EUROLYGA 2023

Serbų krepšinio legenda kuria naują čempionų paveikslą

„Oho!“ – po pralaimėto Europos krepšinio čempionato aštuntfinalio ištarė Henrikas Dettmannas. Santūrusis Suomijos rinktinės strategas tiksliausiai apibūdino Serbijos rinktinės žaidimą šiose pirmenybėse.

A.Džordževičius subūrė kovingą ekipą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Džordževičius subūrė kovingą ekipą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Džordževičius subūrė kovingą ekipą.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Džordževičius subūrė kovingą ekipą.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Džordževičius subūrė kovingą ekipą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Džordževičius subūrė kovingą ekipą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Džordževičius subūrė kovingą ekipą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Džordževičius subūrė kovingą ekipą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Džordževičius subūrė kovingą ekipą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Džordževičius subūrė kovingą ekipą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Džordževičius subūrė kovingą ekipą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Džordževičius subūrė kovingą ekipą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Tautvydas Mikalajūnas, lrytas.lt spec. korespondentas, Lilis (Prancūzija)

Sep 18, 2015, 5:09 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 4:31 AM

Niekam nepralaimėjusi Serbija – rezultatyviausia, daugiausia rezultatyvių perdavimų atliekanti ir stabiliausia šio Europos čempionato komanda.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.   „Neįmanoma nesižavėti, kaip žaidžia ši rinktinė“, – galvą nulenkė Suomijos rinktinės strategas.

Prie rinktinės vairo – legenda

Nors Serbijos rinktinės žaidimą puošia rezultatyvūs Milošo Teodosičiaus perdavimai, veržlumo suteikia neišsemiamus talento aruodus turintis naudingiausias praėjusio Eurolygos sezono žaidėjas Nemanja Bjelica, o baudos aikštelėje varžovams siaubą kelia geležinis vidurio puolėjo Miroslavo Raduljicos kūnas, tikrasis pergalių architektas yra šalia aikštės.

Jis per savo krepšininko karjerą sukūrė šlovingą istoriją – pasaulio čempionas ir triskart Europos čempionas, Atlantos olimpinių žaidynių sidabro laimėtojas, 1992 metų Eurolygos čempionas.

Jis yra atstovavęs Europos superklubams ir NBA komandai „Portland Trail Blazers“, kur žaidė kartu su Arvydu Saboniu.

Serbų krepšinio legenda 48-erių Aleksandras Džordževičius vos daugiau nei prieš metus stojo prie rinktinės vairo, bet iškart su nacionaline komanda tapo pasaulio vicečempionu, o dabar veržiasi į Europos krepšinio sostą.

Grąžino ten, kur jau buvo

Kai 2013 metais Slovėnijoje tik 7-ąją vietą Senojo žemyno pirmenybėse užėmusios Serbijos rinktinės treneris Duško Ivkovičius po paskutinio mačo su italais pareiškė, kad ši komanda turi nuostabią ateitį, buvo sunku patikėti, kad serbų krepšinio mohikano žodžiai taip greitai virs realybe.

Juolab kad rinktinės vairą perėmęs A.Džordževičius žengė tik pirmuosius rimtus žingsnius trenerio karjeroje. Nors vienas geriausių visų laikų Serbijos krepšininkų savo šalyje turi milžinišką autoritetą, iki tampant rinktinės vairininku jo įrašai trenerio karjeroje buvo labai kuklūs: vos po vieną ir nesėkmingą sezoną Milano „Armani Jeans“ ir Trevizo „Benetton“ komandose.

Bet A.Džordževičius, kurį laiką netreniravęs jokios komandos, Serbijos stovykloje vėl pražydo ir sugebėjo talentingą, tačiau nepatyrusią komandą per trumpą laiką paversti brandžia ir protinga rinktine.

