EUROLYGA 2023

Ar „Neptūnas“ nutrauks nesėkmių su Graikų klubais seriją?

Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkų šį trečiadienį 19 val. Graikijoje laukia nemenkas egzaminas Europos taurės „Last 32“ etape. Klaipėdiečių varžovai – legendinis Salonikų „Aris“ klubas, kuris skambiai sugrįžo į Europos taurės varžybas.Šio sezono tarptautinėse kovose nė vienai Lietuvos ekipai dar nepasisekė įveikti Graikijos komandos – iš šešių bandymų pergales šventė Atėnų ir Sakonikų ekipos.

„Neptūnas“ sieks nurungti sėkmingai rungtyniaujančius „Aris“ atstovus.<br>P.Mantauto nuotr.
„Neptūnas“ sieks nurungti sėkmingai rungtyniaujančius „Aris“ atstovus.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2016, 10:47 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 7:42 PM

Pirmasis etapas. Graikai pirmajame Europos taurės turnyro etape grupėje užėmė pirmąją vietą, už nugarų palikdami Kazanės „Uniks“ ir dvi Turkijos komandas. „Aris“ komanda Europos taurės varžybose namuose įveikė visus varžovus ir pasižymi geriausia Europos taurėje gynybą savo namų arenoje – varžovams leidžia pelnyti vidutiniškai tik po 63,2 taško. Puikiai gynyboje žaidžianti „Aris“ geriausiai ginasi ir nuo priešininkų tritaškių metimų, leisdami jiems pataikyti tik 26,5 proc. metimų, nors, reikia pripažinti, kad „Neptūnas“ atsilieka nedaug 32,9 proc. Dar didesnis išbandymas klaipėdiečių lauks arenoje – kaip psichologiškai atsilaikyti prieš 5000 išprotėjusių graikų sirgalių, kurių pragariškas triukšmas parklupdė ne vieną komandą Salonikuose.

Istorija. Salonikų „Aris“ klubas įkurtas prieš 94-erius metus (1922 m.). Per savo ilgą istoriją klubas yra iškovojęs 21 titulą – 10 kartų laimėjo Graikijos čempionatą, 8 kartus Graikijos taurę ir 3 kartus Europos trofėjus (1993 m. – Taurių taurę, 1997 m. – Koračo taurę, 2003 m. – FIBA čempionų taurę). Įdomus faktas, kad Graikijos čempionais „Aris“ tapo net 7 metus iš eilės – 1985-1991 metais. „Aris“ buvo išrinkta net geriausia Graikijos dvidešimtojo amžiaus komanda. „Aris“ istorijoje didžiausiomis žvaigždėmis buvo Graikijos krepšinio rinktinės dievai – Panagiotis Giannakis ir Nickas Galis. Pastarojo garbei pavadintoje arenoje žaidžia „Aris“ komanda. Šiemet „Aris“ sugrįžo į Europos klubinį krepšinį po 4 metų pertraukos. 2011 m. jie grupėje du kartus įveikė Prienų „Rūdupį“.

Senbuviai. Drąsiai galima teigti, kad komandoje po praėjusio sezono liko tik keli graikai krepšininkai, kurie didelio vaidmens komandos žaidime nevaidino.

