EUROLYGA 2023

Šių dienų Michaelą Jordaną konstruoja ir naujosios technologijos

Stephenas Curry yra vienas geriausių krepšininkų istorijoje. Galbūt ir geriausias. „Golden State Warriors“ įžaidėjas praėjusį sezoną be jokios abejonės atsiėmė NBA naudingiausio žaidėjo apdovanojimą, o sezoną baigė su čempiono žiedu.

S.Curry žaibiškai išmeta kamuolį.<br>USATodaySports/ScanPix nuotr.
S.Curry žaibiškai išmeta kamuolį.<br>USATodaySports/ScanPix nuotr.
S.Curry – lyderis ir aikštėje, ir už jos ribų.<br>AP nuotr.
S.Curry – lyderis ir aikštėje, ir už jos ribų.<br>AP nuotr.
S.Curry – lyderis ir aikštėje, ir už jos ribų.<br>AP nuotr.
S.Curry – lyderis ir aikštėje, ir už jos ribų.<br>AP nuotr.
S.Curry – lyderis ir aikštėje, ir už jos ribų.<br>AP nuotr.
S.Curry – lyderis ir aikštėje, ir už jos ribų.<br>AP nuotr.
S.Curry sulaukia daugybės pagyrimų.<br>USATodaySports/Scanpix nuotr.
S.Curry sulaukia daugybės pagyrimų.<br>USATodaySports/Scanpix nuotr.
S.Curry sulaukia daugybės pagyrimų.<br>USATodaySports/Scanpix nuotr.
S.Curry sulaukia daugybės pagyrimų.<br>USATodaySports/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2016-02-10 17:37, atnaujinta 2017-06-08 13:37

27 metų 191 cm ūgio krepšininkas šį sezoną atrodo dar geriau, tad jam pagyrimus žarstyti darosi sudėtinga – juk gausybę liaupsių jam ištarta buvo pernai.

S.Curry tapo naujuoju NBA veidu. Tobulas šuolis, tobulas metimas, jokių stabdymų nepripažįstanti verpstė ir žudikiški judesiai, tarytum šokis.

S.Curry iš antraščių išstūmė LeBroną Jamesą ir buvo ne kartą vadintas Michaelu Jordanu.

Šis žaidėjas priminė, kad nebūtinai tvirtas ir kone tobulo sudėjimo žaidėjas gali griežti pirmaisiais smuikais.

S.Curry neslėpė, kad iki šio momento teko įveikti sunkų ir alinantį kelią, o tai padaryti padėjo ir naujosios technologijos.

Visai neseniai jis padėjo atidaryti „Degree Deodorant's MotionSense“ laboratoriją, kurioje bus fiksuojama daugybė specialių duomenų apie sportininkus ir sirgalius.

Laboratorija bendradarbiauja su sporto analizės kompanija „Lightwave“, kuri duomenis panaudoja itin vertingoms įžvalgoms. Pastarųjų neatsisako nei krepšininkai, nei NBA klubai.

S.Curry pats parodė, kaip naudojami davikliai, fiksuojantys ne tik jo pulsą. Įžaidėjas atliko daug sudėtingų ir greitų pratimų, kai tuo pat metu judėjo su kamuoliu.

„MotionSense“ parodė, kad S.Curry metimas po klaidinančių judesių greičiu prilygsta raketos paleidimui.

S.Curry interviu „Tech Insider“ kalbėjo apie naująsias technologijas, mitybą, atsiribojimą nuo pasaulio ir tai, kas dedasi krepšininko galvoje, kai jis atlieka metimą.

– Kokį įdomiausią dalyką sužinojote, pasinaudojęs „MotionSense“ technologijomis?

– Sužinojau, kaip greitai galiu po klaidinančio judesiu atlikti metimą. Aš daug dirbu su tokiu metimu ir tikrai tai naudoju per rungtynes, bet iki šiol nesuvokiau, kaip greitai išmetu kamuolį. Kalbame apie milisekundes.

Žinoma, per rungtynes apie tai daug negalvoju, nes nenoriu apkrauti smegenų. Bet žinojimas, kaip greitai galiu mesti, pakelia nuotaiką.

– Kaip atrodo jūsų įprasta diena? Kiek metimų per ją atliekate?

– Priklauso nuo situacijos ir dienos. Jeigu vyksta įprasta treniruotė, kamuolį išmetu apie 300 kartų. Vasarą skaičius padidėja iki 500, nes tuomet tobulinu savo žaidimą. Per sezoną svarbiausia pastovumas. Turi viską išlaikyti gerame lygyje, bet nenori pervargti, todėl metimų skaičius mažėja.

– Koks jūsų mitybos planas? Ar griežtai jo laikotės?

– Pakankamai griežtai. Kai per rungtynes tiek daug bėgi ir, galų gale, žaidi šitiek rungtynių, reikia tiek kalorijų, kiek tik įmanoma gauti. Mano dieta nėra griežta, bet bėga metai, aš gaunu vis daugiau patirties ir teisinga mityba bei žinios apie maistą tampa vis svarbesnėmis.

Aš domiuosi sveika mityba, dietomis, bet šiuo metu mano mitybos planas vadinasi: „Valgyk, ką nori.“

Svarbiausia gauti kalorijų, kad būčiau energingas visą sezoną. Tiesa, dabar elgiuosi gerokai protingiau.

– Daug keliaujate ir dažnai keliatės ankstų rytą. Ar geriate kavą?

– Tik tada, kai reikia. Dažniausiai stengiuosi nuo jos laikytis kuo toliau, bet tam tikrais rytais kartais prireikia papildomos energijos. Galiu išgerti puodelį ar du, bet nesu iš tų, kurie kavą gertų kasdien. Tą patį galiu pasakyti apie energetinius gėrimus.

