EUROLYGA 2023

NBA netikėliai: keturių vaikų motinos žudikas ir dužusios viltys

NBA – kiekvieno krepšininko svajonė, tačiau ne visiems ją pavyksta pasiekti, o pasiekus stipriausia krepšinio lyga reikalauja dar daugiau jėgų. Ir ne kiekvienam krepšininkui lemta įsitvirtinti tarp geriausiųjų. Tarp buvusių NBA krepšininkų istorijų – ir labai prasto žaidimo dramos, ir vienas skandalingiausių incidentų, kai buvęs „Los Angeles Lakers“, „Memphis Grizzlies“ ir „Washington Wizards“ narys dabar dienas leidžia už grotų, nes dalyvavo gatvės susišaudyme, kuris baigėsi mirtimi.

Reuters nuotr.
Reuters nuotr.
N.Ckitišviliui nepavyko įsitvirtinti tarp geriausių krepšininkų.<br>ViDA Press nuotr.
N.Ckitišviliui nepavyko įsitvirtinti tarp geriausių krepšininkų.<br>ViDA Press nuotr.
Dabar Ch.Jentas dirba krepšinio treneriu.<br>ViDA Press nuotr.
Dabar Ch.Jentas dirba krepšinio treneriu.<br>ViDA Press nuotr.
M.Bolas mirė 2010-aisiais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Bolas mirė 2010-aisiais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Ruffinas surinko daugiau pražangų (942), nei sugebėjo pelnyti taškų (716).<br>Vida Press nuotr.
M.Ruffinas surinko daugiau pražangų (942), nei sugebėjo pelnyti taškų (716).<br>Vida Press nuotr.
S.Yue karjera NBA truko dešimt rungtynių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
S.Yue karjera NBA truko dešimt rungtynių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

lrytas.lt

Oct 30, 2015, 6:33 PM, atnaujinta Oct 6, 2017, 7:22 PM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Lrytas.lt anksčiau pateikė didžiausių švaistūnų NBA istorijas, penkis NBA talentus, kuriuos žlugdė narkotikai ir alkoholis.

Šįkart siūlome pagal thesportster.com parengtą tekstą apie 10 blogiausių krepšininkų NBA istorijoje

Pete'as Chilcuttas

P.Chilcuttas NBA žaidė 1991–2000 metais ir į lygą žengė žadėdamas tikrai daug. Puolėjas savo reputaciją dar universitete grindė metimu paskutinę sekundę. Tačiau ta taikli ranka buvo užgožta prastos fizinės formos. Jis per devynerius metus NBA pakeitė septynis klubus, tačiau spėjo iškovoti čempionų žiedą, kai 1995-aisiais triumfavo su „Houston Rockets“. Tiesa, vienpusiškas puolėjas niekada nesugebėjo pasiekti daugiau nei 6,1 taško per rungtynes. Netgi jo skambieji metimai užstrigo pakeliui į profesionalų lygį. 27-asis NBA naujokų biržos šaukimas karjerą baigė pataikydamas vos 38,1 proc. metimų.

Nikolozas Ckitišvilis

Niekam ne paslaptis, kad NBA sirgaliai įprastai krepšininkus ne iš JAV sutinka kupini nepasitikėjimo. Ir niekas geriau nepaaiškina, kodėl taip yra, nei N.Ckitišvilis. 213 – toks milžino ūgis atrodė galingai, kai jį 2002 metų NBA naujokų biržoje penktuoju šaukimu pasirinko „Denver Nuggets“. Žiniasklaida rašė, kad „Nuggets“ treneriai iki tol nebuvo matę žaidžiančio krepšininko ir niekas nesuprato, kodėl jis pasirinktas tokiu aukštu šaukimu. N.Ckitišvilis niekada ir neatsakė į šį klausimą, nes vidutiniškai pelnydavo vos 2,9 taško.

NBA jis paliko 2006 metais, pažaidęs keturiuose klubuose. Dabar jis žaidžia Kinijoje.

Chrisas Jentas

Pagal tam tikrus skaičius Ch.Jentas gali būti laikomas vienu geriausių krepšininkų, bėgiojusių NBA parketu. Žinoma, tai tik juokais. Ch.Jento karjera NBA truko dvejus metus, per juos žaidėjas pelnė 37 taškus. Beje,  per tą laiką jis 11 kartų žaidė atkrintamosiose varžybose. Įdomu ir tai, kad Ch.Jentas žaidė beveik dukart daugiau atkrintamųjų nei reguliariojo sezono rungtynių. Bet faktas, kad jo karjera – visiškai neįsimintina. Jis į NBA atvyko 1994 metais. Tais pačiais metais ir išvyko. 1997-aisiais jis vėl pasirodė NBA.

