EUROLYGA 2023

Diena, kurios A. Karnišovas nepamirš: jam norėjosi tik verkti

„Verkti noriu. Bet, kaip matai, save kontroliuoju“, – šiuos žodžius lygiai prieš 20 metų „Lietuvos rytui“ ištarė Artūras Karnišovas. Tuometis „Barcelona“ lyderis Europos klubų čempionato finale Paryžiuje 1996-ųjų balandžio 11-ąją žaidė fenomenaliai: per 38 min. surinko 23 taškus, atkovojo 8 kamuolius, atliko 6 perdavimus – nė vieno šių individualių rekordų šiuolaikine Eurolyga virtusio turnyro finaluose iki šiol nepagerino joks lietuvis.

A.Karnišovas.
A.Karnišovas.
A.Karnišovas.
A.Karnišovas.
A.Karnišovas 1999-aisiais.<br>R.Jurgaičio nuotr.
A.Karnišovas 1999-aisiais.<br>R.Jurgaičio nuotr.
A.Karnišovas ir Š.Marčiulionis 2006-aisiais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Karnišovas ir Š.Marčiulionis 2006-aisiais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Karnišovas per NBA lietuvių susitikimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Karnišovas per NBA lietuvių susitikimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
2014 m. pasaulių vyrų krepšinio čempionatas. Madridas. JAV rinktinė tapo čempione. A.Karnišovas ir Kennethas Fariedas.<br>G.Šiupario nuotr.
2014 m. pasaulių vyrų krepšinio čempionatas. Madridas. JAV rinktinė tapo čempione. A.Karnišovas ir Kennethas Fariedas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 11, 2016, 6:08 PM, atnaujinta May 29, 2017, 2:43 PM

Bet asmeniniai skaičiai nieko nereiškė, nes tą lemiamą dvikovą „Barcelona“ 66:67 pralaimėjo Atėnų „Panathinaikos“ krepšininkams. Jei laikrodžiui skaičiuojant paskutines sekundes kamuolys būtų A.Karnišovo rankose, gal viskas būtų pasisukę kitaip. Bet prie graikų krepšio atsidūrė „Barcelona“ gynėjas 193 cm ūgio J.A.Montero ir jo mestą kamuolį blokavo „Panathinaikos“ atstovavęs milžinas 218 cm ūgio Stojanas Vrankovičius iš Kroatijos.

Tiesa, „Barcelona“ bandė gelbėtis protestu.

„Visi mūsų krepšininkai pasirašė protestą dėl paskutinio bloko. Mes peržiūrėjome vaizdo įrašą ir aiškiai matėme, kad Vrankovičius numušė kamuolį, kai šis jau buvo atšokęs nuo lentos. Teisėjai turėjo įskaityti du taškus“, – tada kalbėjo A.Karnišovas.

Niekas neabejojo, kad „Barcelona“ pergalės atveju būtent jam būtų tekęs finalo naudingiausio žaidėjo titulas.

Bet prancūzo P.Dorizono ir R.Virovniko iš Izraelio sprendimas liko galioti, o naudingiausiu buvo pripažintas Dominique'as Wilkinsas – „Panathinaikos“ aprangą vilkėjusi NBA garsenybė.

2 iš 6 tritaškių 4 iš 10 dvitaškių ir visas 9 mestas baudas finale pataikęs lietuvis ilgai negalėjo užgniaužti apmaudo: „Teisėjus sukaustė įtampa ir svarbiausiu momentu jie nesušvilpė“.

1996-ųjų finalo ketverto metu 204 cm ūgio A.Karnišovui buvo 24 metai ir jis tvirtais žingsniai lipo į krepšinio šlovės viršūnę.

„Apmaudu. Jeigu būtume pralaimėję 15 taškų, gal nebūtų taip pikta. Bet gal grįšime į finalą kitąmet ur bandysime dar kartą“, – ištarė „Barcelona“ legionierius.

A.Karnišovas tiksliai nuspėjo ateitį, bet negalėjo žinoti, kad virš jo tarsi kabo finalų užkeikimas.

1997-ųjų finale „Barcelona“ klubui koją pakišo kita Graikijos ekipa „Olympiakos“ – 58:73.

A.Karnišovas į Eurolygos finalo ketvertą dar vyko ir 1999 metais, kai čempionu tapo Kauno „Žalgiris“. Tada puolėjas iš Lietuvos žaidė Bolonijos „Paf“ ekipoje ir kartu su komandos draugais jau pusfinalyje turėjo pripažinti kito Bolonijos klubo „Kinder“ pranašumą.

Iš viso A.Karnišovas pagrindiniame žemyno klubų turnyre rungtyniavo net septynis sezonus iš eilės ir visada atstovavo komandoms, kurios prieš sezoną buvo minimos tarp pagrindinių favoričių. Tačiau lietuvį tarptautinėse varžybose persekiojo savotiškas užkeikimas – jo komandos iš kovos dažniausiai pasitraukdavo kur kas anksčiau negu būdavo prognozuojama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.