EUROLYGA 2023

Antausis Š.Jasikevičiui Eurolygoje: „Chimki“ – „Žalgiris“ 111:80

„Žalgiris“ pralaimėjo „Chimki“<br>AFP nuotr.
„Žalgiris“ pralaimėjo „Chimki“<br>AFP nuotr.
„Žalgiris“ pralaimėjo „Chimki“.<br>AFP nuotr.
„Žalgiris“ pralaimėjo „Chimki“.<br>AFP nuotr.
„Žalgiris“ pralaimėjo „Chimki“<br>AFP nuotr.
„Žalgiris“ pralaimėjo „Chimki“<br>AFP nuotr.
„Žalgiris“ pralaimėjo „Chimki“<br>AFP nuotr.
„Žalgiris“ pralaimėjo „Chimki“<br>AFP nuotr.
„Žalgiris“ pralaimėjo „Chimki“<br>AFP nuotr.
„Žalgiris“ pralaimėjo „Chimki“<br>AFP nuotr.
„Žalgiris“ pralaimėjo „Chimki“<br>AFP nuotr.
„Žalgiris“ pralaimėjo „Chimki“<br>AFP nuotr.
„Žalgiris“ pralaimėjo „Chimki“<br>AFP nuotr.
„Žalgiris“ pralaimėjo „Chimki“<br>AFP nuotr.
Kauno „Žalgirio“ krepšininkai.<br>P.Mantauto nuotr.
Kauno „Žalgirio“ krepšininkai.<br>P.Mantauto nuotr.
Š.Jasikevičius<br>P.Mantauto nuotr.
Š.Jasikevičius<br>P.Mantauto nuotr.
Š.Jasikevičius<br>P.Mantauto nuotr.
Š.Jasikevičius<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jan 29, 2016, 5:07 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 8:40 PM

Pergalių skonį pajutęs ir į sėkmės vėžes bandęs stotis Kauno „Žalgiris“ penktadienį buvo sugrąžintas į realybę – Eurolygos turnyre kauniečiai patyrė triuškinamą nesėkmę. Tai buvo ir pirmasis didelis pralaimėjimas prie Lietuvos čempiono vairo sausį stojusiam Šarūnui Jasikevičiui. Kauno komanda Eurolygos „Top 16“ etapo penktose F grupės rungtynėse išvykoje nusileido Rimo Kurtinaičio vedamai Maskvos srities „Chimki“ ekipai (18:25, 20:27, 23:25, 19:34). Kauniečiai ir toliau su vienu laimėjimu išlieka F grupės autsaideriais, o lietuvio treniruojamas „Chimki“ vėl tapo vienvaldžiu lyderiu – rusai turi jau keturis laimėjimus iš penkių.  

Po kauniečių pergalės praėjusiame Eurolygos ture prieš Pirėjo „Olympiakos“, „Žalgirio“ sirgaliai tikėjosi, kad klubas nuo savo kelio patrauks jau įsivažiavusį Maskvos srities „Chimki“ klubo lokomotyvą.

Tačiau kadaise Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandoje kartu žaidusių dabartinių abiejų ekipų strategų – Š.Jasikevičiaus ir R.Kurtinaičo – kova vyko pagal kur kas vyresnio lietuvio pasiūlytą scenarijų. Ir kaip dažnai būna, varžovai, kovodami su „Žalgiriu“, pasiekė rekordą. „Chimki“ dar nė karto šį sezoną Eurolygoje nebuvo pelnęs 100 taškų, tačiau su kauniečiais jie peržengė tą ribą. Iki tol daugiausiai jie buvo pelnę 91 tašką.

