EUROLYGA 2023

Teisėsaugos mėsmalė tebetraiško krepšinį

Sekmadienį Prancūzijoje įspūdingai baigėsi Europos vyrų krepšinio čempionatas, tačiau Lietuvos teisėsauga tebėra įstrigusi ties pirmenybėmis, prieš ketverius metus vykusiomis mūsų šalyje. Kaltinimų korupcija daug, o kaltų nėra.

Panevėžio „Cido“ arena. Lietuva nacionalinė vyrų krepšinio rinktinė.<br>G.Šiupario nuotr.
Panevėžio „Cido“ arena. Lietuva nacionalinė vyrų krepšinio rinktinė.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Balčiūnui ir jo žmonai Vaivai tekusiems išbandymams galo dar nematyti.<br>P.Mantauto nuotr.
M.Balčiūnui ir jo žmonai Vaivai tekusiems išbandymams galo dar nematyti.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Sep 22, 2015, 12:46 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 12:34 PM

Nuo gėdos dėl žlungančio Europos krepšinio čempionato Lietuvą ir Panevėžį gelbėjęs tuometis Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas tikino patyręs tikrą pažeminimą teisėsaugos pareigūnų mėsmalėje, kurioje yra traiškomas iki šiol.

„Kai atsidūriau areštinėje, iš pradžių maniau, kad nežinau kokių nors aplinkybių, detalių, kurias išsiaiškino teisėsaugos pareigūnai“, – ištarė M.Balčiūnas, 2013-ųjų pradžioje 10 dienų praleidęs už grotų.

Žinomas krepšinio veikėjas tikino pats mėginęs padėti nustatyti visas tas aplinkybes, tačiau netrukus suvokė, kad prokurorai ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai žūtbūt reikalauja prisipažinti dėl nusikaltimų, kurių jis nepadarė.

M.Balčiūno ir kitų įtariamųjų šioje byloje kalte turbūt abejoja ir patys tyrėjai, mat įrodymus renka jau daugiau kaip trejus metus ir sukruto tik tuomet, kai M.Balčiūnas kreipėsi į teismą prašydamas nutraukti bylą. Teismas birželį nurodė prokurorams baigti bylą per keturis mėnesius.

Šios bylos ypatumus įvertinę teisės žinovai atvirai prabilo apie Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorų ir STT agentų teisinį chuliganizmą, laužantį žmonių likimus.

Neseniai galutinius įtarimus sužinojęs kaunietis sutiko atskleisti visas aplinkybes, lėmusias nesibaigiančius nemalonumus.

Rūpesčiai dėl Panevėžio

STT medžioklės laukuose tuometis LKF generalinis sekretorius M.Balčiūnas atsidūrė tiriant 2011 metais Lietuvoje vykusiam Europos vyrų krepšinio čempionatui skirtų lėšų panaudojimo teisėtumą.

Iš pradžių buvo beveik dvidešimt įtariamųjų. Tarp jų taip pat atsidūrė LKF advokatė Diana Dūdienė, tuometis Panevėžio mero patarėjas Darius Simėnas ir šiame mieste esančio viešbučio „Romantic“ savininkė Dalia Kuklierienė. Neseniai įtarimai pareikšti net Lietuvos krepšinio federacijai.

Būtent dėl šio viešbučio rekonstrukcijos STT nusitaikė į visą būrį žmonių, vienaip ar kitaip susijusių su pasirengimu krepšinio čempionatui.

Tai, kad Panevėžyje nėra tinkamo viešbučio, galėjo sužlugdyti grupių etapo turnyrą šiame mieste, todėl išeities buvo ieškoma net per Vyriausybėje vykusius darbo grupės pasitarimus.

M.Balčiūnas juose net nedalyvaudavo. Per šiuos pasitarimus buvo kalbama apie viešbučio „Romantic“ pertvarkymą pagal visus „FIBA Europe“ reikalavimus.

„Įvertinus visus siūlymus buvo nuspręsta, kad viešbučio „Romantic“ rekonstrukcija – pigiausias ir protingiausias sprendimas“, – kalbėjo M.Balčiūnas. Tokiam sumanymui pritarė ir pasirengimą čempionatui stebėję organizacijos „FIBA Europe“ vadovai.

Tuomet jau buvo pasigirdę kalbų apie galimybę paskutinę akimirką grupės, kurioje varžėsi ir Lietuvos rinktinė, turnyrą iš Panevėžio perkelti į Vilnių arba Kauną.

M.Balčiūno nuomone, tai buvo nerealu ir būtų užtraukę gėdą miestui, šaliai ir visam renginiui.

Pasirašė kitokią sutartį

„Mane kaltina, kad įtikinau Panevėžio tarybos narius skirti lėšų Europos krepšinio čempionatui. Toks kaltinimas yra absurdiškas, nes Vyriausybės nurodymu visi miestai, kurie rengė grupių turnyrus, buvo įpareigoti prisidėti prie čempionato finansavimo.