„Man reikėjo juos įtikinti, kad jie gali, – tarė A.Džordževičius. – Šie vaikinai – tikri kovotojai. Dabar mes esame emociškai stipri komanda, žaidžiame kartu, gyvename kartu, viską jaučiame kartu. Tai mūsų stiprybė ir taip bus tol, kol aš dirbsiu šioje rinktinėje.“

Šie žodžiai nėra tik tušti pažadai – po sėkmės pasaulio čempionate serbai neslepia ambicijų įsitvirtinti ten, kur karaliavo 1995–2001 metais. Tąkart trijuose čempionatuose iš keturių jie tris kartus tapo čempionais ir kartą užėmė trečiąją vietą.

Po 2001 m. triumfo serbai Europos čempionatuose tenkindavosi kukliomis pozicijomis.

„Ateidamas čia turėjau misiją pakeisti Serbijos krepšinį. Padaryti taip, kad kiekvienas serbas didžiuotųsi vilkėdamas nacionalinės komandos marškinėlius. Su šlovinga Serbijos krepšinio istorija, bandome pasiekti žvaigždes“, – kalbėjo A.Džordževičius, kuriam sėkminga karjera nacionalinėje komandoje atnešė vertingą kontraktą – serbas šį sezoną treniruos Graikijos superklubą Atėnų „Panathinaikos“.

Nepamirštamas finalas

Trečiadienio popietę Lilyje, treniruočių salėje, A.Džordževičius vėl buvo dėmesio centre. Nesibaigiantis interviu su Serbijos ir užsienio žurnalistais, prašymai nusifotografuoti ar ant suvenyrų palikti autografą.

Ir jis žino, kad anksčiau ar vėliau sulauks klausimo apie geriausias savo karjeros rungtynes.

„Kurias“, – slėpdamas šypseną, pasitikslina serbas.

Ir pradeda pasakoti greitai, nes viską jau mintini išmokęs.

„Eurosport“ televizijos žurnalistas iš nuostabos šyptelėjo, kai A.Džordževičius neužsikirsdamas ir labai taisyklingai pradėjo vardinti Lietuvos krepšinio legendų pavardes.

„Sabonis, Marčiulionis, Kurtinaitis, Chomičius, Karnišovas, Štombergas. Tada mes nugalėjome geriausią visų laikų Lietuvos rinktinę, todėl ši pergale mūsų tautai suteikia dar didesnio pasididžiavimo“, – sakė serbas.

Lietuviai mielai pamirštų 1995 metų Europos čempionato finalą, kuriame A.Džordževičius surengė vieną nuostabiausių visų laikų finalo pasirodymų, pataikydamas net 9 tritaškius iš 12, pelnydamas 41 tašką ir nuvedęs tuometę Jugoslavijos rinktinę į čempionės sostą.

Tada teisėjų sprendimų įžeista mūsų šalies komanda ketino palikti aikštę nesibaigus rungtynėms, bet A.Džordževičius, prigludęs prie Š.Marčiulionio, įkalbėjo jį ir kitus Lietuvos rinktinės vyrus tęsti mačą.

„Jis man pasakė, kad visi esame kovotojai, kad turime eiti ir žaisti“, – dramatišką pokalbį prisiminė Š.Marčiulionis. – Jis – geras, protingas vyrukas, dažnai su juo pasikalbame.“

„Tai vienas geriausių finalų ir vienos geriausių mano rungtynių per karjerą, – yra sakęs A.Džordževičius. – Tai buvo mūsų šalies sugrįžimas po trejų metų užribyje. (Dėl karo veiksmų Jungtinės Tautos taikė sankcijas Jugoslavijos sportininkams. – Red.).

Dramatiškiausio Europos čempionatų finalo istorijoje atgarsiai iki šio paveja A.Džordževičių, tačiau serbų krepšinio pažiba nebenori dairytis atgal ir kalbėti apie tai, kas išnarstyta šimtus kartų.

Ambicingas serbas nebesimaudo praeities šlovės spinduliuose, o trokšta naujų pergalių. „Tai – malonūs prisiminimai, tačiau tai – jau praeitis. Reikia žiūrėti į priekį“, – į gilius prisiminimus nebesivėlė A.Džordževičius.