R.Kurtinaitis pasinaudojo patyrusiais savo ekipos žaidėjais, nors pagrindinis „Chimki“ ginklas – Aleksejus Švedas – pradžioje šaudė ne itin taikliai ir nebuvo didžiausiu galvos skausmas lietuviams. Rusijos klubą į priekį vedė sostinės komandoje prieš keletą metų žaidęs įžaidėjas Tyrese'as Race'as

Nors pirmame kėlinyje „Žalgiris“ ir parodė nagus – pirmavo 14:8, tačiau šeimininkai labai greitai persvėrė rezultatą, o po to pradėjo „skandinti“ žalgiriečius. Ypač nesėkminga lietuviams buvo antrojo kėlinio pabaiga, kai jie leido Maskvos krepšininkams nutolti 17 taškų skirtumu – 43:26.

Nuo to laiko „Žalgiris“ siekė visais įmanomais būdais sumažinti atsilikimą, tačiau racionaliau ir kai kada sėkmingiau kovoję šeimininkai surasdavo būdu susigrąžinti prarastą 14–18 taškų persvarą.

Trečiojo kėlinio pradžioje „Chimki“ net turėjo 22 taškų pranašumą, bet „Žalgiris“ kovojo kiek galėjo ir neleido savęs triuškinti beviltiškai.

Vis dėlto, įsibėgėjus ketvirtam kėliniui, „Žalgiris“ nuleido rankas ir leido save sutriuškinti.

„Chimki“: T.Rice‘as 20 (11 rez. perd., 35 naud. bal.), T.Honeycuttas 14, A.Švedas 13, P.Koponenas 12, Z.Dragičius 11, M.Todorovičius 9.

„Žalgiris“: R.Seibutis 15, I.Vougioukas 14, E.Ulanovas 12 (6 atk. kam.), O.Hanlanas 8, S.Vene 7, P.Jankūnas 6, L.Lekavičius (4 rez. perd., 5 kld.) ir B.Motumas – po 5, M.Sajus ir M.Pocius po 4.  

Penktadienio mačo statistika:

Maskvos srities „Chimki“ – Kauno „Žalgiris“ 111:80 (25:18, 27:20, 25:23, 34:19); 2500 žiūrovų.

dvitaškiai 21/33 (63 proc.) 13/42 (30 proc.)

tritaškiai 14/28 (50 proc.) 8/17 (42 proc.)

baudos 27/35 (77 proc.) 30/35 (85 proc.)

atkovoti kamuoliai 32 34

perimti kamuoliai 13 5

klaidos 7 15

rezult. perdavimai 28 15

blokuoti metimai 7 2

Šeštojo turo rungtynes Kauno „Žalgiris“ vasario 5 dieną namuose žais su kitu Rusijos klubu – Maskvos CSKA. 

Rungtynės

Ketvirtasis kėlinys:  „Chimki“ – Žalgiris“ (25:18, 27:20, 25:23).

3min. T.Rice'as po pataikyto baudos metimo padidino skirtumą iki 30 taškų – 86:66. Dar po kelių minučių tapo aišku, kad „Žalgiris“ nuleido rankas – „Chimki“ pelnė lengvus taškus ir pirmavo nepadoriai daug – 91:66. Likus kovoti 3 min. 20 sek. Maskvos klubas įmetė ir šimtąjį tašką – 100:70.

Trečiasis kėlinys:  „Chimki“ – Žalgiris“ 77:61 (25:18, 27:20, 25:23).

Kėlinys prasidėjo itin nesėkmingai – kauniečiai gavo nesportinę (R.Seibutis), „Chimki“ sumetė taškus ir spurtavo 7:0 – 59:38. Dar po 1 min. T.Rice'as įmetė tritaškį ir jau prasidėjo Lietuvos komandos triuškinimas – 62:40. Vis dėlto, „Žalgiris“ nenuleido rankų ir po tolimų metimų sugebėjo sumažinti atsilikimą iki 49:65.

Likus žaisti 2 min. situacija aikštėje nesikeitė – šeimininkai kontroliavo mačo eigą ir pirmavo 72:56.

Antrasis kėlinys:  „Chimki“ – Žalgiris“ 53:38 (25:18, 27:20).

