EUROLYGA 2023

Eurolyga: įspūdingas ispano jubiliejus ir R. Kurtinaičio citata

Malagos „Unicaja“ su labai prastai žaidusiu Mindaugu Kuzminsku patyrė pirmąjį pralaimėjimą, Krasnodaro „Lokomotiv“ lyderis Malcolmas Delaney per pusę kėlinio pelnė 20 taškų, du prancūzai iš pelenų prikėlė Elzaso klubą, Juanas Carlosas Navarro žaidė tūkstantąsias rungtynes, Rimas Kurtinaitis užėmė Madrido tvirtovę, o Lietuvos čempionai tuščiomis namo išlydėjo dar vieną Lenkijos klubą.

J.C.Navarro „Barcelona“ klube sužaidė tūkstantį rungtynių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.C.Navarro „Barcelona“ klube sužaidė tūkstantį rungtynių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Nov 21, 2015, 11:20 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 1:35 PM

Tai buvo įdomiausi įvykiai Eurolygos šeštąją savaitę, po kurios turnyre nebeliko nepralaimėjusių komandų.

Lietuviai

Kauno „Žalgiris“ privertė savo gerbėjus ilgai laukti pirmosios namie iškovotos pergalės. Šio sezono pradžioje „Žalgirio“ arenoje kauniečius nuliūdino Krasnodaro „Lokomotiv“ ir „Barcelona“ ekipos, bet trečias kartas nemelavo – Lietuvos čempionai ketvirtadienį įveikė Lenkijos čempionus Zeliona Guros „Stelmet“ krepšininkus 67:56.

„Žalgirio“ lietuviai pelnė 46 iš 67 komandos taškų, o rezultatyviausias ir geriausias rungtynių žaidėjas buvo Paulius Jankūnas. Komandos kapitonas įmetė 16 taškų (4/7 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 5/7 baudų), atkovojo 7 kamuolius ir išprovokavo 6 pražangas. 16-17 taškų šį sezoną yra įprasta P.Jankūno norma. Tiek jis įmetė jau ketveriose rungtynėse.

Taikiklį suderino Mantas Kalnietis. Jis per penkerias pirmojo rato rungtynes pataikė vos 3 iš 18 tritaškių, o ketvirtadienį taiklūs buvo net 3 iš 4 jo tolimų metimų. Iš viso M.Kalnietis pelnė 13 taškų ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Kad dar nepamiršo, kaip žaidžiamas krepšinis, pagaliau parodė ir Robertas Javtokas. Jis pelnė 9 taškus (vien per trečiąjį kėlinį – 7). Ir R.Javtokas, ir M.Kalnietis sužaidė rezultatyviausias sezono rungtynes.

Abu Ispanijos klubams atstovaujantys lietuviai šią savaitę žaidė labai prastai, o jų komandos gavo skaudžius antausius: Madrido „Real“ namie nusileido „Chimki“ klubui 85:85, Malagos „Unicaja“ išvykoje triuškinamai pralaimėjo Bambergo „Brose“ komandai 53:73.

„Real“ puolėjas Jonas Mačiulis pirmoje rungtynių pusėje per 8 min. gavo 3 pražangas, o po pertraukos treneriui Pablo Laso nebuvo reikalingas. J.Mačiulis taškų nepelnė (0/1 dvitaškio). „Unicaja“ puolėjas Mindaugas Kuzminskas žaidė 12,5 min. ir pelnė 2 taškus (1/1 dvitaškio, 0/3 tritaškių). Tai – blogiausios M.Kuzminsko rungtynės šį sezoną.

Situacija

Jei „Unicaja“ penktadienį būtų nenutraukusi pergalių serijos ir nugalėjusi šeštą kartą iš eilės, būtų pirmoji užsitikrinusi kelialapį į „Top 16“ etapą. Tačiau šio įvykio Andalūzijos komandai reikės palaukti.

Kita vertus, turbūt niekas jau neabejoja, kad D grupės lyderė „Unicaja“ pirmąjį sezono tikslą pasieks. Kaip ir dar penkios komandos, kurių sąskaitoje po šešių turų yra po penkias pergales: Stambulo „Fenerbahce“ (A grupė), Pirėjo „Olympiakos“ (B grupė), „Barcelona“, Krasnodaro „Lokomotiv“ (C grupė) ir Maskvos CSKA (D grupė).

Beje, žaidžiant pagal dabartinę varžybų sistemą penkias pergales reguliariajame sezone iškovojusios komandos į kitą etapą nepateko tik du kartus.