Naujokai. Su komandos naujokais „Aris“ neapsiriko. Jie rinkosi ne garsias pavardes su skambiomis pergalėmis praeityje, o žaidėjus, norinčius siekti pergalių ir kovoti aikštėje. Pagal jų demonstruojamą žaidimą akivaizdu, kad komandos selekcija buvo sėkminga. Rungtynes dažniausiai pradeda keturi amerikiečiai ir vienas graikas. Įžaidėjo pozicijoje užtikrintai rungtyniauja amerikietis Dominic’as Waters (anksčiau žaidęs Ispanijoje, Izraelyje, Vokietijoje, Belgijoje), kuris į „Aris“ atvyko iš kitos Graikijos komandos – Rodos „Kollosos“. Iš tos pačios Graikijos ekipos į Salonikus atvyko ir pagrindinis „centras“ amerikietis Jamelle’as Hagins’as. Graikijos lygoje jis užima antras vietas tarp geriausių kovotojų dėl kamuolių ir blokus dalijančių krepšininkų. Atakuojančio gynėjo pozicijoje rungtyniauja amerikietis Jerelas McNealas, kuris savo karjeroje yra žaidęs Italijoje, Belgijoje, Kinijoje, NBDL lygoje, o į Salonikus atvyko po trumpos karjeros „Phoenix Suns“ ekipoje. Graikijos lygoje jis pelno po 14,2 taškų per rungtynes (dešimtas rezultatas lygoje). Dar vienas lyderis komandoje – amerikietis Okaras White'as, kuris rungtyniauja sunkiojo puolėjo pozicijoje ir pasižymi rezultatyviu žaidimu (15,3 tšk.), atkovotais (6,9 kam.) ir perimtais kamuoliais (1,9 kam. – pirmas Graikijos lygoje). Jis komandą papildė pažaidęs Italijos Bolonijos „Virtus“ komandoje. Vienintelę Graikijos krepšininko vietą startiniame penkete užima buvęs Graikijos rinktinės puolėjas ir buvęs Atėnų „Olympiakos“ bei Madrido „Real“ žaidėjas Michalis Pelekanos. Jis į „Aris“ komandą sugrįžo po praleisto sezono Rumunijoje kartu su Mariumi Runkausku. Kalbant apie atsarginių žaidėjų suolelį, tai naudingai komandai padeda centras Jake'as Cohenas, kuris komandą papildė po dviejų sezonų praleistų Tel Avivo „Maccabi“ komandoje. Dar vienas pavojingas ginklas – graikas Theodoros Zaras. Super taiklią ranką turintis snaiperis Graikijos lygoje tritaškius meta beveik 50 proc. taiklumu. Serbas Slavenas Cupkovičius ir graikai Vasilis Xanthopoulos bei Spyros Mourtos stengiasi tinkamai pakeisti savo komandos lyderius, kad jie galėtų kiek pailsėti.

Treneris. Komandą treniruoja 47-erių graikas Dimitris Priftis. Savo trenerio karjerą pradėjo prieš 17 metų treniruodamas Graikijos moterų komandą. Vėliau jis dirbo įvairių Graikijos vyrų komandų trenerio asistentu. Jis tobulėjo mokydamasis ir kartu dirbdamas su tokiais žinomais treneriais kaip Davidas Blattas, Fotsis Katsikaris, Panagiotis Giannakis ir Jonas Kazlauskas. Mat nuo 2008 metų D. Priftis yra Graikijos rinktinės trenerių štabo narys ir kartu su J. Kazlausku treniravo Graikijos rinktinę. Nuo 2010 metų pakilo iki Graikijos komandų trenerio posto, o nuo praėjusio sezono vadovauja Salonikų „Aris“ komandai.

Europos taurė. Sugrįžimą į Europos taurės varžybas graikai pradėjo įspūdingai aplenkdami visas D grupės komandas. Jie net du kartus įveikė Kazanės „Uniks“ – 74:73 ir 76:70. Šios dvi pergalės padėjo iškovoti pirmą vietą grupėje, nes kartu su rusais graikai buvo iškovoję 7 pergales ir patyrę 3 pralaimėjimus. Pažymėtina, kad „Aris“ demonstravo vieną geriausių gynybų tarp visų komandų, varžovams leisdami įmesti tik 701 tašką (per 10 rungtynių). Pagal šį rodiklį jie nusileido tik ispanų „Valencia“ komandai – 689 taškai. Rezultatyviausiai komandoje žaidė amerikiečiai J.McNealas – 14,1 tšk., J.Haginsas – 11,5 tšk., O.White'as – 10,7 tšk., D.Watersas – 9,5 tšk., J.Cohenas – 8,6 tšk.

