EUROLYGA 2023

Sidabru grįstas krepšininkų kelias: virusas, nuovargis, ašaros

Tai buvo dvi įtemptos, permainingos ir beprotiškos savaitės. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė kartu su savo aistruolių armija perėjo ugnį ir vandenį, kol galiausiai užlipo ant prizininkų pakylos.

Lietuvos krepšininkai Europos čempionate pelnė sidabro medalius ir bilietą į kitų metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos krepšininkai Europos čempionate pelnė sidabro medalius ir bilietą į kitų metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.<br>G.Šiupario nuotr.
Krepšininkai buvo dėkingi gerbėjams, karštai palaikiusiems kiekvienose rungtynėse.<br>G.Šiupario nuotr.
Krepšininkai buvo dėkingi gerbėjams, karštai palaikiusiems kiekvienose rungtynėse.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tautvydas Mikalajūnas („Lietuvos rytas“)

Sep 26, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Oct 13, 2017, 5:43 PM

Europos krepšinio čempionatą Jono Kazlausko treniruojama rinktinė pradėjo buksuodama, tačiau iš Latvijos persikėlusi į Šiaurės Prancūziją įjungė aukštesnę pavarą ir nulėkė iki finalo.

Nors jame lietuviai nepasipriešino Ispanijos rinktinei, sidabro medalius ir kelialapį į Rio olimpines žaidynes parvežę krepšininkai gimtinėje sutikti kaip didvyriai.

Dvi savaites šalia rinktinės buvęs „Lietuvos rytas“ fiksavo įdomiausias akimirkas.

A – ašaros

Mantas Kalnietis po pralaimėto finalo Ispanijai neslėpė ašarų. Ispanijos rinktinės treneris Sergio Scariolo, po mačo paspaudęs ranką visiems lietuvių žaidėjams, ilgiausiai bendravo su Lietuvos rinktinės įžaidėju. Rinktinės senbuvį guodė ir J.Kazlauskas.

„Dėl tokių rungtynių dirbi ne visą vasarą, o visą gyvenimą, tad natūralu, kad išsiveržia apmaudas“, – apie savo emocijas kalbėjo M.Kalnietis.

B – Baumannas

FIBA generalinis sekretorius Patrickas Baumannas žavisi Lietuvos krepšiniu. Paskutinę čempionato dieną jis gyrė Ispanijos, Prancūzijos ir Italijos rinktines, bet komplimentų pažėrė ir Lietuvai.

„Jūs, lietuviai, visada būnate tarp geriausių. Tai neįtikėtina“, – kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ šyptelėjo P.Baumannas.

C – centimetrai

Vidutinis Lietuvos rinktinės krepšininkų ūgis – 200 cm.

Aukščiausias rinktinėje buvo Jonas Valančiūnas (213 cm), žemiausias – gynėjas Lukas Lekavičius (180 cm).

D – debiutantai

Jono Kazlausko sprendimu į Europos čempionatą vyko keturi rinktinės debiutantai – L.Lekavičius, Deividas Gailius, Domantas Sabonis ir Artūras Milaknis. Pastarasis iš šio ketverto žaisdavo daugiausia – po 15,4 min. ir pelnydavo po 5,1 taško. Šį sezoną Kazanės „Uniks“ debiutuosiantis A.Milaknis pataikė 11 tritaškių iš 26.

„Žaisti čempionate – fantastiškas jausmas. Ypač aštuntfinalyje ar ketvirtfinalyje. Tokios „gyvenk arba mirk“ rungtynės suteikia visai kitokio skonio.

To negali pajusti klubų sezono metu, kai viena ar kita nesėkmė nekainuoja taip brangiai, kaip čia“, – sakė A.Milaknis.

E – elitas

Europos krepšinio čempionatas į Lilį priviliojo sporto elitą. Pusfinalius ir finalą stebėjo buvusios serbų krepšinio žvaigždės. Serbų žurnalistai ilgai kalbino Dejaną Bodirogą, o po Serbijos rinktinės taiklių šūvių pusfinalyje su Lietuva iš džiaugsmo šokinėdavo Predragas Danilovičius.

Ispanijos rinktinės krepšininkai finalo išvakarėse sulaukė šalies teniso žvaigždžių linkėjimų, o ryškiausia jų žvaigždė Rafaelis Nadalis finalą stebėjo iš Lilio tribūnų.

F – finalas

Lietuvos rinktinė antrame Europos čempionate pasiekė finalą, bet antrą kartą iš eilės jame intrigos nesukūrė.

