EUROLYGA 2023

Eurolygos savaitė: J.C.Navarro jubiliejus, „Real“ ir baskų drama

„Barcelona“ buvo vienintelė įžūli viešnia, Eurolygos čempionai degė Stambulo pragare, Maskvos CSKA ekipą tempė net iš vidutinio nuotolio sunkiai pataikantis puolėjas, Dariusas Adamsas gelbėjo ir skandino Vitorijos „Laboral Kutxa“ klubą, Juanas Carlosas Navarro pasiekė dar vieną įspūdingą ribą, o vienintelis atkrintamosiose varžybose žaidžiantis lietuvis buvo nutildytas, kaip ir visa jo komanda.

Juanas Carlosas Navarro<br>AFP nuotr.
Juanas Carlosas Navarro<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2016, 12:50 PM, atnaujinta May 28, 2017, 5:26 PM

Tai buvo įdomiausi įvykiai pirmąją krepšinio Eurolygos ketvirtfinalio savaitę.

Situacija

Pirmoji atkrintamųjų varžybų savaitė priklausė aikštės pranašumą turinčioms komandoms. Šeimininkai laimėjo septynerias iš aštuonerių rungtynių, ir tik „Barcelona“ pavyko išsivežti vieną pergalę iš Krasnodaro „Lokomotiv“ arenos. „Lokomotiv“ ir „Barcelona“ dvikovoje po dvejų rungtynių rezultatas yra lygus 1:1 (šeimininkas „Lokomotiv“ pirmąsias rungtynes laimėjo 66:61, antrąsias pralaimėjo 66:92).

Kituose trijuose mačuose pirmaujančioms ekipoms iki finalo ketverto trūksta vienos pergalės. Šią savaitę Stambulo „Fenerbahce“ dukart nugalėjo Madrido „Real“ klubą (75:69 ir 100:78), Maskvos CSKA – Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipą (84:74 ir 77:76) ir Vitorijos „Laboral Kutxa“ – Atėnų „Panathinaikos“ komandą (84:68 ir 82:78).

Trečiosios serijos rungtynės Belgrade vyks pirmadienį, Madride, Barselonoje ir Atėnuose – antradienį. Jei reikės ketvirtųjų rungtynių (Barselonoje jų tikrai reikės), jos bus žaidžiamos ten pat trečiadienį ir ketvirtadienį.

Lietuvis

Ketvirtfinalyje kovoja vos vienas lietuvis Jonas Mačiulis, bet pastebėti „Real“ puolėją per dvejas pirmąsias rungtynes buvo nelengva.

Antradienį J.Mačiulis žaidė tik 12 min. ir pelnė 3 taškus (1/1 dvitaškio, 0/1 tritaškio, 1/2 baudų). Ketvirtadienį jis rungtyniavo ilgiau ir rezultatyviau – per 23 min. įmetė 7 taškus (3/4 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 1/1 baudos). Tačiau antrosiose rungtynėse buvo sunku pastebėti visą varžovų fone pranykusią „Real“ komandą.

Savaitės mūšis

Pirmąją ketvirtfinalio savaitę daugiausiai žiūrovų (13964) atėjo į penktadienį Vitorijoje vykusias rungtynes. Komandos sirgaliams atsidėkojo sukurdamos dramatišką krepšinio spektaklį, o spektaklio pabaigoje šeimininkų ekipa įteikė savo gerbėjams per pratęsimą iškovotą pergalę 82:78.

Pergalės link Vitorijos komanda ėjo vingiuotu keliu, vis pasukdama ir klystkeliais. Pirmojoje rungtynių pusėje beveik visą laiką pirmavo „Panathinaikos“ (daugiausia 8 taškais), antrojoje – „Laboral Kutxa“ (daugiausia 10 taškų), o likus pusei minutės atrodė, jog svečių dainelė jau sudainuota – po rezultatyviausio rungtynių žaidėjo Dariuso Adamso (jis pelnė 24 taškus) tritaškio „Laboral Kutxa“ nutolo 6 taškais (73:67).

Tačiau „Panathinaikos“ gynėjas Marquezas Haynesas atsakė taikliu tolimu metimu, o paskui neprasižengti nusprendę Atėnų krepšininkai atėmė kamuolį iš D.Adamso. Po kelių akimirkų Dimitris Diamantidis pataikė dar vieną tritaškį ir perkėlė rungtynes į pratęsimą.

Per papildomas minutes lemiamą žodį tarė ilgai tylėjęs „Laboral Kutxa“ graikas Giannis Bourousis. Jis per pirmąjį kėlinį nepataikė nė vieno iš 5 metimų, bet pratęsimą pradėjo 5 iš eilės taškais, po kurių varžovams nebepavyko sugrąžinti lygsvaros.