Kovos dvi krepšinio šalys

Serbijos rinktinės treneris po pergalės ketvirtfinalyje prieš Čekijos rinktinę su komanda grįžo į viešbutį ir ramiai su savo asistentais stebėjo Lietuvos ir Italijos rinktinių kovą.

„Lietuva – viena labiausiai patyrusių komandų, ji tikrai nusipelnė būti čempionato pusfinalyje. Jonas Valančiūnas – puikus NBA žaidėjas, demonstruojantis aukšto lygio ir fiziškai tvirtą krepšinį, bet mes labai tikimės, kad pavyks jį pristabdyti.

Taip pat svarbu, kaip mes apsiginsime ir prieš kitus žaidėjus, kurie yra patyrę ir žaidžia labai susitelkę. Tokio lygio rungtynėse kiekviena detalė, kiekviena minutė, kiekviena sekundė labai svarbios“, – analizavo serbų krepšinio specialistas.

Prieš 20 metų Lietuvos rinktinę finale daužęs A.Džordževičius iš naujo kuria savo legendą ir laukia 2015 metų Europos čempionato pusfinalio, kuriame susikirs dviejų laiko patikrintų rinktinių keliai.

„Serbija ir Lietuva – dvi mažos valstybės, kurių rinktinių žaidėjai taip aistringai ir karštai gina savo šalies spalvas. Šios šalys didžiuojasi, kad turi tokias krepšinio tradicijas“, – kalbėjo A.Džordževičius.

Pusfinalio varžovė – Serbija

Europos čempionatai. Dalyvauja 5-ąjį kartą. 2009 m. laimėjo sidabro medalius. Debiutavo 2007 m. (užėmė 14-ąją vietą), 2013 m. užėmė 7-ąją vietą.

Pasaulio čempionatai. Dalyvavo 2 kartus. 2010 m. užėmė 4-ąją vietą, 2014 m. laimėjo sidabrą.

Olimpinės žaidynės. Nedalyvavo.

FIBA reitingas. 7-oji vieta.

Lietuva prieš Serbiją. Šios komandos žaidė ketverias oficialias rungtynes, per kurias iškovojo po dvi pergales. Lietuviai laimėjo 2010 m. pasaulio čempionato rungtynėse dėl bronzos 99:88 ir 2011 m. Europos čempionato antrajame etape 100:90. Serbai nugalėjo 2009 m. Europos čempionato pirmajame etape 89:79 ir 2013 m. Europos čempionato pirmajame etape 63:56.

Patirtis. Palyginti su praėjusių metų pasaulio čempionatu, pasikeitė penki krepšininkai. Iš šių permainų svarbi tik viena – pernai karjerą rinktinėje baigė ilgametis jos kapitonas Nen.Krstičius. Tiesa, jis šiais metais vis tiek nebūtų galėjęs žaisti, nes praėjusio sezono pabaigoje patyrė sunkią traumą. Nuo 2009 m. Europos čempionato, kuriame serbai laimėjo sidabrą, rinktinėje liko M.Teodosičius, N.Bjelica, S.Markovičius ir M.Raduljica.

Net 9 žaidėjai Europos pirmenybėse dalyvauja pirmą arba antrą kartą, o daugiau šių turnyrų patirties turi tik M.Teodosičius, N.Bjelica ir S.Markovičius. M.Raduljica į Europos pirmenybes grįžo po 6, Z.Ercegas – po 8 metų pertraukos.

Lyderiai. Lietuva: J.Valančiūnas (17,2 tšk., 9,2 atk. kam.), J.Mačiulis (15,3 tšk., 6,7 atk. kam.), P.Jankūnas (10,9 tšk.), M.Kalnietis (10 tšk., 7,9 rez. perd.), M.Kuzminskas (8,1 tšk., 4,3 atk. kam.).

Serbija: N.Bjelica (14,7 tšk., 7,1 atk. kam.), M.Raduljica (14,4 tšk., 4,7 atk. kam.), M.Teodosičius (12,4 tšk., 8,3 rez. perd.), Z.Ercegas (9,1 tšk.), N.Nedovičius (8,7 tšk.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.