EUROLYGA 2023

Izraelio čempionai: ką verta žinoti apie „Neptūno“ varžovus?

Beveik visos Klaipėdos „Neptūno“ rungtynės žemyno turnyruose vyksta labai atkakliai. Šį sezoną iš šešių klaipėdiečių dvikovų Europos taurės varžybose net penkios baigėsi vienženkliu skirtumu, o sykį nugalėtojai paaiškėjo tik per pratęsimą.

E.Rowlandas anksčiau žaidė Malagos „Unicaja“ klube, tačiau dabar tempia „Hapoel“ komandą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
E.Rowlandas anksčiau žaidė Malagos „Unicaja“ klube, tačiau dabar tempia „Hapoel“ komandą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

2015-11-24 09:04, atnaujinta 2017-10-03 03:51

Paskutiniųjų minučių dramos „Neptūnas“ sirgaliams nepadovanojo tik sykį – kai prieš penkias savaites išvykoje 59:74 nusileido Jeruzalės „Hapoel“ ekipai. Atsirevanšuoti už didžiausią sezono nesėkmę „Neptūnas“ bandys antradienį savo aikštėje.

Čempionai. Jeruzalės „Hapoel“ yra neginčytinai antras garsiausias Izraelio krepšinio klubas. Žinoma, jis nė iš tolo neprilygsta šalies krepšinio vėliavnešiui Tel Avivo „Maccabi“, bet tarptautiniais pasiekimais už nugaros palieka visus kitus Izraelio klubus. Jeruzalės „Hapoel“ vos ne kasmet grumiasi Europos taurės turnyre, o 2004 metais iškovojo antrąjį pagal svarbą žemyno trofėjų (tuomet jis dar buvo vadinamas ULEB taure).

Nacionaliniai prizai taip pat ne sykį buvo atvežti į Jeruzalę. „Raudonieji“ keturiskart iškovojo Izraelio taurę, triskart – tik praėjusiame dešimtmetyje įsteigtą Izraelio lygos taurę. Tačiau „Hapoel“ labai ilgai trūko svarbiausio ir geidžiamiausio laimėjimo – Izraelio čempiono titulo.

Kažkada nacionalinių pirmenybių auksas buvo vos ne rezervuotas Tel Avivo „Maccabi“, bet pastaraisiais metais padėtis pasikeitė. Vien šiame amžiuje „geltonųjų“ nenugalimumo skraistę nuplėšė Holono, Gilboa, Haifos komandos, o „raudonieji“ iš Jeruzalės niekaip negalėjo pasinaudoti įskilusia Tel Avivo „Maccabi“ galybe.

Savo eilės „Hapoel“ sulaukė tik praėjusį sezoną. Danny Franco treniruojama Jeruzalės komanda atkrintamosiose varžybose išvengė dvikovos su reguliariojo sezono nugalėtoju Tel Avivo „Maccabi“ klubu ir Izraelio lygos finale įveikė favoritus eliminavusią Eilato „Hapoel“ ekipą 80:65 ir 88:68 (finale žaidžiamas dvejų rungtynių mačas).

Izraeliečiai. Praėjusį sezoną viena svarbiausių „Hapoel“ sėkmės priežasčių buvo naudingas dviejų patyrusių izraeliečių Lioro Eliyahu ir Yotamo Halperino žaidimas.

Šiedu krepšininkai žaidžia Izraelio rinktinėje, anksčiau rungtyniavo Tel Avivo „Maccabi“ komandoje, paragavo legionierių duonos stipriuose užsienio klubuose, o 2013 metų vasarą kartu priėmė „Hapoel“ kvietimą ir nuo tada yra vieni svarbiausių „raudonųjų“ ginklų.

Tačiau lapkričio pradžioje abu izraeliečiai patyrė traumas ir komandoje atsivėrė didelė spraga. L.Eliyahu ir Y.Halperino ypač trūko Izraelio lygoje, kurioje galioja legionierių limitas ir kiekvienas aukšto meistriškumo vietinis žaidėjas yra dar svarbesnis nei tarptautinėse varžybose.

„Hapoel“ tą pajuto iškart. Lapkričio 7 dieną Jeruzalės komanda pralaimėjo Rišono „Maccabi“ ekipai 83:89 ir nutraukė praėjusio sezono pabaigoje pradėtą 14 pergalių seriją Izraelio lygoje. Kitą savaitgalį Jeruzalės krepšininkams smogė ir Naharijos „Ironi“, įveikusi čempionus 72:67.

Jeruzalės komanda atsigavo tik praėjusį šeštadienį, kai namie sutriuškino Eilato „Hapoel“ klubą 99:73 (J.Duncanas 25, B.Timoras 23, E.Rowlandas ir R.Menco po 14). Per šias rungtynes į aikštę grįžo pasveikęs Y.Halperinas.