Jiems gerai

Juanas Carlosas Navarro penktadienį tapo pirmuoju krepšininku, Eurolygoje žaidusiu 300 rungtynių. Prieš 20 metų „Barcelona“ jaunių komandos aprangą apsivilkęs ir 18-ąjį sezoną garsiausio Katalonijos klubo pirmojoje ekipoje žaidžiantis snaiperis jubiliejų pažymėjo lyg nejaustų jokios metų naštos – įmesdamas 18 taškų į „Lokomotiv“ krepšį. Kiti „mėlyni-granatiniai“ stengėsi neatsilikti nuo 35 metų veterano ir „Barcelona“, išvykoje sutriuškinusi Kubanės ekipą 92:66, išlygino serijos rezultatą 1:1.

„Fenerbahce“ šį sezoną savo aikštėje laimėjo visas 14 Eurolygos rungtynių. Varžovams nutupdyti „kanarėlių“ jų arenoje nepavyko nei reguliariajame sezone, nei „Top 16“ etape, nei ketvirtfinalyje. Atkrintamosiose varžybose atvykęs į Stambulą visiškai bejėgis buvo net čempiono vardą ginantis „Real“. Tiesa, dar yra galimybė, kad šios ekipos grįš į svarbiausią Turkijos miestą žaisti penktųjų ketvirtfinalio rungtynių.

Krepšininkų iš JAV turi visos į ketvirtfinalį patekusios komandos. Mažiausias užjūrio legionas – „Laboral Kutxa“ ekipoje, kurioje žaidžia tik du amerikiečiai. Tačiau jų indėlis per dvejas pirmąsias rungtynes buvo ypač svarus, o Dariusas Adamsas buvo rezultatyviausias šios savaitės žaidėjas. Jis pelnė 44 taškus (20 ir 24). Mike‘as Jamesas pridėjo 24 taškus (11 ir 13), o Vitorijos komanda pasiekė dvi pergales ir į Atėnus vyks po kojomis jausdama tvirtą pagrindą. CSKA, „Fenerbahce“ ir „Laboral Kutxa“ per pirmąją ketvirtfinalio dalį įgijo pranašumą 2:0. Tai – puikus ženklas šių komandų gerbėjams. Ketvirtfinalyje iki trijų pergalių kovojama aštuntą sezoną, bet dar nė vienai ekipai nepavyko laimėti serijos atsiliekant 0:2. Kita vertus, „Crvena Zvezda“, „Real“ ir „Panathinaikos“ krepšininkai pasistengs padaryti viską, kad patektų į istoriją kaip sulaužę šią nerašytą taisyklę.

Jiems blogai

Ketvirtfinalyje ne visos komandos gali žaisti stipriausia sudėtimi. Dėl traumų visą seriją praleidžia Janas Vesely („Fenerbahce“), Viktoras Chriapa (CSKA), Tornike Šengelia („Laboral Kutxa“) ir Shane‘as Lawalis („Barcelona“), neaišku, ar galės žaisti Joelas Freelandas (CSKA) ir Fabienas Causeur („Laboral Kutxa“), o per pirmąsias rungtynes traumuotų krepšininkų sąrašą papildė Joey Dorsey („Barcelona“) ir Adamas Hanga („Laboral Kutxa“).

Per du pirmuosius etapus nė vieneriose „Lokomotiv“ rungtynėse nei Krasnodaro komandai, nei jos varžovams nepavyko įmesti 90 taškų. Tačiau patikimiausia Eurolygos gynyba subyrėjo, kai ją penktadienį tritaškiais užmėtė „Barcelona“ krepšininkai. Jie pataikė 16 iš 26 tritaškių ir pelnė 92 taškus, o „Lokomotiv“ nežinojo, kurioje pusėje laukti pavojaus, nes bent po kartą iš toli įmetė net septyni varžovai.

Pralaužti „Real“ gynybą du praėjusius sezonus buvo labai sunki užduotis. Tačiau laikai greitai keičiasi ir šiuo metu „karališkojo“ klubo galybė įskelta. „Fenerbahce“ per antrąsias ketvirtfinalio rungtynes madridiečių gynybą pavertė rėčiu ir tapo pirmąja per beveik trejus metus komanda, įmetusia į „Real“ krepšį triženklį taškų skaičių. Praėjusį kartą Madrido komanda tiek daug taškų praleido, kai 2013 metų gegužę Eurolygos finale pralaimėjo Pirėjo „Olympiakos“ klubui 88:100.