Panevėžys taip pat nebuvo išimtis, o jo indėlis nebuvo didžiausias tarp visų LKF parėmusių miestų.

Federacija buvo palikta viena spręsti viešbučio „Romantic“ pertvarkymo klausimus, nes Panevėžio savivaldybė pati nesugebėjo išspręsti sportininkų apgyvendinimo problemos mieste“, – kalbėjo buvęs LKF generalinis sekretorius.

Pasak jo, šį renginį parėmė ne tik visi didieji miestai, bet ir verslininkai, su kuriais buvo tariamasi dėl jų skiriamų pinigų panaudojimo.

M.Balčiūnas prašė apklausti kaip liudytojus daugiausia lėšų skyrusių įmonių vadovus Visvaldą Matijošaitį, Tautvydą Barštį, Antaną Guogą, kurie žinojo apie viešbučio „Romantic“ pertvarkymo darbų finansavimą.

Tačiau bylą kontroliuojanti Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Aurelija Gališanskytė šį prašymą atmetė.

Panevėžio savivaldybė 2010-aisiais LKF nusprendė skirti 687,8 tūkst. eurų paramą, o viešbučio rekonstrukcijai reikėjo apie 580 tūkst. eurų.

LKF su Panevėžio savivaldybe pasirašė kiek kitokią bendradarbiavimo sutartį negu su kitais miestais.

Ji buvo sudaryta 5 metams, pagal kurią federacija įsipareigojo šiame mieste rengti įvairius krepšinio renginius – tokiu būdu norėta panaudoti miesto arenos galimybes, populiarinti krepšinį ir sukurti papildomos vertės miestui, o kartu gauti apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas už savikainą viešbutyje „Romantic“ ir tokiu būdu sugrąžinti federacijos investiciją į viešbutį.

„Federacija padarė daugiau, negu buvo įsipareigojusi“, – įsitikinęs M.Balčiūnas.

Vis dėlto dėl vieno renginio jam buvo pateiktas įtarimas dokumentų klastojimu tik todėl, kad į sutartį buvo įtrauktas vienas išties įspūdingas renginys, vykęs Panevėžyje prieš pat pasirašant dokumentą.

Pasak M.Balčiūno, žodinis susitarimas su Panevėžio valdžia jau buvo pasiektas, todėl LKF atstovai renginiui pasirinko šio miesto areną.

Galimybes aptarinėjo viešai

Kam pirmajam šovė mintis LKF pinigais rekonstruoti vienintelį sportininkus priimti galintį Panevėžio viešbutį?

„Man visiškai nebuvo poreikio rekonstruoti viešbutį“, – kalbėjo viešbučio „Romantic“ savininkė D.Kuklierienė, areštinėje praleidusi mėnesį.

Moteris mano, kad pirmąkart tokią idėją išgirdo iš garsaus trenerio, tuomečio LKF prezidento Vlado Garasto lūpų.

Pasak D.Kuklierienės, visos galimybės buvo aptarinėjamos viešai Panevėžio savivaldybėje, Seime bei Vyriausybėje ir niekam net nekilo minties, kad kažkas daroma neteisėtai.

Patarė, kaip išeiti į laisvę

„Visas Panevėžys jau trejus metus svarsto, kas čia atsitiko, kuria įvairias versijas“, – apie šio tyrimo atsiradimo priežastis kalbėjo žinoma miesto verslininkė.

Panevėžietė neslėpė, kad STT agentai spaudė ją duoti parodymus prieš buvusį Seimo narį Vitą Matuzą. Jis neseniai buvo išteisintas kitoje byloje.

„Jie man aiškiai pasakė, kad esu neįdomi ir davusi parodymus prieš šį politiką iškart būsiu paleista, tačiau neturėjau ką pasakyti“, – tikino D.Kuklierienė. Ji stebėjosi prokurorams ir STT agentams suteiktomis neribotomis galimybėmis, jų noru pažeminti sulaikytą žmogų.

Verslininkei labiausiai gaila, kad teisėsaugininkų rankomis buvo sužlugdyta M.Balčiūno karjera, mat jis buvo labai rimtas pretendentas užimti svarbų postą „FIBA Europe“ organizacijoje.

„Nesutikau labiau krepšiniui atsidavusio žmogaus“, – apie buvusį LKF generalinį sekretorių kalbėjo D.Kuklierienė.

Ji teigė netikinti, kad M.Balčiūnas galėjo sąmoningai imtis kokių nors abejotinų sandorių žinodamas apie puikias karjeros galimybes.

Išgelbėjo šalį nuo gėdos

O vieną didžiausių LKF rėmėjų europarlamentarą A.Guogą kartais stebina tai, kas vyksta Lietuvoje: „Šalyje vyksta gausybė renginių, kuriems švaistomos didžiulės lėšos, o rezultatas būna tragiškas.

