EUROLYGA 2023

Be šansų: Kauno „Žalgirį“ Atėnų „Panathinaikos“ tiesiog sudaužė

„Žalgiris“ Atėnuose nė karto nenugalėjo „Panathinaikos“ komandos.<br>P.Mantauto nuotr. iš archyvo
„Žalgiris“ Atėnuose nė karto nenugalėjo „Panathinaikos“ komandos.<br>P.Mantauto nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2015, 4:14 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 1:59 PM

Kauno „Žalgiris“ į Graikiją atvyko su ambicijomis nutraukti „O.A.K.A“ arenos prakeiksmą, tačiau bet kokios galimybės tai padaryti baigėsi su pirmuoju Atėnų „Panathinaikos“ metimu. Gintaro Krapiko auklėtiniai jau starte padarė lemtingą klaidą, kai leido „Panathinaikos“ pabėgti 7:1 ir vėliau tik iš tolo stebėjo savo varžovus, kol galiausiai įsirašė itin skausmingą pralaimėjimą.

Atėnų „Panathinaikos“ trečiajame kėlinyje pirmavo didesniu nei 20 taškų skirtumu, o pergalę galiausiai šventė 91:56 (27:13, 17:12, 26:16, 21:15). Tai buvo antroji pasikeitusios komandos pergalė C grupėje, o Kauno „Žalgiris“ įsirašė jau dešimtąjį pralaimėjimą iš eilės „O.A.K.A“ arenoje.  

Krito. Antrojo kėlinio pabaigoje Paulius Jankūnas po susidūrimo gynyboje krito ant žemės. Jo veide atsispindėjo skausmas, bet aikštę jis paliko be komandos draugų pagalbos, tačiau aiškiai matėsi, kad jam skauda kairę koją. Trečiajame kėlinyje P.Jankūnas jau žaidė.

Neišpildė. G.Krapikas prieš išvykstant į Atėnus pabrėžė, kad jeigu pradžioje leis atitrūkti „Panathinaikos“ komandai, ši gali ir užmiršti, kad pastaruoju metu rodo pakankamai prastą krepšinį. Bet suvaldyti šeimininku „Žalgiriui“ nepavyko. Šie mačą pradėjo spurtu 7:1, o kai „Žalgiris“ skirtumą švelnino iki penkių taškų, nutolo 19:8. Iki kėlinio pabaigos „Panathinaikos“ atotrūkis išaugo iki 27:13.  

Duobės. S.Pavlovičiaus tritaškis nieko gero nežadėjo, nes tai buvo pirmasis „Panathinaikos“ metimas antrajame kėlinyje, bet „Žalgiriui“ pavyko pristabdyti varžovus. „Žalgiris“ spurtavo 8:0 ir skirtumą sumažino iki aštuonių taškų (24:32), bet tada „Panathinaikos“ ir vėl atsigavo. Tritaškis, dvitaškis ir šeimininkai pirmavo 37:24, o tada „Žalgiris“ krito į duobę ir „Panathinaikos“ kėlinį baigė pirmaudama 44:25.

Užbaigė anksčiau. Prireikė šiek tiek daugiau nei minutės, kad „Panathinaikos“ turėtų didesnį nei 20 taškų skirtumą. Jį šeimininkai pasiekė po taiklių J.Gisto baudos metimų – 48:27. Bet kokie G.Krapiko planai atsimušdavo į „Panathinaikos“ sienos. Galiausiai G.Krapikas užsidirbo techninę pražangą, o „Panathinaikos“ pirmavo 62:35. Reikalai buvo sutvarkyti jau trečiajame kėlinyje, nes paskutiniame ketvirtyje „Žalgirio“ situacija išliko beviltiška. 

Statistika.

Kauno „Žalgiris“: I.Vougioukas 15, B.Motumas 10, O.Hanlanas 7, S.Vene 6, L.Lekavičius 5, P.Jankūnas, R.Javtokas, E.Ulanovas po 4.

„Panathinaikos“: M.Raduljica 18, J.Feldeine'as 15, V.Jankovičius 12,  N.Calathesas ir O.Kuzmičius po 11, J.Gistas 8, S.Pavlovičius ir D.Diamantidis po 6, M.Lountzis 2.

„Panathinaikos“ – „Žalgiris“

Dvitaškiai: 20/37 (54 proc.) – 19/52 (36 proc.)

Tritaškiai: 11/19 (57 proc.) – 4/13 (30 proc.)

