EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkėms – latvių ir slovėnių išbandymai

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė šeštadienį pradės žygį į 2017 m. Europos pirmenybes. Pakišti koją lietuvėms bandys Latvijos ir Slovėnijos rinktinės – šios komandos pateko į vieną atrankos turnyro grupę su mūsų šalies krepšininkėmis. Pirmąsias rungtynes lietuvės žais šeštadienį Rygoje su latvėmis, o trečiadienį Kėdainiuose varžysis su slovėnėmis.

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos moterų krepšinio rinktinė<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 20, 2015, 11:55 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 5:09 PM

Tvarkaraštis. Keletą praėjusių ciklų Europos pirmenybių atrankos turnyras būdavo rengiamas vasarą, o jame nereikėdavo dalyvauti stipriausioms žemyno komandoms. Rinktinės, iškovojusios kelialapius į pasaulio pirmenybes, olimpines žaidynes ar olimpinį atrankos turnyrą, kartu gaudavo teisę žaisti kitame Europos čempionate.

Pagal naują sistemą rungtynės vyks rudenį ir žiemą, o kovoti atrankos varžybose nereikės tik vienai komandai – baigiamojo turnyro šeimininkei. Kitas Europos pirmenybes rengs Čekija, tad šią savaitę prasidėsiančiame atrankos turnyre vienintelė privilegijuota bus Čekijos komanda.

Dviejų pirmųjų turų rungtynės vyks šių metų lapkričio 21 ir 25 d., kitų dviejų – 2016 m. vasario 20 ir 24 d., dviejų paskutiniųjų – 2016 m. lapkričio 19 ir 23 d.

Sistema. 2017 m. Europos pirmenybių atrankos turnyre kovos 33 komandos. Jos suskirstytos į devynias grupes. Šešiose grupėse žais po keturias, kitose trijose – po tris komandas. Kelialapius į Čekiją iškovos visų grupių nugalėtojos ir šešios geriausios antrąją vietą užimsiančios komandos.

Baigiamajame turnyre, kuris turėtų vykti 2017 m. birželio 16-27 d. (data gali būti tikslinama), varžysis 16 komandų.

Praeitis. Atkūrus nepriklausomybę Lietuvos rinktinė atrankos turnyre įstrigo tik vieną kartą. Mūsų šalies krepšininkės turėjo praleisti 2003 m. Europos pirmenybes. Pastarajame žemyno čempionate, kuris 2015 metų vasarą vyko Vengrijoje ir Rumunijoje, Lietuvos rinktinė užėmė 8-ąją vietą.

Lietuvės. Lietuvos rinktinė atrankos turnyrą pradeda su nauju vyriausiuoju treneriu Rimvydu Samulėnu. Per Europos pirmenybes krepšininkėms vadovavęs Mantas Šernius turėjo pasitraukti dėl pasikeitusio atrankos formato – jis nebegali suderinti darbo moterų rinktinėje su pareigomis Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ vyrų klube.

R.Samulėnas komandoje nėra naujokas. Anksčiau jis buvo M.Šerniaus padėjėjas.

Rengtis rungtynėms su latvėmis ir slovėnėmis treneris pakvietė 14 krepšininkių, tarp kurių net 11 žaidžia užsienio klubuose. Į rinktinę grįžo Europos pirmenybes praleidusios Eglė Šulčiūtė, Giedrė Paugaitė ir Lina Pikčiutė, o iš geriausių šalies krepšininkių trūksta tik 33 metų veteranės Sandros Linkevičienės.

„Švedė“. Viena lietuvė kelialapio į Čekiją sieks su kitos šalies rinktine. Švedijos nacionalinę komandą nuo šių metų treniruoja Jurgita Kaušaitė.

1997 m. Europos čempionė jau seniai gyvena Švedijoje. Ji anksčiau dirbo šios šalies moterų rinktinės trenerio padėjėja, merginų rinktinės vyriausiąja trenere, treniravo moterų klubus ir netgi buvo Solnos „Vikings“ vyrų klubo trenerio padėjėja. Šių metų rugsėjį Švedijos krepšinio federacija lietuvei patikėjo pagrindinės šalies moterų komandos vairą.

Švedžių varžovės atrankos turnyre bus Ispanijos ir Suomijos krepšininkės.

