EUROLYGA 2023

T. Delininkaitis – apie aršius graikų sirgalius ir darbo laukimą

Ko vertas šių dienų Graikijos krepšinis? Šioje šalyje neseniai rungtyniavęs Tomas Delininkaitis įdėmiai stebės, kaip Lietuvos klubams seksis kovoti su graikų ekipomis Europos taurės turnyre šiandien ir penktadienį Eurolygoje.

T.Delininkaitis praėjusį sezoną praleido Graikijoje.<br>G.Šiupario nuotr.
T.Delininkaitis praėjusį sezoną praleido Graikijoje.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Mažvydas Laurinaitis („Lietuvos rytas“)

Nov 11, 2015, 8:23 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 10:28 PM

Buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas T.Delininkaitis šį sezoną dar nepelnė nė vieno taško oficialiose varžybose, bet karjeros baigti kol kas nesirengia.

Klaipėdoje besitreniruojantis 33 metų gynėjas tikisi greitai sulaukti pasiūlymų.

„Kol kas ramu. Laukiu. Sezono pradžioje domėjosi „Neptūnas“, bet mums nepavyko susitarti. 

Tai jau ne pirmi metai, kai laukiu kelis mėnesius, o galiausiai išvažiuoju pusei metų. Jau gal ketvirtas toks sezonas. Nėra ko norėti – senstu, matyt, klubai bijo kviesti veteranus“, – „Lietuvos rytui“ sakė T.Delininkaitis.

Praėjusį sezoną gynėjas leido Graikijoje – žaidė Atėnų AEK klube, kuris šį vakarą uostamiestyje Europos taurės turnyre mes iššūkį „Neptūnui“.

Graikišką egzaminą laikys ir kiti du Lietuvos klubai – Vilniaus „Lietuvos rytas“ Europos taurės rungtynėse Salonikuose kovos su PAOK, o Kauno „Žalgiris“ Eurolygos turnyre sieks išvykoje parklupdyti Atėnų „Panathinaikos“.

Sutiks pažįstamų veidų

Šlovingą istoriją turintis AEK neseniai išgyveno krizę ir murdėsi trečioje pagal pajėgumą Graikijos krepšinio lygoje.

Tačiau praėjusiais metais viskas staiga pradėjo keistis – ekipą perėmęs naujas savininkas nepagailėjo investicijų.

„Kai atvykau į AEK klubą, kaip tik tuo metu sprendėsi klausimai dėl finansinės padėties. 

Po kelių dienų atvyko naujas savininkas su dideliais užmojais. Jis metė nemažus pinigus, kad AEK klubas vėl pakiltų į aukštumas“, – pasakojo T.Delininkaitis.

Nors ekipa per vasarą dar labiau sustiprėjo ir pasikvietė būrį naujokų, Klaipėdoje lietuvis sutiks nemažai pažįstamų veidų.

Tarp jų – treneris Draganas Šakota, jo sūnus Dušanas, Milanas Miloševičius, Sarikopoulas Zisis.

„Tikiuosi pasimatyti ir pasikalbėti su jais. 

Išliko tikrai geri santykiai, komanda buvo gera. Nė su vienu neteko susipykti. 

Geri santykiai išliko ir su masažuotojais, vadovybe“, – džiaugėsi Lietuvos krepšininkas.

Šiuo metu AEK Graikijos pirmenybėse dalijasi lyderio pozicija su „Panathinaikos“.

Sirgaliai garsėja emocijomis

Šį kartą AEK atvyko į Klaipėdą, bet „Neptūnui“ dar teks apsilankyti Graikijoje, kur sirgaliai rungtynėse sukuria išskirtinę ir dažnai pavojingą atmosferą.

„Tokių sirgalių niekur nemačiau – karštakošiai, kurie reaguodavo į kiekvieną, jų nuomone, klaidingą teisėjo švilpuką.

Palaikymas buvo tikrai milžiniškas. Galbūt galėčiau juos palyginti su „Žalgirio“ aistruoliais, tačiau graikai kur kas aršesni. 

Turbūt visi pasakys, kad graikų sirgaliai yra išprotėję dėl sporto“, – prisimena gynėjas.

Atsipalaiduoti neturėtų ir „Lietuvos ryto“ ekipa, kuriai pergalės reikia mirtinai. PAOK sirgaliai nėra tokie galingi kaip kitos Salonikų ekipos – „Aris“ gerbėjai, tačiau taip pat sukurs svečiams nepalankią atmosferą.

