EUROLYGA 2023

Rusijoje – krepšinio federacijos prezidentės areštas

Iš skandalų dėl dopingo, kyšių ir korupcijos neišlendantis Rusijos sportas pirmadienį „pasipildė“ ir dar vienu įvykiu – nušalintai ir po to konferencijoje neišrinktai Rusijos krepšinio federacijos prezidentei Julijai Anikejevai Maskvos teismas skyrė namų areštą iki gegužės 29 dienos.

Julija Anikejeva
Julija Anikejeva
Julija Anikejeva
Julija Anikejeva
Julija Anikejeva
Julija Anikejeva
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-04-11 14:27, atnaujinta 2017-05-29 15:55

Teigiama, kad krepšinio funkcionierę teisėsauga suėmė balandžio 6 dieną ir inkriminuoja sunkius finansinius nusikaltimus – pinigų iššvaistymą, lėšų pasisavinimą apgaulės būdu.

Manoma, kad nuo 2014-ųjų vasario iki rugpjūčio mėnesio nežinia kur buvo iššvaistyta 20 mln. rublių (apie 261 tūkst. eurų), skirtų krepšinio populiarinimui.

Daugiau kaip dvejus metus Rusijos krepšiniui vadovavusi J.Anikejeva sudarė ne vieną fiktyvią sutartį su privačiomis struktūromis, tačiau negali pateikti jokių pinigų panaudojimo sąskaitų. Jai gresia iki 10 metų kalėjimo.

2015-aisiais, po didžiausio skandalo renkant naują federacijos vadovą, iš moters vadovavimą Rusijos krepšiniui rugpjūtį perėmė garsiausias rusų krepšininkas Andrejus Kirilenka. Jis po audito pareiškė, kad rusų krepšinis yra bankrotas – išvogta daugiau kaip 270 mln. rublių (3,52 mln. eurų). Rusijoje nuo 2012-ųjų, kai dėl skandalų buvo priverstas pasitraukti korupcija įtartas Federacijos vadovas Sergejus Černovas, krepšinis neturėjo vadovo – tik laikinąją vadovę. Per rinkimus J.Akinejeva, palaikoma S.Černovo, laimėjo, tačiau šie rinkimai buvo užprotestuoti teisme. 

Dėl suirutės Rusijos krepšinyje FIBA 2015-aisiais suspendavo Rusijos krepšinį.

„Visi sandėriai, kurie mums buvo pateikti, pasirodė itin keisti, – situaciją su federacijos pinigais aiškino dabartinis Rusijos krepšinio vedlys A.Kirilenka. – Galima sakyti, kad pinigai yra pavogti. Mes norime susigrąžinti juos, todėl bandome viską aiškintis. Ir teisėsauga aiškinasi.“ 

- Apie kokią sumą pinigų, kuriuos galėjo pasisavinti J.Anikejeva, yra kalbama?, – Rusijos žurnalistai paklausė A.Kirilenkos.

– Mes matome, kad trūksta apie 120 mln. rublių.

- Bet yra sutartys...

– Taip, bet jos buvo sudaromos su giminėmis, žmonėmis, su kuriais niekaip negalėjo būti daromos sutartys. Čia kalba ir apie interesų konfliktą. Labai daug keistų sutarčių.

- Ar tikite, kad J.Anikejeva yra kalta?

– Tai klausimas yra ne man. Mes turėjome dokumentus, juos perdavėme teisėsaugai, ji sprendžia, kas kaltas, o kas – ne.

- Esate bendravęs su buvusia Rusijos krepšinio federacijos vadove?

– Ne. Mes niekada niekur nebuvome susikirtę. Net nekalbėjome telefonu. Aš tik žinau, kad ji yra.

- Buvusiai vadovei gresia 10 metų kalėjimas. Negaila jos? J.Anikejeva nusipelnė tokios bausmės?

– Iš kur man žinoti. Tai viskas priklauso nuo teismo sprendimo. Aš nesu teisėjas – užsiimu krepšiniu, o ne teismo verdiktais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.