Silpniausios komandos vardo neatsikrato visas šešerias rungtynes pralaimėjusi D grupės autsaiderė Sasario „Banco di Sardegna“. Europos taurės turnyro alsavimą jau tikriausiai jaučia ir trys vos po vieną pergalę turinčios komandos: Milano „Emporio Armani“ (B grupė), Zelionos Guros „Stelmet“ (C grupė) ir Tel Avivo „Maccabi“ (D grupė).

Savaitės mūšis

Šeštajame ture buvo nedaug dramatiškų dvikovų – vienženkliu skirtumu baigėsi tik penkerios rungtynės.

Atkakliausiai santykius aiškinosi Ispanijos sostinėje susitikę „Real“ ir „Chimki“, kurių rungtynes svečiai laimėjo 85:82. Tai buvo pirmoji istorijoje Pamaskvio komandos pergalė Madride.

„Chimki“ didesnę rungtynių dalį pirmavo, o svarbiausią spurtą surengė trečiojo kėlinio viduryje, kai svečius užvedė buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ gynėjas Tyrese‘as Rice‘as. Chimkų komanda kelių minučių atkarpą laimėjo 13:2 (vien T.Rice‘as pelnė 9 taškus), išsiveržė į priekį 60:52 ir nuo tada visą laiką kontroliavo situaciją.

Paskutinėmis sekundėmis „Real“ bandė gelbėtis sąmoningomis pražangomis, bet „Chimki“ nekartojo praėjusiame ture per rungtynes su „Fenerbahce“ padarytų klaidų ir neleido šeimininkams išlyginti rezultato.

Po dar vienos nesėkmės Eurolygos čempionams pradėjo svilti padai. „Real“ turi tik dvi pergales ir, nors formaliai A grupėje užima ketvirtąją vietą, nė vienu tašku nelenkia žemesnėse pozicijose esančių Miuncheno „Bayern“ bei Belgrado „Crvena Zvezda“ komandų.

Jiems gerai

„Lokomotiv“ gynėjas Malcolmas Delaney per rungtynes išvykoje su Atėnų „Panathinaikos“ ekipa surengė neįtikėtiną pusės kėlinio pasirodymą. Amerikietis trečiojo kėlinio antrojoje pusėje per 5 min. pelnė 20 taškų! 25-ąją min. M.Delaney sąskaita dar buvo visiškai tuščia, o svečiai atsiliko didžiausiu rungtynėse 4 taškų skirtumu 35:39. Tačiau tada „Lokomotiv“ lyderis pradėjo bombarduoti varžovų krepšį, jo komanda persvėrė rezultatą ir nugalėjo 77:71.

Strasbūro SIG trečią kartą žaidžia Eurolygoje. Du praėjusius sezonus Elzaso komanda iškovojo po tris pergales, o šį rudenį šią normą pasiekė jau per šeštąjį turą. Trečiąją pergalę SIG iškovojo namie įveikusi „Crvena Zvezda“ ekipą 78:75. Šeimininkai trečiojo kėlinio pradžioje atsiliko 21 taško skirtumu 34:55, bet juos iš pelenų prikėlė du prancūzai.

Jeremy Leloupas pelnė 11 taškų vien per trečiąjį kėlinį (SIG jį laimėjo 22:12), o Rodrigue‘as Beaubois – taip pat 11 taškų vien per ketvirtąjį kėlinį (SIG jį laimėjo 22:11). Iš viso šis duetas surinko daugiau nei pusę komandos taškų (J.Leloupas – 24, R.Beaubois – 17).

Ar įmanoma įveikti komandą, kuri per du kėlinius pataiko 10 iš 14 tritaškių? Galbūt įmanoma, bet taip taikliai atakavusi Vitorijos „Laboral Kutxa“ per pusę rungtynių susikrovė pakankamą atsargą, kad po didžiosios pertraukos galėtų nesijaudinti, ir namie nugalėjo Milano „Emporio Armani“ ekipą 94:82.

Įdomu, kad pirmojoje pusėje varžovus skandinę ir be klaidų tritaškius mėtę baskų klubo gynėjai Fabienas Causeur (4 iš 4) bei Mike‘as Jamesas (3 iš 3) trečiajame ir ketvirtajame kėliniuose daugiau nepataikė nė vieno tritaškio.

„Barcelona“ šį sezoną turi itin turtingą arsenalą. Kartais „mėlyni-granatiniai“ surenčia neįveikiamas gynybos užtvaras, kartais sukelia nesustabdomą puolimo viesulą.

