EUROLYGA 2023

Kaip lietuvis ir kuklus jo klubas šokdina Turkijos milijonierius

Turkijos krepšinio pirmenybes šį rudenį geriausiai pradėjo ne Eurolygos senbuviai Stambulo „Fenerbahce“ ar Stambulo „Anadolu Efes“ ir ne čempionės vardą ginanti Izmyro „Karsiyaka“. Po septynių turų šios ir visos kitos komandos atsilieka nuo pirmąją lentelės eilutę užgrobusio Ušako „Muratbey“ klubo, kuriam skinti pergales padeda ir lietuvis Evaldas Kairys.

E.Kairys apsipranta Turkijoje.<br>G.Šiupario nuotr.
E.Kairys apsipranta Turkijoje.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

2015-11-23 17:11, atnaujinta 2017-10-03 05:47

Netikėti lyderiai

Turkijos krepšinio superlygoje šį sezoną žaidžia trys Lietuvos krepšininkai. Visi trys sudarė sutartis su gana kukliais klubais, kurie nelaikomi favoritais, o pagal ikisezonines prognozes net neturėtų patekti į atkrintamąsias varžybas.

Tačiau prognozės neretai būna paneigiamos, ir tą daryti ėmėsi Evaldas Kairys bei jo komandos draugai. Vos trečius metus superlygoje žaidžianti „Muratbey“ tapo šio sezono pradžios atradimu, per 6 rungtynes iškovojo 5 pergales ir po praėjusio savaitgalio dvikovų tapo turnyro lydere (taip pat 5 kartus šį rudenį laimėjo „Karsiyaka“, bet Izmyro komanda jau žaidė 7 rungtynes).

Tiesa, Ušako krepšininkams šiek tiek padėjo palankus tvarkaraštis. „Muratbey“ daugiausia kovojo su silpnesnėmis ekipomis, tačiau Turkijos krepšinio pelenės kelyje jau pasitaikė ir du Stambulo milžinai. Trečiajame ture po „Muratbey“ kojomis krito „Darussafaka“, penktajame – „Galatasaray“. E.Kairys ir jo bendražygiai vienintelį kartą aikštę nuleista galva paliko po dvikovos su Konijos „Torku“.

Išsišokėliai iš provincijos

Turkijos superlygos žemėlapyje Ušako miestas buvo pažymėtas tik užpernai. Debiuto sezoną Ušako komanda netikėtai pateko į atkrintamąsias varžybas, bet praėjusį kovojo dėl išlikimo ir tarp 16 ekipų užėmė 13-ąją vietą.

Nors „Muratbey“ kelias pozicijas prarado, klubo vadovams net ir 13-oji vieta netapo dideliu nusivylimu. Apie 190 tūkst. gyventojų turinčiam Ušakui labai svarbu vien tai, kad miesto krepšinio komanda gali žaisti su garsiausiais šalies klubais.

„Turkijoje yra 81 provincija. Klubus krepšinio superlygoje, kuri šiuo metu yra stipriausia Europoje, turi tik 9 provincijos, ir mums labai svarbu, kad Ušako pavadinimas kiekvieną savaitę minimas ne tik Turkijos, bet ir kitų šalių žiniasklaidoje. Kiekvieną kartą žaidžiame sausakimšoje arenoje, jaučiame didelį sirgalių palaikymą ir matome, kad komanda reikalinga Ušako miestui“, – tvirtina ilgametis „Muratbey“ treneris Ozanas Bulkazas.

Ieško pigių amerikiečių

„Muratbey“ vadovai tuščių iliuzijų nepuoselėja ir puikiai suvokia, koks yra jėgų santykis Turkijos krepšinyje. Jis – visiškai nepalankus nedidelio miesto komandai.

Ušako klubo biudžetas šį sezoną yra vos 2,85 mln. lirų (940 tūkst. eurų), brangiausio krepšininko D‘Angelo Harrisono sutarties vertė – 90 tūkst. JAV dolerių (85 tūkst. eurų). Tai – lyg trupiniai, palyginti su didžiųjų Stambulo klubų biudžetu. Pavyzdžiui, „Darussafaka“ piniginėje yra apie 15 mln. eurų, „Galatasaray“ – apie 7 mln. eurų.

Tačiau aikštėje finansinės detalės nieko nelėmė ir išsišokėliai iš provincijos paklupdė Stambulo milijonierius.

Suprantama, mažas biudžetas smarkiai riboja „Muratbey“ galimybes įsigyti pajėgių krepšininkų. Todėl klubo vadovų žvilgsniai pirmiausiai krypsta į Europoje dar nesublizgėjusius amerikiečius. Tokius, kaip iš Aliaskos kilęs D.Harrisonas, kuris vasarą baigė Niujorko Šv.Jono universitetą ir tik šiais metais pradėjo profesionalo karjerą.

Per pirmuosius turus brangiausias „Muratbey“ žaidėjas parodė, jog yra vertas kiekvieno jam mokamo cento. Deja, nuo lapkričio vidurio komandai tenka verstis be lyderio – jis patyrė traumą ir į aikštę galės grįžti ne anksčiau kaip sausį.

Kenčia dėl pražangų

Kol D.Harrisonas gydosi traumą, dar didesnė atsakomybė tenka kitiems „Muratbey“ žaidėjams. Tarp jų – šiais metais legionieriaus karjerą pradėjusiam E.Kairiui.

Iš Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ į Ušaką atvykusiam lietuviui sezono pradžia buvo labai sunki. Jis per dvejas pirmąsias rungtynes gavo po 5 pražangas ir pelnė tik 5 taškus. Tačiau netrukus E.Kairys apsiprato su Turkijos lygos ypatumais ir pradėjo žaisti daug rezultatyviau. Po šešerių rungtynių jo vidurkiai yra 7,5 taško ir 5,7 atkovoto kamuolio.

E.Kairys pataikė net 80,9 proc. dvitaškių, bet ir toliau kenčia dėl greitai renkamų pražangų (vid. 4,3).

Žaidžia dar du lietuviai

Turkijos klubuose šį sezoną žaidžia dar du lietuviai: Ankaros „TED Kolej“ – Martynas Gecevičius, „Yesilgiresun“ – Deividas Dulkys.

Kol kas rezultatyviausiai rungtyniauja vidutiniškai 11 taškų pelnantis M.Gecevičius. Tiesa, „TED Kolej“ startavo daug prasčiau nei tikėjosi ir per 7 rungtynes iškovojo tik 2 pergales.

Galbūt įsibėgėti padės pastarajame ture pasiekta pergalė – šeštadienį Ankaros komanda po dviejų pratęsimų palaužė Bandirmos „Banvit“ ekipą 101:99. Šioje dvikovoje M.Gecevičius ne tik pasiekė asmeninį sezono rezultatyvumo rekordą (18 taškų), bet ir antrojo pratęsimo paskutinėmis akimirkomis perėmęs kamuolį sužlugdė varžovų viltis dar penkioms minutėms pratęsti rungtynes.

Superlygos debiutantė „Yesilgiresun“ per 6 rungtynes laimėjo 3 kartus, o D.Dulkys pelno 9,8 taško. Lietuvis pataikė tik 22,2 proc. tritaškių, bet Turkijos lygoje užima antrąją vietą pagal perimtus kamuolius (vid. 1,8).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.