EUROLYGA 2023

Kas laukia Utenos ir Pasvalio klubų „FIBA Europe“ turnyre?

„FIBA Europe“ taurės pirmajame etape visos trys Lietuvos komandos iškovojo po tris pergales. „Šiauliams“ šio kraičio neužteko, bet Utenos „Juventus“ ir Pasvalio „Pieno Žvaigždės“ gavo teisę žengti toliau ir antradienį pradės kovas antrajame etape.

„Juventus“ žais T grupėje.<br>D.Umbraso nuotr.
„Juventus“ žais T grupėje.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

2015-12-14 17:29, atnaujinta 2017-09-29 10:50

Iš 56 turnyre startavusių komandų po pirmojo etapo pasitraukti turėjo 24. Antrajame etape varžysis 32 ekipos, suskirstytos į aštuonias grupes. Po dvi geriausias kiekvienos grupės komandas pateks į atkrintamąsias varžybas.

Turnyro geografija vis dar yra labai plati – į antrąjį etapą pateko net 23 šalių klubai, o Lietuva yra tarp septynių valstybių, kurioms atstovauja daugiau nei viena komanda.

Antrajame etape žais po tris Belgijos ir Prancūzijos, po dvi Lietuvos, Italijos, Lenkijos, Švedijos ir Turkijos, po vieną Austrijos, Baltarusijos, Bulgarijos, Čekijos, Danijos, Estijos, Izraelio, Kipro, Kroatijos, Latvijos, Rumunijos, Rusijos, Slovėnijos, Suomijos, Ukrainos ir Vokietijos komandą.

Pirmajame etape komandos buvo suskirstytos į Rytų ir Vakarų konferencijas, todėl Lietuvos ekipos daugiausia keliavo po Vidurio Europos šalis. Antrajame etape geografinių apribojimų neliko, todėl „Juventus“ ir „Pieno Žvaigždžių“ laukia išvykos ir į tolimesnius kraštus.

Į T grupę patekę uteniškiai žais su Monso „Belfius“ (Belgija), Orhuso „Bakken Bears“ (Danija) ir Južno „Chimik“ (Ukraina), o pasvaliečių varžovai S grupėje bus Havro „St.Thomas“ (Prancūzija), Zagrebo „Cibona“ (Kroatija) ir Tyrgu Žijaus „Energia“ (Rumunija).

Antrojo etapo pirmojo turo rungtynės vyks šią savaitę, tačiau paskui turnyre prasidės šventinė pertrauka ir komandos į aikštes grįš tik po Naujųjų metų. Tada bus žaidžiama kiekvieną savaitę, o antrasis etapas baigsis vasario 3 dieną.

„Juventus“ varžovai

„Belfius“. Monso klubas nuo šio amžiaus pradžios yra vienas stipriausių Belgijoje ir nuolat užima aukštas vietas, bet niekaip negali pasiekti svarbiausio tikslo – tapti šalies čempionu. Monso krepšininkai jau keturis kartus žaidė finale, bet visus keturis kartus patyrė nesėkmę.

Tarp jų – ir praėjusį sezoną, kai lemiamoje dvikovoje nusileido Ostendės „Telenet“ ekipai. Kol kas titulų alkį „Belfius“ patenkino tik dukart iškovota Belgijos taure (2006 ir 2011 m.). Šį sezoną Monso komanda, kurios lyderiai yra amerikiečiai, Belgijos lygoje laimėjo 5 iš 10 rungtynių ir dalijasi ketvirtąją vietą, o „FIBA Europe“ taurės pirmajame etape iškovojo 3 pergales ir A grupėje užėmė antrąją vietą.

„Bakken Bears“. Orhuso komanda bando pakelti Danijos krepšinio autoritetą. Atrodo, „lokiams“ sekasi visai neprastai – „FIBA Europe“ taurės pirmajame etape jie laimėjo visas šešerias rungtynes, tarp jų ir prieš nesilpną Nimburko ČEZ klubą.

Įdomu, kad gerų rezultatų pasiekta daugiausia danų krepšininkų pastangomis. Komandoje žaidžia tik trys užsieniečiai, iš kurių vienas rungtyniauja labai mažai.

„Bakken Bears“ yra labiausiai tituluotas Danijos klubas. Šalies čempionais „lokiai“ tapo 14 kartų, bet praėjusį sezoną prarado titulą, kai finale nusileido „Horsens“ ekipai. Šį sezoną Danijos lygoje vėl pirmauja „Horsens“, o 7 iš 10 rungtynių laimėjęs „Bakken Bears“ užima antrąją vietą.

„Chimik“. „Juventus“ su „Chimik“ jau žaidė pirmajame „FIBA Europe“ taurės etape. Jame Utenos bei Južno komandos irgi buvo vienoje grupėje, o abejas jų tarpusavio rungtynes nedideliu skirtumu laimėjo pirmajame etape nė sykio nesuklupęs „Chimik“ – 90:86 (Utenoje) ir 80:72 (Južne).

Južno klubas praėjusį sezoną pirmą kartą tapo Ukrainos čempionu, o šį sezoną pirmauja Ukrainos krepšinio federacijos rengiamame turnyre (laimėjo 12 iš 13 rungtynių). Tiesa, pirmenybėse dalyvauja ne visos stipriausios šalies komandos. Ukrainos krepšinyje dar sykį įvykus skilimui, Kijevo „Budivelnyk“ bei dar keli pajėgūs klubai pasitraukė į alternatyvų čempionatą.