Barselonos komandai priklauso šio sezono mažiausiai praleistų taškų rekordas („Panathinaikos“ klubą įveikė 77:52), o ketvirtadienį „Barcelona“ parodė visiškai kitokį veidą ir pakartojo pelnytų taškų rekordą („Karsiyaka“ komandą parbloškė 107:79). Po 107 taškus šį sezoną taip pat yra įmetusios CSKA ir „Laboral Kutxa“ ekipos.

Jiems blogai

„Unicaja“ komandą smaugia sudėtingas tvarkaraštis – per dvi savaites Eurolygoje ir Ispanijos lygoje reikia žaisti net ketverias paeiliui rungtynes svečiuose. Išvykų seriją Malagos krepšininkai pradėjo puikia pergale prieš CSKA klubą, bet paskui pralaimėjo ACB lygos rungtynes Sevilijoje, o penktadienį buvo sulyginti su žeme Bamberge, kur nusileido „Brose“ ekipai 53:73.

„Unicaja“ gerai startavo, bet antrojo kėlinio viduryje pralaimėjo kelių minučių atkarpą 3:19, atsiliko 25:37 ir staiga visai ištižo. Jei šeimininkai nebūtų anksti pradėję džiaugtis pergale, jie galėjo laimėti ir pusšimčio taškų skirtumu.

Daugkartinis Eurolygos čempionas „Maccabi“ artėja prie Europos taurės turnyro. Garsiausio Izraelio klubo nuopolio nesustabdė ir šią savaitę dirbti pradėjęs naujasis treneris Žanas Tabakas.

Jo sugrįžimas į Eurolygą buvo pažymėtas trečiuoju iš eilės „Maccabi“ pralaimėjimu – šįkart CSKA komandai 82:88. Neskaičiuojant ketvirtfinalio serijų, Tel Avivo ekipa trejas iš eilės Eurolygos rungtynes pralaimėjo pirmą kartą nuo 2011 metų. Vos kartą laimėjęs „Maccabi“ grupėje užima penktąją vietą, o nuo ketvirtosios pozicijos jau atsilieka dviem taškais.

„Emporio Armani“ puolėjas Alessandro Gentile yra rezultatyviausias Eurolygos krepšininkas (vid. 20 tšk.), o savo asmeninę normą pasiekė ir per rungtynes su „Laboral Kutxa“, į kurios krepšį įmetė 24 taškus. Tačiau komandos draugai jam nepadeda.

Ketvirtadienį kroato Jasmino Repešos treniruojamoje ekipoje jau ne pirmą sykį labiausiai nuvylė du Kroatijos rinktinės krepšininkai: Krunoslavas Simonas ir Oliveris Lafayette‘as, lyg susitarę, pelnė tik po 3 taškus ir pataikė vos po 1 iš 7 metimų.

Jau penkias savaites pergalės džiaugsmo nepatiria Italijos klubai. „Emporio Armani“ laimėjo pirmąsias sezono rungtynes, bet paskui suklupo penkis kartus iš eilės, o „Banco di Sardegna“ per šešerias rungtynes nesugebėjo laimėti nė karto. Pridėjus praėjusio sezono pabaigą Sasario ekipos pralaimėjimų seriją sudaro 11 rungtynių.

Savaitės skaičiai

7. „Žalgiris“ per visą Europos turnyrų istoriją namie su Lenkijos klubais žaidė 7 rungtynes. Svečiams iš Kauno dar nepavyko išsivežti nė vienos pergalės.

9. SIG per tris sezonus, kuriuos žaidžia Eurolygoje, laimėjo 9 rungtynes. Strasbūro komanda visas pergales iškovojo savo aikštėje, o išvykose nėra laimėjusi nė sykio.

10. Skaičiuojant visus turnyrus, „Barcelona“ iškovojo 10-ąją pergalę iš eilės. Tai – šiuo metu ilgiausia Eurolygos komandų serija. Vienintelę sezono nesėkmę Katalonijos klubas patyrė per pirmąsias Eurolygos rungtynes svečiuose su „Karsiyaka“.

1000. Juanas Carlosas Navarro ketvirtadienį žaidė 1000-ąsias rungtynes vilkėdamas „Barcelona“ aprangą. Katalonas „mėlynų-granatinių“ gretose debiutavo 1997 metais ir per visą karjerą buvo tik vienam sezonui išvykęs į kitą komandą (2007-2008 m. „Memphis Grizzlies“).

