EUROLYGA 2023

Eurolygos savaitės apžvalga: viskas, ką turite žinoti

Mindaugas Kuzminskas pelnė daugiau taškų nei visi Kauno „Žalgirio“ lietuviai, Malagos „Unicaja“ tapo absoliučia Eurolygos lydere, naujas treneris neįžiebė vilties Tel Avivo „Maccabi“ gerbėjams, Belgrado „Crvena Zvezda“ gynėjas pasiekė rezultatyvių perdavimų rekordą, „Barcelona“ iškovojo jubiliejinę pergalę, o net kelios komandos kramtė nagus dėl netaiklių baudos metimų paskutinėmis sekundėmis.

Eurolygos skaičiai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Eurolygos skaičiai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 14, 2015, 9:30 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 10:04 AM

Tai buvo įdomiausi įvykiai penktąją vyrų krepšinio Eurolygos savaitę, kurią vieningai pralaimėjo visi trys Rusijos ir abu Italijos klubai, bet laimėjo abi Graikijos ir abi Prancūzijos komandos.

Lietuviai

Lietuviškas viesulas Mindaugas Kuzminskas dvi praėjusias savaites buvo truputį aprimęs, tačiau penktadienį įsisiautėjo vėl. Šįkart Malagos „Unicaja“ puolėjas smogė Rusijos sostinėje, kur vartė visas Maskvos CSKA gynybos užtvaras.

M.Kuzminskas per 32 min. pelnė 22 taškus (6/7 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 1/1 baudos) ir kartu su 24 taškus įmetusiu komandos draugu Edwinu Jacksonu nulėmė „Unicaja“ pergalę 86:78.

Lietuvis įspėjimą varžovams pasiuntė jau mačo pradžioje, kai per pirmąsias porą minučių dvi atakas baigė dėjimais, o prie pirmojo dėjimo dar pridėjo taiklų baudos metimą. M.Kuzminskas vien per pirmąjį kėlinį pelnė 10 taškų, taip pat 10 taškų įmetė per ketvirtąjį ketvirtį.

Įdomu, kad šįkart „Unicaja“ treneris Joanas Plaza sulaužė savo nerašytą taisyklę dažnai keisti krepšininkus ir M.Kuzminskas po didžiosios pertraukos žaidė visas 20 minučių.

„Unicaja“ puolėjas Eurolygoje rezultatyviau žaidė tik kartą. Jis prieš tris savaites įmetė 23 taškus į Tel Avivo „Maccabi“ krepšį.

Penktadienį vienas M.Kuzminskas įmetė daugiau taškų nei visi Kauno „Žalgirio“ lietuviai. Laikinosios sostinės komanda triuškinamai pralaimėjo Atėnų „Panathinaikos“ ekipai 56:91, o septyni Lietuvos krepšininkai pelnė tik 17 taškų.

Mantas Kalnietis (0/5 metimų), Renaldas Seibutis (0/3 metimų) ir Martynas Pocius (0 metimų) neatliko nė vieno taiklaus metimo, kiti surinko 4-5 taškus.

Madrido „Real“ puolėjas Jonas Mačiulis irgi neturėjo kuo pasigirti. Jis pelnė vos 1 tašką (0/3 tritaškių), o jo komandą paklupdė Strasbūro SIG klubas.

Neskaičiuojant M.Kuzminsko lietuviai penktadienį pataikė vos 5 iš 23 dvitaškių ir 2 iš 10 tritaškių.

Situacija

Šią savaitę baigėsi Eurolygos reguliariojo sezono pirmasis ratas. Per jį visas penkerias rungtynes laimėjo tik viena komanda – „Unicaja“.

Šiame ture pirmąsias nesėkmes patyrė po keturias pergales turintys CSKA ir Krasnodaro „Lokomotiv“. Taip pat po keturias pergales per pirmąjį ratą iškovojo Stambulo „Fenerbahce“, Pirėjo „Olympiakos“ ir „Barcelona“.