„Pieno Žvaigždžių“ varžovai

„St.Thomas“. Havro klubas dažniausiai lieka antroje Prancūzijos lygos lentelės pusėje, bet praėjusį sezoną pasiekė vieną geriausių rezultatų savo neilgoje istorijoje ir užėmė šeštąją vietą.

Šį sezoną „St.Thomas“ sprendžia visai kitokias užduotis. Komanda, kurią lapkričio viduryje sustiprino buvęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas Willie Dene‘as, laimėjo vos 1 iš 12 rungtynių, užima paskutinę 18-ąją vietą ir turės daug nuveikti, kad išvengtų atsisveikinimo su „Pro A“ lyga. „FIBA Europe“ taurės pirmajame etape Havro ekipa laimėjo 4 rungtynes ir užėmė pirmąją vietą grupėje. Tačiau kelialapį į antrąjį etapą „St.Thomas“ užsitikrino tik paskutiniajame ture, kuriame išvykoje įveikė „Boras“ klubą.

„Cibona“. „Cibona“ – viena labiausiai tituluotų „FIBA Europe“ taurės komandų, tačiau jos geriausi laikai grimzta į vis gilesnę praeitį. Dukart Europos Čempionų taurės laimėtojai, triskart Jugoslavijos ir 18 kartų Kroatijos čempionai vis dar yra vieni Kroatijos krepšinio lyderių, bet vis labiau atsilieka nuo pajėgiausių Adrijos lygos komandų.

Praėjusį sezoną Adrijos lygoje „Cibona“ užėmė tik 11-ąją vietą, o šį sezoną laimėjo 5 iš 14 mačų ir yra 12-ojoje pozicijoje. „Cibona“ vos vienu tašku lenkia autsaiderę Nikšičiaus „Sutjeska“ ekipą.

Nepatenkinami rezultatai jau privertė „Cibona“ vadovus pakeisti trenerį. Gruodžio pradžioje darbo neteko Slavenas Rimacas, kurio pareigas perėmė kita buvusi Kroatijos krepšinio žvaigždė Damiras Mulaomerovičius. „Cibona“ gretose yra ir daugiau garsių vardų. Zagrebo komandoje žaidžia buvę ilgamečiai Kroatijos rinktinės krepšininkai Andrija Žižičius ir Marinas Rozičius bei bosnis Jasminas Hukičius.

„FIBA Europe“ taurės pirmajame etape ši komanda laimėjo 3 iš 6 rungtynių ir grupėje užėmė antrąją vietą.

„Energia“. Tyrgu Žijaus komanda „FIBA Europe“ taurės pirmajame etape laimėjo 5 iš 6 rungtynių, bet pirmąją vietą užėmė kone silniausioje turnyro grupėje.

„Energia“ laimėjimai kol kas kuklūs net ir Rumunijos pirmenybėse. Tyrgu Žijaus krepšininkai dar niekada nepateko į nacionalinės lygos finalą, tik praėjusį sezoną pirmą kartą iškovojo bronzos medalius, o šį sezoną laimėjo 6 iš 11 rungtynių ir užima aštuntąją vietą.

Vis dėlto „Energia“ jau turi kuo pasigirti. Ši komanda 2014 metais laimėjo Rumunijos taurę, o 2015 metais pateko į „FIBA Europe“ Iššūkio taurės finalo ketvertą.

Antrojo etapo grupės

O grupė: Liono-Vilerbano ASVEL (Prancūzija), Novo Mesto „Krka“ (Slovėnija), Rišono „Maccabi“ (Izraelis), Joensaus „Kataja“ (Suomija).

P grupė: Antverpeno „Giants“ (Belgija, Nimburko ČEZ (Čekija), „Ventspils“ (Latvija), Sofijos „Akademik“ (Bulgarija).

Q grupė: Ostendės „Telenet“ (Belgija), Ankaros „Turk Telekom“ (Turkija), Vroclavo „Sląsk“ (Lenkija), „Boras“ (Švedija).

R grupė: Šalono „Elan Sportif“ (Prancūzija), Kantu „FoxTown“ (Italija), Krasnojarsko „Jenisej“ (Rusija), Tartu „Rock“ (Estija).

S grupė: Zagrebo „Cibona“ (Kroatija), Havro „St.Thomas“ (Prancūzija), Pasvalio „Pieno Žvaigždės“ (Lietuva), Tyrgu Žijaus „Energia“ (Rumunija).

T grupė: Monso „Belfius“ (Belgija), Orhuso „Bakken Bears“ (Danija), Južno „Chimik“ (Ukraina), Utenos „Juventus“ (Lietuva).

U grupė: Frankfurto „Skyliners“ (Vokietija), Radomo „Rosa“ (Lenkija), Gaziantepo „Royal Hali“ (Turkija), Sioderteljės „Kings“ (Švedija).

V grupė: Varėzės „Openjobmetis“ (Italija), Giusingo „Knights“ (Austrija), Larnakos AEK (Kipras), Minsko „Cmoki“ (Baltarusija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.