EUROLYGA 2023

Eurolygos savaitė. Bavarų žygdarbis ir intriga F grupėje

Bambergo „Brose“ šventė pirmąją pergalę prieš Rusijos milžiną, Atėnų „Panathinaikos“ naujokas išgelbėjo savo komandą Stambule, traumą išsigydęs Rudy Fernandezas antrose paeiliui rungtynėse nesugebėjo atsidaryti taškų sąskaitos, Kroatijos čempionai trinktelėjo durimis, Pirėjo „Olympiakos“ ietis perdūrė Eurolygos čempionus, o Kauno „Žalgiris“ prarado galimybes pakilti iš paskutinės vietos F grupėje.

„Brose“ krepšininkai pateikė sencaciją, įveikdami CSKA.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Brose“ krepšininkai pateikė sencaciją, įveikdami CSKA.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Mar 26, 2016, 1:53 PM, atnaujinta May 31, 2017, 12:29 PM

Tai buvo įdomiausi įvykiai krepšinio Eurolygos „Top 16“ etapo 12-ame ture, per kurį paaiškėjo trečioji kelialapį į ketvirtfinalį iškovojusi komanda.

Lietuviai

Antrą turą iš eilės nė vienas lietuvis nepatyrė pergalės džiaugsmo. Penktadienį vėl pralaimėjo ir Kauno „Žalgiris“, ir abu Lietuvos krepšininkų atstovaujami Ispanijos klubai. Tačiau priešingai nei prieš savaitę, keliems lietuviams raudonuoti iš gėdos dėl savo žaidimo nereikėjo.

„Žalgiriui“, kuris namie 71:76 nusileido „Chimki“ klubui, keturi Lietuvos krepšininkai pelnė net 51 tašką. Aktyviausiai žaidė 17 taškų pelnęs ir sezono rezultatyvumo rekordą pakartojęs Edgaras Ulanovas (5/5 dvitaškių, 1/4 tritaškių, 4/4 baudų), 16 taškų įmetęs ir 8 kamuolius atkovojęs Paulius Jankūnas (4/9 dvitaškių, 2/2 tritaškių, 2/2 baudų) bei iš naujoko Jerome‘o Randle‘o šešėlio išlindęs ir 11 taškų surinkęs Lukas Lekavičius (1/3 dvitaškių, 2/3 tritaškių, 3/4 baudų).

Prasčiau sekėsi tik Renaldui Seibučiui, kuris gerai pradėjo rungtynes, bet paskui mėtė netaikliai (2/7 dvitaškių, 1/1 tritaškio) ir pelnė 7 taškus.

Tuo tarpu Ispanijos klubų lietuviai nebuvo rezultatyvūs. Madrido „Real“ puolėjas Jonas Mačiulis per 16 min. pelnė 6 taškus (0/2 dvitaškių, 2/4 tritaškių), o jo komanda išvykoje beviltiškai pralaimėjo Pirėjo „Olympiakos“ klubui 84:99.

Vienas prasčiausių sezono rungtynių sužaidė Malagos „Unicaja“ puolėjas Mindaugas Kuzminskas. Jis atakavo labai netaikliai ir per 16 min. pelnė 2 taškus (1/5 dvitaškių, 0/3 tritaškių). „Unicaja“ taip pat neturėjo nė mažiausių šansų žaisdama svečiuose – pralaimėjo Stambulo „Anadolu Efes“ ekipai 67:87.

Situacija

Trečiąja komanda, užsitikrinusia kelialapį į ketvirtfinalį, tapo E grupėje 8-ąją pergalę iškovojusi Krasnodaro „Lokomotiv“. Ji prisidėjo prie anksčiau teisę žaisti atkrintamosiose varžybose gavusių Stambulo „Fenerbahce“ (10 pergalių E grupėje) ir Maskvos CSKA (8 pergalės F grupėje).

Labai arti tikslo yra po 8 kartus laimėjusios Atėnų „Panathinaikos“ (E grupė) ir Vitorijos „Laboral Kutxa“ (F grupė). Šios komandos kelialapių dar neužsitikrino, tačiau jas iš didžiojo aštuoneto išstumtų nebent itin nepalankios aplinkybės.

E grupėje dėl ketvirtosios vietos kovoja Belgrado „Crvena Zvezda“ (7 pergalės) ir Stambulo „Anadolu Efes“ (6 pergalės).

F grupėje situacija daug karštesnė. Į du likusius kelialapius pretenduoja net penkios komandos, po 12 turų turinčios po 6 pergales: Pirėjo „Olympiakos“, „Chimki“, „Barcelona“, Madrido „Real“ ir Bambergo „Brose“.

