Satoransky (vid. 8,8), o nuo jo mažiausiai atsiliko M.Teodosičius ir Mantas Kalnietis (po 7,3).

Visi trys geriausi kamuolio tiekėjai trečiadienį ėjo į aikštę ir lyderių lentelę perrašė.

M.Teodosičius ketvirtfinalyje atliko 14 perdavimų, M.Kalnietis – 11, o T.Satoransky – tik 4. Šie skaičiai perkėlė M.Teodosičių į pirmąją vietą (vid. 8,3), o M.Kalnietį (vid. 7,9) priartino prie T.Satoransky (8,1).

Dienos antraštės

Žurnal.rs (Serbija): „Serbija pusfinalyje. „Ereliai“ stipresni ir už čekus“.

B92.net (Serbija): „Krito ir Čekija, Serbija pusfinalyje!“

Vesti-online.com (Serbija): „Kančios truko 30 minučių – Serbija pusfinalyje!“

Danas.rs (Serbija): „Suomiški įspėjimai prieš čekus“.

iDnes.cz (Čekija): „Dar vienos sensacijos nebuvo. Krepšininkai nusileido serbams ir pradės kovą dėl Rio“.

iBlesk.cz (Čekija): „Čekai kovojo, bet iš Europos čempionato pasitraukė. Ketvirtfinalyje nusileido serbams“.

Tyden.cz (Čekija): „Sudie pusfinaliui. Krepšininkų su serbai s neužteko“.

Gazzetta.it (Italija): „Italija, svajonė baigėsi čia. Lietuva lieka tabu“.

Corrieredellosport.it (Italija): „Italija, žiauri patyčia. Nokautas per pratęsimą“.

Lastampa.it (Italija): „Lietuva lieka tabu. Italija atsisveikina su medaliais“.

Ilmessaggero.it (Italija): „Italija, sudie svajonėms apie šlovę. Į pusfinalį pateko Lietuva“.

Pianetabasket.com (Italija): „Mėlynųjų“ svajonės žlugo per pratęsimą, Lietuva pusfinalyje“.

Basketitaly.it (Italija): „Valančiūnas ir tritaškių uraganas nušlavė „mėlynųjų“ svajones. „ItalBasket“ pasitraukė iš Europos čempionato“.

Basketnet.it (Italija): „Epinis iššūkis. Lietuva galingu pasirodymu sudaužė „mėlynųjų“ svajones“.

Dienos penketas

Mantas Kalnietis (Lietuva) – 14 taškų (3/7 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 2/2 baudų) ir 11 rez.perd. su Italija.

Tomašas Satoransky (Čekija) – 20 taškų (4/6 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 3/3 baudų) su Serbija.

Jonas Mačiulis (Lietuva) – 19 taškų (5/10 dvitaškių, 3/4 tritaškių) ir 10 atk.kam. su Italija.

Zoranas Ercegas (Serbija) – 20 taškų (3/3 dvitaškių, 3/4 tritaškių, 5/5 baudų) su Čekija.

Jonas Valančiūnas (Lietuva) – 26 taškai (11/13 dvitaškių, 4/4 baudų) ir 15 atk.kam. su Italija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?