Izraelio superlygoje Jeruzalės klubas laimėjo 5 iš 7 rungtynių ir dalijasi antrąją vietą su Rišono „Maccabi“. Pirmauja 6 iš 8 rungtynių laimėjęs Tel Avivo „Maccabi“.

Amerikiečiai. „Hapoel“ vežimą tempia šeši amerikiečiai. Europos taurės turnyre jie pelnė 390 iš 460 komandos taškų (84,8 proc.). Iš 70 „izraelietiškų“ taškų net 41 iki traumos spėjo surinkti L.Eliyahu.

Daugiausiai į bendrą katilą įdeda Earlas Rowlandas (vid. 16,3 tšk.), Donta Smithas (13,8 tšk.), Izraelio pilietybę gavęs ir pernai šios šalies rinktinėje debiutavęs D‘Oras Fischeris (11,3 tšk.) ir Mattas Janningas (10,6 tšk.).

Įdomu, kad Izraelio lygoje tarp rezultatyviausių patenka 13,4 taško pelnantis izraelietis Baras Timoras. Tačiau Europos taurės turnyre jo vidurkis – vos 3,3 taško.

Pabėgėliai. Šių metų vasarą „Hapoel“ buvo sudaręs sutartį su Pasvalio „Pieno Žvaigždėse“ rungtyniavusiu puolėju Yancy Gatesu. Šis amerikietis LKL pirmenybėse žaidė 2012-2013 metų sezone, o paskui du sezonus ryškiai spindėjo Izraelio lygoje, kurioje atstovavo Eilato „Hapoel“ ir Tel Avivo „Hapoel“ klubams.

Vienas geriausių Izraelio lygos krepšininkų padėjo parašą ant trijų sezonų sutarties su trečiu „Hapoel“ – Jeruzalės. Tačiau prieš pat sezono pradžią Y.Gatesas sulaukė pelningesnio pasiūlymo iš Kinijos ir išskuodė į „Shanxi Dragons“ klubą.

Sezonui vos prasidėjus „Hapoel“ teko ieškoti pamainos dar vienam amerikiečiui Bracey Wrightui, kuris praėjusį sezoną buvo išrinktas naudingiausiu Izraelio lygos finalo krepšininku.

Nesantaikos kibirkštys tarp B.Wrighto ir klubo vadovų spragsėjo dar praėjusį sezoną, bet tuomet gynėjas ištvėrė iki čempionato pabaigos. Vis dėlto spalio viduryje B.Wrightas paliko komandą, nepaisydamas dar du sezonus galioti turinčios sutarties.

Eurolyga. 2004 metais iškovojęs ULEB taurę „Hapoel“ gavo teisę žaisti Eurolygoje. Tačiau Jeruzalėje tuo metu nebuvo tinkamos arenos, „raudonųjų“ vadovai nenorėjo svečių priimti kitame mieste (o vienintelis variantas buvo amžinųjų priešų tvirtovė Tel Avivo „Yad Eliyahu“ arena), todėl kelialapio į Eurolygą atsisakė.

Praėjusių metų rudenį Jeruzalėje duris atvėrė nauja „Payis“ arena, kurioje yra 11,6 tūkst. vietų. Jos atidarymas įžiebė viltį, kad „Hapoel“ taip pat galės rungtyniauti Eurolygos turnyre.

Kai šių metų vasarą „Hapoel“ pirmą kartą tapo Izraelio čempionu, klubo vadovai nedvejodami padavė prašymą vardiniam kvietimui gauti. Tačiau Eurolyga pasirinko ne „Hapoel“, o stipriausiame žemyno turnyre prieš kelis sezonus jau žaidusį Rusijos klubą Krasnodaro „Lokomotiv“ ir visai neseniai į elitą veržtis pradėjusį Stambulo „Darussafaka“, kurio savininkė „Dogus Group“ verslo imperija tapo viena pagrindinių Eurolygos rėmėjų.

Situacija. Europos taurės F grupėje „Neptūnas“ ir „Hapoel“ po šešių turų rikiuojasi greta. Klaipėdos komanda laimėjo 3 rungtynes ir yra ketvirta, Jeruzalės ekipa iškovojo 2 pergales ir yra penkta (į kitą etapą, kaip žinia, pateks keturios geriausios grupės komandos).

Iki pirmojo etapo pabaigos lieka vis mažiau laiko ir kiekvienos pergalės vertė vis didėja. Ir ypač šiose rungtynėse – jei „Neptūnas“ jas laimėtų, nuo pagrindinių varžovų nutoltų dviem taškais. O jei pavyktų atsirevanšuoti didesniu nei 15 taškų skirtumu, klaipėdiečiai tvirtai įkeltų vieną koją į „Last 32“ etapą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.