EUROLYGA 2023

A.Gronskis apie ruošiamą gynybos planą D. Redikui ir auklėtinius

Pirmasis Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) ratas įpusėjo. 14 čempionato komandų sužaidė po 6 mačus ir jau ruošiasi šio savaitgalio kovoms.

A.Gronskis treniruoja jaunuosius talentus.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Gronskis treniruoja jaunuosius talentus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

bcvilniausperlas.lt

2015-10-22 15:10, atnaujinta 2017-10-08 12:03

Vilniaus „Perlo-MRU“ (2/4) vyriausiasis treneris Arvydas Gronskis darydamas pirmąsias išvadas teigė, kad dabar jo auklėtiniams labiausiai reikia ugdyti stabilumą.

Strategas interviu metu taip pat išskyrė maloniai nustebinusius žaidėjus ir pasidalino mintimis apie artimiausias dvikovas su Kauno „Žalgirio-2“ ir Šakių „Vyčio“ komandomis.

Pastarojoje ekipoje pirmuoju smuiku griežia ne vienerius metus „Lietuvos ryto“ sistemoje praleidęs Dovydas Redikas, o su juo dirbęs A. Gronskis labiausiai akcentavo fizines gynėjo savybes.

– Užtikrintai laimėjote dvi rungtynes išvykoje, o 4 pralaimėjimus patyrėte vidutiniškai 3 taškų skirtumu. Ar jau galima daryti pirmąsias išvadas apie stipriąsias ir vis dar neišnaudotas ekipos vietas? – oficialus klubo puslapis pradėjo pokalbį su treneriu.

– Negerai tai, kad pralaimėjome ir tų poros taškelių vis pritrūkdavo, nors vyrai tikrai kovodavo. Atsilikdami dviženkliu skirtumu sugebėdavome grįžti į rungtynes, o dabar tą charakterį reikia išugdyti tiek, kad lemiamu metu tas kovojimas iki galo pavirstų į pergales.

– Vidutiniškai praleidžiate po 68 taškus, įmetate – 71. Kurį rodiklį norisi gerinti labiau?

– Gynyboje pasitaiko momentų kai prarandame koncentraciją ir tai mums kainuoja daug „pigių“ taškų. Mače su „Ežerūnas-Karys“ ekipa pora kartų padarėme žioplas klaidas gynyboje – užsimiegojome, nesilaikėme plano ir varžovai iš karto mus nubaudė.

Jeigu sumažinsime klaidų skaičių, tai turėtų atsispindėti ir galutiniame praleidžiamų taškų vidurkyje. Puolime, aišku, norisi daugiau laisvumo ir lengvumo. Vienoje aikštės pusėje 4 taškus reikia sumažinti, kitoje – pridėti (šypsosi).

– Naudingiausiai iki šiol žaidė po 14 taškų pelnydavęs ir 7 kamuolius atkovodavęs Tautvydas Pipiras. Edvinas Jezukevičius renka po 11, Domantas Pipiras ir Arnas Beručka – 9 taškus. Tikėjotės kad šie žaidėjai ir bus naudingiausi? Iš ko tikitės daugiau?

– Edvinas, Domantas, Tautvydas ir Tomas Galeckas jau yra ragavę NKL krepšinio ir turi imtis atsakomybės sunkiais momentais, stumti komandą į priekį ir padėti jauniesiems kolegoms. Labai nudžiugino A. Beručka, neblogas rungtynes turėjo Lukas Kvedaravičius, Aistis Pilauskas, Rytis Pipiras.

Man svarbiausia, kad šie žaidėjai dabar augintų savo stabilumą ir aš žinočiau, kad vienas ar kitas įmes 8-10 taškų, pasiims kamuolius, apsigins. Sakykime, vienose rungtynėse Arnas pelnė 18 taškų, o kitą dieną jas baigė su 0. Tas pats liečia Rytį ir kitus. Tie svyravimai turi būti kuo mažesni ir ties tuo dirbame. Aišku, tokia patirtis ateina su metais, o mes tikimės, kad ji ateis ir su artimiausiais mėnesiais.

– Ar žaidėjams sudėtinga paskirstyti rungtynių minutes?

– Gan sudėtinga, nes su 12 krepšininkų rungtynių nežaisi. Visi lygos treneriai žino, kad NKL čempionate žaidžia labai panašaus pajėgumo komandos. Tame ir šių pirmenybių žavumas – niekada nežinai, kaip tau klostysis rungtynės.

Tą rodo ir mūsų rezultatai. Pralaimėjome visas namų rungtynes, o išvykoje laimėjome dviženkliais skirtumais. Jaunas žaidėjas turi išsikovoti vietą dvyliktuke, pirmajam keitimui, starto penkete, o vėliau tą vietą išlaikyti. Niekam nėra lengva, o toje kovoje visų pirma žaidėjai turi nugalėti save.

– Visi žaidėjai šiuo metu sveiki?

– Komandos kapitonas Gytis Brazauskas susirgo ir sportuoti negalės 10 dienų. Antanas Udras kol kas dirba individualiai ir atlieka reabilitaciją. Po tokių traumų negali užskubėti ar pagreitinti to proceso. Turi atlikti tam tikrus dalykus ir tik tada grįžti į aikštę.

Aišku, praėjusio sezono Antano rezultatai kalba už save ir tikiuosi, kad viskas su juo bus gerai ateityje, bet pačioje pradžioje jam bus tikrai nelengva. Labai džiaugsiuosi, jeigu pirmaisiais mėnesiais po traumos jis demonstruos bent 70 proc savo galimybių. Reiks laiko įsivažiuoti, užsimiršti fizinio kontakto baimę.

– Garsėjate kaip treneris, kuris skiria daug dėmesio varžovų vaizdo analizei. Kaip šį darbą sekasi atlikti jūsų asistentui Mindaugui Sakalauskui?

– Viskas tvarkoje. Darbą pasidaliname ir su Sandžiu Buškevicu, nes NKL specifika tokia, kad žaidžiame dvi dienas iš eilės. Tai reiškia, kad pasiruošti rungtynėms turime kuo anksčiau. Negalime ruoštis tik vienam mačui, nes kitą dieną jau laukia kitas.

Aišku, didesnis dėmesys skiriamas penktadienio mačams, bet jau savaitės pradžioje turime būti paruošę analizę. Pirmadieniais vyksta studentų lyga, todėl paruošti krepšininkus turime 3 dienas – antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį. To darbo užtenka visiems ir su juo puikiai tvarkosi tiek Sandis, tiek Mindaugas.

– Penktadienį laukia akistata su „Žalgiris-2″. Ar galima sakyti, kad komandos savo mentalitetu ir žaidimo stiliumi yra panašios?

– Šį sezoną kauniečiai remiasi vien jaunais žaidėjais, nėra patyrusių žaidėjų, koks pernai buvo Vidas Ginevičius. Kaip ir kiekvienose rungtynėse galvojame tik apie pergalę. Vyrai dirba tikrai labai gerai ir treniruotėse nustebina savo noru ir energija.

– Šeštadienį – išbandymas namuose su Dovyko Rediko vedamu „Vyčiu“. Aišku, visų paslapčių neatskleisite, tačiau kaip ruošiatės jį stabdyti?

– Jis yra pagrindinis komandos taškų darytojas. Kaip jį sustabdyti? Mąstome įvairius variantus. Jis nuo vaikystės turi fizinį pranašumą, labai gerai moka išnaudoti savo jėgą ir greitį. Aišku, neužteks gynybos „1 prieš 1“, gynybą reikės modeliuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.