Galimybes patekti į ketvirtfinalį prarado Stambulo „Darussafaka“, Malagos „Unicaja“, Zagrebo „Cedevita“ (E grupė) ir Kauno „Žalgiris“ (F grupė). Lietuvos čempionams jau nebeliko ir galimybių pakilti iš paskutinės aštuntosios vietos.

Savaitės mūšis

Per nedidelę pertrauką tarp „Top 16“ etapo pirmojo ir antrojo ratų naujų žaidėjų įsigijo daugelis komandų. Kai kurių pastiprinimas buvo toks nežymus, kad jį sunku įžvelgti, tačiau „Panathinaikos“ klubas, šiek tiek surizikavęs ir nusprendęs pakviesti Europoje iki tol nežaidusį Elliottą Williamsą, pataikė į dešimtuką.

Naujokas iškart tapo „žaliųjų“ puolimo lyderiu, o ketvirtadienį naujajai komandai išvykoje išplėšė pergalę prieš „Darussafaka“ ekipą 86:84.

Nors „Darussafaka“ jau buvo praradusi galimybes patekti į ketvirtfinalį, ši aplinkybė nesumažino šeimininkų noro kovoti dėl pergalės ir jie didelę rungtynių dalį buvo priekyje. Pirmajame kėlinyje siautėjo „Darussafaka“ vidurio puolėjas Semihas Erdenas, vienas pelnęs 16 taškų ir užtikrinęs savo ekipai pranašumą 30:22.

„Panathinaikos“ varžovus pavijo tik trečiajame kėlinyje, bet paskutinėmis akimirkomis svečiams vis tiek reikėjo gelbėtis nuo pralaimėjimo. Išgelbėjo E.Williamsas. Amerikietis likus 27 sek. tritaškiu išlygino rezultatą 84:84, o likus 2,4 sek. dviem taikliomis baudomis užfiksavo galutinį rezultatą. Tiesa, E.Williamsui ir jo komandos draugams padėjo varžovai. Stambulo ekipa labai negrabiai rengė paskutinę ataką, o galiausiai prisidirbo Marcusas Slaughteris, nežinia dėl ko aikštės viduryje prasižengęs prieš E.Williamsą.

Jiems gerai

„Brose“ komandai reikėjo dvylikos bandymų, kad pirmą kartą įveiktų CSKA klubą. Bavarijos krepšininkai 11 pralaimėtų tarpusavio rungtynių seriją nutraukė ketvirtadienį savo arenoje, kur įveikė tituluotus svečius 91:83. „Brose“ beveik visą laiką buvo akivaizdžiai pranašesnė ir varžovams leido tik trumpai išsiveržti į priekį. Šeimininkų pranašumą simbolizavo mačo pabaiga – priešpaskutinę minutę Bambergo komanda pirmavo tik 84:83, bet pelnė paskutiniuosius 7 taškus.

Galimybes patekti į ketvirtfinalį praradusi „Cedevita“ trinktelėjo durimis. Kroatijos čempionai namie net 30 taškų skirtumu 89:59 sutriuškino pirmąją vietą grupėje užsitikrinusią „Fenerbahce“ komandą. Tai – didžiausia „Cedevita“ pergalė per tris Eurolygos sezonus. Prie šios pergalės labiausiai prisidėjo 19-metis kroatų talentas Marko Arapovičius, prieš porą dešimtmečių „Žalgiryje“ žaidusio Franjo Arapovičiaus sūnus. Jis pelnė 18 taškų ir pagerino karjeros rekordą. Beje, praėjusią savaitę paaiškėjo, kad kitą sezoną „Cedevita“ Eurolygoje tikrai nežais – ši komanda Adrijos lygos pusfinalio serijoje nusileido „Crvena Zvezda“ klubui.

„Olympiakos“ jau daugiau nei dešimt metų savo aikštėje nepralaimi „Real“ klubui. Madridiečiai Pirėjuje vienintelę pergalę šventė 2005-aisiais, o penktadienį jau septintą kartą iš eilės buvo išlydėti iš Graikijos uostamiesčio tuščiomis. „Olympiakos“ puikiai pradėjo rungtynes, nė sykio neleido Eurolygos čempionams išsiveržti į priekį, o trečiajame kėlinyje įgijo triuškinamą 25 taškų persvarą. Vis dėlto pabaigoje intriga atsirado – „Real“ pabandė priartėti ir pralaimėti bent mažesniu skirtumu negu pirmajame rate laimėjo Madride (12 taškų). Tačiau Ispanijos čempionams ir ši užduotis buvo per sunki – „Olympiakos‘ nugalėjo 99:84.