Mūsų varžovės

Latvija. Latvijos ir Lietuvos rinktinių rezultatai pastaruosiuose Europos čempionatuose buvo panašūs. Vis dėlto šiais metais geriau žaidė mūsų šalies komanda, o latvės iškrito jau pirmajame etape ir galutinėje rikiuotėje užėmė tik 13-ąją vietą.

Šis rezultatas visiškai netenkino Latvijos krepšinio vadovų, kurie tikėjosi kelialapio į olimpinį atrankos turnyrą, todėl su pareigomis teko atsisveikinti treneriui Ainarui Zvirgzdiniui. Jį pakeitė 41 metų Martinis Zibartas, iki tol talkinęs A.Zvirgzdiniui, bet dar niekada nedirbęs vyriausiuoju treneriu jokioje moterų komandoje.

Darbą rinktinėje M.Zibartas derina su trenerio padėjėjo pareigomis Kursko „Dinamo“ klube, kuriame talkina kitam tėvynainiui Gundarui Vėtrai.

Dauguma pajėgiausių Latvijos krepšininkių žaidžia užsienio klubuose, o į rinktinę atvyko iš Turkijos, Rusijos, Ispanijos, Prancūzijos ir Belgijos lygų. Geriausios ir garsiausios dabartinės sudėties žaidėjos yra Anete Jėkabsone-Žogota (Kursko „Dinamo“, Rusija), Gunta Baško-Melnbarde (Sent Severo „Landes“, Prancūzija), Anete Šteinberga (Vologdos „Čevakata“, Rusija), Aija Putnina („Nantes-Reze“, Prancūzija) bei šių metų Europos pirmenybes praleidusios Zane Teilane („Samsun“, Turkija) ir Elina Babkina (be klubo).

Vis dėlto ilgamečių rinktinės lyderių 32 metų A.Jėkabsonės-Žogotos (ji buvo išrinkta geriausia 2007 m. Europos krepšininke) ir 35 metų G.Baško-Melnbardės žvaigždės jau leidžiasi, o tarp jaunesnės kartos žaidėjų tokių pat ryškių supertalentų neatsiranda.

Slovėnija. Jei Slovėnijos vyrų krepšinis Europoje turi didelį autoritetą, tai moterys kol kas negali pasigirti jokiais laimėjimais. Slovėnijos moterų rinktinė dar niekada nežaidė Europos pirmenybių baigiamajame turnyre, o visų amžiaus grupių merginų rinktinės dažniausiai balansuoja tarp žemyno čempionato A ir B pakopų.

Vilties spindulėlis buvo įsižiebęs tik 2010 m., kai 18-mečių Europos čempionate slovėnės užėmė ketvirtąją vietą. Tos komandos lyderė Nika Barič šiuo metu laikoma geriausia Slovėnijos krepšininke ir atstovauja vienai stipriausių Europos komandų Jekaterinburgo UGMK (Rusija).

Sutartis su stipriais užsienio klubais yra pasirašiusios dar kelios slovėnės: Teja Oblak (Košicų „Good Angels“, Slovakija), Eva Lisec (Skijaus „Famila“, Italija), Maja Erkič (Raguzos „Passalacqua“, Italija). Vis dėlto dauguma rinktinės krepšininkių žaidžia arba tėvynėje, arba daug silpnesnėse kitų šalių komandose.

Slovėnijos rinktinė yra aiški A grupės autsaiderė ir jai, kovojant su lietuvėmis bei latvėmis, sunku tikėtis bent vienos pergalės.

Atrankos turnyro grupės

A grupė: Lietuva, Latvija, Slovėnija.

B grupė: Prancūzija, Kroatija, Estija, Nyderlandai.

C grupė: Juodkalnija, Italija, Didžioji Britanija, Albanija.

D grupė: Serbija, Ukraina, Vokietija, Liuksemburgas.

E grupė: Slovakija, Vengrija, Portugalija, Islandija.

F grupė: Rusija, Graikija, Bulgarija, Šveicarija.

G grupė: Baltarusija, Lenkija, Belgija.

H grupė: Turkija, Rumunija, Izraelis, Bosnija ir Hercegovina.

I grupė: Ispanija, Švedija, Suomija.

(komandos surikiuotos pagal tai, kuriame pajėgumo krepšelyje buvo traukiant burtus)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.