„Žalgiris“ 2 min. sumažino atsilikimą iki 22:25, tačiau P.Jankūnui buvo skirta nesportinė pražanga, bet „Chimki“ šia dovana beveik nepasinaudojo – 26:22. Kėlinio viduryje po daugelių kauniečių klaidų ir spaudimo, „Chimki“ įgijo didžiausią turėtą persvarą 34:25. Bet ir tai nebuvo viskas – 6 min. po 5 iš eilės S.Monios taškų „Žalgiris“ skendo 25:39, 26:43.

Atrodė, kad Kaunas pradėjo skęsti, bet po R.Seibučio pastangų, O.Hanlano tritaškio skirtumas sumanko iki 36:47. Bet blogai sužaista kėlinio pabaiga leido šeimininkams vėl įgyti solidžią persvarą.

Pirmasis kėlinys:  „Chimki“ – Žalgiris“ 25:18.

Pirmus taškus tolimu metimu įmetė R.Seibutis ir po dviejų minučių kauniečiai pirmavo 5:2. Tačiau 3 min. jau „Chimki“ diktavo  savo sąlygas – 8:5. Kėlinio viduryje po I.Vougiouko ir R.Seibučio pastangų  “Žalgiris“ vėl buvo priekyje 14:8. R.Kurtinaitis neapsikentė tokio žaidimo – paėmė minutės pertraukėlę ir jo ekipa atsitiesė: likus kovoti apie 2 min. rezultatas buvo lygus 16:16, o jau kitoje atakoje jie pirmavo 18:16. Geriau kėlinio pabaigą žaidę šeimininkai susikrovė apčiuopiamą persvarą ir laimėjo jį 25:18. 

„Chimki“ starto sudėtis: S.Monia, A.Švedas, T.Rice'as, J.Augustine'as, T.Honeycuttas.

„Žalgirio“ starto sudėtis: P.Jankūnas, L.Lekavičius, R.Seibutis, E.Ulanovas, M.Sajus.

---------------- Rimo Kurtinaičio treniruojama Pamaskvio komanda, kuri antrajame etape – „Top 16“  iškovojo tris pergales iš keturių galimų, yra F grupės lyderė. „Žalgiris“, praėjusiame ture nukovęs Pirėjo „Olympiakos“ krepšininkus, vis tiek žengia paskutinis, aštuntas.

Pasak Kauno ekipos stratego Šarūno Jasikevičiaus, „Chimki“ klubas yra pajėgus patekti į Eurolygos finalo ketvertą. Ši komanda turi didžiulį puolimo potencialą, nes jai atstovauja du aukščiausios klasės gynėjai Aleksejus Švedas ir Tyrese'as Rice'as. Anot Š. Jasikevičiaus, svarbiausia apriboti šių krepšininkų laisvę ir sustabdyti varžovų greitąjį puolimą – jie renka nemažai lengvų taškų.

„Chimki“ ekipa už „Žalgirį“ pranašesnė beveik visose statistikos kategorijose. Kauniečiai tik geriau meta baudas, o tritaškių pataikymo procentas vienodas. R. Kurtinaičio auklėtiniai pirmauja lygoje pagal perimtus (9,25) ir blokuotus (4,9) kamuolius.

Rezultatyviausiai „Chimki“ gretose žaidžia A. Švedas. Jis, palyginti su pirmuoju etapu, savo rezultatyvumą pagerino 4,4 taško ir „Top 16“ varžybose pelno 21,8 taško, tritaškius meta 45,7 proc. taiklumu. T. Rice'as antrajame etape įmeta 13 taškų, atlieka 6,8 perdavimo, bet iš toli atakuoja tik 23,5 proc. taiklumu.

Tiesa, Pamaskvio klubas neturi itin aukšto lygio aukštaūgių. Pastaruoju metu dėl traumos nežaidžia Paulas Davisas. „Chimki“ šį sezoną iš viso jau patyrė šešis pralaimėjimus, o Vieningoje lygoje suklupo tris kartus.

Beje, Š. Jasikevičius su R. Kurtinaičiu 1998-1999 m. sezoną kartu rungtyniavo Vilniaus „Lietuvos ryte“. Šiai komandai yra atstovavęs ir T. Rice'as.