Prasčiausiai žaidžia nė vienerių rungtynių nelaimėjęs Sasario „Banco di Sardegna“ klubas. Vos po vieną pergalę pasiekė Tel Avivo „Maccabi“, Zeliona Guros „Stelmet“ ir Milano „Emporio Armani“.

Savaitės mūšis

Per penkias Eurolygos savaites buvo sužaisti keturi pratęsimai, ir net trejos rungtynės buvo pratęstos B grupėje. Praėjusiuose turuose „Olympiakos“ ir Stambulo „Anadolu Efes“ per papildomas minutes krito Vitorijoje, kur du išlikimo mūšius laimėjo „Laboral Kutxa“. O ketvirtadienį pratęsimo reikėjo „Anadolu Efes“ ir „Olympiakos“ tarpusavio dvikovoje Stambule.

Šįkart lemiamoje mūšio dalyje tvirtesni buvo „Olympiakos“ žaidėjų nervai. Jie nugalėjo 91:87. Tiek šeimininkai, tiek svečiai buvo įgiję gana solidų pranašumą ir sirgaliai tikriausiai nemanė, kad mačo pabaiga bus labai įtempta. Pirmoji pabėgo Pirėjo komanda, kuri 16-ąją min. pirmavo 30:15, paskui neblogą atsargą susikrovė Stambulo ekipa, 36-ąją min. nutolusi 72:61.

Tačiau „Anadolu Efes“ įgijus didžiausią persvarą drastišką ėjimą atliko „Olympiakos“ treneris Giannis Sfairopoulos. Jis ant suolo pasodino Vasilį Spanoulį. „Raudonųjų“ vedlys, iki tol žaidęs 22 min., bet pelnęs tik 6 taškus (0/5 dvitaškių, 2/6 tritaškių), į aikštę nebegrįžo, tačiau komandai jo ir nereikėjo.

Ketvirtojo kėlinio pabaigoje abi komandos nepasinaudojo galimybėmis laimėti be pratęsimo. Ir vieniems, ir kitiems koją pakišo netaiklūs baudų metimai. Likus 18 sek. tik 1 iš 2 pataikė „Anadolu Efes“ gynėjas Jasonas Grangeris (padidino persvarą 76:73), likus 10 sek. jo komandos draugas Thomas Heurtelis neįmetė nė vienos (rezultatas 76:75 nepasikeitė), o likus 4,5 sek. „Olympiakos“ puolėjas D.J.Strawberry irgi pataikė tik 1 iš 2 (išlygino rezultatą 76:76).

Pratęsimas buvo lyg tolimų metimų konkursas. Jame komandos pataikė po tris tritaškius iš eilės, bet pergalę šventė pirmi taktiką pakeitę ir dvitaškį įmetę Pirėjo krepšininkai.

Jiems gerai

Strasbūro SIG šį sezoną kolekcionuoja Europos krepšinio galiūnų skalpus. Spalio pabaigoje Elzase krito „Fenerbahce“, o šią savaitę – ir „Real“, kurį Prancūzijos vicečempionai įveikė 93:86. SIG smogė jau dvikovos pradžioje, kai greitai nutolo 7:0 ir 22:9. Tiesa, vien per pirmąjį kelinį 11 taškų įmetęs Rudy Fernandezas atgaivino Eurolygos čempionus, bet po antrojo smūgio jie nebepakilo. Strasbūro krepšininkai į antrą nokdauną varžovus pasiuntė trečiojo kėlinio pradžioje, kai pelnė 13 taškų be atsako ir nutolo 64:46.

Vladimiras Štimacas parodė Miuncheno „Bayern“ vadovams, ką jie prarado nusprendę nepratęsti sutarties. Buvęs žalgirietis dar praėjusį sezoną vilkėjo „Bayern“ aprangą, bet šį rudenį atsidūrė Belgrado „Crvena Zvezda“ gretose ir ketvirtadienį kovodamas prieš Miuncheno komandą pelnė 18 taškų (iš jų net 13 – antrajame kėlinyje) ir pasiekė asmeninį rezultatyvumo rekordą. Asmeninius rekordus pasiekė dar trys „studentų“ žaidėjai Quincy Milleris (22 taškai), Marko Simonovičius (15) bei Nikola Rebičius (11), o jų komanda iškovojo pergalę išvykoje 90:79.

