EUROLYGA 2023

Lietuvių varžovė Serbija: dar nenugalėta aukso siekianti jėga

Fantastišką pergalę dar vienose neįtikėtinai įtemptose rungtynėse iškovojusios Lietuvos rinktinės treneriai daug džiaugtis laiko neturėjo. Jie privalo kone tobulai išanalizuoti Serbijos žaidimą. Trečiadienį Lietuvos rinktinė Lilyje parodė galingą puolimą ir per pratęsimą 95:85 pranoko Italijos krepšininkus. Ketvirtfinalio barjerą įveikę Jono Kazlausko auklėtiniai dėl vietos Europos čempionato finale kovos su mirtininkų grupę įveikusia Serbija.

Serbijos rinktinė Europos čempionate žaidžia be pralaimėjimų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Serbijos rinktinė Europos čempionate žaidžia be pralaimėjimų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Serbijos rinktinė Europos čempionate žaidžia be pralaimėjimų.<br>G.Šiupario nuotr.
Serbijos rinktinė Europos čempionate žaidžia be pralaimėjimų.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Sep 18, 2015, 7:48 AM, atnaujinta Oct 15, 2017, 7:16 AM

„Geriau nežaisti du kartus per čempionatą su ta pačia komanda, todėl gal geriau būtų jei į pusfinalį patektų Lietuva“, – dar prieš Lietuvos ir Italijos dvikovą kalbėjo serbas Nemanja Nedovičius, kurio noras išsipildė.

Ar jam neteks gailėtis ims aiškėti penktadienį 22 valandą, kuomet ir prasidės Lietuvos bei Serbijos dvikova.

Dar nenugalėti

Serbijos rinktinės sirgaliai su nerimu stebėjo savo komandą, kai karjerą rinktinėje baigė ilgametis kapitonas Nenadas Krstičius bei iš už Atlanto atskriejo skaudi žinia – vidurio puolėjui Bobanui Marjanovičiui žaisti Europos čempionate uždraudė „San Antonio Spurs“.

Serbai savo pasirodymą čempionate pradėjo ir itin sudėtingoje grupėje, kurioje žaidė Ispanijos, Italijos, Turkijos bei prastai pasirodžiusios Vokietijos ir Islandijos komandos. Tačiau serbų tai nesulaikė – jie iškovojo visas penkias pergales, aštuntfinalyje 94:81 nugalėjo Suomijos rinktinę.

Ketvirtfinalyje Serbija susitiko su lietuviams pažįstamais čekais ir juos nugalėjo 89:75.

Geriausiai atakuoja ir skirsto kamuolius

Pasaulio vicečempionai Europos čempionato starte ėmė žadėti finalą, kuriame yra žaidę vieną kartą. 2009 metų „Eurobasket“ pirmenybėse Serbija užėmė antrąją vietą, o prieš dvejus metus vykusiose pirmenybėse liko septinta.

Šįkart serbai pusfinalį pasiekė nuostabios formos ir užkariavusi dviejų statistikos sąrašų viršūnes. Serbijos rinktinė yra daugiausia taškų per rungtynes pelnanti komanda (88 taškai) ir pirmoji pagal rezultatyvius perdavimus (25,3 rez. perd.). Serbijos rinktinė taip pat čempionate yra ketvirta pagal atkovotus kamuolius (37,9 kamuolio) bei dešimta pagal praleidžiamus taškus (72,9 taško).

Puikiai trečiadienį atakavusi Lietuvos rinktinė pagal pelnomus taškus pakilo į viršų. Dabar ji vidutiniškai varžovams įmeta 77,1 taško ir yra septinta. Pagal atkovotus kamuolius lietuviai – penkti (37,4 kamuolio), o pagal rezultatyvius perdavimus – septinti (19,6 taško).

Lietuvos rinktinė pagal praleidžiamus taškus yra aštunta (71,7 taško).

Lyderiai – aiškūs

Aleksandras Džordževičius turi gerų pasirinkimų savo sudėtyje. Nemanja Bjelica po ketvirtfinalio pasakė visą tiesą: „Žaidžiame komandinį žaidimą, nesame savanaudžiai – 12 žaidėjų yra lygiaverčiai, todėl taip sėkmingai einame pirmyn.“

N.Bjelica yra rezultatyviausias Serbijos rinktinės žaidėjas. Šiemet su „Minnesota Timberwolves“ sutartį sudaręs puolėjas pelno 14,7 taško pelnantis ir atkovoja 7,1 kamuolio. Nuo jo daug neatsilieka šiemet į Atėnų „Panathinaikos“ parėjęs 213 cm ūgio „centras“ Miroslavas Raduljica. Jis vidutiniškai renka 14,4 taško.

Kamuolio skirstytojo vaidmenį prisiėmęs Milošas Teodosičius ir toliau puikiai tampo ekipos vadeles. Jis atlieka 8,3 rezultatyviaus perdavimo per rungtynes ir vidutiniškai pelno 12,4 taško.

Atsiskleidė

Zoranas Ercegas šioje Serbijos rinktinėje nėra svarbiausias krepšininkas. Jis iki ketvirtfinalio žaisdavo gana nedaug (vidutiniškai 14,5 min. ir 7,3 taško), bet per rungtynes su čekais tapo puolimo lyderiu. Z.Ercegas pelnė 20 taškų, iš kurių 11 – antrajame kėlinyje.

Kai Serbija 89:75 nugalėjo Čekijos krepšininkus, A.Džordževičius atskleidė dar vieną serbų ginklą. Zoranas Ercegas iki ketvirtfinalio žaidė gana nedaug (vidutiniškai 14,5 min. ir 7,3 taško), bet tuomet parodė savo sugebėjimus. Jis antrajame kėlinyje surinko 11 taškų ir iš viso jų per mačą surinko 20.

Serbija – Lietuva

Dvitaškiai: 66,3 proc. – 47,1 proc.

Tritaškiai: 32,2 proc. – 37,1 proc.

Baudų metimai: 76,7 proc. – 79,1 proc.

Atkovoti kamuoliai (puolime): 37,9 (9,3) – 37,4 (10,9)

Rezultatyvūs perdavimai: 25,3 – 19,6

Klaidos: 11,4 – 13,6

Perimti kamuoliai: 5,6 – 5

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.