Baudų metimai: 18/21 (85 proc.) – 6/12 (50 proc.)

Atkovoti kamuoliai (puolime): 34 (8) – 35 (17)

Rezultatyvūs perdavimai: 27 – 9

Klaidos: 17 – 21

Perimti kamuoliai: 12 – 10

Rungtynės.

Ketvirtasis kėlinys. „Panathinaikos“ – „Žalgiris“ 91:56 (27:13, 17:12, 26:16, 21:15)

B.Motumas kėlinį pradėjo dvitaškiu, bet tada M.Raduljica nesunkiai pelnė du taškus, nors stumdėsi su R.Javtoku – 72:43. Kitoje atakoje B.Motumas metė netaikliai, o tada V.Jankovičius smeigė tritaškį – 75:43. 

Įpusėjus kėliniui „Panathinaikos“ pirmavo 77:49 ir progą pelnyti du lengvus taškus turėjo L.Lekavičius, tačiau jam nepavyo pataikyti. O tada V.Jankovičius atsakė tritaškiu – 80:49.

Trečiasis kėlinys. „Panathinaikos“ – „Žalgiris“ 70:39 (27:13, 17:12, 26:14)

E.Ulanovas pratęsė savo netaiklių metimų seriją ir šiame kėlinyje, bet P.Jankūnas starte atkovojo kamuolį ir pelnė du taškus. Bet apsiginti žalgiriečiams nepavyko – O.Kuzmičius irgi atakavo taikliai. Netrukus J.Gistas pataikė du baudų metimus ir „Panathinaikos“ pirmavo 48:27. 

Situacija ir taip buvo nepavydėtina, bet tada J.Feldeine'as smeigė tritaškį – 51:29. 

G.Krapikas ieškojo būdų pagerinti žaidimą, tačiau komandai visiškai nesisekė. Po M.Raduljicos dvitaškio su bauda įpusėjus kėliniui „Panathinaikos“ pirmavo 57:33, o tada J.Gistas baudų metimais skirtumą didino iki 59:33.

S.Pavlovičiaus tritaškis gerokai įaudrino žalgiriečius, kurie jau buvo nervingi, o tada P.Jankūnas suklydo ir galiausiai prasižengė puolime. G.Krapiką tai labai supykdė ir jis užsidirbo techninę pražangą. „Pabathinaikos“ pirmavo 62:35.

Paskutinę kėlinio minutę šeimininkai pirmavo 68:39. L.Lekavičius galėjo skirtumą sumažinti, bet jo metimas buvo blokuotas. D.Diamantidis prametė tritaškį, bet šeimininkai žaidė staigiau – S.Pavlovičius sugriebė kamuolį puolime, jį iškart metė po krepšiu buvusiam V.Charalampopoulos ir šis krovė į krepšį – 70:39. Tokiu rezultatu kėlinys ir baigėsi.

Antrasis kėlinys.  “Panathinaikos“ – „Žalgiris“ 44:25 (27:13, 17:12)

Antrąjį kėlinį S.Pavlovičius pradėjo tritaškiu, o D.Diamantidis įsirašė rezultatyvų perdavimą – 30:13. „Žalgiriui“ pavyko skirtumą sumažinti, kai L.Lekavičius metė tritaškį (16:30). Bet jau po kelių atakų „Panathinaikos“ plojo M.Raduljicai, kuris pasinaudojo žalgiriečių vangumu ir pataisė komandos draugo metimą – 32:16.

I.Vougioukas pelnė du taškus, o tada prie jo tritaškiu prisidėjo E.Ulanovas ir skirtumas įpusėjus kėliniui sumažėjo iki 24:32. Jau kitoje atakoje E.Ulanovas galėjo dar mažinti skirtumą, bet J.Gistas blokavo jo metimą, o tada J.Feldeine'as iškėlė tris pirštus į viršų – jo tritaškis leido „Panathinaikos“ ekipai skirtumą didinti iki 35:24.

Kai N.Calathesas pridėjo du taškus, minutės pertraukėlės prašė G.Krapikas. „Žalgiris“ atsiliko 24:37. 

Kauno „Žalgiriui“ žaidimas visai nesiklijavo. Per paskutines kėlinio minutes „Panathinaikos“ spėjo išsiveržti 41:25. Dar buvo likę laiko ir D.Diamantidis pelnė du taškus su pražanga. Netrukus  B.Motumas per greitą ataką taškų nepelnė, bet žalgiriečiams pavyko apsiginti. 