Zagrebo „Cedevita“ pirmą kartą laimėjo trejas Eurolygos rungtynes iš eilės ir per pirmąjį ratą iškovojo tiek pat pergalių, kiek per visą praėjusį sezoną. Trečiąja „Cedevita“ auka tapo „Laboral Kutxa“ klubas, kurį antroje pusėje daug geriaus žaidę Kroatijos čempionai namie nugalėjo 76:67. Pradedantysis „Cedevita“ starategas Veljko Mršičius antrą savaitę iš eilės pranoko patyrusius tėvynainius: „Laboral Kutxa“ treniruoja Velimiras Perasovičius, praėjusiame ture įveiktą „Emporio Armani“ – Jasminas Repeša.

D.J.Strawberry tapo „Anadolu Efes“ komandos košmaru. Birželio mėnesį buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ gynėjas atstovaudamas Izmyro „Karsiyaka“ ekipai Turkijos lygos finalo serijoje pelnydavo vidutiniškai 18 taškų ir buvo vienas svarbiausių „Karsiyaka“ pergalės prieš „Anadolu Efes“ kalvių. Ketvirtadienį šiuo metu „Olympiakos“ aprangą vilkintis D.J.Strawberry pelnė paskutinįjį ketvirtojo kėlinio tašką ir išplėšė pratęsimą, o per jį įmetė paskutinįjį dvitaškį, kuriuo galutinai nubraukė „Anadolu Efes“ viltis. Iš viso D.J.Strawberry surinko 9 taškus.

Jiems blogai

Laikinajam treneriui Avi Evenui nepavyko atgaivinti „Maccabi“ komandos. Pirmadienį atleistą Guy Goodesą pakeitęs buvęs „Maccabi“ skautas ir trenerio padėjėjas Eurolygoje debiutavo pralaimėjimu Stambulo „Darussafaka“ ekipai 73:84. Garsiausias Izraelio klubas kurį laiką spardėsi, bet vien per trečiąjį kėlinį 11 taškų pelnęs „Darussafaka“ gynėjas Manučaras Markoišvilis (iš viso jis įmetė 22 taškus) viską sustatė į vietas ir prasidėjus paskutinei minutei tribūnose neliko nė pusės iš 11 tūkstančių į „Yad Eliyahu“ areną atėjusių sirgalių.

„Lokomotiv“ komandai per rungtynes Barselonoje daugiau nei pusę taškų (38 iš 68) pelnė du amerikiečiai Dontaye Draperis (20) ir Malcolmas Delaney (18). Tačiau paskutinėmis sekundėmis jiedu patys sugriovė tai, ką kūrė daugiau nei 39 minutes. Likus 10 sek. ir svečiams iš Kubanės atsiliekant 3 taškais M.Delaney pataikė tik 1 iš 3 baudų, o likus 8 sek. D.Draperis išmesdamas kamuolį iš užribio atidavė jį tiesiai į rankas „Barcelona“ gynėjui Tomašui Satoransky. Šios varžovų dovanėlės nulėmė „Barcelona“ pergalę 72:68.

„Chimki“ ekipa rungtynių su „Fenerbahce“ paskutinėmis sekundėmis pažėrė visą klaidų virtinę: Paulas Davisas ir Zoranas Dragičius nepataikė nė vieno baudos metimo, Petteri Koponenas nesugebėjo išsimesti kamuolio iš užribio, o po „Fenerbahce“ žaidėjo Luigi Datome netaiklaus baudos metimo „Chimki“ neatkovojo kamuolio po savo krepšiu. Stambulo ekipos žaidėjų rankos taip stipriai nedrebėjo: jie išsaugojo trapų pranašumą ir savo aikštėje nugalėjo Rimo Kurtinaičio auklėtinius 88:83.