Savaitės citatos

Rimas Kurtinaitis („Chimki“ treneris po pergalės prieš Eurolygos čempionus): „Įveikti „Real“ jų aikštėje labai sunku. Net tada, kai atrodo, jog Madrido krepšininkai jau palūžo, jie sugeba atsitiesti, bet mes jiems neleidome to padaryti. Per praėjusias rungtynes su „Fenerbahce“ mes irgi turėjome galimybių laimėti, bet pabaigoje dažnai klydome. Tačiau mes įgijome patirties, padarėme išvadas ir nekartojome tų pačių klaidų“.

Željko Obradovičius („Fenerbahce“ treneris apie rungtynių su „Bayern“ pirmąjį kėlinį, kurį jo komanda laimėjo 30:10): „Pataikyti taip, kaip mes pataikėme pirmajame kėlinyje, nėra normalu. Bet mes puikiai gynėmės ir labai gerai perdavinėjome kamuolį“.

Romeo Sacchetti (visas rungtynes pralaimėjusios „Banco di Sardegna“ treneris): „Mes galime žaisti geriau, ir aš tikiuosi geresnio žaidimo iš kiekvieno mano komandos krepšininko. Ypač Eurolygoje“.

Sašo Filipovski („Stelmet“ treneris po nesėkmingos viešnagės Kaune): „Nors pralaimėjome, buvo labai smagu čia žaisti. Kaunas yra krepšinio miestas“.

Savaitės penketas

Bobby Dixonas („Fenerbahce“). Amerikietis padėjo komandos pergalės Miunchene pamatus. 5-ąją min. „Fenerbahce“ jau pirmavo 19:4, o B.Dixonas buvo pelnęs 11 taškų. Iš viso jis žaidė 27 min., pelnė 25 taškus (2/4 dvitaškių, 7/13 tritaškių) ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Malcolmas Delaney („Lokomotiv“). Nepamirštamą pusės kėlinio pasirodymą surengęs ir „Panathinaikos“ gerbėjus siutinęs amerikietis per 37 min. pelnė 23 taškus (2/4 dvitaškių, 4/8 tritaškių, 7/9 baudų), atkovojo 5 kamuolius, atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 9 pražangas.

Tyrese‘as Rice‘as („Chimki“). Amerikietis per rungtynes su „Real“ įkvėpė svarbiausią spurtą trečiajame kėlinyje. Jis žaidė 32 min., pelnė 18 taškų (4/8 dvitaškių, 2/6 tritaškių, 4/5 baudų) ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus.

Luke‘as Harangody („Darussafaka“). Amerikietis per rungtynes su „Banco di Sardegna“ perrašė asmeninę rekordų knygą. Jis žaidė 31,5 min., pelnė 26 taškus (7/11 dvitaškių, 4/5 tritaškių), atkovojo 13 kamuolių ir surinko 35 naudingumo balus. L.Harangody buvo pripažintas naudingiausiu savaitės krepšininku.

Jeremy Leloupas (SIG). Prancūzas per rungtynes su „Crvena Zvezda“ ėmėsi kelti komandą iš 21 taško duobės, kurioje SIG buvo trečiojo kėlinio pradžioje. J.Leloupas vien per trečiąjį kėlinį pelnė 11 taškų, o iš viso per 37 min. įmetė 24 taškus (5/10 dvitaškių, 3/7 tritaškių, 5/5 baudų) ir atkovojo 8 kamuolius. Tai – jo karjeros rekordai.

Savaitės lietuvis

Paulius Jankūnas („Žalgiris“). Kauniečių puolėjas per rungtynes su „Stelmet“ žaidė neefektingai, bet labai patikimai ir efektyviai. Jis, tyliai ir ramiai dirbdamas savo darbą, per 31 min. pelnė 16 taškų (4/7 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 5/7 baudų), atkovojo 7 kamuolius ir išprovokavo 6 pražangas.

Savaitės nusivylimas

Jordanas Farmaras („Maccabi“). Prieš keturis sezonus, kai pirmą kartą atstovavo „Maccabi“, J.Farmaras buvo šios komandos lyderis ir pelnydavo 14,1 taško. Tuo tarpu šį rudenį amerikietis vilčių visiškai nepateisina. Ketvirtadienį per rungtynes su CSKA jis neatliko nė vieno metimo ir jau antrą kartą per sezoną aikštę paliko nepelnęs nė taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.