Nuo 2003 metų Ch.Jentas ėmė dirbti trenerio asistentu, o dabar treniruoja NBA antrinė lygos klubą „Bakersfield Jam“.

Keithas Clossas

Tikimybės susiklostė taip, kad jeigu esi 221 cm ūgio krepšininkas, gausi progą žaisti NBA. Ir netgi tada, jeigu esi Keithas Clossas, turintis ilgalaikių problemų su alkoholiu ir nemokantis gerai judėti. Tai jam nesutrukdė 1997 metais pasirašyti 8,5 milijono JAV dolerių sutarties su „Los Angeles Clippers“ ir lygoje žaisti trejus metus. Visiškai neįsimintini jo 130 mačų netgi nėra istorijos vadovėliuose. K.Closso prastą žaidimą užgožė už aikštės ribų kylančios problemos, tarp kurių – vairavimas išgėrus ir dažni barniai su „Clippers“ treneriais. Bet K.Closso valanda išmušė ne dėl žaidimo ar skandalų, o dėl nelaimės. Jis išgarsėjo, kai ėmė plisti vaizdo įrašas, kuriame krepšininką sumušė grupė žmonių.

Michaelas Ruffinas

203 cm ūgio puolėjas į NBA pateko 1999-aisiais, kai jį antrajame NBA naujokų biržos rate 32 numeriu pakvietė „Chicago Bulls“. Pajėgiausioje krepšinio lygoje jis praleido devynerius metus. Antrajame savo sezone M.Ruffinas vidutiniškai pelnė 2,6 taško ir atkovojo 5,8 kamuolio. Skaičiai atrodo maži, bet krepšininkas dar tada nežinojo, kad jie – geriausia, ko jis galėtų tikėtis. Į gynybą pasitraukusio M.Ruffino karjerą apibūdina ne itin smagūs skaičiai. Jis surinko daugiau pražangų (942), nei sugebėjo pelnyti taškų (716).

Baigęs karjerą NBA jis 2010–2011 metų sezoną žaidė Ispanijoje. Nuo 2012-ųjų Michaelas dirba krepšinio treneriu.

Bryantas Reevesas

Tuomečiam „Vancouver Grizzlies“ klubui sutartis su B.Reevesu tapo savotišku ženklu, kad  ilgos ir gražios ateities nebus. Juk pirmasis franšizės būdu gautas žaidėjas per 1995 metų NBA naujokų biržą buvo 213 cm ūgio fermerių vaikas iš Oklahomos, kurį labai sužavėjo skrydis lėktuvu virš JAV. „Grizzlies“ krepšininką pakvietė šeštuoju numeriu ir būtent tiek metų jis praleido šioje komandoje. Beje, B.Reevesas taip ir nežaidė niekur kitur.

B.Reeveso karjera „Grizzlies“ klube prasidėjo pakankamai gerai, kad tai garantuotų galingą šešerių metų 65 milijonų JAV dolerių sutartį. Tačiau traumos krepšininką gerokai varžė.

Kai „Grizzlies“ iš Vankuverio kėlėsi į Memfį, nuolatinės traumos ir katastrofiškas žaidimas sutrumpino krepšininko karjerą. Dabar lieka svarstyti, kad galbūt pasiėmę Damoną Stoudamire'ą Vankuverio klubo vadovai būtų išsaugoję „Grizzlies“ franšizę savo mieste.

Manute Bolas

M.Bolas buvo daugiau visuomenės susižavėjimo objektas nei krepšininkas. NBA jis buvo tarytum iš realybės šou. 231 cm ūgio vidurio puolėjas iš Sudano turėjo ilgas rankas ir kojas, o į NBA žengė antrajame naujokų biržos rate. 1985 metais jį pasirinko tuometis „Washington Bullets“ klubas.

M.Bolo blokuotų metimų statistika, nors ir nekeista, buvo įspūdinga. Pirmaisiais metais jis per mačą vidutiniškai blokuodavo penkis metimus, tačiau čia istorija ir baigėsi. Atrodė, kad netgi įprasti sportiniai judesiai jam buvo neįkandami. Kai 1988–1989 metais „Golden State Warriors“ komandoje per mačą vidutiniškai pelnydavo 3,9 taško, M.Bolas galėjo džiaugtis geriausiais savo karjeros skaičiais.

Karjerą NBA jis baigė 1995 metais, bet dar žaidė. Iš  profesionalaus krepšinio Manute pasitraukė 1996 metais. 1997-aisiais jis dar žaidė Katare, tačiau po metų dėl reumato buvo priverstas atsisakyti krepšinio.

M.Bolas mirė 2010-aisiais. Jam buvo 47-eri. Buvusiam krepšininkui sutriko inkstų veikla, paūmėjo Stevenso-Johnsono sindromo komplikacijos.