Šią savaitę nesėkmes patyrė visi trys Rusijos klubai. „Lokomotiv“ ir „Chimki“ pralaimėjo svečiuose, o CSKA dviejų iki tol neklupusių komandų dvikovoje savo aikštėje nusileido „Unicaja“ ekipai 78:86.

Po trijų kėlinių „kariškiai“ pirmavo, bet ketvirtajame nesustabdė E.Jacksono bei M.Kuzminsko (jiedu pelnė net 46 iš 86 komandos taškų) ir baltą vėliavą iškėlė dar neprasidėjus paskutinei minutei. „Unicaja“ nutraukė penkių pralaimėjimų tarpusavio dvikovose su CSKA seriją. Beje, praėjusį kartą Malagos krepšininkai taip pat nugalėjo Maskvoje (2013 m. sausį).

Savaitės citatos

Dušanas Ivkovičius („Anadolu Efes“ treneris po pralaimėjimo „Olympiakos“ komandai, kurioje dirbo prieš ateidamas į „Anadolu Efes“): „Pralaimėjome rungtynes, kuriose atrodė, kad pralaimėti neįmanoma. Bet tai mūsų kaltė ir aš esu atsakingas dėl to, kad komanda paskutinėmis sekundėmis žaidė netinkamai“.

Svetislavas Pešičius („Bayern“ treneris po pralaimėjimo „Crvena Zvezda“ komandai, kurioje dirbo prieš ateidamas į „Bayern“): „Varžovai žaidė puikiai. Aš net nesuprantu, kodėl mes pirmavome po dviejų kėlinių. „Crvena Zvezda“ neturėjo ko prarasti. Lygiai taip pat, kaip mes praėjusiame ture žaisdami su „Real“.

Pablo Laso („Real“ treneris po pralaimėjimo SIG ekipai): „SIG pergalė prieš „Fenerbahce“ klubą buvo įspėjimas visiems varžovams. Įspėjau savo krepšininkus, bet SIG vis tiek dominavo. Galbūt mes nepakankamai pasirengėme šioms rungtynėms“.

Ianas Vougioukas („Žalgirio“ žaidėjas po triuškinamo pralaimėjimo „Panathinaikos“ komandai, kuriai atstovaudamas tapo Eurolygos čempionu): „Žaidėme siaubingai. Rungtynių baigtis buvo nulemta pirmajame kėlinyje ir paskui mes visiškai nieko negalėjome pakeisti. Varžovai pasinaudojo mūsų prastu žaidimu“.

Savaitės skaičiai

2

A grupėje per pirmąjį ratą svečiai laimėjo vos 2 iš 15 rungtynių. Nugalėti išvykoje pavyko tik „Fenerbahce“ (prieš „Crvena Zvezda“) ir „Crvena Zvezda“ (prieš „Bayern“).

10

„Žalgiris“ Atėnuose žaisdamas su „Panathinaikos“ pralaimėjo visas 10 rungtynių. Iš viso šios komandos susitiko 19 kartų, o kauniečiai iškovojo vos 2 pergales.

19

„Crvena Zvezda“ gynėjas Stefanas Jovičius per rungtynes su „Bayern“ klubu atliko 19 rezultatyvių perdavimų ir pagerino Eurolygos rekordą. Iki šios savaitės rekordas priklausė amerikiečiui Marcusui Williamsui, kuris praėjusį sezoną irgi atstovaudamas „Crvena Zvezda“ atliko 17 rezultatyvių perdavimų.

250

„Barcelona“ tapo antrąja komanda, šiuolaikinėje Eurolygoje iškovojusia 250 pergalių. „Mėlyni-granatiniai“ tą padarė per 343 rungtynes. Daugiau pergalių pasiekė tik CSKA, laimėjęs 258 iš 333 rungtynių.