„Chimki“ pažiba – iš NBA grįžęs rusas

Eurolygos rezultatyviausių žaidėjų sąrašo viršūnėje šiuo metu puikuojasi vien Rusijos klubams atstovaujančių gynėjų pavardės. Pirmojoje eilutėje įrašytas prancūzas Nando De Colo iš Maskvos CSKA, antrojoje – rusas Aleksejus Švedas iš „Chimki“, trečiojoje – amerikietis Malcolmas Delaney iš Krasnodaro „Lokomotiv“, ketvirtojoje – serbas Milošas Teodosičius iš CSKA.

Vieno brangiausių ir pavojingiausių Eurolygos žaidėjų A.Švedo problemą penktadienį reikės spręsti Kauno „Žalgiriui“, kuris išvykoje kovos su „Chimki“ komanda.

Brangiausias Europos žaidėjas?

Šimtu procentų patikimos finansinės informacijos Europos krepšinyje beveik nebūna, bet kai kurių šaltinių duomenimis, A.Švedas šį sezoną yra daugiausiai šiapus Atlanto uždirbantis krepšininkas. Manoma, kad praėjusią vasarą jo sudaryta trijų sezonų sutartis su „Chimki“ klubu yra verta apie 10 mln. JAV dolerių.

Iki 2012 metų CSKA klube žaidęs A.Švedas savo kainą pakėlė per tris NBA lygoje praleistus sezonus. Nors užjūryje rusas niekur ilgam neįsitvirtino ir per gana trumpą laikotarpį pasimatavo net keturių klubų aprangą („Minnesota Timberwolves“, „Philadelphia 76ers“, „Houston Rockets“ ir „New York Knicks“), jo statistika nebuvo prasta (trijų sezonų vidurkis – 7,4 taško), o gimtosios šalies pasas stiprių vietos žaidėjų stokojančioje Rusijoje A.Švedui atvėrė galimybes uždirbti gal net gerokai daugiau, negu yra vertas.

Balsai, kad A.Švedas iš tikrųjų uždirba gerokai daugiau, negu yra vertas, ypač garsiai skambėjo sezono pradžioje. Pirmosiomis savaitėmis sugrįžėlis visai nebuvo panašus į krepšininką, kuris vos prieš kelis mėnesius įbėgdavo į aikštę „Knicks“ komandos starto penkete. „Chimki“ naujokui tuo metu priekaištauta ir dėl prastos fizinės formos, ir dėl netinkamos darbo etikos, ir dėl daugelio kitų dalykų.

Problemų buvo įvairių. „Jo žaidimą įsivaizdavau kitaip. Turime žaidimo organizacijos problemų. Aš matau jį tikro įžaidėjo pozicijoje, bet jis labiau linkęs atakuoti“, – lapkričio viduryje kalbėjo Chimkų komandos treneris Rimas Kurtinaitis.

O pats A.Švedas vėliau prisipažino, jog jam buvo nelengva vėl priprasti prie Rusijos gyvenimo ypatumų: „Grįžus iš NBA jausmai buvo dvejopi. Čia – draugai, artimieji, ir apskritai myliu Rusiją. Kita vertus, čia – visiškai kitoks krepšinis, o ir gyvenimo sąlygos kitokios. JAV net nereikia pakilti iš krėslo – viską nurodytu laiku atveš į namus. Skiriasi ir treniruočių, kelionių sąlygos“.

Rezultatyvumo kreivė kyla

Rudens pabaigoje vaizdas pasikeitė. R.Kurtinaitis pamažu rado A.Švedui vietą komandoje ir gynėjas tapo aiškiu „Chimki“ lyderiu.