Jiems blogai

Nors „Barcelona“ praėjusį savaitgalį pirmą kartą šį sezoną tapo vienvalde Ispanijos lygos lydere, Eurolygoje šiai komandai sekasi kur kas prasčiau ir dėl kelialapio į ketvirtfinalį dar reikės pakovoti. „Mėlyniems-granatiniams“ ypač sunku žaisti su „Laboral Kutxa“ ekipa, kuriai šį sezoną pralaimėjo visus tris kartus (kartą Ispanijos lygoje ir jau antrą sykį Eurolygoje). Trečiadienį Vitorijoje šeimininkai laimėjo nedideliu skirtumu 75:71, bet beveik visą laiką buvo priekyje ir nevertė savo sirgalių stipriai jaudintis.

„Lokomotiv“ treneris Giorgos Bartzokas rusų krepšininkams nesuteikė progų net rungtynėse, kurių nugalėtojas nekėlė abejonių jau trečiajame kėlinyje. Nors Krasnodaro ekipa sutriuškino „Crvena Zvezda“ klubą 86:62, treneris į aikštę trumpam įleido tik du rusus, o kiti trys, tarp kurių LKL rungtyniavęs Grigorijus Šuchovcovas, visą mačą stebėjo nuo suolo. Tuo tarpu net trys užsieniečiai žaidė po 32-33 min.

Į „Žalgirio“ areną per Kauno komandos rungtynes su „Chimki“ ekipa atėjo tik 8702 žiūrovai – mažiausiai šį sezoną. „Žalgiris“, kurio vidurkis yra 11121 žiūrovas, Eurolygoje pagal lankomumą vis dar užima pirmąją vietą, bet prie jo priartėjo „Panathinaikos“ klubas, per rungtynes sulaukiantis vidutiniškai 11104 sirgalių.

Savaitės skaičiai

0

Po traumos grįžęs „Real“ puolėjas Rudy Fernandezas per dvejas rungtynes dar nepelnė nė taško. Jam nepavyko pasižymėti nei per dvikovą su „Barcelona“ (0/4 metimų per 19 min.), nei per mačą su „Olympiakos“ (0/1 metimo per 10 min.).

3

„Olympiakos“ komandoje per rungtynes su Eruolygos čempionais trys rezultatyviausi žaidėjai buvo graikai. Karjeros rekordą pagerinęs Vangelis Mantzaris pelnė 19 taškų (pataikė visus 6 tritaškius), Vasilis Spanoulis – 18, Giorgos Printezis – 17.

6

Skaičiuojant visus turnyrus, „Brose“ laimėjo šeštas rungtynes iš eilės (po trejas – Eurolygoje ir Vokietijos lygoje). Tai – ilgiausia besitęsianti Eurolygos klubų pergalių serija.

20

„Panathinaikos“ gynėjas Elliotas Williamsas per dvejas pastarąsias rungtynes su „Lokomotiv“ ir „Darussafaka“ ekipomis metė 20 baudos metimų ir visus pataikė (per abejas rungtynes – po 10).

Savaitės citatos

Velimiras Perasovičius („Laboral Kutxa“ treneris po pergalės prieš „Barcelona“): „Labiausiai noriu padėkoti mūsų sirgaliams, kurie nenubaudė mūsų už triuškinamą pralaimėjimą „Unicaja“ komandai praėjusiose Ispanijos lygos rungtynėse ir mus puikiai palaikė“.

Andrea Trinchieri („Brose“ treneris po pirmosios klubo istorijoje pergalės prieš CSKA): „Neatsimenu kito skaičiaus, bet bus smagu daugiau nebematyti nulio prie mūsų pavadinimo. Ši pergalė Bambergui – istorinė. Nenorėjome grįžti namo gailėdamiesi, kad nebandėme. Svajojome įveikti geriausią Europos komandą. Didieji Europos klubai mus įspaudė į kampą ir mėto akmenis, bet mes vis dar gyvi“.

Giannis Sfairopoulos („Olympiakos“ treneris po pergalės žūtbūtiniame mūšyje prieš „Real“): „Susikaupimas, pasirengimas ir aistra. Tai – trys elementai, kuriuos sudėjus įmanoma įveikti bet kurią komandą. „Olympiakos“ žaidimas yra pagrįstas komandiniais veiksmais, bet komanda turi lyderį Vasilį Spanoulį. Komanda yra ietis, o V.Spanoulis – jos antgalis“.

Savaitės penketas

Vangelis Mantzaris („Olympiakos“). Karjeros rungtynes sužaidęs ir asmeninį rekordą pasiekęs graikas bombardavo „Real“ krepšį. Jis per 28,5 min. pelnė 19 taškų (0/2 dvitaškių, 6/6 tritaškių, 1/2 baudų) ir atkovojo 5 kamuolius.