Savaitės penketas

Edwinas Jacksonas („Unicaja“). Svajonių rungtynes sužaidęs prancūzas smaigė tritaškius į CSKA krepšį tuo metu, kai jo komandai buvo sunkiausia, ir pradėjo lemiamą spurtą ketvirtajame kėlinyje. E.Jacksonas per 26 min. pelnė 24 taškus (2/4 dvitaškių, 6/8 tritaškių, 2/2 baudų) ir žymiai pagerino asmeninį rezultatyvumo rekordą.

Jacobas Pullenas („Cedevita“). Amerikietis prikėlė savo komandą mačo su „Laboral Kutxa“ antrojoje pusėje. J.Pullenas per 24 min. pelnė 26 taškus (5/8 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 7/8 baudų), iš kurių 21 – po didžiosios pertraukos. Jis taip pat pagerino asmeninį rezultatyvumo rekordą.

Manučaras Markoišvilis („Darussafaka“). Gruzinas truktelėjo komandą į priekį rungtynių su „Maccabi“ trečiajame kėlinyje, per kurį pelnė 11 taškų. Iš viso M.Markoišvilis žaidė 31 min., įmetė 22 taškus (4/5 dvitaškių, 3/7 tritaškių, 5/8 baudų) ir išprovokavo 7 pražangas.

Jaysonas Grangeris („Anadolu Efes“). Urugvajietis dvikovos su „Olympiakos“ pirmojoje pusėje pelnė vos 1 tašką, bet nuaidėjus finalo sirenai 38 min. žaidusio J.Grangerio sąskaitoje buvo 26 taškai (6/10 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 5/7 baudų) ir 6 išprovokuotos pražangos. Jis vien ketvirtajame kėlinyje įmetė 14 taškų, bet paskutinę minutę nepataikė baudos metimo, kuris galbūt būtų lėmęs komandos pergalę.

Nicolo Melli („Brose“). Pirmą sezoną užsienyje žaidžiančiam italui „Banco di Sardegna“ gynyba nebuvo kliūtis. N.Melli per 33,5 min. pelnė 26 taškus (7/10 dvitaškių, 3/3 tritaškių, 3/3 baudų), atkovojo 8 kamuolius ir surinko 37 naudingumo balus. Jis buvo pripažintas naudingiausiu savaitės krepšininku.

Savaitės lietuvis

Mindaugas Kuzminskas („Unicaja“). Neabejotinai geriausias ne tik savaitės, bet ir viso šio sezono Eurolygos lietuvis per dvikovą su CSKA pelnė 22 taškus (6/7 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 1/1 baudos) ir pagerino asmeninį naudingumo balų rekordą (30). Po šio turo M.Kuzminskas Eurolygoje užima antrąją vietą pagal dvitaškių taiklumą (76,7 proc.), trečiąją pagal naudingumo balus (vid. 20,4) ir penktąją pagal rezultatyvumą (16,6 tšk.).

Savaitės nusivylimas

Andresas Nocioni („Real“). Naudingiausias praėjusio finalo ketverto krepšininkas šįkart buvo naudingesnis varžovams negu savo komandai. Per rungtynes Strasbūre argentinietis dažnai mėtė pro šalį ir pelnė tik 2 taškus (1/3 dvitaškių, 0/4 tritaškių).

Kitą savaitę

Dvi pergales turintis „Žalgiris“ ketvirtadienį namie žais su vos kartą laimėjusia ir C grupėje paskutiniąją vietą užimančia „Stelmet“ komanda. Daugiausia žvilgsnių turėtų nukrypti į Tel Avivą, kur skęstantis „Maccabi“ bandys griebti šiaudą kovodamas su CSKA klubu.

Eurolyga. 5-asis turas.

A grupė

Miuncheno „Bayern“ – Belgrado „Crvena Zvezda“ 79:90. D.Savanovičius 19, J.Bryantas 12/ Q.Milleris 22, V.Štimacas 18, M.Simonovičius 15, M.Zirbesas 14, ... S.Jovičius 4, 19 rez.perd. 6171 žiūrovas.

