EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšinio viltys (4): kas smigo, o kas kilo į žvaigždes

Talentingas ir daug žadantis. Kokia tikimybė, kad krepšinio specialistų taip vertinamas jaunas žaidėjas pasieks profesionalaus sporto aukštumas? Prieš trylika metų žurnalas „Krepšinis“, pasitelkęs šalies krepšinio ekspertus, sudarė perspektyviausiųjų reitingą – nuo tuometinių penkiolikmečių iki dvidešimtmečių.

L.Kleiza.<br>Žurnalas „Krepšinis“
L.Kleiza.<br>Žurnalas „Krepšinis“
J.Mačiulis.<br>Žurnalas „Krepšinis“
J.Mačiulis.<br>Žurnalas „Krepšinis“
A.Jomantas.<br>Žurnalas „Krepšinis“
A.Jomantas.<br>Žurnalas „Krepšinis“
L.Pečiukaitis.<br>Žurnalas „Krepšinis“
L.Pečiukaitis.<br>Žurnalas „Krepšinis“
M.Mažeika.<br>Žurnalas „Krepšinis“
M.Mažeika.<br>Žurnalas „Krepšinis“
L.Kleiza.<br>Žurnalas „Krepšinis“
L.Kleiza.<br>Žurnalas „Krepšinis“
Daugiau nuotraukų (6)

Giedrius Janonis (Žurnalas „Krepšinis“)

Nov 20, 2015, 7:56 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 6:22 PM

Kaip matyti iš 2002-ųjų žurnalo „Krepšinis“, toliausiai pavyko nueiti ne visiems jauniems krepšininkams, kurie buvo sąrašų viršūnėje.

Prieš Europos dvidešimtmečių čempionatą Lietuvoje 2002-aisiais „Krepšinis“ pamėgino pirmąsyk sudaryti 1982-1987 m. gimusių perspektyviausių lietuvių reitingą. Kam lemta pratęsti Arvydo Sabonio, Žydrūno Ilgausko, Artūro Karnišovo ir Šarūno Jasikevičiaus tradicijas? Unikalus tyrimas, supažindinantis su potencialių Lietuvos krepšinio žvaigždžių penkiasdešimtuku.

Už patarimus sudarant talentų rikiuotę „Krepšiniui“ tada dėkojo agentui Steponui Kairiui („CourtSide“) ir treneriams Ramūnui Butautui (SM „Merkurijus“), Rimantui Grigui („Žalgiris-2“), Raimundui Kairiui (A.Sabonio KM), Gintarui Kručkauskui (Alytaus SM), Rolandui Radvilavičiui (A.Sabonio KM), Egidijui Ženevičiui (Š.Marčiulionio KM).

Šįkart žvilgsnis iš 2002-ųjų – į perspektyviausiais vadintus 1985 m. gimusius krepšininkus.

1. Linas Kleiza, 202 cm, sunkusis puolėjas, Montroso vid. mokykla (JAV).

Lietuviškasis Ruslano Avlejevo prototipas. Nors išvykęs už Atlanto naudingiausias 2001 m. Europos jaunučių čempionato žaidėjas numetė 9 kg svorio, jis neprarado baudos aikštelės monstro reputacijos. Universalų ir agresyvų lietuvį net JAV krepšinio ekspertai jau įtraukė į talentingiausių Amerikos moksleivių dvidešimtuką. Jeigu Linas išmoks žaisti atsitraukęs veidu į krepšį ir pagerins metimo iš vidutinio nuotolio techniką, jis taps naujuoju „Barkley iš Lietuvos“ NBA.  

2. Martynas Mažeika, 191 cm, atakuojantysis gynėjas, „Neptūnas“, Klaipėda.

Prieš porą sezonų tapęs jauniausiu žaidėju LKL istorijoje, Martynas tęsia snaiperių iš Klaipėdos tradicijas. Jo metimo techniką jau dabar galima įtraukti į vadovėlį. Drąsiai imasi iniciatyvos ir nebijo kontaktinio krepšinio. Tačiau, kaip ir dauguma metikų, nelabai mėgsta gintis ir kartais piktnaudžiauja individualiais veiksmais. A.Macijausko įpėdinis ne tik „Neptūne“, bet ir Lietuvos rinktinėje?  

3. Jonas Mačiulis, 193 cm, atakuojantysis gynėjas/lengvasis puolėjas, A.Sabonio KM.

Neįtikėtina aštuntajame dešimtmetyje Kauno „Žalgiriui“ atstovavusio S.Godliausko kopija. Fiziškai stiprus, kovingas ir geru metimu pasižymintis puolėjas. Tačiau kampuoti judesiai išduoda, kad kol kas šlubuoja kūno valdymo technika.  

4. Artūras Jomantas, 192 cm, atakuojantysis gynėjas/lengvasis puolėjas, Mažeikių SM.

Kaip ir dera tikram žemaičiui, net fiziškai stipresnius varžovus įveikia savo valia ir užsispyrimu. Pasižymi tikro lyderio savybėmis ir gali pats sukurti pavojingas situacijas. Taptų dar pavojingesnis, jeigu stabiliau pataikytų iš toli.  

5. Laurynas Pečiukaitis, 182 cm, įžaidėjas, KM „Merkurijus“.

Klasikinis įžaidėjas sugeba organizuoti komandos žaidimą ir jau dabar turi autoritetą tarp komandos draugų. Kaip ir D.Maskoliūnas gali aklinai uždengti pavojingiausią varžovą. Labai jautrus dėl nesėkmių, todėl kartais koją pakiša karštas charakteris. 

6. Juozas Ramanauskas, 204 cm, „centras“, A.Sabonio KM.

L.KIeizos dubleris jaunučių rinktinėje, savo žaidimo stiliumi primena E.Žukauską. Ilgos rankos padeda blokuoti daug varžovų metimų, tačiau puolimo veiksmų arsenalas dar skurdokas. Pagerinęs kamuolio valdymo techniką, taptų ne tik gynybinio plano „centru“.  

7. Povilas Stasiulionis, 192 cm, sunkusis puolėjas, KM „Merkurijus“.

Tipiškas sunkusis krašto puolėjas: surenka visus kamuolius po savo lenta ir idealiai išpildo visus trenerio nurodymus. 2001 m. Europos jaunučių čempionate pateko į efektyviausių žaidėjų penketuką, tačiau ar dar ūgtelės, kad liktų idealiu „ketvirtuoju numeriu“?  

8. Darius Lugauskas, 192 cm, lengvasis puolėjas, KM „Merkurijus“.

Darbštus ir prasiveržti sugebantis puolėjas. Nevengia juodo darbo ir gali uždengti varžovų lyderius, tačiau kol kas trūksta atletiškumo ir kietesnio charakterio.  

9. Rolandas Alijevas, 188 cm, įžaidėjas/atakuojantysis gynėjas, A.Sabonio KM.

Protingas kairiarankis įžaidėjas, kuris puikiai valdo kamuolį ir dešine. Gerai „vagia“ kamuolius ir nebijo imtis lyderio vaidmens. Kol kas labiausiai stinga atletiškumo.  

10. Paulius Morkeliūnas, 194 cm, lengvasis/sunkusis puolėjas, A.Sabonio KM.

Techniškas ir taiklią ranką turintis puolėjas, kuris gerai kovoja dėl atšokusio kamuolio. Tačiau nelabai mėgsta gintis ir savo klaidas kartais stengiasi kompensuoti šiurkščiomis pražangomis.

Tęsinys – apie perspektyviausiais laikytus 1986 m. gimusius krepšininkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.