„Jeigu lygintume Salonikų ekipas, „Aris“ sirgaliai yra baisesni. Teko žaisti tiek su PAOK, tiek su „Aris“. Jie rungtynes žiūri tvarkingai, kol teisėjai neįsiutina.

Ketvirtfinalio mačas su „Aris“ buvo sustabdytas pusvalandžiui – tuo metu pirmavome, o sirgaliai buvo nepatenkinti teisėjais – pradėjo mėtyti butelius, žiebtuvėlius, monetas“, – prisiminė klaipėdietis.

Apie „Panathinaikos“ aistruolius istorijų taip pat netrūksta – klubas jau nekart baustas už incidentus per Eurolygos varžybas.

Tikisi lietuvių pergalių

Kalbėdamas apie graikų krepšinį T.Delininkaitis negalėjo išskirti vieno esminio visų komandų bruožo – Lietuvos klubai gali tikėtis ir greito žaidimo, ir fizinės kovos.

„Ten viskas sudėta į krūvą. Yra komandų, žaidžiančių kitą fizinį žaidimą, turinčių galingų vidurio puolėjų. Yra žaidėjų, kurie viską laimi greičiu“, – kalbėjo 2013 metų Europos vicečempionas.

Kuriems Lietuvos klubams pavyks įkąsti graikinį riešutą? T.Delininkaitis tikisi visų trijų pergalių.

„Gal „Neptūnui“ kiek lengviau, nes jis žais namie. Bet pažiūrėjus į rezultatus galima suabejoti, nes „Lietuvos rytas“ ir „Žalgiris“ šįmet namie dar nelaimėjo. Sunku pasakyti, ar namie žaisti geriau, ar blogiau. Galima tik spėlioti.

Norėtųsi kuo ilgiau matyti Lietuvos komandas Europos turnyruose, todėl tikiuosi, kad visos trys laimės.

Tačiau pergalės ypač reikia „Lietuvos rytui“. Jam tai mirties ir gyvybės klausimas norint tęsti kovas kitame etape. „Neptūnui“ norint žengti į kitą etapą, negalima švaistytis pergalėmis namie“, – kalbėjo krepšininkas.

Vilniečių varžovas – Salonikų PAOK

Praėjęs sezonas. Graikijos lygos reguliariajame sezone užėmė 3-iąją vietą, pusfinalyje pralaimėjo Atėnų „Panathinaikos“, mače dėl trečiosios vietos nugalėjo Salonikų „Aris“. Iš Europos taurės iškrito „Last 32“ etape.

Optimalus penketas. W.Hatcheris (JAV, 31, 188, Šarlerua „Spirou“, Belgija), M.Tepičius (Serbija, 28, 202, Belgrado „Partizan“, Serbija), K.Vasileiadis (31, 200, Malagos „Unicaja“, Ispanija), E.Margaritis (33, 203), N.Markovičius (Serbija, 26, 208, „Paneleusiniakos“, Graikija). Treneris S.Markopoulos.

Ką parengė per vasarą. PAOK vadovai tarpsezoniu atliko drastišką posūkį. Nors praėjusį sezoną komanda laikėsi ant keturių amerikiečių pečių, šiais metais Salonikų klubas nusprendė pasikliauti kitos krepšinio mokyklos atstovais ir sudarė sutartis su keturiais serbais. Garsiausias tarp šių naujokų – buvęs „Lietuvos ryto“ ir Serbijos rinktinės žaidėjas Milenko Tepičius, o kiti trys jo tėvynainiai nėra palikę bent kiek ryškesnio pėdsako Europos krepšinyje.

Vis dėlto svarbiausias tarpsezonio įvykis PAOK stovykloje buvo Kosto Vasileiadžio sugrįžimas. Nemažai Europos matęs gynėjas nesulaukė įdomesnių pasiūlymų ir nusprendė vėl padėti gimtajam klubui, kurio aprangą apsivilko po šešerių metų pertraukos.

Vienintelis amerikietiškas „dvigalvio erelio“ (klubo emblema) motyvas – irgi po pertraukos, bet trumpesnės negu K.Vasileiadžio, grįžęs Williamas Hatcheris, o naujausiu pirkiniu tapo Sofoklis Schortsanitis. Graikų galiūnas sezoną pradėjo Belgrado „Crvena zvezda“ komandoje, bet joje nepritapo ir praėjusį savaitgalį pirmą kartą apsivilko PAOK aprangą.

