EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšinio viltys (2): kas smigo, o kas kilo į žvaigždes

Talentingas ir daug žadantis. Kokia tikimybė, kad krepšinio specialistų taip vertinamas jaunas žaidėjas pasieks profesionalaus sporto aukštumas? Prieš trylika metų žurnalas „Krepšinis“, pasitelkęs šalies krepšinio ekspertus, sudarė perspektyviausiųjų reitingą – nuo tuometinių penkiolikmečių iki dvidešimtmečių.

M.Katelynas.<br>Žurnalas „Krepšinis“.
M.Katelynas.<br>Žurnalas „Krepšinis“.
G.Rinkevičius.<br>Žurnalas „Krepšinis“
G.Rinkevičius.<br>Žurnalas „Krepšinis“
P.Čukinas.<br>Žurnalas „Krepšinis“
P.Čukinas.<br>Žurnalas „Krepšinis“
M.Katelynas.<br>Žurnalas „Krepšinis“
M.Katelynas.<br>Žurnalas „Krepšinis“
Š.Vėlius.<br>Žurnalas „Krepšinis“
Š.Vėlius.<br>Žurnalas „Krepšinis“
Daugiau nuotraukų (5)

Giedrius Janonis (Žurnalas „Krepšinis“)

Nov 9, 2015, 2:43 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 3:14 AM

Kaip matyti iš 2002-ųjų žurnalo „Krepšinis“, toliausiai pavyko nueiti ne visiems jauniems krepšininkams, kurie buvo sąrašų viršūnėje.

Prieš Europos dvidešimtmečių čempionatą Lietuvoje 2002-aisiais „Krepšinis“ pamėgino pirmąsyk sudaryti 1982-1987 m. gimusių perspektyviausių lietuvių reitingą. Kam lemta pratęsti Arvydo Sabonio, Žydrūno Ilgausko, Artūro Karnišovo ir Šarūno Jasikevičiaus tradicijas? Unikalus tyrimas, supažindinantis su potencialių Lietuvos krepšinio žvaigždžių penkiasdešimtuku.

Už patarimus sudarant talentų rikiuotę „Krepšiniui“ tada dėkojo agentui Steponui Kairiui („CourtSide“) ir treneriams Ramūnui Butautui (SM „Merkurijus“), Rimantui Grigui („Žalgiris-2“), Raimundui Kairiui (A.Sabonio KM), Gintarui Kručkauskui (Alytaus SM), Rolandui Radvilavičiui (A.Sabonio KM), Egidijui Ženevičiui (Š.Marčiulionio KM).

Šįkart žvilgsnis iš 2002-ųjų – į perspektyviausiais vadintus 1983 m. gimusius krepšininkus.

1. Giedrius Rinkevičius, 217 cm, „centras“, Šiaurės Bridžtauno akademija (JAV).

Unikalių fizinių duomenų aukštaūgis, kuris jau pateikė paraišką NBA naujokų biržai. Rankos net ilgesnės už A.Sabonio: stovėdamas pasiekia viršutinę krepšinio lentos dalį. Jonas Kazlauskas jau prieš porą metų kvietė į šalies vyrų rinktinę. Gera judesių koordinacija bei minkštas riešas žavi ir NCAA, ir NBA skautus. Tačiau nuolatinės pečių sąnarių traumos ir fizinės jėgos stoka gali atsiliepti daug žadančiai karjerai.  

2. Povilas Čukinas, 209 cm, „centras“, „Lietuvos rytas“.

Fiziškai labai stiprus aukštaūgis, kurį prieš porą metų po savo sparnu priglaudė tik talentingiausius lietuvius medžiojantis italų agentas Maurizio Balducci. Kaip ir A.Javtokui, tikrai netrūksta sprogstamosios jėgos, tačiau dažnai ją nepavyksta efektyviai išnaudoti. Kai varžovas nuolat „lipa“ ant nugaros, Povilui dar pritrūksta vidurio puolėjo technikos veiksmų arsenalo, kad jį apžaistų kūnu.  

3. Mindaugas Katelynas, 205 cm, lengvasis puolėjas, Rytų Jutos koledžas (JAV).

A.Karnišovo įpėdinis Lietuvos krepšinyje. Greitakojis puolėjas iš Alytaus gerai mato aikštę ir puikiai pataiko tritaškius. Labai gerai atsispiria viena koja. Kiek silpniau ginasi, tačiau Amerikos krepšinio pamokos padės ištaisyti šį minusą.  

4. Šarūnas Vėlius, 207 cm, lengvasis/sunkusis puolėjas, „Šiauliai“.

Turi „ketvirtojo numerio“ ūgį, tačiau kol kas žaidžia toli nuo krepšio. Gerai pataiko tritaškius. Išmokęs žaisti baudos aikštelėje nugara į krepšį, taptų labai pavojingu universaliu puolėju.  

5. Dalius Lubys, 188 cm, įžaidėjas, „Žalgiris-2“ (LKAL).

Klasikinis įžaidėjas, kurių labai trūksta Lietuvos krepšiniui. Gerai „skaito“ ir organizuoja žaidimą. Greitas, tačiau dvi iš eilės rimtos kelio raiščių traumos kelia rimtų abejonių dėl sėkmingos tolesnės karjeros.  

6. Rytis Adomavičius, 201 cm, atakuojantysis gynėjas, Alytaus SM.

Aukštas atakuojantysis gynėjas, kuris pasižymi taikliais tritaškiais. Aikštėje išsiskiria sumanumu ir apgalvotais veiksmais, tačiau praverstų ir daugiau judrumo.  

7. Donatas Račkauskas, 207 cm, „centras“, Niu Hemptono vid. mokykla (JAV).

Dar vienas alytiškis, kuris gerai jaučia žaidimą. Ne tik sėkmingai blokuoja varžovų metimus, bet ir, skirtingai nei dauguma lietuvių aukštaūgių, neblogai žaidžia nugara į krepšį. Praverstų daugiau greičio ir jėgos.  

8. Tomas Čerkunovas, 202 cm, sunkusis puolėjas, Kauno KM.

Labai šoklus puolėjas, jau laimėjęs ne vieną „oro karaliaus“ konkursą. Gerai kovoja dėl atšokusio kamuolio ir turi puikią ištvermę. Silpniau ginasi, ypač vienas prieš vieną.  

9. Julius Mykolaitis, 203 cm, atakuojantysis gynėjas/lengvasis puolėjas, A.Sabonio KM.

Labai stiprių kojų kūrybingas gynėjas, taikliai mėtantis tritaškius. Lėčiau bręsta, todėl dar stokoja žaidimo patirties.  

10. Aivaras Pangonis, 196 cm, įžaidėjas, Alytaus SM.

Labai judrus ir greitas gynėjas, kuris puikiai „vagia“ kamuolius. Norėdamas tapti solidžiu įžaidėju, turėtų geriau išmokti perduoti kamuolį.

Tęsinys – apie perspektyviausiais laikytus 1984 m. gimusius krepšininkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.