„NBA praleisti sezonai truputį pakeitė A.Švedo žaidimą. Iki išvykimo į Ameriką jis žaidė kitaip. Dabar jis grįžta, žaidžia ir sau, ir komandai. Nenoriu, kad jis žaistų vien sau arba vien komandai, reikia rasti balansą. Svarbiausia, kad jis suprato Chimkų komandos ir mano vertybes. Jis – mūsų lyderis ir pamažu atsako į klausimą, ar vertas jam mokamų pinigų“, – gruodžio viduryje A.Švedo žaidimo permainas apibūdino R.Kurtinaitis.

Vis geriau pritampant A.Švedui, pagerėjo ir komandos rezultatai. Ypač Vieningoje lygoje, kurios varžybas „Chimki“ pradėjo gana prastai (per aštuonerias rungtynes suklupo triskart), bet nuo lapkričio pabaigos nepralaimėjo nė sykio (iškovojo jau aštuonias pergales iš eilės).

Prie pergalių prisidėjo asmeninis įvertinimas – A.Švedas buvo išrinktas geriausiu Vieningos lygos gruodžio mėnesio krepšininku.

A.Švedo rezultatyvumo kreivė vis kyla. Vieningoje lygoje jis pelno 16,6 taško, Eurolygoje – 17,4 taško. Vaizdas nebūtų pilnas nepaminėjus dar vienos detalės: jei Eurolygos reguliariajame sezone A.Švedas įmesdavo 15,7 taško, tai „Top 16“ etape įmeta vidutiniškai 21,8 taško.

O „Chimki“, kuri Eurolygos reguliariajame sezone laimėjo pusę rungtynių (5 iš 10), „Top 16“ etape per keturis mačus laimėjo tris kartus ir tapo vienvalde F grupės lydere.

Komandos jėga – gynėjų duetas

„Chimki“ komandoje A.Švedas sudaro puikų antrosios linijos duetą su buvusiu Vilniaus „Lietuvos ryto“ įžadėju Tyrese‘u Rice‘u.

„Per pastaruosius porą mėnesių A.Švedas pritapo komandoje ir žaidžia vis geriau. Jau galime tvirtinti, kad jis tapo „Chimki“ lyderiu, – teigė klubo generalinis direktorius Pavelas Astachovas. – A.Švedas su T.Rice‘u papildo vienas kitą ir sudaro puikų gynėjų duetą“.

„Gerai suprantame vienas kitą, – apie sąveiką su T.Rice‘u kalbėjo A.Švedas. – Kartais jis gali imtis daugiau atsakomybės, kartais aš. Kol vienas mūsų laiko žaidimo gijas, kitas gali kuriam laikui pasitraukti į šešėlį, paskui pasikeičiame vaidmenimis.

Sezono pradžioje mes retai būdavome aikštėje kartu, bet gruodį treneris pradėjo dažniau leisti mus viename penkete. Komandos rezultatai iškart pagerėjo“.

Dalijantis vaidmenis, T.Rice‘ui atitenka mažiau pastebimas. Tačiau amerikietis savo darbą irgi atlieka nepriekaištingai. Eurolygoje jis pelno 12,1 taško ir yra antras pagal rezultatyvumą „Chimki“ žaidėjas.

Vis dėlto net ir labai sėkmingas gynėjų žaidimas (be lyderių dueto verta paminėti Zoraną Dragičių bei Petteri Koponeną) nepaslepia didelių „Chimki“ priekinės linijos problemų. Nuo sezono pradžios traumos persekioja pavojingiausią aukštaūgį Paulą Davisą, vietos Chimkų komandoje neranda praėjusį sezoną į Ispanijos lygos geriausių žaidėjų penketą išrinktas Marko Todorovičius. Todėl kurį laiką vos ne vienas už visus po krepšiais grūmėsi Jamesas Augustine‘as.

Vieningoje lygoje dalį krūvio iš J.Augustine‘o perėmė prieš porą savaičių įsigytas Joshas Boone‘as. Tiesa, Eurolygoje „Chimki“ dar trejas rungtynes privalės žaisti be šio vidurio puolėjo – naujus žaidėjus bus galima registruoti tik per pertrauką tarp septintojo ir aštuntojo turų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.