Sunas Yue

S.Yue karjera NBA truko dešimt rungtynių. „Los Angeles Lakers“ 2008 metais nutarė išbandyti metais anksčiau antrajame NBA naujokų biržos rate 40-uoju šaukimu pakviestą kiną. Perspektyva turėti du kairiarankius gynėjus viliojo. Po kelerių rungtynių NBDL lygoje „Lakers“ suteikė progą S.Yue parodyti, kuo jis gali būti naudingas klubui.

Reikalai nesiklostė gerai. Per debiutines rungtynes jis žaidė penkias minutes, padarė dvi klaidas ir keturiskart prasižengė. S.Yue per dešimt rungtynių surinko 10 pražangų, pelnė 6 taškus, padarė 3 klaidas. Kitaip tariant, pražangų daugiau nei rezultatyvių perdavimų, taškų ir perimtų kamuolių kartu sudėjus.

„Lakers“ po dešimties rungtynių nusprendė, kad jam NBA vietos nėra. Dabar S.Yue rungtyniauja „Beijing Ducks“ klube. Beje, namuose jis turi NBA čempiono titulą, kurį gavo 2009-aisiais.

Cherokee Parksas

Krepšininkas Duke'o universitete vidutiniškai pelnydavo 12,5 taško ir atkovodavo 6,7 kamuolio. Tai visiškai neatsispindėjo per jo devynerių metų karjerą NBA, kur jis vilkėjo septynių komandų marškinėlius. 1995 metų NBA naujokų biržoje „Dallas Mavericks“ jį pakvietė dvyliktuoju šaukimu. Septyni klubai – daug, žinant, kad krepšininko sugebėjimai pulti buvo gana riboti, jis pelnydavo ne daugiau kaip 6,3 taško per rungtynes, be to, jis neblizgėjo ir gynyboje – po krepšiu jį  įveikdavo greitesni, stipresni ir aukštesni žaidėjai.

Ch.Parksas apie save informaciją skleidė tatuiruotėmis. Jis per karjerą NBA jų pasidarė labai daug ir taip traukė sirgalių žvilgsnius.

Po 2003 metų Ch.Parksas baigė karjerą, bet 2011 metais grįžo ir dar dvejus metus žaidė Prancūzijoje.

Javaris Crittentonas

J.Crittentonas į NBA žengė 2007 metais, kai „Los Angeles Lakers“ įžaidėją pasirinko 19-uoju šaukimu. Krepšininkui sunkiai sekėsi pagerinti 6 taškų per rungtynes statistiką, o labiausiai jis išgarsėjo „Washington Wizards“ klube.

Ir tikrai ne žaidimu. J.Crittentonas 2009 metais įsivėlė į konfliktą Vašingtono klubo rūbinėje su komandos draugu Gilbertu Arenasu. Komandos draugai stebėjo ne šiaip barnį –  krepšininkų griebėsi ginklų. Po dviejų dienų abu žaidėjai sulaukė NBA komisaro Davido Sterno bausmės. Šis uždraudė jiems žaisti iki sezono pabaigos. Po šio incidento J.Crittentonas NBA nesužaidė nė minutės. G.Arenas po draudimo grįžo į komandą, o J.Crittentonas buvo atleistas.

2010 metais J.Crittentonas buvo nuteistas lygtinai dėl nelegalaus ginklo laikymo. 2010 metais J.Crittentonas sužaidė penkis mačus Kinijoje, o tada grįžo į JAV ir prisidėjo prie „Dakota Wizards“ klubo NBDL lygoje. Čia jis žaidė 21 mačą.

Labiausiai J.Crittentonas išgarsėjo 2011 metų rugpjūčio mėnesį. Tą mėnesį J.Crittentonas buvo nubaustas už žmogžudystę. Krepšininkas nužudė keturių vaikų motiną 22 metų Jullianą Jones. Atlantos policija teigė, kad J.Crittentono taikinys buvo jį apiplėšęs žmogus, bet krepšininkas peršovė moteriai koją ir ši mirė operacinėje.

2013 metais J.Crittentonas ir jo pusbrolis buvo oficialiai nubausti dėl dvylikos motyvų, susijusių su J.Jones mirtimi. Tarp jų – nužudymas, užpuolimas su mirtinu ginklu, ginklo laikymas, pasikėsinimas nužudyti ir dalyvavimas kriminalinėje veikloje.

JAV žiniasklaida rašė, kad su „Lakers“ sutartį pasirašęs krepšininkas prisidėjo prie gatvės gaujos ir buvo siejamas su Demontinezo Stephenso nužudymu 2011-aisiais per susišaudymą.

J.Crittentonas taip pat buvo kaltinamas su grupe žmonių pardavęs didžiulį kiekį kokaino ir marihuanos.

2015 metais J.Crittentonas prisipažino sąmoningai prisidėjęs prie tyčinio nužudymo. Jis buvo nuteistas kalėti 23 metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.