EUROLYGA 2023

Ne balandžio 1-oji – Lietuva bando atsivežti NBA klubą

Balandžio pirmąją ne tik Lietuvoje jau metai iš metų „juokaujama“ tema apie atvykstančius NBA klubus po Melagių dienos tampa rimtu klausimu. Atsibodusį „barzdotą melą“ Lietuvos krepšinio federacijoje rimtai gvildena jau ne vienerius metus – niekur neafišuojant bandoma prisivilioti į mūsų šalį NBA klubą ar surengti akistatas tarp JAV ir Lietuvos rinktinių. Į vieno iš rėmėjo neseniai užduotą klausimą, kodėl Lietuvą aplenkia NBA klubai, Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis pagalvojęs atsakė: „Geras klausimas, fainas... Tik atsakymas brangus.“ 

Lietuvoje ypač būtų laukiamas „Toronto Raptors“ klubas su Jonu Valančiūnu.<br>AFP nuotr.
Lietuvoje ypač būtų laukiamas „Toronto Raptors“ klubas su Jonu Valančiūnu.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2016, 1:01 PM, atnaujinta May 30, 2017, 8:01 AM

NBA klubai neįsitenka savo lygos rėmuose. Prieš sezoną dalis klubų kontrolinių mačų vyksta į kitus žemynus, taip propaguodami tiek lygą, tiek ir krepšinį. Prieš kelias savaites buvo pranešta, kad vis dar Donato Motiejūno atstovaujama „Houston Rockets“ ekipa rugsėjį vyks į Kiniją sužaisti kelių dvikovų.

Itin vangiai iki 2003 metų į Europą pasivaržyti vykę stipriausios lygos klubai, prasidėjus programai „NBA Europe Live“, atrado Senąjį žemyną ir nuo 2005-ųjų vieši kaskart vis didesnę geografiją apimančiuose miestuose. NBA ekipų žaidimą matė Barselonoje, Berlyne, Londone, Milane, Stambule, Atėnuose, Bilbao, Mančesteryje, Tel Avive, Paryžiuje ir Madride.

Visiškai neseniai NBA surengė ir čempionato išvykos akistatą Didžiosios Britanijos sostinėje, kur Jono Valančiūno atstovaujama „Toronto Raptors“ santykius O2 arenoje aiškinosi su „Orlando Magic“.

„Į Kiniją NBA kelias taps kur kas platesnis dar būsimus trejus metus – tai lemia ir rinka, ir susidomėjimas krepšiniu ir, galiausiai, 2019 metų pasaulio krepšinio čempionatas“, – lrytas.lt sakė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Ar įmanoma, kad į Europos miestų sąrašą, kuriame žaidė NBA klubai, būtų įtrauktas ir Lietuvos miestas?

„Viskas įmanoma. Reikia tik pinigų. Jei Lietuvos krepšinio federacija ir NBA suranda sprendimo kelius – viskas įmanoma. Klausimas tik, koks galimas kovų formatas: ar tai būtų NBA klubų turas Lietuvoje ar Europoje arba kitas variantas – rinktinių akistatos. Tačiau dabar Europoje nevyks nei pasaulio krepšinio čempionatas, nei olimpinės žaidynės, todėl šis variantas tikrai mažai tikėtinas ir jau nesvarstomas“, – kalbėjo LKF generalinis sekretorius M.Špokas.

Maža to, kalbant apie NBA atėjimą į mūsų regioną, vienas iš LKF vadovų tikino, kad pokalbiai apie galimybę išvysti aukščiausio lygio krepšinio reginį vyksta jau ne vienerius metus. Pirmosios užuomazgos buvo dar 2008-aisiais, kai Lietuvos rinktinė Makao sužaidė kontrolinių dvikovų ciklą su JAV nacionaline komanda.

„Yra tokių minčių. Bet yra lygos prioritetai. Mes jau kalbėjomės apie tai su NBA viceprezidente ir FIBA Vykdomojo komiteto nare Kim Bohuny. Tačiau jei šnekėsime tik apie Lietuvą, šis regionas tikrai nelabai įdomus NBA. Reikėtų kalbėti apie skandinaviškąjį variantą, įtraukiant suomius, švedus, estus, latvius, lenkus ir tuos pačius baltarusius, tuomet NBA tai būtų įdomus.