„Lokomotiv“ per abejas ketvirtfinalio rungtynes registravo penkis rusus, „Fenerbahce“ – keturis turkus. Tačiau treneriai Giorgos Bartzokas („Lokomotiv“) ir Željko Obradovičius („Fenerbahce“) vietos krepšininkais visai nepasitiki. G.Bartzokas tris rusus paliko ant suolo net tada, kai rungtynių su „Barcelona“ baigtis nekėlė nė lašo abejonės, o Ž.Obradovičius tris turkus įleido tik likus mažiau nei 2 min. iki mačo su „Real“ pabaigos.

Savaitės skaičius

20

CSKA puolimo lyderis Nando De Colo per dvejas ketvirtfinalio rungtynes pelnė vos 20 taškų. Prancūzas yra rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas, o jo vidurkis – 18,9 taško. Antradienį jis į „Crvena Zvezda“ krepšį įmetė vos 7 taškus ir pirmą kartą šį sezoną nepasiekė dviženklės ribos.

Savaitės citatos

Aleksandaras Džordževičius („Panathinaikos“ treneris po antrojo pralaimėjimo): „Matau savo žaidėjų ryžtą grįžti į Vitoriją ir viską išspręsti penktosiose rungtynėse, bet mes privalome galvoti ne apie jas, o apie trečiąsias serijos rungtynes, kurios vyks Atėnuose“.

Giorgos Bartzokas („Lokomotiv“ treneris po antrųjų rungtynių): „Nesvarbu laimima ar pralaimima, tokiose serijose svarbiausia valdyti emocijas. Reikia žaisti vienas rungtynes po kitų, ir negalima pasiduoti nei liūdesiui, nei džiaugsmui“.

Željko Obradovičius („Fenerbahce“ treneris po antrosios pergalės): „Antradienį laimėję pirmąsias rungtynes, jas atidžiai išnagrinėjome ir išsiaiškinome, ką privalome pagerinti. Šįvakar tikrai esu labai patenkintas mūsų žaidimu. Po pirmosios pergalės sakiau, kad žengėme pusę žingsnio. Dabar žengėme kitą pusę, bet liko dar vienas, svarbiausias žingsnis“.

Savaitės penketas

Milošas Teodosičius (CSKA). Serbas labai gerai žaidė antradienį, kai į tautiečių krepšį įmetė 23 taškus (pataikė 8 iš 10 metimų). Ketvirtadienį varžovai jį sutramdė ir prie antrosios pergalės M.Teodosičius prisidėjo 9 taškais.

Dariusas Adamsas („Laboral Kutxa“). Amerikietis buvo rezultatyviausias savaitės žaidėjas. Jis per dvejas rungtynes įmetė 44 taškus (20 ir 24). Tiesa, penktadienio vakarą D.Adamsas lemiamomis akimirkomis vos neprisidirbo, bet be jo tritaškių (pataikė 9 iš 23) Vitorijos komanda tikriausiai nepirmautų serijoje 2:0.

Bogdanas Bogdanovičius („Fenerbahce“). Serbas svarbiais metimais pasižymėjo per sunkesnes pirmąsias rungtynes, per kurias pelnė 17 taškų. Per antrąjį mačą „Fenerbahce“ krepšininkai galėjo tiesiog mėgautis žaidimu, o B.Bogdanovičius tą darydamas savo sąskaitą papildė dar 16 taškų.

Anthony Randolphas („Lokomotiv“). Amerikietis varžovams buvo sunkiausiai įmenama mįslė per abejas rungtynes. Jis dukart pelnė po 17 taškų, o trečiadienį dar ir atkovojo 10 kamuolių. Vienintelė A.Randolpho bėda buvo prastokas taiklumas (pataikė tik 8 iš 22 metimų).

Kyle‘as Hinesas (CSKA). Amerikietis sunkiai pataiko net iš poros metrų atstumo ir taškus dažniausiai renka dėjimais, tačiau ketvirtfinalio serijoje jis yra rezultatyviausias CSKA žaidėjas. Antradienį K.Hinesas pelnė 21 tašką ir pagerino karjeros rekordą, o ketvirtadienį įmetė dar 19 taškų. Per du mačus jis pataikė 17 iš 21 dvitaškio ir nustebino įmesdamas net 6 iš 8 baudų.

Savaitės nusivylimas

Gustavo Ayonas („Real“). Ketvirtfinalyje prastai žaidžia visas „Real“, bet labiausiai sunyko geriausias Eurolygos gruodžio mėnesio krepšininkas G.Ayonas. Jo vidurkis iki atkrintamųjų varžybų buvo 12 taškų, o per dvejas rungtynes su „Fenerbahce“ ekipa meksikietis pelnė vos 10 taškų (6 ir 4).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.