Prieš dvejus metus Liublianoje lietuviai nepasipriešino Nicolas Batumo ir Tony Parkerio vedamai Prancūzijos rinktinei (66:80). Istorija pasikartojo šįmet Lilyje, kai Ispanijos krepšininkai nuo pirmųjų rungtynių minučių pabėgo ir neleido lietuviams pagalvoti apie intrigą. Naudingiausio čempionato žaidėjo Pau Gasolio vedama Ispanija šventė pergalę 80:63 ir trečią kartą per pastaruosius keturis Europos čempionatus tapo stipriausia Senojo žemyno rinktine.

G – Gomelskis

Vienas garsiausių Rusijos krepšinio komentatorių Vladimiras Gomelskis apsijuokė.

Legendinio trenerio Aleksandro Gomelskio sūnus prieš čempionatą ragino lietuvius pamiršti medalius, finalą ir kelialapį į olimpines žaidynes, bet po pergalės ketvirtfinalyje prieš italus staigiai pakeitė toną.

„Ji verta būti tarp keturių geriausių Europos rinktinių“, – kalbėjo V.Gomelskis.

H – himnas

Kai sekmadienio vakarą Lilio stadiono tribūnose griaudėjo „Tautiška giesmė“, tai nepaliko abejingų. Ją traukė keli tūkstančiai į finalą atvykusių lietuvių sirgalių, o jiems audringai plojo žaliųjų armijos pusėn stoję Prancūzijos krepšinio aistruoliai.

I – išvada

„Mes turime padaryti paprastą išvadą – visi išmoko žaisti krepšinį. Vieni – du kėlinius, kiti – tris“, – pareiškė Šarūnas Marčiulionis. Lietuvos krepšinio legenda praėjusį savaitgalį buvo oficialiai įtrauktas į FIBA Šlovės muziejų.

J – Javtokas

Robertas Javtokas buvo vyriausias Lietuvos rinktinės žaidėjas šiame čempionate. Nuo 2001 metų nacionalinei komandai atstovaujantis 35 metų 211 cm ūgio vidurio puolėjas rinktinės marškinėlius yra vilkėjęs jau 463 rungtynėse ir pagal tai užima 15-ąją vietą.

Šiame čempionate rinktinės veteranas žaidė tik po 9,8 min., leisdamas pailsėti pagrindiniam komandos vidurio puolėjui J.Valančiūnui. Kapitonas aikštėje atlieka epizodinį vaidmenį, bet jo autoritetas rūbinėje – vis dar nenuginčijamas.

„Jei treneriams manęs reikia, o aš nesu traumuotas, visada atvažiuoju.

Man čia patinka, man čia gera ir aš noriu čia būti“, – apie savo vaidmenį rinktinėje sakė R.Javtokas.

K – komentatoriai

Linas Kleiza 2011 metų Europos čempionate dėl traumos negalėjo atstovauti Lietuvos rinktinei, bet tapo komentatoriumi, su Robertu Petrausku sudaręs darnų duetą. Šįkart patyrusio puolėjo nebuvo nei rinktinėje, nei komentatorių tribūnoje, tačiau buvusių krepšininkų ar trenerių komentavimas – dažnas reiškinys.

Šalia Lietuvai rungtynes komentavusių Lino Kunigėlio ir Mindaugo Rainio sėdėjo ir garsūs krepšinio žmonės. Buvęs Graikijos rinktinės treneris Panagiotis Giannakis, buvęs Ispanijos rinktinės strategas Pepu Hernandezas, Čekijos krepšinio pažiba George’as Zidekas savo šalių krepšinio sirgaliams komentuodavo svarbiausias čempionato kovas.

L – lyderis

J.Valančiūnas antrus metus iš eilės buvo Lietuvos rinktinės lyderis. Šiame Europos čempionate vidurio puolėjas pelnydavo po 16 taškų ir atkovodavo po 8,4 kamuolio. Šie statistikos rodikliai – dvigubai geresni nei prieš dvejus metus Slovėnijoje.

Ketvirtfinalyje su Italija uteniškis pelnė 26 taškus ir atkovojo 15 kamuolių. Tik finale „centras“ liko P.Gasolio šešėlyje ir taškus rinko antroje rungtynių pusėje, kai ispanai jau buvo patikėję pergale. J.Valančiūnas finale pelnė 10 taškų, atkovojo 9 kamuolius, o aikštę paliko dėl 5 pražangų.

„J.Valančiūnas žaidžia šauniai. Jam tik 23-eji, viskas prieš akis, jam tik prasideda didysis krepšinis. Ateityje viskas bus gerai“, – po finalo kalbėjo J.Kazlauskas.