Graikijos lyga. Savo šalies čempionate „Aris“ komanda tvirtai dalijasi 3-4 vietas su buvusia „Neptūno“ varžove Atėnų AEK. Jos yra iškovojusios po 9 pergales ir patyrusios po 3 pralaimėjimus. Aukščiau jų yra tik Graikijos grandai – Pirėjo „Olympiakos“ ir Atėnų „Panathinaikos“. Pralaimėjimus „Aris“ patyrė nusileisdamas minėtiems grandams: namuose pralaimėta „Panathinaikos“ – 70:76 (D.Waters – 14, O.White'as – 13, J.McNealas ir M.Pelekanos – po 11) ir svečiuose „Olympiakos“ – 64:76 (J.McNealas ir J.Haginsas – po 14, D.Watersas – 10). Vienintelį netikėtą pralaimėjimą „Aris“ patyrė svečiuose pralaimėdamas „Koroivos“ komandai – 65:67 (J.McNealas – 21, O.White'as – 13). Paskutines Graikijos čempionato rungtynes Salonikų komanda žaidė namuose šeštadienį ir nugalėjo „AGOR“ komandą – 72:60 (T.Zaras -25, O.White'as – 14, J.Haginsas – 11).

Ar žinote, kad...

Lietuvos klubai šį sezoną žaidė šešerias rungtynes su Graikijos komandomis, bet nė karto nelaimėjo. „Žalgirį“ dukart įveikė Atėnų „Panathinaikos“, „Lietuvos rytą“ – Salonikų PAOK, „Neptūną“ – Atėnų AEK.

Savo aikštėje „Aris“ šį sezoną laimėjo 12 iš 13 rungtynių (skaičiuojant visus turnyrus).

„Aris“ dešimt kartų tapo Graikijos čempionu, bet didžiąją dalį titulų (net setynis) susižėrė XX amžiaus devintajame dešimtmetyje, o pastarąjį kartą auksu džiaugėsi 1991 m.

Kitos grupės

Pirmajame Europos taurės etape sėkmingai žaidė trys lietuvių turinčios užsienio komandos. Į „Last 32“ pateko Las Palmaso „Herbalife“ su Ovidijumi Galdiku, Emilijos Redžo „Grissin Bon“ su Rimantu Kaukėnu ir Darjušu Lavrinovičiumi bei Kazanės „Uniks“ su Artūru Milakniu.

Antrojo etapo H grupėje „Herbalife“ kovos su Strasbūro SIG, Saratovo „Avtodor“ ir Jeruzalės „Hapoel“, K grupėje „Grissin Bon“ varžysis su Izmyro „Karsiyaka“, Trento „Dolomiti Energia“ ir „Trabzonspor“, M grupėje „Uniks“ žais su Tel Avivo „Maccabi“, Liublianos „Olimpija“ ir „Nižnij Novgorod“.

„Last 32“ etapo grupės

G grupė: Bilbao „Dominion“ (Ispanija), Ulmo „ratiopharm“ (Vokietija), Bandirmos „Banvit“ (Turkija), Miuncheno „Bayern“ (Vokietija).

H grupė: Las Palmaso „Herbalife“ (Ispanija), Saratovo „Avtodor“ (Rusija), Jeruzalės „Hapoel“ (Izraelis), Strasbūro SIG (Prancūzija).

I grupė: „Valencia“ (Ispanija), Salonikų PAOK (Graikija), Oldenburgo EWE (Vokietija), Limožo CSP (Prancūzija).

J grupė: Klaipėdos „Neptūnas“ (Lietuva), Salonikų „Aris“ (Graikija), Berlyno ALBA (Vokietija), Milano „Emporio Armani“ (Italija).

K grupė: Trento „Dolomiti Energia“ (Italija), Emilijos Redžo „Grissin Bon“ (Italija), „Trabzonspor“ (Turkija), Izmyro „Karsiyaka“ (Turkija).

L grupė: Sankt Peterburgo „Zenit“ (Rusija), Liudvigsburgo „Riesen“ (Vokietija), Venecijos „Umana“ (Italija), Zeliona Guros „Stelmet“ (Lenkija).

M grupė: Kazanės „Uniks“ (Rusija), Liublianos „Olimpija“ (Slovėnija), „Nižnij Novgorod“ (Rusija), Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis).

N grupė: Stambulo „Galatasaray“ (Turkija), Saragosos CAI (Ispanija), Solnoko „Olaj“ (Vengrija), Sasario „Banco di Sardegna“ (Italija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?