– Prieš keletą mėnesių socialiniame tinkle „Twitter“ pasigyrėte žmonos dovana – tualetu. Parašėte, kad tai padėjo pagerinti žaidimą. Kas tai per tualetas? Ar jis jus vis dar veikia magiškai?

– Jis – nuostabus. Tualetą sumontavo prieš keletą savaičių. Savo telefone turiu vaizdo įrašą, kur aš vaikštau iki tualeto, o šis mane sveikina. Tai automatiškai veikiantis tualetas, apie kurį sužinojau viešėdamas Azijoje. Geras dalykėlis.

– Ar vis dar naudojate specialias atsipalaidavimo kapsules, leidžiančias visiškai atsiriboti nuo išorės? Kaip jos padeda?

– Tikrai taip. Vadiname juos plūdurais. Jie teikia įvairią naudą. Druskos ir magnis padeda atsigauti ir atpalaiduoti raumenis. Dar pridėkime tai, kad išjungiami visi išorės elementai. Tai viena iš tų vietų, kur gali visiškai atsijungti nuo garsų ir kasdienio gyvenimo.

Kapsulėje praleidžiu valandą ar valandą su puse. Ja naudojuosi kartą per dvi savaites. Man tai apdeda atsigauti ir įkrauti baterijas. Per tą laiką gali būti tik su savimi ir savo mintimis, o tai pasiekti mūsų skubančioje visuomenėje – sunku.

Tai smagus dalykas.

– Kaip duomenys ir analizės formuoja „Warriors“ ir jūsų žaidimą?

– Aš domiuosi duomenų analize. Man aktualu suprasti, kaip veikia mūsų kūnai, kokį krūvį jiems skiriame per visą tą rungtynių ir treniruočių seriją. Jeigu prireikia, analizės padeda prisitaikyti.

Gali protingiau sportuoti, pritaikyti krūvius, o tai padeda apsisaugoti nuo traumų, išsekimo ar perdegimo.

Kaip komanda nesame apkrauti duomenimis, bet žinome, kiek daug nubėgame per rungtynes, kaip dažnai keičiame kryptis ir panašiai. Tai padeda išmintingiau organizuoti treniruotes. Labiau susitelki į tai, kokius veiksmus atlieki aikštėje, o ne aklai apie tai galvoji. Per rungtynes tai mus pakylėja aukščiau.

– Jūsų fizinio rengimo treneris Brandonas Payne'as yra paminėjęs tokį reiškinį: neurokognityvinis naudingumas. Kas tai? Kaip tam treniruojatės?

– Mano atveju, tai reiškia galėjimą aikštėje sprendimus atlikti greičiau ir protingiau. Per treniruotes mes apkrauname savo jutiminę ir nervų sistemas skirtingomis švieselėmis. Ant sienos turime specialius daviklius. Atlikdamas klaidinančius judesius su kamuoliu stebiu švieseles, kurios susijusios su skirtingais veiksmais.

Kiekviena spalva atspindi kažkokį veiksmą, todėl tu turi per sekundės dalį priimti sprendimą ir kartu valdyti kamuolį.

Per rungtynes susiduri su daugybe reiškinių – gynyba, tavo komandos draugų veiksmais, vietomis, kuriose jie yra, paties kūno greičiu. Ir tuo pat metu tu turi sąmoningai priimti sprendimus, kontroliuoti save.

Per treniruotes mes apkrauname save, tad per rungtynes viskas tarytum šiek tiek sulėtėja. Tai padeda tapti protingesniu krepšininku.

– Ar jaučiate šių treniruočių rezultatus?

– Tikrai taip. Manau, kad mano kamuolio valdymas tapo gerokai sklandesniu. Priimu gerokai geresnius sprendimus ir aikštėje jaučiuosi labiau kūrybingas. Jausmas toks, lyg žaidimas lėtėtų, todėl galiu atlikti geresnius judesius ir kontroliuoti situaciją.

– Kas vyksta jūsų galvoje, kai per rungtynes ruošiatės mesti?

– Kas vyksta mano galvoje...Gal galvoju, kad geriau jau pataikyčiau. Neturiu bijoti paties momento. Pakankamai pasitikiu savimi, kad kiekvienas mano metimas bus toks, kokį esu ne kartą atlikęs per treniruotę, tad leidi veikti raumenų atminčiai.

Žinoma, turi visiškai pasitikėti.

– Ar ko nors bijote?

– Aikštėje nebijau nieko. Stengiuosi visada pasitikėti savimi. Vienintelis dalykas, kurio bijau – padaryti per daug klaidų. Esu iš pinigų susilažinęs su savo mama, kad jeigu padarysiu per daug klaidų, ji galės atverti mano piniginę.

To tai tikrai bijau.

– Kaip jūs ruošiatės NBA čempionų titulo gynimui?

– Viskas prasideda sezono pradžioje. Daug priklauso nuo to, kaip esi nusiteikęs ir susitelkęs. Žengdamas kiekvieną žingsnį išmoksti kažką, kas padeda tapti geresniu žaidėju. Visos išmoktos pamokos atsiskleidžia tada, kai vyksta svarbiausios rungtynės.

Žinoma, turi savo režimą, kuriuo labiausiai ir remiesi, o tada belieka eiti ir žaisti. NBA atkrintamosiose turime septynių mačų seriją, tad jeigu reikia, turi laiko save nuteikti ir pritaikyti.

Tai labai įdomu patirtis ir ją atsiminsiu tikrai ilgai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.