M – Mačiulis

Serbai jį pavadino „mutantu“, Italijos krepšinio žvaigždė Marco Belinelli „tiesiog fantastišku“, ispanai – „visureigiu“. Jonas Mačiulis Rygoje ir Lilyje sužaidė geriausią savo čempionatą per karjerą, rinkdamas po 13,8 taško ir atkovodamas po 6,3 kamuolio.

Ne kartą Lietuvos rinktinę iš duobės traukęs, o aštuntfinalyje su Gruzija 34 taškus pelnęs ir 50 naudingumo balų surinkęs 30 metų 200 cm ūgio puolėjas sulaukė ne tik rinktinės žaidėjų ar trenerių, bet ir varžovų pagyrų.

„Aš myliu šį vaikiną“, – prieš finalą apie Lietuvos rinktinės puolėją kalbėjo Ispanijos rinktinės ir Madrido „Real“ žvaigždė Rudy Fernandezas.

N – nuovargis

J.Kazlauskas trečią vasarą iš eilės patyrė streso ir bemiegių naktų maratoną.

Labai sunki čempionato pradžia, 9 įtemptos rungtynės atėmė iš patyrusio stratego daug jėgų ir nervų.

Pernai po pasaulio čempionato Lietuvos rinktinės treneris sulaukė nemažai pasiūlymų iš klubų, tačiau visus juo atmetė pernelyg nesvarstydamas – krepšiniui ir naujam sezonui nebuvo nei jėgų, nei noro.

„Pavargau taip pat, kaip ir po praėjusio pasaulio čempionato“, – pakimusiu balsu po finalo Lilyje pripažino J.Kazlauskas.

O – olimpiada

Lietuvos rinktinė Lilyje įgyvendino svajonę, kurios pavydėtų ir stipriausios krepšinio valstybės. Lietuvos krepšininkai užsitikrino vietą olimpinėse žaidynėse ir jose žais jau septintą kartą iš eilės.

Nepriklausomos Lietuvos krepšinio rinktinė nė karto nėra praleidusi olimpinės šventės – tokiu pasiekimu gali pasigirti tik JAV krepšininkai.

Lietuviai, kaip ir ispanai, patekdami į finalą išvengė olimpinės atrankos, kurią rengti nori ir būrys krepšinio šalių.

„Visi nori rengti atranką: Serbija, Graikija, Kroatija, Vokietija, Turkija, o jeigu dar pridėsime Kanadą su 9 NBA žaidėjais“, – po finalo kalbėjo rinktinės treneris J.Kazlauskas.

P – psichologas

„Kartais aš pagalvoju, kad komandoje reikia ne trenerio, o psichologo“, – po pusfinalio su Serbija prisipažino J.Kazlauskas.

Lietuvos rinktinės treneris viso čempionato metu kartojo – dauguma rinktinės žaidėjų nesusitvarko su įtampa ir spaudimu, o tai kenkia žaidimo kokybei. Tačiau po pergalės prieš Gruziją aštuntfinalyje lietuviai nusimetė įtampos pančius ir pasiekė finalą.

R – rezultatas

Lietuvos rinktinė Europos čempionate užėmė antrąją vietą, tačiau pagal statistiką ji būtų tolokai nuo prizininkų pakylos.

Pagal pelnytus taškus Lietuvos komanda užėmė 11-ąją vietą (74,4 taško), pagal taiklumą – 14-ąją (43,4 proc.), pagal atkovotus kamuolius – 4-ąją (38,1 kamuolio), pagal rezultatyvius perdavimus – 9-ąją (18,2 rez. perd.), pagal praleistus taškus – 7-ąją (71,8 taško).

S – sirgaliai

Lietuvos krepšinio sirgalių armija, kaip jau tapo įprasta, vėl neturėjo sau lygių. Pirmajame etape Rygoje per pirmąjį mačą Lietuvos rinktinę palaikė 9 tūkst. sirgalių, o vidutiniškai Latvijos sostinėje rungtynes stebėdavo maždaug 5 tūkst. lietuvių aistruolių.

Jų gretos Prancūzijoje praretėjo, bet Lietuvos rinktinė vis tiek turėjo galingą užnugarį. Apie 400–500 krepšinio gerbėjų iš Lietuvos griaudėdavo Lilio stadione, o finale prie padidėjusios lietuvių sirgalių armijos prisidėjo ir iš anksto bilietą į paskutinę turnyro kovą įsigiję prancūzai. Jie prieš finalą veidus išsidažė trispalvėmis ir su lietuvių aistruoliais mokėsi skanduoti Lietuvos vardą.