Galimybės. Šios komandos stiprybė – tai, kad joje visada žaidžia daug PAOK krepšinio mokyklos auklėtinių. Tai užtikrina tradicijų tęstinumą ir ypatingą dvasią, kuri persiduoda iš kitur atvykusiems žaidėjams. Viena tradicijų – abejingumas Europos taurės turnyrui. Nuo 2009 metų Salonikų ekipą treniruojančiam Souliui Markopoului ir jo auklėtiniams labiau rūpi Graikijos lyga, kurioje PAOK dažnai aplenkia geriau sukomplektuotas komandas.

Šį sezoną. Europos taurės turnyre PAOK laimėjo pirmąsias rungtynes namie su Solnoko „Olaj“ 72:69, bet paskui patyrė tris nesėkmes. Praėjusiame ture svečiuose nusileido Saratovo „Avtodor“ 68:90 (N.Markovičius 22, K.Vasileiadis 8). Graikijos lygoje PAOK pralaimėjo 4 pirmąsias rungtynes ir tik pastarajame ture iškovojo pirmąją pergalę svečiuose prieš Retimno „Cretan Kings“ 74:63 (W.Hatcheris 21, N.Markovičius 15, U.Duvnjakas 13, S.Schortsanitis 12).

„Neptūno“ varžovas – Atėnų AEK

Praėjęs sezonas. Graikijos lygos reguliariajame sezone užėmė 5-ąją vietą, ketvirtfinalyje pralaimėjo Salonikų „Aris“. Europos turnyruose nedalyvavo.

Optimalus penketas. Ch.Warrenas (JAV, 27, 178, „Usak“, Turkija), M.Carteris (JAV, 30, 191, Salonikų PAOK, Graikija), M.Hairstonas (JAV, 28, 198), Duš.Šakota (29, 210), L.Maurokefalidis (31, 210, Atėnų „Panathinaikos“, Graikija). Treneris Dr.Šakota (Serbija).

Ką parengė per vasarą. Šio dešimtmečio pradžioje AEK buvo praradęs profesionalų licenciją ir tik pernai grįžo į Graikijos pirmąją lygą. Bet smarkų finansinį sukrėtimą patyrusio klubo vadovai iškart ne žodžiais, o darbais pareiškė, jog neketina taikstytis su vidutiniokų pozicijomis ir jau pernai subūrė ambicingą komandą, kuri su dviem Salonikų klubais kovojo dėl Graikijos pirmenybių bronzos medalių.

Prieš metus komanda buvo lipdoma čempionatui jau įsibėgėjus ir vos ne kas savaitę sulaukdavo naujų krepšininkų. Prieš šį sezoną visi svarbiausi darbai atlikti tada, kai jie turėjo būti atlikti, ir treneriui Draganui Šakotai nereikės keliskart pertvarkyti žaidimo.

Po praėjusio sezono AEK gretose liko tik keli krepšininkai, o naujokų Atėnų klubo vadovai dairėsi įvairiausiose vietose. „Geltonus-juodus“ sustiprino ir keli stipriose lygose, bet neelitiniuose klubuose žaidę amerikiečiai (Chrisas Warrenas, Marcas Carteris, O.D.Anosike), ir tik šiemet Amerikos universitetus baigę jaunuoliai (Nicholas Paulos ir Philipas Scrubbas), ir Atėnų „Panathinaikos“ ar Pirėjo „Olympiakos“ neįsitvirtinę graikų krepšininkai. Vis dėlto svariausias AEK tarpsezonio laimėjimas – sutartis su ilgamečiu Graikijos rinktinės žaidėju Louku Maurokefalidžiu, kurį pavyko perkalbėti nuo minties vėl išvykti į užsienį.

Galimybės. Komandai, kurios žaidėjai ką tik surinkti iš viso pasaulio, labiausiai reikia laiko. Treneris Dr.Šakota truputį laiko turi, bet AEK tikrai nėra komanda, kuriai garantuota vieta Europos taurės antrajame etape. Ir tikrai nėra ekipa, galinti Graikijos lygoje mesti iššūkį dviem šios šalies krepšinio milžinams.

Šį sezoną. Europos taurės turnyre AEK pralaimėjo dvejas pirmąsias rungtynes, bet paskui namie įveikė „Nižnij Novgorod“ 87:70 ir Jeruzalės „Hapoel“ 75:74 (Ch.Warrenas 16, Duš.Šakota 15, M.Hairstonas 14). Graikijos lygoje AEK laimėjo visas 5 rungtynes, bet daugiausia žaidė su aiškiai silpnesniais varžovais ir tik pirmajame ture susitiko su panašaus lygio komanda Salonikų PAOK, kurią namie įveikė 65:53. Pastarajame ture AEK namie nugalėjo „Kavala“ 80:72 (M.Hairstonas 16, M.Miloševičius 14, L.Maurokefalidis 13).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.