Kėlinį „Panathinaikos“ komanda baigė pirmaudama 44:25, nors E.Ulanovas dar paskutinėmis sekundėmis metė baudas. Jis buvo netaiklus.

Pirmasis kėlinys. „Panathinaikos“ – „Žalgiris“ 27:13.

Pirmąjį mačo metimą atlikęs E.Ulanovas buvo netaiklus, bet I.Vougioukas atkovojo kamuolį puolime ir netrukus stojo prie baudų metimo linijos. Jis pataikė vieną metimą, o tada žalgiriečius tritaškiu baudė J.Feldeine'as (3:1). Vienas prieš vieną sužaidęs O.Kuzmičius skirtumą didino iki 5:1, o tada V.Jankovičius laisvas metė iš toli, bet primynė tritaškio liniją – 7:1. 

J.Gistas penktąją mačo minutę veržėsi po krepšiu ir mėgino įdėti, bet I.Vougioukas jį stabdė bauduodamas. Po taiklių J.Gisto metimų „Panathinaikos“ pirmavo 12:5. „Panathinaikos“ žaidė gana lengvai ir G.Krapikas prašė minutės pertraukėlės, kai V.Jankovičius netrukdomas didino skirtumą iki 14:5.

„Žalgirį“ pradžiugino O.Hanlano tritaškis, bet tada M.Raduljica pelnė du taškus su pražanga, o N.Calathesas pridėjo ir savo taškus – 19:8. Paskutinę minutę „Panathinaikos“ pradėjo pirmaudama 25:13. R.Javtokas turėjo progą mažinti skirtumą, bet graikų gynėjai privertė jį sužingsniuoti, o tada O.Kuzmičius pelnė du taškus iš po krepšio ir kėlinį jo komanda laimėjo 27:13.

Starto sudėtys.

„Žalgiris“: M.Kalnietis, O.Hanlanas, E.Ulanovas, P.Jankūnas, I.Vougioukas.

„Panathinaikos“: V.Jankovičius, J.Feldeine'as, J.Gistas, N.Calathesas, O.Kuzmičius.

Situacija I. „Žalgiris“ per keturis Eurolygos mačus iškovojo dvi pergales ir dukart pralaimėjo. Anksčiau žalgiriečiai 66:62 įveikė Zeliona Guros „Stelmet“ ir 68:66 – Izmyro „Karsiyaka“, o pralaimėjo Krasnodaro „Lokomotiv“ (74:76) ir „Barcelona“ (78:85) krepšininkams.

Situacija II. „Panathinaikos“ pergalę šventė tik kartą, kai savo aikštėje 85:73 nugalėjo Izmyro „Karsiyaka“ ekipą. Tai buvo vienintelis šios komandos Eurolygos mačas savo aikštėje. Graikai nusileido Krasnodaro „Lokomotiv“ (70:81), „Barcelona“ (52:77) ir Zeliona Guros „Stelmet“ (68:71) ekipoms.

Pokyčiai. Prie „Panathinaikos“ vairo stojo Serbijos rinktinės strategas Aleksandras Džordževičius, tačiau jo atvykimas – ne vienintelis ekipos žingsnis. Prisidėjo NBA neįsitvirtinęs Nikas Kalathis ir savo karjeros vingiuose pasimetęs, bet geriausių savybių neiššvaistęs Miroslavas Raduljica. „Panathinaikos“ taip pat papildė NBA patirties turintys Ognjenas Kuzmičius ir Aleksandaras Pavlovičius, bet juos įsigyti buvo rizikingas ir abejotinas žingsnis.

Susitikimai. „Žalgiris“ ir „Panathinaikos“ žaidė 18 oficialių rungtynių. Per jas kauniečiai iškovojo tik 2 pergales. Praėjusį sezoną Eurolygos „Top 16“ etape „Žalgiris“ pralaimėjo išvykoje 58:77, bet nugalėjo Kaune 76:70 ir nutraukė 10 nesėkmių tarpusavio dvikovose seriją. „Žalgiris“ dar nė sykio nėra įveikęs „Panathinaikos“ klubo Atėnuose, kur žaidė 9 kartus.

Sutartis. Eurolyga paskelbė, kad kitą sezoną turnyre žais 16 komandų. 11 iš jų jau aiškios, nes gavo A licencijas. Sutartį su Eurolyga pasirašė ir „Žalgiris“, kuris čempionate žais mažiausiai dešimt metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.