Š – šventė

Po dvi savaites trukusios kelionės sidabrinių karių laukė šventė Lietuvoje – juos audringai pasitiko šalies krepšinio sirgaliai. Tūkstančiai Vilniaus Rotušės aikštėje, o vėliau ir Kauno širdyje dėkojo už pergales.

Tarp grįžusių krepšininkų nebuvo svarbios figūros – J.Mačiulis iš karto po čempionato iš Lilio kartu su Ispanijos rinktine sugrįžo į Madridą, o jau antradienį su „Real“ ekipos krepšininkais išskrido į Braziliją, kur Ispanijos ir Eurolygos čempionai žaidė tarpžemyninės taurės turnyre.

T – trofėjai

J.Kazlauskas papildė trofėjų kolekciją, tačiau joje auksas vis dar nežiba.

„Labai gaila, kad dar nelaimėjau aukso. Su Graikijos rinktine turiu Europos čempionato bronzą, su Lietuva – du sidabro medalius“, – sakė Lietuvos rinktinės treneris.

U – uždanga

Nors paskutinę Europos čempionato dieną, nusileidžiant pirmenybių uždangai, estafetė perduodama būsimiems šeimininkams, šį kartą tradicija nebuvo pratęsta.

Nestabili situacija Ukrainos rytuose atėmė iš šios šalies svajonę surengti krepšinio šventę 2015 metais. Galimybė perduoti ukrainiečiams rengti 2017-ųjų pirmenybes taip pat nėra reali, tad „FIBA Europe“ vadovai ieško kitos stotelės.

„FIBA Europe“ prezidentas Turgay Demirelis pranešė, kad rengti po dvejų metų vyksiantį Europos čempionatą pretenduoja 11–12 valstybių, tačiau jų neįvardijo. Didelė tikimybė, kad teisė rengti čempionatą gali būti patikėta kelioms valstybėms. Kam – paaiškės gruodžio mėnesį.

V – virusas

J.Valančiūnui teko kovoti ne tik su varžovais, bet ir su virusu. Po rezultatyviai sužaisto trečiojo čempionato mačo su Belgija (25 taškai ir 12 kamuolių) vidurio puolėją pakirto rotavirusas, dėl kurio jis praleido rungtynes su Estija ir dar kurį laiką jautė ligos pasekmes.

„Dabar einu į vieną kambariuką pasėdėti“, – po paskutinių D grupės rungtynių juokavo J.Valančiūnas. Lietuvos rinktinės lyderiui prireikė beveik penkių dienų, kad tvirtai stovėtų ant kojų.

Z – zigzagai

Lietuvos rinktinė per Europos čempionatą ėjo sudėtingais zigzagais – pirmajame mače vienu tašku (69:68) Ukrainą palaužę lietuviai sirgaliams leido atsikvėpti mače su Latvija (68:49). Bet vėliau prasidėjo dramos – po abejotinai įskaityto varžovų metimo paskutinę sekundę pralaimėta Belgijai (74:76), paskutinę akimirką palaužta Estija (64:62), po pratęsimo nugalėta Čekija (85:81), aštuntfinalyje po įtemptos kovos palaužta Gruzija (85:81), ketvirtfinalyje po pratęsimo – Italija (95:85), pusfinalio nervų kare – Serbija (67:64).

Finale su Ispanijos krepšininkais lietuviams jau pritrūko fizinių ir emocinių jėgų.

Ž – žiūrovai

Europos čempionato rengėjai trynė rankomis – žiūrovų susidomėjimas gerino rekordus. Kai varžybos persikėlė į Lilį, kur kovos vyko Pierre’o Mauroy stadione, lankomumas šoktelėjo į viršų.

Jau po pirmojo aštuntfinalio, kuriame Prancūzijos rinktinė patiesė Turkiją, paskelbta apie naują čempionatų rekordą – rungtynes stebėjo 26 135 žiūrovai.

Rekordas gerintas dar dukart. Pusfinalį, kuriame Prancūzija po pratęsimo 75:80 nusileido Ispanijai, stadione stebėjo 26 922 sirgaliai, o finalas priviliojo net 27 372 krepšinio aistruolius.

Prancūzų idėja rengti krepšinio rungtynes stadione pasiteisino su kaupu. Čempionato rungtynes Lilyje vidutiniškai stebėdavo po 12 tūkst. žiūrovų.

Iš viso Prancūzijoje į rungtynes Monpeljė ir Lilyje buvo parduota daugiau nei 300 tūkst. bilietų, o visame Europos čempionate – apie 630 tūkst. bilietų.

Tai geriausi visų laikų Europos čempionatų skaičiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.