Strasbūro SIG – Madrido „Real“ 93:86. L.Campbellas 23, R.Beaubois 16, M.Collinsas 14, K.Weemsas 12/ J.Tayloras 21, S.Llullis 20, R.Fernandezas 17. 6166 žiūrovai.

Stambulo „Fenerbahce“ – „Chimki“ 88:83. L.Datome 19, B.Dixonas 16, J.Vesely 15, K.Sloukas 14/ A.Švedas 19, P.Davisas 15, Z.Dragičius 13. 11713 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. „Fenerbahce“ – 4, 2. „Chimki“ – 3, 3. „Bayern“ – 2, 4. „Real“ – 2, 5. SIG – 2, 6. „Crvena Zvezda“ – 2.

B grupė

Stambulo „Anadolu Efes“ – Pirėjo „Olympiakos“ 87:91 (po pratęsimo). J.Grangeris 26, Th.Heurtelis 12, D.Šaričius 11, 10 atk.kam./ G.Printezis 17, O.Hunteris 15. 8165 žiūrovai. Limožo CSP – Milano „Emporio Armani“ 74:65. N.Boungou-Colo 18, A.Traore 15, H.Schaffartzikas 14/ A.Gentile 19, J.McLeanas 10. 3500 žiūrovų.

Zagrebo „Cedevita“ – Vitorijos „Laboral Kutxa“ 76:67. J.Pullenas 26, M.Bilanas 17, 10 atk.kam., J.White‘as 15/ J.Blažičius 20, G.Bourousis 14. 5200 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. „Olympiakos“ – 4, 2. „Laboral Kutxa“ – 3, 3. „Cedevita“ – 3, 4. „Anadolu Efes“ – 2, 5. CSP – 2, 6. „Emporio Armani“ – 1.

C grupė

„Barcelona“ – Krasnodaro „Lokomotiv“ 72:68. A.Tomičius 16, T.Satoransky 10/ D.Draperis 20, M.Delaney 18. 4867 žiūrovai.

Izmyro „Karsiyaka“ – Zeliona Guros „Stelmet“ 77:66. C.Iversonas 15, C.Altintigas 13, K.Gabrielas ir J.Raglandas po 12/ N.Džurišičius 16, V.Moldoveanu ir L.Koszarekas po 13. 3800 žiūrovų.

Atėnų „Panathinaikos“ – Kauno „Žalgiris“ 91:56. M.Raduljica 18, J.Feldeine‘as 15, V.Jankovičius 12/ I.Vougioukas 15, B.Motumas 10. 7900 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. „Lokomotiv“ – 4, 2. „Barcelona“ – 4, 3. „Panathinaikos“ – 2, 4. „Karsiyaka“ – 2, 5. „Žalgiris“ – 2, 6. „Stelmet“ – 1.

D grupė

Tel Avivo „Maccabi“ – Stambulo „Darussafaka“ 73:84. T.Rochestie 17, D.Smithas 14/ M.Markoišvilis 22, S.Erdenas 16, M.Bjelica 11. 11060 žiūrovų.

Maskvos CSKA – Malagos „Unicaja“ 78:86. C.Higginsas 17, N.De Colo 14, K.Hinesas 13, N.Kurbanovas 12/ E.Jacksonas 24, M.Kuzminskas 22. 4863 žiūrovai.

Sasario „Banco di Sardegna“ – Bambergo „Brose“ 73:90. Ch.Eyenga ir M.Haynesas po 14, D.Loganas 12/ N.Melli 26, B.Wanamakeris 18, D.Theisas 12. 3525 žiūrovai.

Rikiuotė: 1. „Unicaja“ – 5, 2. CSKA – 4, 3. „Brose“ – 3, 4. „Darussafaka“ – 2, 5. „Maccabi“ – 1, 6. „Banco di Sardegna“ – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.