Elliotas Williamsas („Panathinaikos“). Amerikietis pratęsė puikių rungtynių seriją žaisdamas su „Darussafaka“. Jis per 23,5 min. įmetė 19 taškų (3/6 dvitaškių, 1/1 tritaškio, 10/10 baudų) ir išprovokavo 7 pražangas bei pelnė „Panathinaikos“ pergalę nulėmusius 5 paskutiniuosius mačo taškus.

Tyleris Honeycuttas („Chimki“). Amerikietis šeimininkavo „Žalgirio“ baudos aikštelėje. Jis žaidė 35 min. ir pelnė tik 10 taškų (3/4 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 4/5 baudų), bet atkovojo net 17 kamuolių (beje, Eurolygos sezono rekordas yra 19 atkovotų kamuolių ir priklauso pačiam T.Honeycuttui). „Chimki“ puolėjas surinko 30 balų ir buvo pripažintas naudingiausiu savaitės krepšininku.

Nicolo Melli („Brose“). Naudingiausias Eurolygos lapkričio mėnesio žaidėjas blykstelėjo per dvikovą su CSKA. Jis žaidė 28,5 min., pelnė 17 taškų (4/5 dvitaškių, 2/2 tritaškių, 3/4 baudų) ir atkovojo 6 kamuolius.

Giannis Bourousis („Laboral Kutxa“). „Top 16“ etapo pradžioje truputį pristabdęs graikas vėl įgijo pagreitį ir pranoko „Barcelona“ priekunę liniją. Jis žaidė 31 min., pelnė 22 taškus (6/9 dvitaškių, 2/6 tritaškių, 4/5 baudų) ir atkovojo 7 kamuolius.

Savaitės lietuvis

Lukas Lekavičius („Žalgiris“). Atvykus Jeromui Randle‘ui ant suolo galo nustumtas L.Lekavičius parodė, kad yra vertas didesnio trenerio pasitikėjimo. Jis tryško entuziazmu, nenuleido rankų net beviltiškoje padėtyje ir per 17 min. pelnė 11 taškų (1/3 dvitaškių, 2/3 tritaškių, 3/4 baudų).

Savaitės nusivylimas

Nemanja Nedovičius („Unicaja“). Vos prieš savaitę karjeros rezultatyvumo rekordą pasiekęs serbas šįkart rodė prasto taiklumo stebuklus. Jis per rungtynes su „Anadolu Efes“ ekipa žaidė 21 min. ir pelnė 6 taškus, bet atakavo siaubingai (1/5 dvitaškių, 0/6 tritaškių, 4/6 baudų).

Eurolyga. „Top 16“ etapo 12-asis turas

E grupė

Krasnodaro „Lokomotiv“ – Belgrado „Crvena Zvezda“ 86:62. A.Randolphas ir Ch.Singletonas po 17, M.Delaney 12/ M.Guduričius 13, T.Kinsey 10. 6442 žiūrovai.

Stambulo „Darussafaka“ – Atėnų „Panathinaikos“ 84:86. S.Erdenas 18, S.Wilbekinas 13, M.Markoišvilis 12/ M.Raduljica 21, E.Williamsas 19, J.Feldeine‘as 12. 4358 žiūrovai.

Stambulo „Anadolu Efes“ – Malagos „Unicaja“ 87:67. Th.Heurtelis 17, 13 rez.perd., D.Šaričius 17, 11 atk.kam., C.Osmanas 11/ D.Nelsonas 12, D.Diezas 11. 2531 žiūrovas.

Zagrebo „Cedevita“ – Stambulo „Fenerbahce“ 89:59. M.Arapovičius 18, M.Bilanas 15, J.White‘as 11/ E.Udoh 11, R.Hickmanas 9. 2000 žiūrovų.

F grupė

Bambergo „Brose“ – Maskvos CSKA 91:83. N.Melli 17, N.Zisis ir L.Radoševičius po 14, B.Wanamakeris 11/ N.De Colo 21, M.Teodosičius 19, A.Voroncevičius 17. 5700 žiūrovų.

Vitorijos „Laboral Kutxa“ – „Barcelona“ 75:71. G.Bourousis 22, M.Jamesas 14, A.Hanga 11/ T.Satoransky 20, A.Abrinesas 18. 12789 žiūrovai.

Pirėjo „Olympiakos“ – Madrido „Real“ 99:84. V.Mantzaris 19, V.Spanoulis 18, G.Printezis 17/ K.C.Riversas ir S.Llullis po 17, S.Rodriguezas ir J.Carrollas po 11. 11640 žiūrovų.

Kauno „Žalgiris“ – „Chimki“ 71:76. E.Ulanovas 17, P.Jankūnas 16, L.Lekavičius 11, B.Motumas 10/ T.Rice‘as 17, P.Koponenas 15, J.Augustine‘as 12, T.Honeycuttas 10, 17 atk.kam. 8702 žiūrovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.