– NBA rimtai kalba apie galimybę vienam iš klubų atvykti į Lietuvą?

– Atsakymas labai paprastas. Išskyrus NBA, niekas negali pasakyti jos plėtros perspektyvų. Nežinia, į kurią pusę nutars plėtotis lyga – Europą, Aziją ar dar kitą žemyną. Tačiau mes jau esame aptarę su lygos vadovybe dėl susitikimo ir šiuo klausimu. Jie juk turi NBA biurą Londone, Lietuvoje atsirado labai svarbus projektas – „NBA junior“ programa, tad darbas vyksta, jau esame NBA žemėlapyje. Būtent per šią programą galime galvoti apie NBA ekipos atvykimą. Klausimas tik, per kiek laiko, per kiek metų. Juk NBA planus yra sudėliojusi ketveriems metams į priekį. Mums kol kas įdomūs tie NBA klubai, kuriuose kovoja lietuviai – „Toronto Raptors“ ir „Houston Rockets“, bet iškart privalome mąstyti apie šio projekto kainą, ar mes sugebėsime surengti tokį mačą.

– Kiek reikėtų pinigų tam, kad Lietuvoje sužaistų NBA klubas?

– Federacija žino tas kainas, bet... Galiu tik paklausti – jei vidutinė bilieto kaina į rungtynes bus apie 300 eurų, ar į jas eis krepšinio sirgaliai? Ar nepradėtų į Lietuvos krepšinio federaciją žiūrėti kreivai? Tai ne mūsų sumanymas: tai NBA vadybos paskaičiavimai, kurie yra pagrįsti skaičiais. NBA kovų bilietai užsienyje aiškūs – nuo 150 iki 300 eurų.

Ir tai kalbame tik apie vieną ar du mačus. Dabar esame gavę tik vieno galimo tokio projekto rėmėjo klausimą – ar negalime atsivežti į Lietuvą NBA klubo. Tai klausėme, kiek gali prisidėti... Supratome, kad be didesnio rato rėmėjų bus sunku.

Kitą vertus, mes turime nemažai: ne tik infrastruktūrą, bet ir arenas. Na, dabartinė vilniečių arena per maža, o Kaunas turi bene didžiausią tokio lygio sporto statinį mūsų regione, tad rungtynės galėtų vykti būtent čia. Tačiau gyventi NBA klubas turėtų Vilniuje. Rimtas klausimas, su kuo iš Lietuvos komandų galėtų žaisti NBA klubas. Rinktinė šiuo atveju netinka.

– Kalbame, lyg jau prasidėjo tam tikros derybos...

– Kalbėti reikia... Ir net svajoti reikia. Mes su NBA viceprezidente K.Bohuny po pasaulio čempionato Ispanijoje buvome susitikę ir kalbėjomės apie tokias galimybes, tačiau daugiau dėmesį skyrėme Lietuvos ir JAV rinktinėms. Buvome sutarę, kad propaguojant krepšinį, abi nacionalinės komandos susitiktų Čikagoje. Tačiau galiausiai šis projektas nepavyko, nes prieš olimpiadą mūsų nacionalinės ekipos keliai suks į Argentiną ir Braziliją, o ne JAV. Bet, manau, mes tęsime pokalbį dėl klubų ar nacionalinių ekipų susitikimo.

– Kaip suprantu, dabar klubų akistata yra realesnė?

– Taip. Ir vėl klausimas, kaip NBA galėtų nutarti imtis šio galimo projekto – arba jie atvažiuoja su viskuo, net ir bilietų pardavimo kompanija, ir turi suteikti lėktuvui nusileidimo taką, infrastruktūrą ir areną, arba pats imi viską daryti pagal jų standartą, o lyga pasako komandoms – skrendate ir žaidžiate. Bet kuriuo atveju, tai būtų strateginė Lietuvos arba viso regiono krepšinio propagavimo iniciatyva. Ją spręsti galėtų nauja LKF vadovybė – arba Arvydas Sabonis su komanda, arba kitas žmogus, laimėjęs Federacijos prezidento rinkimus gegužę. Tačiau vis dėlto, reikia pasakyti, kad matant, kas vyksta, galvoju, jog realu sulaukti NBA komandos Lietuvoje. Manau, apie tai bus galima jau kalbėti po Rio de Žaneiro olimpiados.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.