Lietuvoje vykęs Europos vyrų krepšinio čempionatas buvo surengtas labai kukliomis sąnaudomis, tačiau pripažintas vienu geriausių ir labai prisidėjo prie visos šalies įvaizdžio gerinimo.“

Politikas tikino nežinantis visų bylos aplinkybių, tačiau pareiškė pasitikintis šalies teisėsauga ir neabejojantis, kad bent jau aukštesnėse teisinėse instancijose bus išsklaidytos abejonės.

Mecenatas tvirtai gali paliudyti, kad kai LKF generalinis sekretorius buvo M.Balčiūnas, jis šaliai itin sunkiu metu sugebėjo rasti vyrų rinktinei reikalingų lėšų, o sportininkai pasiekė įspūdingų rezultatų.

A.Guogos nuomone, rengiantis 2011-ųjų čempionatui federacijos vadovai taip pat turėjo ieškoti išeičių, nes valstybė buvo nepajėgi skirti reikiamų lėšų. A.Guogai keista, kad M.Balčiūnui ir kitiems įtariamiesiems šioje byloje tenka aiškintis dėl lėšų panaudojimo viešbučio rekonstrukcijai, o štai statant futbolo stadioną Vilniuje iššvaistyta milijonai eurų ir nėra nė vieno kaltininko.

Visas turtas – areštuotas

„Šeimos santaupomis sumokėjau užstatą, visas mano turtas areštuotas. Nuolat kyla visokių idėjų ir sumanymų, atsiranda darbo galimybių, tačiau visą laiką išgirstu klausimą apie bylos baigtį“, – kalbėjo M.Balčiūnas, kurį iki šiol persekioja viešojoje erdvėje teisėsaugos suformuotas neigiamo įvaizdžio šešėlis.

Kaunietis spėjo, kad visos šios istorijos įpūtėjais tapo keli Panevėžio politikieriai, kurie net neįsivaizdavo, kuo tai pavirs. Jiems ėmėsi talkinti prokurorai, STT.

Pastaraisiais metais M.Balčiūnui net kelis kartus teko bendrauti su Vilniaus prokurorais ir STT tyrėjais, kurie kolegų iš Panevėžio iniciatyva ketino iškelti dar bene penkias gretutines bylas.

Įžvelgia gausybę pažeidimų

M.Balčiūnas – ne vienintelis šios istorijos dalyvis, kuriam ikiteisminis tyrimas žlugdo karjerą.

Pareiškus įtarimus LKF advokatei D.Dūdienei, darbą Generalinėje prokuratūroje turėjo palikti moters sutuoktinis.

„Teisinis chuliganizmas – kitaip sunku pavadinti šią situaciją“, – pareiškė D.Dūdienės gynėjas advokatas Aidas Mažeika.

Pasak jo, net teismas patvirtino, kad jo ginamosios pokalbių telefonu buvo klausomasi neteisėtai, mat advokato ir jo kliento pokalbių galima klausytis tik išskirtiniais atvejais. A.Mažeika pareikalavo nutraukti tyrimą D.Dūdienės atžvilgiu, tačiau netrukus Panevėžio prokurorai moteriai pateikė naujus įtarimus dėl dokumentų klastojimo, o siekiant apriboti galimybes skųstis bylą suskubo perduoti į teismą.

„Tai buvo labai paprasta sutartis, kurią šalys vykdė. Jeigu būtų kokių nors nesutarimų, juos reikėtų spręsti civiline tvarka, tačiau Panevėžio prokurorai visur įžvelgia nusikaltimą“, – stebėjosi A.Mažeika.

Jo nuomone, toks požiūris nėra perspektyvus, mat maždaug 45 procentai Panevėžio apygardos prokuratūros kontroliuojamų bylų baigiasi kaltinamųjų išteisinimu.

„Derėtų susirūpinti prokurorų kompetencija, nes pažeidimų matyti kiekviename žingsnyje“, – patarė teisininkas.

Renkasi visiškai netinkamas priemones

Gintaras Černiauskas, Advokatas

„Korupciją valstybėje būtina tramdyti, tačiau negalima siekti tikslo laužant žmonių likimus.

Teisėsaugininkų rankose atsidūrė instrumentai, leidžiantys kurti visą žmonių bauginimo sistemą. Jų taikomos priemonės primena bandymą iš tanko pabūklo nušauti žvirblį.

Nuo stataus kalno paleidžiama sniego gniūžtė, kuri be paliovos didėja ir šluoja viską, kas pasitaiko kelyje.

Kas įvertino, kiek sveikatos praranda tokios gniūžtės sutraiškytas žmogus? Kaip jis gali siekti karjeros, kai be teismo nuteisiamas viešojoje erdvėje?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.